Pienoismallit.net

Mikko MM Mäkelä

Lakat automalleille   11.5.2020 07:44
Lainaus:
Zero on Lehclerin VHS-lakkaa, mikään ei puolusta hintaa (postikuluineen) Briteistä! Ja autolakkana ei yhtään anteeksiantavampaa kun nämä muutkaan.
Jompikumpiko näistä: MC404 Macrofan Avantage UHS Clearcoat vai ACRIFAN 1K CLEAR LACQUER?
Lakat automalleille   28.4.2020 15:35
Tamiyan X-22 kirkaslakkaa paljon käyttäneenä ja sen ominaisuuksiin (= epätäydellinen kovettuminen) kyllästyneenä kyselen tässä vaihtoehtoja pintalakalle.
Tamiyan LP-sarja on parempi kuin X-sarja, joskin varmaan joku muu lakka voisi ehkä olla sitä parempaa?
Pintalakkuas tehdään ruiskulla ja liuotinpohjainen ohentaminen ei ole ongelma.
Pohjamaalaus   19.4.2020 09:29
Entäs Tamiyan paukkupullot?
Revellin emalimaalit   16.4.2020 07:46
Tamiyan keltakorkkinen sisältää enimmäkseen isopropanolia:

cdn.simba-dickie-group.de…7077_MSDS_Tamiya_Lacquer_Thinner_Verduenner_250_ml_ab_04-2019.pdf

ABSCHNITT 3 Zusammensetzung/Angaben zu Bestandteilen3.1StoffeDieses Produkt ist ein Gemisch.3.2GemischeLösungsmittelgemisch.Gefährliche InhaltsstoffePropan-2-olEG-Nr. 200-661-7CAS-Nr. 67-63-0Anteil > 50 %EinstufungskodierungenFlam. Liq. 2; H225 –Eye Irrit. 2; H319 –STOT SE 3; H3364-Methylpentan-2-onEG-Nr. 203-550-1CAS-Nr. 108-10-1Anteil 25 -< 30 %EinstufungskodierungenFlam. Liq. 2; H225 –Eye Irrit. 2; H319 –Acute Tox. 4; H332 –STOT SE 3; H335EUH066Für diesen Stoff gibt es Grenzwerte der Union für die Exposition am Arbeitsplatz (siehe Abschnitt 8).2-ButoxyethanolEG-Nr. 203-905-0CAS-Nr. 111-76-2Anteil 5 -< 10 %EinstufungskodierungenAcute Tox. 4; H302 –Acute Tox. 4; H312 –Skin Irrit. 2; H315 –Eye Irrit. 2; H319

En siis muistanutkaan väärin. Purkin kyljessä lukee että sisältä kahta muuta ainetta, kuten edellä on todettu, mutta se ei tarkoita sitä etteikö siellä olisi muutakin.
Revellin emalimaalit   15.4.2020 23:32
Michael von Bell kirjoitti:
Mikko MM Mäkelä kirjoitti:
eikä sitä kannata ohentaa Tamiyan keltakorkkisella, jossa on 80 % isoropanolia. Emalimaali sakkaa isoropanolissa.
Tamiyan tuoteselosteessa tuon keltakorkkisen sisältö on Metyyli-isobutyyliketoni ja ethylene glycol monobutyl eikä isopropanoolia. Tuo valkokorkkinen X-20A sisältää isoproopaanoolia.
Jaahas, meikäläisellä lienee menneet korkkien värit sekaisin tai sitten ovat muuttaneet koostumusta kesken matkan. Veikkaan ensimmäistä. Ja mulla on REVELL emalimaali sakannut Tamiyan Laquer Thinner - ohenteesta. Tietenkään kaikilla ei tarvitse käydä niin…
Revellin emalimaalit   15.4.2020 10:24
Mika Louhiaho kirjoitti:
Niin ja Tamiyan keltakorkkinen + Revell? Anyone?-)
Revellin emalimaali on tärpättiohenteinen (ohentamiseen sopii myös tinnerit, joissa on asetonia, tolueenia, ksyleeniä ja lakkabensiiniä joka on hyvin lähellä tärpättiä), eikä sitä kannata ohentaa Tamiyan keltakorkkisella, jossa on 80 % isoropanolia. Emalimaali sakkaa isoropanolissa.

Samasta syystä tamiyan maalit eivät sekoitu tärpätteihin eikä lakkabensiiniin. Em. tinneri sopii niille, mutta alempi maalikerros suorastaan huuhtoutuu mukana kun ohenteessa on asetonia. Se kun sattuu myös olemaan maalinpoistoaine.

MRP-ohennin muistaakseni sopii Tamiayn akryyleille.

Koska nimitykset Thinner/tinner/ohennin ovat melkoinen suo, niin kannattanee pitäytyä maalinvalmistajien suosittelemissa ohenteissa. Tietty jos haluaa pilata maalauksensa, niin ristiin sotkeminen on harrastus muiden joukossa…
Revellin emalimaalit   13.4.2020 22:20
Mika Louhiaho kirjoitti:
Kysymys: Istuuko Xtra colorin ohenne ongelmitta Revellin maalien kanssa? Yleensä olen käyttänyt tärpättiä Revellin kanssa, mutta nyt juuri valmiusvarastossa ei moista perustarviketta löydy.
Kokeile. Laita värittömän lasipurkkiin, esim. Tamiyan x-sarjan pestyyn ja puhtaaseen, ohenninta muutama tippa ja tiputteli pipetillä tai tikun nokasta maalia sekaan. Jos ei tule sakkaa eikä kahta nestekerrosta, niin liukoisuusasia lienee kondiksessa. Ja sit eiku maalaamaan.

Yleensä rautakaupan tinneri sopii emalimaaleille. Ongelmana on niiden usein sisältävän asetoni taipumus liuottaa muovia.
Kynäruisku   9.4.2020 08:12
Lainaus:
Zero maalit on täysin tinneri ohenteisia maaleja, itse asiassa ne on käsittääkseni varsin pitkälle samoja kuin oikeat automaalit, vaatii ruisku käytössä kunnon ilman vaihdon ja hengitys suojaimen.
Tamiyan akryyleissä ohenne on orgaanisten liuottimien seos eli sekin on tinneriä, engl. thinner. Tuuletus, kumikäsineet ja hengityksen suojaaminen kuntoon ettei lähde aivosoluja Maata kiertävälle radalle.
Rautakaupan tinnerissä on usein tolueenia ja asetonia, joita ilman elimistö pärjää varsin hyvin. Yhtä haitallista hengitettynä on Tamiyan kelta- ja oranssikorkkiset, vaikkeivät yhtä pahalta haisekaan.

Vesiohenteisten maalien kanssa voi pitää löysemmän linjan suojatumisessa, muttei välttämättä kannata.
Kynäruisku   7.3.2020 08:33
Lainaus:
Toi asetoni -viittaus ei taida koskea kuin kilikalipulloja. Ei noissa ruiskulevitykseen tarkoitetuissa ole sen kummempia ohenteita kuin "pienoismallikäyttöön" tehdyissä Zerossa ja Gravityssä. Zero = Lechler automaali ohennettuna, Gravityn lähdettä ei mainita, mutta joku automaalimerkki sekin on.
Juuri näin. Maali on maalia ja mallari voi sitten itse sotkea siihen sopivan ohenteen.
Kynäruisku   7.3.2020 00:46
Lainaus:
Kuulostaa käyttökelvottomalta, tuollaiseen pintaan todennäköisesti kaikki pölykin pinttyy. Netistä löysin sellaisen firman kuin KPRTmodels joka myy zeron maaleja suomessa, onko kokemuksia firmasta? Tai suosituksia jälleenmyyjästä?
Kyllä se maali kuivuu. Lakka ja vaha eivät auta, koska sormien hiki menee niidenkin läpi ja pehmentää maalin. Hyvää x-sarjassa on helppo levittyvyys. Ja peittokyky. Mutta ehkä olisi turvallisempaa lopputuloksen kannalta käyttää autojen koreissa Tamiyan LP-sarjaa.
Zero ja Gravity ovat pienoismallikäyttöön tehtyjä ja niillä maalaamiseen löytyy ohjeita "opetusvideoita".

Oikeiden automaalien kanssa tulee hyvää jälkeä mutta aloittelijalle savotta on oksikas eli homma vaatii kokemusta onnistuakseen. Lisäksi niissä on usein asetonia, joka liuottaa mm. pienoismallisarjoissa käytettyä polystyreenimuovia