Pienoismallit.net

Markku Rinne

Bristol Blenheim Mk.I tänään 00:04 Malli
Nätti Blenheim ja tosiaan, ensimmäinen Airfix tällä sivustolla. Kuvat hieman tummia ettei yksityiskohtia tahdo oikein erottaa ja hieman matalammalta otettu kuvakin olisi ollut kiva nähdä jolloin esim. laskutelineetkin olisi näkynyt (CA:n laskutelineet olivat nimittäin aika kammottavat ). Koneen yleisväritys kuitenkin hieno.

Antennilangan olisi tietenkin voinut laittaa ja tässä BL-189:ssa oli myös spinnerit ja rengasantenni. Mutta, kuten Antti mainitsikin, Airfixin malli vastaa Suomessa käytettyä IV sarjaa jotka tulivat Suomeen Brittien suojamaalauksessa. Siitä syystä varmaan spinnerit ja kenties myös rengasantenni sarjasta puuttuivatkin.

Siistiä työtä kuitenkin kaikin puolin ja suhteellisen siistinä kone pysyikin, sillä BL-189 koneen historia oli aika lyhyt, laivuekäyttöön Joulukuussa 1943 ja tuhoutui Immolan pommituksessa Elokuussa 1944.
Flakpanzer IV… 17.3.2019 23:33 Malli
Ok, hyvä kun täsmensit. Oikeastaan tarkoitin tuolla aiemmalla versiolla sitä että kumpikin oli Panzer IV:n alustalle rakennettuja, eikö vain?

Juu, koukuttava peli oli tuo SP 1 ja 2, kuten myös Panzer Generalin eri versiot…voi niitä aikoja ;-).

Hieno malli joka tapauksessa, siinä muovikin näyttää ihka oikealta raudalta!
ITPSV 17.3.2019 22:21 Malli
Piti muutaman kerran hieraista silmiään että mistäköhän on oikein kysymys, kun näyttää niin erilaisilta eri kuvakulmissa…kunnes viimeinen kuva paljasti! Hieno idea tehdä kolme eri IT-vaunumallia eri alustoilla ja aseilla. Nämä ilmeisesti edelleen kaikki käytössä?

Siistiä työtä niin kasauksen kuin maalauksenkin suhteen ja paljon pieniä yksityiskohtia jotka antavat hyvinkin aidon vaikutelman. Hienoja, vieläpä kun saisi kaikki nämä kolme sopivalle alustalle.
Flakpanzer IV… 17.3.2019 22:00 Malli
Hienon näköinen vaunumalli ja mikä parasta, vaihteeksi myös IT-vaunu. Siistiä työtä kaikin puolin ja tuo camo on kyllä näyttävän näköinen, oikeellisuudesta en osaa sanoa kun en näiden vaunujen värejä tarkkaan tunne. Hieno on joka tapauksessa, kuin aitoa panzeria katselisi!

Tästähän oli aiempikin versio, eli samoin Panzer IV:n alustalle rakennettu, eli Wirbelwind, jossa oli nelipiippuinen 20mm:n ilmatorjuntakanuuna. Nämä asiat muistan Steel Panthers tietokonepelistä ;-).

Tuo oli minulle kyllä aivan uutta tietoa ja yllättävääkin, että näitä valmistettiin vain tuo runsas 40 kpl.
Supermarine spitfire Mk.2a 17.3.2019 21:31 Malli
Hienosti olet onnistunut ensimmäisen mallisi kanssa, joten onnittelut siitä ja tervetuloa tämän harrastuksen pariin! Kaikin puolin siistiä jälkeä mielestäni ja sehän on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista mallailussa että malttaa olla huolellinen joka työvaiheessa…kiire ei näissä hommissa saa olla.

Ei muuta kuin rohkeasti vain seuraavien mallien kimppuun ja myös niitä sotamaalauskaavioitakin tekemään. Eihän se ole maalausta kummempaa, tosin aikaa menee enemmän maskien asentelun takia ja ne kannattaa myös laittaa huolella valumien estämiseksi jos siveltimellä maalailet kuten minä. Siveltimellä maalaus on hyvä opetella ensiksi koska sitä tarvitaan kuitenkin lähes kohteessa kuin kohteessa ja siirtyä sitten myöhemmin ruiskun käyttöön jos niin parhaimmaksi katsoo.

Kyllä nuo dekaalitkin istuvat hyvin, ei sen suhteen siis huolta. Kyselit tuosta antennilangasta, suosittelen käyttämään esim. näitä www.uschivdr.com/products-in-detail/rigging/ lankoja jotka saa hyvin kireälle joustavuutensa ansiosta, niitä saa Suomalaisiltakin mallikauppiailta ja yleensä niitä on kahta/kolmea eri vahvuutta. Yksinkertaisimmillaan ne voi kiinnittää molemmista päistään pikaliimatipalla, aina ei tarvitse porailla mitään esireikiäkään.

Tuosta kuvaamisesta kyselit myös. Nyt laittamasi kuvat ovat laadultaan ihan hyviä, mutta jatkossa voisit keskittyä myös kuvakulmiin. Usein näyttävämpiä kuvia tulee kun kuvaat suoraan sivulta siltä korkeudelta kuin itsekin katselisit esim. kentällä olevaa lentokonetta. Toki näitä päältä kuviakin on syytä olla ainakin yksi ja kaipaavat jotkut niitä alapuolikuviakin. Niin ja muista rajata kuvat niin että on mahdollisimman vähän "tyhjää ympärillä", täällä kun noita kuvia ei oikein pysty suurentelemaan. Kuvausalustaksi /taustaksi yksivärinen paperi tai kartonki, saa siellä tosin vaikka luontoakin olla jos teemaan sopivaa taustaa löytyy.
Arado Ar 196 A-3 15.3.2019 22:15 Malli
Kiitos kommenteista Kalle Ja Esko!

Itse maalailen siveltimellä, eikä Xtra Color maalien suhteen ole niin kovin hyviä kokemuksia verrattuna LifeColoriin ja Vallejoon, siksipä en tullut tutkineeksi heidän tarjontaansa. Vallejon vastaavat sävyt kyllä hankin, mutta tässä mallissa oli silloin jo siirtokuvat paikoillaan joten jäi kokeilut mahdollisesti seuraavaan kohteeseen. Kyllähän noita sävyjä voi itsekin hienosäätää ja aika usein niin tulee tehtyäkin…kunhan vain tietää mitä sävyä on hakemassa. Nyt taisi olla referenssejä vähän liikaakin tarjolla, valitettavasti kaikki hieman toisistaan poikkeavia.
Arado Ar 196 A-3 15.3.2019 15:18 Malli
Kiitos Juha kommenteista! Arvelutti tuo sävy minuakin :-) kuten tuossa alussa kerroin, mutta…näillä mennään. Tuo kyseinen kone on seikkailut kyllä aika monessa paikassa kun sen kulkua seurasin. Oli 1940 raskas risteilijä Admiral Hipperillä, 1941 taistelulaiva Scharnhorstilla, syksyllä 1942 panssarilaiva Deutschlandilla ja 1943 panssarilaiva Admiral Scheerilla, eli aika liikkuvaista sorttia näköjään.

Noista keltaisista itärintamatunnuksistakin olin hieman epävarma kun kone kuitenkin on pääasiassa ollut Norjan vesillä tukialuskäytössä ja taistellut Englantilaisia vastaan. Purjehduskaudeksi 1942 ne kuitenkin maalattiin ollessaan Tallinnassa, ainakin näissä Santahaminassa otetuissa kuvissa ne selvästi näkyvät.

Joo, tuo vesikokeilu oli minulta ensimmäinen laatuaan ja opetteluahan se oli. Pyrin siihen että sävy edes suunnilleen vastaisi Suomenlahden sävyjä, eli liian sinistä ei ainakaan pitäisi tehdä. Käytin siihen sinisen, vihreän ja harmaan sävyjä. Mitään valtavia aaltoja en pyrkinytkään tekemään, kun kuvissakin tuon päivän sää näytti olleen merenkäynnin suhteen aika rauhallinen, mutta tällainen kevätjää siitä sitten syntyi ;-).
Bell P-39 Q-15 26.2.2019 14:13 Malli
Veikko, ei muuta kuin P-39 vain näytille. Juu, kyllä näköjään Jouko Timonen on Airacobran saanut pudotetuksi, vain muutamia päiviä sen jälkeen kun LeLv28 sai Mersut käyttöönsä. Sitä ennen oli Moranellaan kolme viikkoa aiemmin pudottanut Tomahawkin.

Tuo Juutilaisen mainitsema viisi Airacobraa samana päivänä on legendaa, tai sitten vain käännösvirhe. Viisi Airacobraa pudotettiin kuitenkin esim. 14.06.1944, mutta eri lentäjien toimesta. Juutilaisen saldoksi taisi jäädä yhteensä 7 Airacobraa, mutta eri taisteluissa eri päivinä.

Kun tätä mallia aloin rakentaa, niin samalla tutustuin Hävittäjälentolaivueiden pudotustilastoihin, samalla todeten että aika monta Airacobraa pelkästään hävittäjät pudottivat, yhteensä 72 kpl, joista Mersuilla 70, Brewsterilla 1 ja Moranella 1, kaikki vuoden 1944 kesällä. Pudotustilastoista näkyy hirveän hyvin myös se että millä kalustolla naapuri minäkin ajankohtana lenteli.

Kaikki pudotetut koneet jäivät kuitenkin tuossa loppuhässäkässa rajan taakse, niinpä Suomessa ainut museokunnostettu konekin on pitänyt koota kolmesta eri raadosta.
Bell P-39 Q-15 26.2.2019 13:44 Malli
Kalle Korkala kirjoitti:
Terve Markku!
Nätti Airacobra!
YT
Kalle
Kiitos Kalle!
MTLB ZU-23 23.2.2019 22:01 Malli
Tuosta vaunusta en oikein muuta osaa sanoa kuin että tuskinpa pelkästään tuolla ilmatilaa pidettäisi koskemattomana…joten pidetään nyt se HX hanke kuitenkin edelleen vireillä. Tuo tarina oli kyllä nautittavaa luettavaa ;-).