Pienoismallit.net

Markku Rinne

BT-42 Syvärillä 27.6.2016 22:59 Malli
No eipä tästä panssarivaunun pienoismalli enää paljoa parane! Viimeistä piirtoa ja jokaista yksityiskohtaa myöden täydellisesti viimeistelty. Näyttää enemmän kuin aidolta, jopa panssarimuseon vastaava aito esikuva kalpenee tämän rinnalla! Mitäpä tästä muuta…huippuhieno malli…seuraavaa odotellessa.
Dornier Do 17 Z 21.6.2016 22:58 Malli
Mika Kauranen kirjoitti:
[Nyt se löytyi:
InScale 72 arkin (AC012) maalausohjeissa lukee: "Two exhaust openings on upper side of cowling: DN-53, -51, -64(-43). Separate small stubs on rear end of cowling: DN-55, -60, -63, -52, -57, -58, -64(-44). Cowlings were exchangeable and two different could be on same a/c as well."

Kaikki kirjojen kuvat tukevat tätä. Lisäksi on todettava, että DN-63:ssa ei ollut koskaan "mikkihiirityyppisiä" pakoputkia.
No sieltähän tuli lisävalaistusta asiaan, ei pääse perustelemaan edes sillä että kait siinä ennen moottorinvaihtoja oli ne "mikkihiiret"! Tämä on nyt vaan uskottava että susihan siitä nyt tuli, mitenköhän tästä pääsee yli, maalaamalla kone uudestaan eri tunnuksin? Sinä ainakin olit perehtynyt asiaan omaa konetta tehdessäsi, ilmankos sen heti huomasitkin.

Huomasin muuten ( nyt kun tämä asia tuli esille ) että ainakin Airfixin 1:72 kittiin oli erikseen myynnissä tällaisia pakoputki / moottorin suojapelti lisäosia ( Tsekkiläinen OWL ), joten ainakin 1:72 skaalaisen pystyy tekemään aidon näköisenä. Mutta eihän noihin CA:n sarjoihin ole mitään lisäosaa tarjolla.
Dornier Do 17 Z 21.6.2016 22:40 Malli
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Dorniereissä oli kahden tyyppistä pakoputkea, nuo mikki-hiiri putket ylhäällä tai siten ejektoriputket kehässä cowlingin ympäri. Pakoputket ovat kiinni moottorissa, joten moottorinvaihtojen yhteydessä putkia oli jopa ristiin eripuolilla.
Kiitos tiedoista, nythän tiedetään sitten tämäkin asia. Ilmeisesti oli niin että Z1 ja Z2 alkupään sarjoissa oli noita mikki-hiiriputkia? Enpä tullut asiaan kiinnittäneeni huomiota kun itse CA:n sarja ja sen ohjeet ei millään tavoin huomioinut asiaa, useinhan mallisarjoissa on eri moottorivaihtoehdot jopa omina osinaan. Toisekseen tuijotin ehkä liikaa aiemmin tehtyihin malleihin tuosta CA:n sarjasta ja nimenomaan DN-63:sta kun ei ollut sopivaa kirjallisuuttakaan käytössä. Täältä PM.Netistäkin löytyi yksi aiemmin tehty ja samalla tavalla siinä oli korvat pystyssä ja ulkolaisilla saiteilla samoin. Ilmeisen vähän tiedetty asia sitten ilmeisesti?
Dornier Do 17 Z 21.6.2016 00:07 Malli
Kiitos kommenteista Jari ja Mika.

Mitä tarkoitat Mika erityyppisillä pakoputkilla, ulostulo moottorikondoolin sivultako, en ole kyllä sellaisesta variaatiosta tietoinen enkä kuviakaan nähnyt? Sisäänmenoluukku on kyllä ihan suorassa edestä katsottuna, tarkistin vielä asian. Tuossa neloskuvassa näyttää näköjään että olisi vinossa mutta kuva ei ole otettu ihan suoraan edestä. Tuossa olet oikeassa että ohjaamon kuomu ei oikein istu, liekö tullut jo taisteluväsymys loppumetreillä kun ei ole jaksanut enää viilailla? Eikä mitään anteeksi, hyvä vain kun kerrotaan mikä on hyvin ja mikä pielessä.
Bristol Bulldog IV A 14.6.2016 22:59 Malli
Hieno esikuvansa mukainen Bulldog, vaikka aikaahan tuon tekemiseen vierähti!

Kokonaisuus kuitenkin huippu hieno, siististi kasattu ja kuten täällä mainittukin, takilointi todella hyvin onnistunut. Lisäksi noista vihreän ja kuparin sävyistä pidän erityisesti, samoin moottorin lisädetaljoinnista, potkurin maalaus myös todella hyvin onnistunut. Voisi kuvitella että se todellakin on aitoa puuta!

Plussaa myös kuvaamisesta ja aidon ympäristön luomisessa, hyvä kun näit vaivaa sen eteen…kyllä kannatti.
Bristol Blenheim Mk IV 27.5.2016 21:30 Malli
Suuret kiitokset ja kumarrus kaikille kommenteista ja arvosteluista!

Seppo, ei muuta kuin kärsivällisyyttä oman Blennusi kanssa, en epäile yhtään ettemmekö jossain vaiheessa pääse sitä ihailemaan…huipputuotoksia kun tuppaa siltä suunnalta tulemaan! Vaikka CA:n Blenheim tuottikin tuskaa, niin voin sanoa että astetta vaikeammaksi vielä meni vastaavan toimittajan Dornierin kanssa joka nyt on tuossa työn alla…saa nähdä valmistuuko Jouluksi!!

Mika, CA:n mallissa ei ollut avattavia pommiluukkuja, ainoastaan paneeliurat missä kohtaan luukut mahdollisesti sijaitsee. En tiedä mitä koneyksilöä mahdollisesti olet tekemässä, mutta eri sarjan koneissa oli varmaankin eroja. Ainakin ns. ykkössarjassa ( BL-104-121 ) ja mahdollisesti muissakin englannista lennetyissä koneissa ( kolmos- ja nelossarja ) BL-122-145 oli englantilaiset pomminripustimet, eli ei varsinaista pommikuilua joissa olisi avautuva luukku. Näissä "englantilaistyylisissä" ripustimissa pommit olivat näkyvissä lennon aikana ja silloin luukut olivat kokonaan pois.

Phantom ja muut, taidan olla tosiaan ns. "vanhan liiton" mallareita vaikka mallailuikäni vielä lyhyt onkin. En mielelläni lähde vanhentamaan etenkään juuri lentokoneita jotka eivät välttämättä todellisuudessakaan niin kovin rähjäisiä olleet. Jotain pientä kulumaa tai pakokaasujäämiä tilanteen mukaan. Sivellintekniikalla tehdessä se säistäminen on muutenkin paljon hankalampaa, esim. esivarjostuksia ei pysty tekemään vaan varjostukset pitäisi litkuttaa valmiille pinnoille…jätetään siis suosiolla taitavimmille.Todennäköisesti jatkan siis jatkossakin valitsemallani linjalla oltiin siitä sitten mitä mieltä hyvänsä. Ja kuten sanoit Phantom…juuri tämän nimenomaisen koneen halusinkin tehdä lähes kliininä ( ei nyt ihan museokoneena, mutta koneena joka juuri on ensilentonsa tehnyt ).
Russians ! 3.5.2016 22:34 Malli
Todella upean näköinen kokonaisuus hieman harvinaisemmasta aiheesta! Värisävyt just eikä melkein ja etenkin pöllyävä lumi on saatu asettumaan juuri sinne kuin on pitänytkin. Taustakuva talvimaisemasta kruunaa kokonaisuuden, hieno!
Dornier Do 17 Z-3 3.5.2016 22:28 Malli
Hienon näköinen Dornier talvicamossa ja vieläpä "lumimaisemassa" kuvattuna, plussaa siitä. Kaikin puolin näyttävä lopputulos lukuunottamatta ( kuten mainitsitkin ) noita liimatahroja kuomussa. Tosin nekin olisivat menneet täydestä kun olisit kertonut että kone on kuvattu 30 asteen pakkasessa ja lasit ovat vain huurussa! Tykkään kovasti!
Curtiss Hawk 75 A-6 5.4.2016 23:33 Malli
Kiitos kommenteista!

Tuosta polttoainesäiliön väristä ei näissä sotamaalausta käsittelevissä kirjoissa ole ollut mitään mainintaa ja värikuviakin niin kovin vähän ja sellaisista kulmista ettei väriä ole voinut millään hahmottaa. Siksi luotin pelkästään mallin mukana tulleeseen maalauskaavioon, joka poikkeuksellisesti tässä Hawks Over Finland paketoinnissa olikin peräti A4 kokoinen ja vieläpä oikein värikuvana. Siinä maalin sävyksi mainitaan Chromate Yellow Primer, sävynumero C352. Life Colorilta löytyi vastaava, mutta sävynumeroa en tähän hätään muista. Vaaleampi kuitenkin kuin tuo itärintamakeltainen, liekö jokin keltakromi?
Fokker D.XXI 4.4.2016 21:15 Malli
Hyvinkin tunnistettavissa oleva Fokker ja mukava piristys kun teit siitä tämän talvicamo version, niitä ei useasti täällä näe. Teit myös sen maalauksen juuri niin krouvilla otteella kuin se kaiketi pitääkin tehdä, hyvä näin. Siis kaikin puolin onnistunut malli ja historiallisestikin uskottava, jatka vain samaan malliin!

Jos jotain pientä sanomista väkisin hakee niin tuo takakuomu ei oikein istu, on liian leveä. Se nyt ei välttämättä ole mallarin vika jos hiomallakaan ei osista saa täysin sopivia. Toinen asia on nuo kansallisuustunnukset, paistavat hieman läpi. Olen itsekin törmännyt tuohon että nuo Special Hobbyn siirtokuvat kuultavat läpi ja siitä ei oikein muuten selviä kuin hankkimalla toiset siirtokuvat tai maalaamalla pohjat valkoisiksi. Siivissä olevat kansallisuustunnukset on syytä katkaista siivekkeiden kohdilla. Muilta osin…oikein hieno!