Pienoismallit.net

Mikko MM Mäkelä

Kynäruisku   7.3.2020 08:33
[/quote]

Toi asetoni -viittaus ei taida koskea kuin kilikalipulloja. Ei noissa ruiskulevitykseen tarkoitetuissa ole sen kummempia ohenteita kuin "pienoismallikäyttöön" tehdyissä Zerossa ja Gravityssä. Zero = Lechler automaali ohennettuna, Gravityn lähdettä ei mainita, mutta joku automaalimerkki sekin on.
[/quote]

Juuri näin. Maali on maalia ja mallari voi sitten itse sotkea siihen sopivan ohenteen.
Kynäruisku   7.3.2020 00:46
[/quote]Kuulostaa käyttökelvottomalta, tuollaiseen pintaan todennäköisesti kaikki pölykin pinttyy. Netistä löysin sellaisen firman kuin KPRTmodels joka myy zeron maaleja suomessa, onko kokemuksia firmasta? Tai suosituksia jälleenmyyjästä?
[/quote]
Kyllä se maali kuivuu. Lakka ja vaha eivät auta, koska sormien hiki menee niidenkin läpi ja pehmentää maalin. Hyvää x-sarjassa on helppo levittyvyys. Ja peittokyky. Mutta ehkä olisi turvallisempaa lopputuloksen kannalta käyttää autojen koreissa Tamiyan LP-sarjaa.
Zero ja Gravity ovat pienoismallikäyttöön tehtyjä ja niillä maalaamiseen löytyy ohjeita "opetusvideoita".

Oikeiden automaalien kanssa tulee hyvää jälkeä mutta aloittelijalle savotta on oksikas eli homma vaatii kokemusta onnistuakseen. Lisäksi niissä on usein asetonia, joka liuottaa mm. pienoismallisarjoissa käytettyä polystyreenimuovia
Kynäruisku   3.3.2020 21:46
Ville Lipponen kirjoitti:
Kiitos vastauksesta, taidankin ostaa muutaman testi maalin kun ohenteitakin näyttää saavan pienissä purkeissa, ja harjoittelen ja testailen mikä on omaan käyttöön paras vaihtoehto.
Kannattaa ostaa 250 ml keltakorkkista ohenninta koska, sillä voi putsata ruiskun ja ohentaa kittiä.
Tamiyan akryylimaali ei kuivu koskaan. Tai siis kovetu kunnolla. Siitä voi olla haittaa jos joutuu painamaan maalipintaa esim. pohjakappaletta liimatessa auton koriin. Muuten maali on tosi hyvää. Ja helppo maalata.
Tamiyan LP sarjan maalia olen kokeillut pari kertaa ja se on X sarjaa parempi em. seikan takia. Zeroa on kehuttu ja Tervon vinkki kannattaa ottaa todesta.
Maalia kannattaa aina ostaa yli tarpeen. Koska on todella ärsyttävää jos se loppuu kesken.
Kynäruisku   2.3.2020 22:29
Ville Lipponen kirjoitti:
Semmonen kysymys vielä kun puhutaan niin paljon akryylimaaleista, ja emäntä maalaa tauluja akryylimaaleilla. Voisko niitä maaleja käyttää ohennettuna kynäruiskumaalauksessa. Olen itse käyttänyt niitä maaleja siveltimellä kyllä.
Älä niitä emännän maaleja laita kynäruiskuun! Valmistajat saattavat nimetä jonkun maalin akryyliksi vaikkei maali oikeasti ole akryyliväri. Tamiyan akryyli ei ole akryylimaali vaan viranomaisten luokittelun mukaan taivutettu sopimaan kategoriaan. Käytä valmistajan ohenteita ja LUE valmistajan ohjeet maalaukseen.
Kynäruisku   1.3.2020 14:06
Ville Lipponen kirjoitti:
Vaikka vasta olenkin aloitteleva pienoismalliharrastaja olen joskus vuosituhannen vaihteessa kasannut revell malleja ja pakko sanoo että nyt Tamiyan malleja kasatessa en kyllä enää tuhlaa rahoja revell malleihin.
Tamiyan malleissa on puolensa ja olen huomannut osien sopivan yhteen melko hyvin. Osin detaljointikin on niissä hyvää ja osin ei. Ei Revellkään tee täydellisiä rakennussarjoja mutta moni asia niissä on Tamiyan toteutuksia paremmin. Mielipide on jokaisen oma. Jos jenkkiautoja haluaa tehdä niin Tamiyalla loppuu valikoima pian.

Tamiyan akryylejä kannattaa ohentaa keltakorkkiselle niiden omalla lacquer thinnerillä 30 - 80 % maalaustavasta riippuen. Onnea matkaan!
Kynäruisku   14.2.2020 08:27
Ville Lipponen kirjoitti:
Entä voinko käyttää tavallisia automaaleja pienoismalliautojen maalaamiseen kynäruiksulla, esimerkiksi metallinhohtomaaleissa, tukkiiko alumiinihileet helposti kynäruiskun suuttimen? Luultavasti täytyy ohentaa enemmän kuin perinteiseen ruiskuun, vai minkälaisia maaleja porukka näissä on käyttänyt.
Moi Ville!
Olen käyttänyt Tamiyan akryyli- ja lakkamaaleja automallien maalaukseen. Kun korin pohjustaa Tamiyan (tai Mastonin) pohjamaaliponnesuihkeella ja ohentaa maalit Tamiyan ohentimilla, säilyy muovi maalin alla.
Näiden maalien metallihiukkaset ovat sopivia kynäruiskulla maalamiseen.
Käsittääkseni myös Bilteman oikeiden autojen paikkamaaleja voi ruiskuttaa kynäruiskulla, kunhan ensin suihkii maalin johonkin astiaan. Niissä tosin on usein asetonia, joka voi mennä pohjamaalin läpi ja alkaa liuottaa muovia.

Mr. Paint ja Zero Paints ovat myös automallarien suosiossa, monien muiden lisäksi, mutta itse en ole kokeillut.
Vuoden 2019 rakennetut mallit   7.1.2020 20:55
13 automallia eli keskimäärin yksi per kuukausi, ja yksi enemmän kuin edellisenä vuonna. Tänä vuonna siis 14? 😉
Kaikkien kuvat on sivustolla. Yhtään en jättänyt kesken, ja muutama 2019 aloitettu on viimeistelemättä.
Kynäruisku   6.1.2020 14:45
Miska kirjoitti:
.
Kokeilin sitten ampua pelkän lasolin läpi ja hyvin tuli. Rajallisesta Tamiyan maalivalikoimasta testasin X16 sävyä lasoliin ohennettuna 1:3 seoksella (joo Lasol ei välttämättä ole oikea ohenne :D) niin paperille suttaillessani maalia tuli hyvin läpi ja asettui paperille ihan ok.
Se on se Tamiyan keltakorkkinen paras X-maalien ohennukseen. Se sisältää isoprypyylialkoholin ja butyyliasetaatin seosta 4:1. Lasol, eli tuttavallisemmin La Sol, on taas puhdasta etyylialkoholia eli aika lailla melko samaa kamaa. Ja kun kerran toimi, niin mikäs siinä. On vähän halvempaakin kuin japanilainen ohenne. Pitää kokeilla itsekin. Kiitti vinkistä.
Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 22:42
Pasi Hotti kirjoitti:
Jos helpolla haluat päästä maalien kanssa niin ostat MRP:n maaleja.
Eiksnää ole liuotinohenteisia lakkamaaleja? Eli työturvallisuus liuotinhöyryjen suhteen pitää muistaa.
Mutta tuolla käyttöohjeella jää moni lastentauti kokematta, kun ohennus on varmasti oikein eli yksi haasteellinen muuttuja vähemmän sotkemassa alkua.
Kiitti, Pasi, vinkistä, mä kokeilen tätä sapluunaa myös.
Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 20:07
[/quote]
Kyllä. Laatu tulee edellä myös tässä lajissa. Olin ennen ruiskun hankkimista kuullut että kiinan ruiskut voivat olla myös ihan kelvollisia, joten pieni tietoinen riski tuli otettua. Korkealta ei pudottu, joten harrastus jatkuu.
[/quote]

Mä maalaan pelkästään kymmenen euron ruiskulla. Alapuolinen lasisäiliö. Ohentinen määrä suhteessa paineeseen on tärkeä, muuten se maali ei tosiaan nouse eikä tule ruiskun kärjestä suihkuna. Ja aina liuotinohenteisia maaleja - Tamiyan X, XF ja LP, Revell ja Humbrol emali. Nii että kyllä halpakin ruisku toimii jos se on ehjä ja asiat kunnossa. . Vesiohenteisista en siis osaa sanoa mutta tuossa edellä tuli jo vahvaa opastusta.

Ruiskumaalaaminen on hyvin koukuttavaa kun jujuun pääsee mukaan. Kantapään kaikki tietysti menee. Eli ei kannata lannistua ensimmäiseen vastoinkäymiseen. Eikä hengitellä höyryjä.