Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Aloittelija ja Seeadler   1.4.2020 20:12
Kannattaa katsoa myös tämän sivuston gallerian rakennusblogit/vesialukset. Sieltä löytyy paljon ideoita ja ohjeita kuvineen.
Mitä vähemmän nauloja laudoitukseen aina parempi.
Miten mallailu jatkuu?   17.3.2020 00:01
Mitäpä tässä muuta tekisi kuin rakentelisi. Soittokeikat palvelutaloihin on kielletty. Pursiseuran tilaisuudet on peruutettu jne, jne. Onneksi olen jo eläkkeellä opettajan hommista ja sijaisuuksiakaan ei ole. Vaimo on palvelukeskuksessa töissä, joten varovainen pitää kuitenkin olla.
Menenpä siis neulomaan tykkibarkassin purjeita :)
Olen viime aikoina ostanut Hobbylinnanlta Turusta basswood-listaa (www.hobbylinna.fi). Se on lehmuspuuta. On aika mukavaa työstää ja taipuu hyvin. Sieltä löytyy lukemattomia kokoja (laita hakuun basswood). Toimitus on nopea ja hinnat ovat kohtuulliset. Suosittelen.
Noora kirjoitti:
En ymmärrä kuinka saan lankun taipumaan kotikonstein ilman että se katkeaa.? Ja lähdenkö ihan ylhäältä alas pinoamaan lankkuja riviin, miten ja missä kohdin muotoilu tapahtuu?
Kaikista tehokkain tapa taivuttaa puuta on höyrystäminen (pasuttaminen), mutta on hieman hankalaa kotona. Itse olen käyttänyt parvekekukka-allasta (tarpeeksi pitkä), johon olen kuumentanut vedenkeittimellä vettä ja liottanut sitten pari lautaa kerrallaan n. 20-30min siellä. (Tuo aika on 2x6mm lankulle.) Sitten varovainen taivutus kaarien päälle ja nipsuilla, puristimilla tai muutamalla naulalla kiinni. (Nauloina olen käyttänyt messinkinauloja 0,8x11mm. Niitä saa useammista rautakaupoista. Ne on helppo tarvittaessa nyppiä irti. Jos käytät nauloja, poraa ensin lankkuun reikä esim. 1mm. Muuten se halkeaa.) Antaa sitten kuivaa siinä yön yli ja seuraavana päivänä sitten irti sekä liimaa väliin ja uudestaan kiinni. (On olemassa myös taivutuspihtejä - ks. Raution blogi.) Käytä kunnon liimaa ( Uhu Hart, Zap tms.).
Ensin kuitenkin täytyy tuo "luuranko" hioa niin, että kaarten viistous vastaa tulevaa muotoa.
Aloita ylhäältä ensin pari lankkua, jotka voit laittaa miltei höyläämättä. Samoin alhaalta kölin vierestä. Sitten täytyy alkaa höylätä kapeammaksi keulasta ja riippuen muodosta myös perästä. Rungon kaarevimmissa kohdissa täytyy myös lankkuja höylätä/hioa viistoksi, ettei jää rakoa edelliseen lankkuun. Muotoilu täytyy tehdä aina ennen taivutusta.
Katso blogien kuvia niin ymmärrät paremmin.
Moi Noora, kiva saada lisää puulaivarakentelijoita.
Netti on täynnä ohjeita lankutukseen. Laita vain googleen: planking of modelship tai pienoismallilaivan lankutus.
Omia ohjeitani löytyy tämän sivuston blogeista: tykkipursi tai tykkibarkassi. Myös esim. Matti Piilolan blogissa "Clara May, ketsirikattu purjealus" ja Kauko Raution "San Juan Nepomuceno" on hyviä ohjeita. Kannattaa katsoa.
En ala tässä nyt tekemään tarvikeluetteloa, mutta jos joku asia on ongelma niin kysy tarkemmin vaikka sitten yksityisviestillä.
Mikä liima puulaivaan?   19.9.2019 17:10
Noista käyttämistäni liimoista mainitsin jo aikaisemmin tässä keskustelussa. Maalauksesta sen verran lisäisin: Olen käyttänyt petsiä, akryyliä (Tamiya) sekä terva-vernissa-havupuusekoitetta ja sitten ruiskuttanut päälle fiksatiivilakkaa (esim. Hanart Fixsativ Blanc). Fiksatiivilakka on selluloosanitraattilakkaa (Samaa, mitä käytetään pastellivärien, hiilipiirrosten, akvarellien sekä valokuvien kiinnitykseen.) , joka ei muuta värien sävyjä, mutta saa ne säilymään ja suojaa ne. Sitä löytyy kaikista taidetavaroita myyvistä kaupoista.
Muuten erikoismies uivien mallien teossa on jo mainitsemani Marko Torvinen ( instagram: markotorvinen4 ). Kannattaa ehkä käydä katselemassa mallia painotuksista ja maalauksista.
Mikä liima puulaivaan?   13.2.2019 15:18
Tervehdys

Noista liimoista. Itse olen käyttänyt seuraavia: Uhu Hart on hyvä runkolautojen liimaukseen (yksi komponenttinen, nopeasti kuivuva). Loctite Power Epoxy 5min, kun tarvitsee tosi pitävää esim. runkokaarien liimausta (kaksi komponenttinen nopeasti kuivuva). Dispersioliimaa (Eri Keeper tms.) olen käyttänyt sisäosien vahvikkeena - ei oikein ole hyvä muuhun.
Kastelemisesta M.Pajulahti jo kirjoittikin. Vielä sen verran, että käytä kuumaa vettä.
Naulaamisesta ollaan vähän kahta mieltä. Tosi "ammattilaiset" eivät juuri nauloja käytä, mutta se vaatii hyvän esitaivuksen ja sovittamisen. Tosin se sitten helpottaa jatkokäsittelyä ja antaa enemmän mahdollisuuksia. Naulat ovat usein jatkossa aina tiellä. Mutta katso blogien kommenteista enemmän.

Mukavia ohjeita ja selityksiä löytyy esim. tämän sivuston blogeista ja niiden kommenteista:
- Tykkipursi (oma blogini)
- S/S Maaninka ( Matti Piilolan blogi )
- Clara May, ketsirikattu purjealus ( Matti Piilolan blogi )

Tosi ammattilaisen, sulkavalaisen Marko Torvisen kuvia ja ohjeita instagram: markotorvinen4

Ja aina kannattaa kysäistä joko tällä palstalla tai vaikka suoraan. Projektisi näyttää mukavalta.
Laivan rungon pintakäsittely   25.1.2019 00:00
Tervehdys vaan
Olen itse saanut tuon ongelman poistumaan vuoraamalla rungon laudoituksen jälkeen sisäpuolelta dispersioliimalla ("maitoliimalla" eli Eri Keeperillä tai vastaavalla) ja kevyellä imevällä kankaalla esim. kertakäyttöliinalla. Liimaa saa olla aika runsaasti. Saa sitten kuivua kunnolla muutaman päivän!! Tämä ehkäisee laudoituksen elämisen myöhemmin. Laudoituksen pitää olla vuorattaessa ehdottoman kuiva. Olethan liimannut laudoituslaudat koko matkalta kunnon liimalla.
Tästä on kuva blogissani Tykkipursi merkinnässä Rungon muokkausta.
t. Kai Kauppi