Pienoismallit.net

Jaakko Lehtovirta

Mitä työn alla?   20.11.2020 13:47
Pore kirjoitti:
Muutaman vuoden kesken ollut MIG-25 rakentumassa. Saattaa valmistua.
Hyvältä näyttää. Oppimismielessä mielenkiintoista nähdä, miltä varjostukset näyttävät loppupeleissä. Ärjyn näköinen laite. Tuo kuvakulma avasi ainakin minulle, miksi neuvostoliittolaiset kutsuivat tätä konetta lempinimellä "Matkalaukku" (Tshemodan). Muotoilu on se verran kulmikasta.
Uusia Suomi-malleja tulossa   27.10.2020 22:47
Terance Wong kirjoitti:
CAMS CV35A009 update and …
Looks brilliant, and great to have all the turret options! I hope the tracks are not too complicated.
Terve, et ole saanut tähän vastauksia, eikä ihan varmaa vastausta ehkä ole tarjollakaan. Tamiya ehdottaa vastaavaan käyttöön BT-42-mallissaan niin ikään XF-65 Field Greytä. Tämä ei varmaan tee asiaa yhtään sen varmemmaksi, mutta pajastaa ehkä CAMS:in lähteen tälle sävylle. Muikku&Purhosen Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997 puhuu "tummanvihreästä", eikä tuo Feldgrau kyllä ihan siihen määritelmään osu. Kuinka tumma on sitten tummanvihreä, aj onko se yhtään oliivin sävyinen, en tiedä. Jos mallina oli englantilainen Vickersien pohjaväri, kyse olisi kai varsin tummasta sävystä, ja ennemmin sinertävästä kuin oliiviin kallistuvasta. Mutta tämä on ihan spekulaatiota. Asia kyllä kiinnosta, kun näen mielelläni tuon Vikun valmiina!
Jaakko Keranen kirjoitti:
Keskustelusäikeen alussa olleen Hotchkiss H-39 vaunun valokuvan vasarahinta eBay-huutokaupassa oli lopulta 300 €.
Huh huh. Vähän leikittelin ajatuksella huutaa, mutta en maksaisi lähellekään tuota hintaa. Nyt jää harmittamaan se, että kuva ilmestyy johonkin kansainväliseen julkaisuun tuon Tali-Ihantala-paikannuksen kera. No, parempi kai sekin kuin että se häviää julkisuudesta.
Huomasin Missing Lynx -sivuston viikottaisessa ebayn myyntilistauksessa tällaisen tasokkaan Suomi-kuvan, otsikolla "Deut.Panzer-Abteilung mit Beute-Panzer in Finnland / Tali-Ihantala 1944". Kuvaan pääsee zoomaamaan viemällä hiiren päälle.

Tali-Ihantalasta ei voi olla kyse, mutta kuva on kyllä epäilemättä Suomesta, koska siinä on suomalainen sotilas mukana. Kuvan takana on tekstiä, mistä en saa selvää, mutta Tali-Ihantalaan se ei kuvaa liitä, mistä lie se ajatus tullut. Päiväys 9.9.44 lienee tekstin päivämäärä, ei kuvan ottamisen.

Humioita: vaunu on mitä ilmeisimmin tummankeltainen (musta risti erottuu selvästi), mikä ei taida olla ihan tavallista (selailen Kuuselan mainiota "Wehrmachtin panssarit Suomessa. 2000"). Kanisterit ovat vanhempaa mallia ja ilmeisesti harmaat. Ranskalaisvaunuille tavanomainen hinausketju on ilmeisesti maalattu vaunun saadessa keltaisen värin. Hyvä malliaihe! Alla kuvan osoite, niin kauan kuin se siellä on myynnissä.

www.ebay.de…Finnland-Tali-Ihantala-1944/293687114040?hash=item44611db938:g:8wUAAOSwZeFfM5oG
Uusia Suomi-malleja tulossa   16.6.2020 20:03
Nyt vaan asiallinen tiedonvaihto käyntiin. Maailma ei varmasti huonontunut, kun saatiin Suomi-malli, muttei se varmasti ole täydellinen, niinkuin mikään malli ei ole. Vickerseistä ei ole valtavasti valokuvia eikä hyvää referenssimateriaalia minun tietääkseni. Ihan toinen tilanne kuin Sturmien osalta. Itse postitin tänne yhden mielestäni oivan referenssikuvan, jota en aiemmin ollut nähnyt, ja olipa siinä pari kysymystäkin. Mallin ongelmista on kiinnostavaa tietää; jokainen päättää, rakentaako niistä huolimatta, eikä siinä ketään tarvitse haukkua. Ja valmiita malleja arvostellaan aina kohteliaasti, niin kaikilla on hyvä mieli.
modelwereld.eu   17.4.2020 13:26
Ainakaan minun koneeni ei päästä verkkosivulle modelwereld.eu, vaan varottaa pysäyttää. Lieneekö muilla sama ongelma?
Hienoa Marko, onneksi olkoon! En ehtinyt itse tutkimukseen mukaan, jotenkin meni ohi palstalla, mutta pidän ideaasi hyvänä ja loputulokset ovat varmasti kiinnostavia etenkin mallareille. Ja Turku on hieno paikka opiskella, vaikkei mikään mallarin paratiisi taida ollakaan.
Puna-armeijan talviasut   20.1.2020 18:39
Hyvä kysymys toppa-asuista. Mustavalkoisista kuvista on vaikea vetää selviä johtopäätöksiä väristä. Mikä on likaa, mikä kauhtumista jne.? Venäläisillä keskustelupalstoilla näkyy samaa keskustelua. Väriskaalaa näyttäisi olleen ainakin hyvinkin vaaleasta khakinruskeasta tummempaan ruskeaan ja harmaaseen sävyyn ja sekamuotoihin. Tällä sivulla on ainakin alkuperäisiksi puna-armeijan toppapuvuiksi oletetuista asuista värikuvia, joista saa osviittaa:
frontovik.org…j-soyuz-rkkf-rkka-vmf-sa-1917-1991/uniforma-rkka-rkkf/telogrejki-rkka-sa-832/

Varovaisuus on toki paikallaan tällaisten kuvien osalta, koska toppa-asuihin puettiin myös pakkotyövankien valtavat armeijat ennen ja jälkeen sotien, ja siviilissä näitä käytettiin niin ikään. Joka tapauksessa maalaisin aika huoletta hyvinkin erilaisia vaalean ruskean, vihertävän ja harmaan sävyjä.

Sellainen anekdootti saattaa kiinnostaa jotakuta, että panssarimiehet tuunasivat mielellään toppapukunsa taskuttomiksi, etteivät jää kiinni jos tulee äkkilähtö. Ja että toppapuvut tulivat ideana puna-armeijalle Kiinasta.
Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 11:59
Tervetuloa ruiskumaalauksen pariin, Jussi! Kärivällisyyttä ja taustatyötä tämä vaatii. Ensi alkuun tosiaan kannattaa varmaan keskittyä yhteen maalimerkkiin ja se omaan ohentimeen ja opetella sen käytöstavat. Vallejo on hyvä, koska sitä on hyvin saatavilla ja valikoima on erittäin runsas (vaikkakin käsittämättömästi luokiteltu). Yksi vinkki: samalla kun tilaat sen ohentimen (Vallejo thinner) kaupasta, tilaa myös "retareder", minun kokemukseni mukaan tippa sitä jokaiseen ruiskukupilliseen estää tuon ennenaikaisen kuivumisen neulan kärkeen, mistä Vallejo tunnetaan. Nyt on saatavilla myös Vallejon "flow improver", mutta sen kanssa olen vasta opiskeluvaiheessa - korvaako se retarderin käytön? Ja: parsa olisi maalata pohjamaali alimmaiseksi, mutta ne käyttäytyvät taas vähän eri lailla, ja homma menee mutkikkaaksi…

Yksi aspekti, mikä vaatii opiskelua, on ruiskun paine. Itse maalaan Vallejolla noin 20 pBi näytössä, mutta Tamiyan maalit (jotka oat suosikkejani käytettävyydeltään) maalaan vain puolella paineella tästä. Maalia kysyy silloin tosin vähän, ja pinta on hyvä. Mutta Tamiyan saatavuus on Suomessa heikoa ja värivalikoima on suppea.

Ei kun kokeilemaan, ja ruiskua putsaamaan! Ota parikin sellaista harjoittelumallia, joilla ei ola niin väliä, ja maalaa kerroksia päällekkäin, ja opettele ruiskun käyttäytymistä. Lopulta se on palkitsevaa hommaa.