Pienoismallit.net

wade

Johnsonista   27.2.2017 12:41
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Korvaavakin tuote on olemassa ja se ihan oikeasti toimii. Joka kerta.
www.combatmodels.fi/tuote/aki893/gauzy+agent+glass+goat
Olisiko tästä kokemuksia tuohon aikaisempaan korvaavaan tuotteeseen verrattuna eli Humbrol Cleariin? Mun käyttötarkoitukset helposti tasoittuvalle kiiltävälle lakalle on lähinnä siviililentokonemallien siirtokuvatyöskentelyyn ja loppulakkaukseen, eli vaatimustaso on aika kova… :)
Johnsonista   27.2.2017 11:57
Kalle Rantanen kirjoitti:
Lisäys: Ja mitä tuohon alkuperäiseen tulee, niin Pledge Future on se tuote, josta isossa maailmassa yleensä puhutaan. Sitäkään ei vaan enää saa, ainakaan sillä nimellä. On myös sanottu, että Johnsonin parkettivaha ei ole koostumukseltaan samanlaista. Siitä on sitten villisti eriäviä mielipiteitä sopivatko nämä vaihtoehtovahat mallailukäyttöön vai eivät.
Joka tapauksessa markkinointinimet ja koostumukset vaihtuvat sen verran usein, että se "oikea" vaha lienee ikuisen väittelyn aihe.
Pledge FloorCare Finish on alkuperäisen Futuren nykyinen kauppanimi, ja kuten täälläkin jo useampaan kertaan todettu niin myynnissä vain Yhdysvalloissa. Suomessa myytävät Parketti- ja Kiiltovahat ovat alkuperäisen Futuren vientiversioita eikä niissä ole sama koostumus kuin alkuperäisessä. Pienoismallikäytössä (ja ehkä myös lattioiden hoidossa) toimivat kuitenkin samalla tavoin kuin alkuperäinen Future.

Omien kokemusteni mukaan Parkettivaha jättää hieman himmeämmän kiillon kuin aikoinaan myyty "turkoosiruutuinen" Kiiltovaha, mutta ero ei ole suuri ja siirtokuvien alla tai kuomujen kiillotuksessa sillä ei ole juuri merkitystä. Tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevista tuotteista en ole löytänyt täysin 1:1 vanhaa Kiiltovahaa (saati alkuperäistä Futurea?) vastaavaa tuotetta, mutta kuten sanottu niin nykyisilläkin pärjää.

Humbrolin Clearia, muita vesiohenteisia akryylilakkoja tai 2k-ruiskulakkoja en ole ehtinyt testaamaan eikä ole ollut niin tarvettakaan, kun vanhoja käyttökelpoisia lattiavahoja on vielä jäljellä.
P.Lankinen kirjoitti:
Jos sivellin tuntuu hylkivän maalia kannattaa koittaa käyttää maalin valmistajan suosittelemaa ohenninta jotta maali imeytyy kapillaarina paremmin siveltimen sisälle eikä jää tipaksi siveltimen kärkeen.
Tähän ilmiöön liittyy varmaan myös se että siveltimen jäljet tuntuvat jäävän herkemmin näkyviin ja maali ei levity tasaisesti. Hyvä vinkki, täytyy kokeilla!
Kari Keränen kirjoitti:
Terve

Koetan tässä figuureja maalailla, ja siinä hommassa näyttäisi että pensselin laadulla alkaa jo olla väliä.

Mitä on kokeneemmat mieltä, millainen on laadukas pensseli akryyleilla tapahtuvaan maalaukseen? Synteettinen vai aito karva?
Olen ollut käsityksessä että luonnonharjakset vähän hylkisivät noita vesiohenteisia maaleja, mutta en toisaalta osaa ottaa kantaa figuurien maalaamisen erityiskysymyksiin. Luulisi silti että joku pitkäkarvainen ja notkea keinokuitusivellin voisi olla kokeilemisen arvoinen?

Hyvät pienoismalli- tai taiteilijatarvikekaupat osaavat varmasti auttaa eteenpäin, ja se keskihintainen taiteilijasivellin voi olla jo yllättävän hyvä pienoismallihommissa, ainakin noin oman kokemuksen perusteella.
Ryhmärakentelu: Suomalaisuus   14.1.2017 13:54
Mukana. 2000-luvun alkupuolen kapearunkoinen Finnair Airbus, todennäköisesti A321. Eli Zvezdan sarja ja F-DCAL:in lasersiirtokuvat.
Mattalakka   11.1.2017 19:13
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Pitää varmaan jotain poppakonsteja alkaa kehittelemään, että tuon lakan saa toimimaan :)
Tai sitten vaan todeta että sorry, ei sovi omiin työmenetelmiin ja seuraava lakka kehiin :)
Mattalakka   11.1.2017 18:32
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Tämän lakan kanssa on ollut jonkinverran "frost" ongelmaa,
--
Tämä on toiminut ihan hyvin akryylien kanssa, mutta emalivärin kanssa olen havainnut krakkeloitumista, en ohentele millään kun on niin lirua jo muutenkin.
Eli ensin mainitussa tapauksessa mattapasta ei ole sekoittunut kunnolla lakkaan ja jälkimmäisessä liuotinpohjainen maali ei ole kuivunut/kovettunut tarpeeksi?

Jotkut ns. emalimaalit saattavat vaatia todella pitkät kuivumisajat, ja kehnompien/vanhentuneiden maalien kanssa voi käydä niinkin että ne jäävät tahmeiksi ja pehmeiksi vaikka kuinka odottaisi.
Mattalakka   11.1.2017 18:25
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Heitänpä vielä lisää hämmennystä itselleni kehiin :) Onko rautakaupoissa myytävät lakat OK pienoismallikäyttöön? Esimerkiksi Linkki tai Linkki tai ylipäänsä lakat jotka soveltuvat myös muovipinnoille? Kilikalista voisi olla helpompaa saada tasainen pinnoitus ja valinnan varaa voisi olla enemmän ilman tilaushommia.
Tuo K-Raudan alkydilakka sinänsä ehkä olisikin, mutta näiden purkkien suuttimet eivät useinkaan toimi sillä tarkkuudella kuin pienoismallien kanssa toivoisi. Mastonin käyttöturvallisuustiedotteesta puolestaan selviää, että liuottimina on käytetty asetonia ja N-butyyliasetaattia, jotka sulattavat ja syövyttävät sekä polystyreeniä että useimpia pienoismallimaaleja varsin tehokkaasti.

Automallien rakentajat ovat kyllä keksineet keinoja millä näitäkin rajoituksia voi kiertää, mutta noin yleisesti rautakauppojen spraypullot soveltuvat paremmin niiden 1:1 kohteiden maalaukseen ja lakkaukseen (eikä aina edes kovin hyvin siihenkään).
Mattalakka   11.1.2017 12:30
Mika Pietikäinen kirjoitti:
Ajattelin tänään illemmalla koittaa pyyhkiä kaikki valkoiset jäämät pois ja koittaa tehdä laimean liuoksen lakasta ja Dicco tinneristä
Tämä kikka tuskin toimii vesiohenteisen Humbrolin mattalakan kanssa, se mitä nykyisin myydään Diccon tinnerin nimellä on tarkoitettu liuotinohenteisiin lakkoihin.

Ja silloinkin kannattaa testata johonkin jämäpalaan ettei kummankaan koostumus ole ehtinyt muuttua jossain välissä.
A Lappalainen kirjoitti:
Ehdottomasti siviilimallit mukaan! Finskin MD-11:n voisin tehdä ryhmikseen, tai itse asiassa ajattelin rakentaa sellaisen juhlavuoden kunniaksi joka tapauksessa.:)
Kannatan myös siviilimalleja mukaan, ja onhan eurooppalaisen Airbusin valmistamissa matkustajakoneissa myös suomalaisia komposiittirakenteita.

Voisinpa rakennella Finskiä minäkin, MD-11 kaveriksi sopisi saman kaavion Zvezda/F-DCAL A321? :)