Pienoismallit.net

Markku Rinne

Fiat G.50 25.2.2016 23:15 Malli
Kiitos Pertti seikkaperäisestä selvityksestä, uskotaan siis ettei kysymys ollut siitä ettei tiedetty mitä ostettiin.

Oletettavasti nuo kaksi ensimmäistä konetta myös koottiin Ruotsissa kuten muutkin ja siirtolennettiin sieltä sitten Suomeen, siitä en ole löytänyt kylläkään mitään merkintää. Noiden kahden ensimmäisen koneen osien kulkureitti oli kuitenkin erilainen kuin muiden ( mikä mainitaan tuossa Ilmakillan jutussakin, samoin Suomen Ilmavoimien Hävittäjät kirjassa ).

Uudet FA-1 ja FA-2 tunnukset nuo edellä mainitut koneet saivat 30.01.1940 ja ennätipä SA-1 tunnuksinen kone saada kaksi ilmavoittoakin ennen tunnuksien muuttamista pudottamalla kaksi pommaria ( SB-2 ja DB-3 ).
Fiat G.50 25.2.2016 11:20 Malli
perttiL kirjoitti:
Mutta mistäpä lie keksit, että kaksi ensimmäistä konetta FA-1 ja -2 olisi nimetty väärin SA-1 ja -2, kun luultiin niitä Saetta-koneiksi…? Ei nimetty … eikä luultu …

mallailuterveisin perttiL
Moi Pertti, tuolta ilmakilta.info/fiatg50.php nettisaitilta luin ( artikkelin loppupuolella ). Minusta oli vain niin hauskasti sanottu…luultiin… Olisi koneiden mukana luullut tulevan joitain huolto-ja varaosakirjojakin, mistä voisi päätellä mikä kone on kyseessä. Liekö kiire ollut? Myös muistaakseni Suomen Ilmavoimien Hävittäjät osa 1 kirjassa oli maininta tuosta väärin merkkauksesta.
P-47D Razor Back 24.2.2016 22:10 Malli
Komppaan edellisiä, hyvännäköinen ja siististi kasattu malli. Maalien sävyistä ja itse maalauksesta tykkään erityisesti. Dekaaleista itse jo mainitsitkin…aina ne eivät vain asetu niin kuin pitäisi ja todella…vanhenee nekin.
Fiat G.50 24.2.2016 22:00 Malli
Kiitokset kommenteista ja arvosteluista.

Petri, hyvä kun olit tarkkana noissa koneiden lukumäärätiedoissa, 35 tilattiin mutta vain 33 päätyi Suomeen saakka. FA-8 tuhoutui jo Ruotsin Västeråsissa kun koneen ohjaaja unohti kääntää polttoainevivun varasäiliöltä pääsäiliölle ja toinen ( FA-7 ) katosi huonossa säässä siirtolennolla Västeråsista Suomeen Itämeren aaltoihin. Konetta ohjasi Unkarilainen vapaaehtoinen vänrikki Wilmos Bekassy. Hauska yksityiskohta oli muuten se että kaksi ensimmäistä konetta nimettiin ensin väärin SA-1 ja SA-2, kun luultiin että koneet olivat toisen Italialaistehtaan Macchi MC200 Saetta koneita. Siis luultiin??

Jari, potkuriin ja spinneriin en tietoisesti kulumia hirveästi raaputellut ja kuten täälläkin on useasti puhuttu niin ei ne välttämättä kovin kulahtaneilta aina edes näyttäneet. Saman voi todeta useista referenssikuvista. Liekö syynä että niitä vaihdettiin koneisiin myös aina välillä tai sitten niihin ei vain kohdistu sellaisia kulumisrasituksia kuin muihin pintoihin. Ehkä moottorin suojapeltiin olisi kulumia voinut tehdä, siinä olet oikeassa. Nuo kulumat tein muuten eri tavalla kuin aiemmin. En maalannut niitä, vaan raaputtelin hammastikulla maalia pois, koko konehan oli "pohjamaalattu" alumiinisävyyn Vallejon litkulla ja pintamaali irtosi siitä joten kuten helposti ennen lakkausta.

Joije, juurikin niin kuin Petri jo kertoikin, koneeseen oli siipi vaihdettu ja siksi kansallisuustunnukset eri kokoiset. Mitä lueskelin noista Fiateista yleisemmiminkin, niin olivathan ne aika kovassa käytössä ja siksi niille myös sattui ja tapahtui. Aina ei jokaisessa huollossa ennätetty kaikkea parsia, siksi aika kirjaviakin versioita niistä oli. Tämä nimikkokone FA-25 meni jo kolmantena päivänä Suomeen tulonsa jälkeen laskussa ympäri Hollolan Pyhäniemen kentällä.
BL-117 15.2.2016 22:36 Malli
Mika Kauranen kirjoitti:
Nillittäjä kun olen, niin nuo Bolingbroke patit hieman häiritsevät.
Mitkä patit? Juu, tiedän että puhut Bristol Bolingbrokesta, mutta mitä patteja ei sitten Blennussa olekaan?

Niin ja jos nillittämistä jatketaan kaiken kehumisen jälkeen niin oikeanpuolen moottorin suojuspellissä on aika iso rako? Siiven johtoreunan lähestymisvalot kaiketi on "oikeesti" toisen malliset ( kaksi pyöreätä lamppua rinnakkain )? No, niitä varmaan Airfix ei ole mallintanut täysin oikein tai sitten niitä on useammanlaisia ( BL--117:ssa oli ne pyöreät )?
BL-117 15.2.2016 15:48 Malli
Ihan esikuvansa mukainen Blennu ja ainakin minun mielestä vastaa ulkonäollisesti täysin talvisodan aikaisia, joten siinä mielessä triviaalitieto on myös sinulla ollut erittäinkin hyvin hallussa. Maalaus on kyllä viimoisen päälle hieno ja onhan tietty kasaaminenkin ollut hallussa. Kaiken kruunaa vielä itse kuvaaminen pilvitaustoineen. Kyllä se aina parantaa lopputulosta kun viitsii nähdä hieman vielä vaivaa mallin tänne esiintuomisessa. Hyvä suoritus!
Hawker Hurricane Mk 1 6.2.2016 18:33 Malli
Timo Rasimus kirjoitti:
Jeps…
Väri oli kuitenkin alunperin brittien päiväkaavion väritys sodan alkupuolelta, ja siten aika hyvin tunnettu. Itselläni on muutama muukin kuva tuosta koneesta, ja totesin että osassa kuvista peräsin näyttää harmaalta ja osassa vihreältä. Paikan päällä väri oli selvästi vihreä, joskin haalistunut ja harmaaseen vivahtava.
HC tietysti oli ainakin ennen entisöintä siitä mielenkiintoinen, että siinä oli yhä sodanaikainen värikerros päällä. Sitä en tiedä paljonko sille tehtiin entisöinnin yhteydessä. Jämin kuva on sen jälkeen otettu. Vantaan kuva ennen sitä. Vantaan kuva vain on paperikuvasta skannattu, mikä näkyy laadussa ikävästi.
Juuri näin. Tikkakoskelaiset ( joita käsittääkseni tälläkin sivustolla on ) tietänevät parhaiten, mutta pääosa koneesta jätettiin konservoinnin yhteydessä alkuperäiseen kuosiin ja vain pieni osa näkyvistä pinnoista on maalattu. Esim. hakaristitunnukset rungossa on maalattu uudelleen ja näkyvät tässäkin kuvassa erittäin hyvin.

www.k-silmailumuseo.fi/hurricane_nayttelyyn
Bf 109G-6 6.2.2016 18:16 Malli
Siististi ja huolella kasattu malli. Kyllä siitä G-6 mersun vallan hyvin tunnistaa. Sävyt ovat hyvät ja myös kyljen naamiokuvioiden maalaus mielestäni myös hyvin onnistunut. Paneeliurat ehkä minun makuuni korostuu hieman liikaa, mutta makuasioitahan nämä. Sodanaikaisia valokuvia kun katselee niin eipä ne paneelirajat niin kovin selkeästi erotu vaikka niiden näkymistä täällä niin kovasti aina korostetaan.

Tuo vasemman siiven pitotputki sojottaa hieman hassusti alaspäin, liekö irronnut?
Hawker Hurricane Mk 1 6.2.2016 18:02 Malli
Timo Rasimus kirjoitti:
http://timor68.kuvat.fi/kuvat/J%C3%A4mi+Flyin+2012/JamiFlyIn2012_20120708_134820.JPG

timor68.kuvat.fi/kuvat/Museokuvia/IlmMus_002.JPG

Siinä pari…
Toinen Jämiltä 2012 ja toinen kuva ilmailumuseolta Vantaalta muutamaa vuotta aiemmin.
No vihreiltä näyttävät ja kaiketi se vihreä se oikea väri onkin ja näin olisi pitänyt se maalatakin kun puhutaan sodan aikaisesta sävystä. Tuossa aiemmin laittamassani referenssikuvassa ( Senaatintori 2007 ) värisävy on haalistunut harmaaksi, mutta sinun laittamissa on vihreä. Liekö Tikkakoskella entisöinnin yhteydessä myös peräsimen väriä olisi ehostettu alkuperäiseen kuosiin? hurricanehc-452.blogspot.fi

Juuri 31.01.2016 kävin siellä Tikkakoskella pienoismallipäivillä, kas kun en huomannut katsoa minkävärinen se nyt on :-).

No…se on nyt maalattu harmaaksi ja siltä osin autenttisuus hieman kärsii, mutta kivasti se harmaa silti siihen sopii :-).
Hawker Hurricane Mk 1 6.2.2016 17:45 Malli
Timo Rasimus kirjoitti:
En tiedä mitä tuolle kuvalle on tapahtunut, tai koneelle siitä kun viimeeksi sen näin. Mutta tuli jossain kohtaa ryömittyä tuon ympärillä aika tavalla, ja harmaa se väri peräsimessä ei ollut.
Tuossa kuvassa kyllä näyttää hyvin harmaalta.
Juu, niin näyttää ja saman tulkinnan on varmaan tehnyt moni muukin. Katselin PM netin gallerian koneita ja huomasin että sekä että tulkintoja on tehty. Osa harmaita, osa vaalean/haalistuneen vihreitä.

Vaikkapa tuossa on harmaa myös:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_12532/kuva_115162/