Pienoismallit.net

Jaakko Lehtovirta

Uusia Suomi-malleja tulossa   16.6.2020 20:03
Nyt vaan asiallinen tiedonvaihto käyntiin. Maailma ei varmasti huonontunut, kun saatiin Suomi-malli, muttei se varmasti ole täydellinen, niinkuin mikään malli ei ole. Vickerseistä ei ole valtavasti valokuvia eikä hyvää referenssimateriaalia minun tietääkseni. Ihan toinen tilanne kuin Sturmien osalta. Itse postitin tänne yhden mielestäni oivan referenssikuvan, jota en aiemmin ollut nähnyt, ja olipa siinä pari kysymystäkin. Mallin ongelmista on kiinnostavaa tietää; jokainen päättää, rakentaako niistä huolimatta, eikä siinä ketään tarvitse haukkua. Ja valmiita malleja arvostellaan aina kohteliaasti, niin kaikilla on hyvä mieli.
modelwereld.eu   17.4.2020 13:26
Ainakaan minun koneeni ei päästä verkkosivulle modelwereld.eu, vaan varottaa pysäyttää. Lieneekö muilla sama ongelma?
Hienoa Marko, onneksi olkoon! En ehtinyt itse tutkimukseen mukaan, jotenkin meni ohi palstalla, mutta pidän ideaasi hyvänä ja loputulokset ovat varmasti kiinnostavia etenkin mallareille. Ja Turku on hieno paikka opiskella, vaikkei mikään mallarin paratiisi taida ollakaan.
Puna-armeijan talviasut   20.1.2020 18:39
Hyvä kysymys toppa-asuista. Mustavalkoisista kuvista on vaikea vetää selviä johtopäätöksiä väristä. Mikä on likaa, mikä kauhtumista jne.? Venäläisillä keskustelupalstoilla näkyy samaa keskustelua. Väriskaalaa näyttäisi olleen ainakin hyvinkin vaaleasta khakinruskeasta tummempaan ruskeaan ja harmaaseen sävyyn ja sekamuotoihin. Tällä sivulla on ainakin alkuperäisiksi puna-armeijan toppapuvuiksi oletetuista asuista värikuvia, joista saa osviittaa:
frontovik.org…j-soyuz-rkkf-rkka-vmf-sa-1917-1991/uniforma-rkka-rkkf/telogrejki-rkka-sa-832/

Varovaisuus on toki paikallaan tällaisten kuvien osalta, koska toppa-asuihin puettiin myös pakkotyövankien valtavat armeijat ennen ja jälkeen sotien, ja siviilissä näitä käytettiin niin ikään. Joka tapauksessa maalaisin aika huoletta hyvinkin erilaisia vaalean ruskean, vihertävän ja harmaan sävyjä.

Sellainen anekdootti saattaa kiinnostaa jotakuta, että panssarimiehet tuunasivat mielellään toppapukunsa taskuttomiksi, etteivät jää kiinni jos tulee äkkilähtö. Ja että toppapuvut tulivat ideana puna-armeijalle Kiinasta.
Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 11:59
Tervetuloa ruiskumaalauksen pariin, Jussi! Kärivällisyyttä ja taustatyötä tämä vaatii. Ensi alkuun tosiaan kannattaa varmaan keskittyä yhteen maalimerkkiin ja se omaan ohentimeen ja opetella sen käytöstavat. Vallejo on hyvä, koska sitä on hyvin saatavilla ja valikoima on erittäin runsas (vaikkakin käsittämättömästi luokiteltu). Yksi vinkki: samalla kun tilaat sen ohentimen (Vallejo thinner) kaupasta, tilaa myös "retareder", minun kokemukseni mukaan tippa sitä jokaiseen ruiskukupilliseen estää tuon ennenaikaisen kuivumisen neulan kärkeen, mistä Vallejo tunnetaan. Nyt on saatavilla myös Vallejon "flow improver", mutta sen kanssa olen vasta opiskeluvaiheessa - korvaako se retarderin käytön? Ja: parsa olisi maalata pohjamaali alimmaiseksi, mutta ne käyttäytyvät taas vähän eri lailla, ja homma menee mutkikkaaksi…

Yksi aspekti, mikä vaatii opiskelua, on ruiskun paine. Itse maalaan Vallejolla noin 20 pBi näytössä, mutta Tamiyan maalit (jotka oat suosikkejani käytettävyydeltään) maalaan vain puolella paineella tästä. Maalia kysyy silloin tosin vähän, ja pinta on hyvä. Mutta Tamiyan saatavuus on Suomessa heikoa ja värivalikoima on suppea.

Ei kun kokeilemaan, ja ruiskua putsaamaan! Ota parikin sellaista harjoittelumallia, joilla ei ola niin väliä, ja maalaa kerroksia päällekkäin, ja opettele ruiskun käyttäytymistä. Lopulta se on palkitsevaa hommaa.
BMP-1 antenni?   18.4.2019 02:36
Hei, tarkoitin kumilla ensimmäisen, metrin mittaisen antennipätkän pinnan suurimmalta osaltaan peittävää kovakumista suojusta (tarkoitus oli kai suojata sähköiskuilta?). Rungossa on pehmeämmällä kumilla suojattu antenninjalka, johon ensimminen pätkä kiinnitettiin juuri kuten Jukka muistelet. Liitoskohdat antenninpätkien alaosassa olivat metallinvärisiä, ja upposivat alempaan pätkään. Kun antenninjalassa ei ollut antennia, siinä oli tosiaan tulppa, joka roikkui ohuen vaijerin päässä kun antenni oli paikallaan.
Saisinkohan tähän linkin aika hyvästä kuvasta (BMP-2, mutta sama antennijalka ja antenni). Ensimmäisen pätkän kumisuoja ja ruskea väri näkyy.
data3.primeportal.net/apc/egor_kalmykov/bmp-2/images/bmp-2_13_of_36.jpg
BMP-1 antenni?   17.4.2019 05:01
Moi Esko,
antenni on metrin pätkissä. Omia kokemuksiani 80-luvulta varusmiespalveluksesta (3PsvP):
Yleensä käytettiin kahden metrin antennia eli kahta pätkää, joskus Parolassa ajeltaessa riitti yksikin. Kokeilimme kerran paikalla ollessa maksimimittaa, nelimetristä, kantavuuden testaamiseksi. Ajossa se olisi ollut epäkäytännöllinen. Mutta kuvista näyttää, että Neuvostoliitossa käytettiin pidempää kuin kaksimetristä antennia ajossakin. Ajokoulutuksessa antennia ei meillä laitettu, kun radio ei ollut käytössä.

Antennin alin pätkä on suojattu suurimmalta osalta mustalla kumitupella, joka tekee siitä paksumman kuin loppuantennista. Tätä en ole huomannut lisätarvikkeiden valmistajien toistaneen. Ero ei ole iso, mutta silmin havaittava. Antenni oli väriltään vaalean ruskea.
Näin se menee, surullista kyllä. Vaikka tuo eläköityminen on varmasti iso selttäjä, ehkä kannattaisi miettiä sitäkin, että jospa ostaisi sieltä lähikaupasta tarvikkeiden lisäksi niitä mallejakin. Vaikka ne saisikin vähän halvemmalla netistä, ja jopa vaikka se ei ihan olisi juuri se alatyyppi, jota oli etsimässä. Itse teen joskus kaupoissa heräteostoksia ihan siitä ilosta, että satunnainen laatikko on kädessä ja sormia alkaakin kutkuttaa. Pidetään nyt edes ne Helsingin kaupat pystyssä niin kauan kuin pyörittäjät jaksavat!
Vallejon maaleista   8.4.2017 04:48
Terve, olen itse opetellut pikkuhiljaa Vallejon käyttöä, se kun on niin paljon paremmin saatavilla oleva merkki Euroopassa kuin japanilaiset. Vallejon maalit ovat oivia käsinsutimiseen, kuten yllä on todettu, mutta ruiskun kanssa onkin aika lailla temppuilua ennen kuin onnistuu. Niksejä, jotka ovat minua auttaneet: pohjamaali (muuta kuin perusmaaleja, sillä niiden tarttuvuus suoraan muoviin on kehno); aika kova ilmanpaine (noin 20 psi, luin tämän vinkin jostain ja minusta auttaa, ei kuivu maali ilmalennossa); huolellinen sekoitus ohentimen kanssa *ennen* ruiskuun laittoa, Vallejon omaa retarderia aina tippa mukaan jo tässä vaiheessa. Ohennukseen olen alkanut käyttää Vallejon omaa ohenninta, vaikka suomalainen kraanavesikin kai käy. Jollei laita retarderia, minusta vetää ruiskun tukkoon alta aikayksikön, ja ärräpäät alkavat lennellä.

Sävyvalikoima on kiitettävän laaja, mutta käsittämättömän sekavasti ryhmitelty. Periaatteessa ModelAir -sarja pitäisi olla sellaista, että voi laittaa sellaisenaan ruiskuun, mutta ohennan tarpeen vaatiessa, eli yleensä aina.

Oma lempimaalini ruiskukäytössä on silti Tamiya. Toimii aina eikä tuki ruiskua. Sen sijaan ModelMasterin maaleja en oppinut oikein koskaan käyttämään, mikä on sääli, heillä kun on maaleja, joita muilla ei tunnu olevan, kuten japanilaiset camot. On tosi onnetonta, ettei Tamiyaa saa hyllystä kuin satunnaisesti.
Uusia Suomi-malleja tulossa   18.1.2016 16:11
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Toivoa sopii vaan että nuo ovat vain varhaisia testiversioita ja lopullisiin tulee oikeaa aseistusta. Nyt on kp:na PPSH-41:ta ja piipunpolttajalla Kar98K.
Eivät valitettavasti tainneet olla testiversioita. Setti on nyt Japanissa ennakkotilauksessa hintaan JPY 1850 (noin EUR 14). Mallikuva on juuri tuo sama, eikä siinä Suomesta tosiaan kyllä muistuta kuin pakkanen. Turkislakitkin ovat naapurin mallia. Mutta saahan siitä puna-armeijan ukkoja talvidioraamaan. Ja puolueettoman poron.