Pienoismallit.net

Markku Rinne

Bristol Blenheim Mk I 2.10.2019 15:00 Malli
Siististi kasattu ja maalattu Blenheim. Varmaankin tämä uusi Airfix on parhaiten toteutettu Blenheim mitä tulee yksityiskohtiin ja toteutukseen muutenkin. Maalaus on kaikin puolin nätti, jopa Nagarengaskin on saanut luonnollisen sävyn! Vielä kun olisit ottanut muutaman kuvan "matalammalta" sivulta ja edestä niin olisi saanut paremman kuvan koneen muodoista.

Pari asia jää askarruttamaan tämän yksilön osalta.

Onko nuo ohjaajan mittariston edessä olevat ikkunaruudut maalattu, kuvista kun ei oikein erota? Käsittääkseni kaikissa sarjoissa on tilanne että tuota ei ole oikein huomioitu että ne olivat peltiä. Siinäkin oli kait sarjakohtaisia eroja kun näkee että vain yksi ruutu on maalattu ja joissain on seuraavan ruudun alareunakin niin että se ruutu on pienempi ( avattava ikkunako ? ).

Toinen asia jota usein olen ihmetellyt Blenheimiä koskien on tuo taka-ampumo. Kaikissa malleissa ampumo kuvataan korkeana tötterönä, kuten tässäkin. Valokuvissa usein näkee että oli sekä korkeita että matalia. Oliko noita ampumoita erilaisia vai pystyikö tuota lasituksen yläosaa nostamaan ja laskemaan? Mainitsemassasi kirjassa Blenheim Suomessa on hyvä kuva BL-137 koneesta juuri tuon ampumon kohdalta jossa se näyttää hyvin matalalta. Tässä BL-137:ssa näyttäisi olleen Vickers kk, Browningit ilmeisesti vain V ja VI sarjalaisissa?

Hienon mallin olet kuitenkin tehnyt, nuo muutamat seikat vain muuten mietitytti.
VL Myrsky II 27.9.2019 22:19 Malli
Hienon Myrskyn olet Olli rakentanut kaikista vastoinkäymisistäsi huolimatta, kuvien perusteella näyttää todella hyvältä. Niistä vastoinkäymisistä kuulisin mielelläni lisää, eli oliko muutakin kuin osien hukkumista? Miten osien sopivuus, valujälki ja koko koneen muototarkkuus? Olen itsekin miettinyt että tuo Special Hobbyn sarja on joskus hankittava ( pakko-ostos jos Myrskyn ylipäätään aikoo rakentaa, mieluimmin kuitenkin tekisin senkin 1/48 skaalaan ).

Tuo osien hukkuminen on kait hyvinkin tyypillistä tässä harrastuksessa. Eiköhän jokainen meistä ole useamman kerran kontannut lattialla etsimässä jotain pientä muovin murusta :-).
Airacobra ja GAZ-MM 20.9.2019 12:28 Malli
Kiitos kommenteista Kalle, Juha ja Antti!

Kalle, eikös tuohon aikaan kaikki laitteet olleet aika karuja…paitsi lentokoneet ;-).

Aika yllättävä tieto minulle myös tuo myöhäinen amerikkalaisten yhdistelmien etujarrujen pakollisuus, Suomessa taisi tulla jo 50-luvulla laki jossa jarrut piti olla kaikissa pyörissä. En tiedä, mitä kulkuneuvoja tuo tarkalleen koski, mutta normi henkilö-ja kuorma-autoja nyt ainakin.

Tänä päivänäkin ainakin noita amerikkalaisia Ford model AA kuormureita on edelleen käytössä ja myynnissä, joko alkuperäisessä kuosissaan tai rankasti modifioituina. Taitaa niitä näkyä kiihdytysajoissakin…tosi hieman eri moottorilla ja alustalla ;-).
Messerschmitt MT-225 28.8.2019 22:03 Malli
Vaihteeksi mukava nähdä WWII leko sirpalesuojassakin. Kyseiset sirpalesuojat olivat aika yleisiäkin muutamien Suomalaisten korpikenttien laitamilla, monissa oli myös maa-alusta tehty osittain puusta. Itse dio aiheineen on varsin mukavan näköinen. Tuosta koneesta ei pysty paljon muuta sanomaan kuin että Mersuksi tunnistaa, muutama kuva saisi olla hieman tiukemmin rajattu ja osa myös vaakatasoon otettu ( edestä päin tässä tapauksessa ), toisi lisää eloa ja näkökulmaa aiheeseen. Hieman pölytystä kone ( etenkin renkaat ) ja myös tynnyrit kaipaisivat kun ottaa huomioon tuon hienon hiekan. Otsikon nimen kirjoitusvirheen Nesser… voisit korjata ;-).
Messerschmitt Bf 110 F-2 25.8.2019 20:46 Malli
Kiitos Kalle!
Messerschmitt Bf 110 F-2 18.8.2019 16:20 Malli
Kyllä Eduardin ohjeet ovat aivan oikein tämän mallin suhteen, minä sen sijaan puusilmänä olen asentanut nuo väärin…kuten sanoit, sisäänmenot pitäisi olla keskellä eikä päissä. Useimmiten, tässäkin skaalassa eri mallien osalta nuo dipoliantennit on mallinnettu pelkästään suorana pötkönä ilman noita sisäänmenotaivutuksia, siksi ilmeisesti en ollut kyllin tarkka asian suhteen. Saksalais pommareissahan noita tosiaan esiintyi, Dornier17, Junkers 88, Heinkel 111 jne.

Hyvä kun oikaisit asian ja olit kiinnostunut…kiitos siitä, tietoa tuli taas tuleviinkin projekteihin…aina oppii siis lisää ,-).
Messerschmitt Bf 109 G-10/U4 18.8.2019 13:36 Malli
Juu, mukava nähdä hieman harvemmin nähdyillä tunnuksilla ja kaavioilla olevaa Mersua. Lopputuloshan on siisti ja huolella tehty kuten Veli-Matilla tuppaa olemaan!

Nuo siipien alapinnan metallipintaiset paneelit tarkistus/huoltoluukkujen kohdilla myös erikoinen seikka ainakin itselleni.
Messerschmitt Bf 110 F-2 18.8.2019 13:16 Malli
Kiitos kommenteista Ari ja Veli-Matti.

Ari, tuon mainitsemasi antennin asennus on esitetty noin kuten sen teinkin, tosin paikkaa ei sen tarkemmin oltu merkitty kun osat oli etsiä. Katsoin paikan lähinnä paneeliurien mukaan kuviin verraten, kaiketi se suht. lähellä oikeaa paikkaa on ja olemuskin oikeanlainen noin pääpiirteittäin?

Veli-Matti, minullakin on pelkästään positiivisia kokemuksia Eduardin 109 Mersuista ja esim. Polikarpov I-16:sta, siksi tämä 110:n tekeminen hieman yllätti. Ilmeisesti noihin vähemmän valmistettuihin/ostettuihin malleihin ei niin paljon ole panostettu. Ohjeet Eduardeissa on yleensä pääosin erinomaiset. Juu, kyllä tuon G-4:n kanssa pääsisi rakentamaan ainakin sitä etuosan antennihässäkkää ja varomaan sitä koko ajan!
Messerschmitt Bf 110 F-2 16.8.2019 13:46 Malli
Kiitos E-P ja Eetu kommenteista. Tuo ohjaamotilojen väritys minuakin ihmetytti, mutta mallin mukana tulleen ohjeen mukaan mentiin kun ei minulla ollut parempaakaan tietoa tuon yksilön osalta. Tuossa vaiheessa kaiketi "oikeampi" sisäväri F tyypeissä olisi pitänyt olla kauttaaltaan RLM 66, tiedä häntä?
Dornier Do 17 Z3 29.7.2019 15:00 Malli
Melkoinen työ on tuon talvicamonkin kanssa sitten ollut, mutta kyllä lopputuloskin on sitten mitä mainioin.

Katselin myös tuota ryhmäkuvaa ja vahvistaa kyllä käsitystä siitä poikkeavasta tavasta. Kovin tarkkoja tulkintoja ei tuostakaan voi kuitenkaan tehdä kun on vinoon kuvattu ja DN-55 on kolmantena rivistössä. Yksilöllisiä eroja oli kuitenkin jokaisessa koneessa kun kyseessä kuitenkin oli väliaikainen talvimaalaus.

Tuo Stenman & Holda pommarikirja ilmestyi viime vuonna ja siinä on myös tuo ryhmäkuva muutaman muun valokuvan lisäksi, plus sitten se Holdan väripiirros.

Hieno malli kuitenkin kaiken kaikkiaan, onnittelut siitä!