Pienoismallit.net

wade

Jonkka kirjoitti:
Mutta sitten se keskikasti joka ei laadullisesti yllä sinne vitriinissä ylpeästi esiteltävien tasolle mutta ei myöskään ole roskakorin täytettä, onko tuo laatikkosäilytys toimiva, pysyvätkö mallit ehjänä?
Riippuu miten pakkaa ja paljonko laatikkoja ravistelee välillä :) Ei vaan, hyvin pysyy ehjinä kun ei ahnehdi liikaa malleja samaan laatikkoon ja laittaa sopivat pehmusteet/tuet sekaan (pahvi, kangas, paperi).

Täytyy tunnustaa että just noiden keskikastin mallien kanssa ei tuota jaksa aina noudattaa, ja siksi täytyykin joskus liimailla laippoja, laskutelineitä ja antennilankoja takaisin uudemman kerran.
Kromimaali vai spray?   31.8.2015 10:58
Jari Niiranen kirjoitti:
Tervehdys mallarit. Kumpi on mielestänne parempi vaihtoehto styreenitankojen (3mm) värjäykseen maali vai spray kun pinta pitäisi saada näyttämään mahdollisimman aidolta kromilta ja pinnan pitäisi myös kestää muutakin kuin katsetta. --
Mielestäni ei kumpikaan, paras vaihtoehto lienee ns. muovin "kromaus" eli muovin pinnoitus alumiinilla kuten vaikkapa vesihanoissa.

Homma ei varmastikaan ole kovin halpaa, mutta sillä täyttyisi nuo 2 ehtoa aika hyvin.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Harmaan koodi on Finnairin maalausohjeessa BAC 707 M9001 ja sininen Blue PMS Reflex C tai se toinen sininen on Dark Blue PMS 294. Joku saa nyt sitten määrittää nämä FS tai RAL koodeiksi. Finskin valkoinen on suoraan RAL 9003. One world ajan suuntavakaajan sininen on taas tarraa ja sen maalikoodia ei minulla ole. Pantone chippi saattaa löytyä.
Nyt taidetaan kuitenkin puhua siipien ja moottoripankkojen harmaasta, ei 2000-2010 kaavion rungon alapuolen harmaasta?

Eipä sillä, erinomaisen hyödyllistä tietoa kaikki nämä sävykoodit. Kiitos näistä!
Antti Kotiranta kirjoitti:
-- Humbrollin 127 kansi osuu tosiaan kohdalle, mutta itselläni purkissa oli aivan liian vihertävä sävy, joten en käyttäisi sitä.
--
Ihan mielenkiinnosta kysyisin jäikö tuo vihrertävä sävy myös sekoittamisen ja maalaamisen jälkeen? Itse olen huomannut samaa että Humbrolilla on joku vihreä sideaine tms. joka nousee herkästi pintaan jos purkkia ei käytä/ravistele tarpeeksi usein.

Toisaalta Hu127 pitäisi olla sama sävy kuin Federal Standard 36375 eli löytyyhän noita vaihtoehtoja jos Humbrol ei suostu toimimaan.
Vaikka asia taitaa olla nyt loppuunkäsitelty, puolustaisin vielä sitä kuuluisaa "taiteilijanvapautta". Olen antanut kertoa itselleni että noiden oikeiden koneiden (huolto-) maalarit eivät ole läheskään niin kiinnostuneita pilkuntarkasta värisävyn lopputuloksesta kuin siitä, että miten sen %&#¤" maalin saa pysymään kiinni siinä koneessa ja mahdollisimman pitkään…

Tätä periaatetta olen yrittänyt myös toteuttaa omissa malleissani ;)
Leo.L kirjoitti:
-- Finnairin A-319/20/21-sarjan konetta, ja en tiedä pohjan harmaan sävyä/värinimikettä.
Enpä tiedä minäkään millä sävyllä oikeat koneet maalattiin, eiköhän kyseessä ole ollut joku Finnairin oma harmaa joka on erikseen sävytetty sopimaan sinisiin moottoreihin ja valkoiseen runkoon. Toisaalta vaikka alkuperäisen maalikoodin tietäisikin, niin pienoismallin kanssa sekin on vain lähtökohta.

Itse olen käyttänyt tuohon Finnairin vanhaan alapuolen harmaaseen Revelin satiini 374:ää (Lufthansan "virallinen sävy") johon olen lisännyt ihan vähän valkoista 04 kunnes näyttää omaan silmään sopivalta. Humbrolin sävyissä lähtökohta voisi olla joku matta 147 tai satiini 127 USN Light Compass Grey. Jälkimmäinen on muuten todennäköisesti jo aika lähellä oikeaa suoraan purkista.

Mun mielikuvien mukaan tuo harmaa oli "livenä" aina vähän sinertävä, joten kun kaikki keltaiseen päin vivahtavat vaaleat harmaat jättää pois niin siinähän se alkaa jo ollakin. Lopullinen lakkaus (satiini/kiiltävä) kannattaa ottaa huomioon myös sävyn valinnassa ja testailla vaikka vähän etukäteen ettei mene esim. kiiltävän lakan kanssa liian tummaksi?
Paneeliurat   9.7.2015 11:54
A Lappalainen kirjoitti:
Jos litkutetaan mustalla esim. 1:144 skaalan lentokoneen paneelisaumoja, täytyisi sauman olla muutaman sentin auki näkyäkseen niin selvästi.
Tämä juuri, ja toinen ikuisuusongelma on rahtiluukut sun muut avattavat paneelit siviilikoneissa. Kyllähän ne luukut kiinni ollessaankin jotenkin erottuu vähän kauempaa kuin ihan vierestä, mutta ei nyt niin selvästi kuin detaljiurat tai siirtokuvat antaa ymmärtää.

Lelumainen vaikutelma tulee 1:144-mittakaavassa ja pienemmissä tosi helposti, joten jotain täytyy aina tehdä mutta mielummin hillitysti kuin liian räikeästi. Mistään varsinaisesta realistisuudesta ei oikein kannata tässä yhteydessä puhua, kyllä se on se illuusio esikuvasta ja eräänlainen "pienoismallirealismi" mitä tavoitellaan.

Jotenkin sitä valoa ja varjoa pitäisi luoda myös pienoismallin pintaan maalauksen ja muiden kikkojen avulla, mutta varsinaiset tummemmat paneelirajojen litkutukset aloittaisin itse ehkä jostain 1:32-1:48-skaalasta. Ja ne japanilaistyyliset täysin mustat korostukset ei sovi kyllä mihinkään skaalaan :)
PhantomII kirjoitti:
-- En tiedä mistä käsitys kivi- tai muovipinnoille tarkoitetusta lattiavahasta on alkunsa saanut, ehkä virheellisestä suomennoksesta tai ajatusvirheestä.
--
Kivi- ja muovivaha on peräisin tästä tuotepakkauksesta:
www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/03/48/120348_preview.jpgSC Johnson Kestovaha Muovi & Kivi

Voi sitäkin malleissa käyttää, mutta kiilto on himmeämpi kuin varsinaisella muovivahalla, joka on/oli tällaisessa pullossa:
www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/03/47/120347_preview.jpg SC Johnson Kestovaha Muovi

On mulla vanha pullo jotain parkettivahaakin, mutta tätä en laittaisi pienoismalleihin lainkaan: www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/03/49/120349_preview.jpgSC Johnson Parkettivaha

Lienee syytä huomauttaa, että näin vanhoja pulloja ei varmaankaan ole enää minkään kaupan hyllyllä?
Niko Asposalo kirjoitti:
-- Aikanaan kun aloittelin ruiskun kanssa maalailuja, oli se aikamoista salatiedettä sekä maalaamisen että putsaamisen suhteen. Nyt vuosien jälkeen alkaa homma sujua edes kohtuullisen mukavasti.
Sama täällä, hommaa täytyy vaan tehdä tarpeeksi usein niin kyllä ne rutiinit sieltä aikanaan löytyy.

Itselläni on ruiskun varsinaiset purkamiset jääneet vähemmälle kun aloin uittamaan ruiskua Tikkurilan Pensselipesussa maalauksen jälkeen. Käytän lähes poikkeuksetta emalimaaleja Iwatan HP-C:n kanssa, joten maalauksen lopuksi

1) suihkin jonkun puoli (ylä-) kupillista ohennetta ruiskun läpi
2) putsaan kupin, neulan ja suuttimen suojusholkin nukkaamattomalla kankaalla
3) laitan neulan takaisin mutta ei suuttimeen asti ja
4) upotan ruiskun Pensselipesuun niin että kuppi jää pinnan alle mutta liipaisin kuiville
5) sitten vaan jonkun ajan kuluttua loppuhuuhtelu ja ruiskutus vedellä, kuivaus paineilmalla ja osat irrallaan kuivumaan (suutin saa jäädä paikoilleen)

Pensselipesun pitäisi olla turvallista ruiskun tiivisteille ja ainakaan Iwatan kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. En voi kuitenkaan tietenkään taata että näin on juuri sinun ruiskusi kohdalla…
Ville Pönkä kirjoitti:
-- ajattelin ainakin vielä toistaiseksi maalata mallini Revellin emaleilla
--
Otan myös kiitollisuudella vastaan maalisuosituksia. Kokoan pääasiassa isohkoja siviililentokoneita eli maalaan pääasiassa melko suuria pintoja. --
Revellillä on monta siviilimallarille hyvää sävyä suoraan purkista: kiiltävä valkoinen 04 peittää hyvin eikä juuri kellastu, satiini 371 käy esim. Boeing/Airbus-yleisharmaan korvikkeeksi ja satiini 374 on suoraan Lufthansan nykykaavion alapuolen harmaa (ja mulle tarpeeksi lähellä myös Aeroflotin vanhempiin kaavioihin).

Revellin hyvä puoli on jo mainitsemasi saatavuus ja suhteellisen tasainen laatu, mikä Revellin tapauksessa tarkoittaa myös sitä että ruiskukäytössä ohenninta täytyy annostella reippaammin kuin jonkun muun valmistajan maaleissa. Jos Revellin/Humbrolin merkkiohenteet ei houkuttele niin tavalliset lakkabensiinit tai esim. Tikkurilan Ruiskuohenne toimii myös. Näissä on eroja, kannattaa kokeilla mikä sopii omiin työskentelytapoihin.

Jos pitäisi valita vain yksi emalimaalien valmistaja siviilimallien ruiskumaalaukseen niin se olisi ehkä Xtracolor: 1:1-kaluston värinäytteiden mukaan tehtyjä valmiita sekoituksia on vaikka kuinka monta ja laatu on ollut hyvin korkeatasoista ainakin tähän asti. Ainoa ongelma onkin joskus mistä sen halutun XtraColorin sävyn saisi hankittua, kaikkia ei aina ole saatavana.

Humbrolin emalit toimivat myös ruiskulla oikein hyvin ja esim. erilaisia harmaan sävyjä löytyy reilusti enemmän kuin Revellillä. Humbrolin valikoimasta on monesti omaan värisilmään jotenkin helpompi sekoitella sopivia sävyjä jos suoraan purkista ei sattuisi löytymään. Saatavuus on yleensä jotakin Revellin ja XtraColorin väliltä, joskus joitakin 100-200-sarjan sävyjä voi joutua vähän metsästämään.

Ja lopuksi ettei menisi ihan pelkäksi teoriaksi, niin em. maaleilla maalaamiani malleja löydät Galleriasta