Pienoismallit.net

Markku Rinne

Osmo Järvelä kirjoitti:
Mikähän on mielestänne paras äänen ja laadun omaava säiliöllinen kompura,puuilon ja bilteman härpäkeet saa unohtaa.Lienekkö jossain TM tai muualla käyttö testejä kyseisiltä laitteilta.
En tiedä mikä on paras, mutta tuossa ainakin yksi www.stark-suomi.fi/fi/kompressori-aerfast-ac4504 joka on todella hiljainen ja kevyt kantaa. Säiliö ei ole kuin 4 litraa, mutta kyllä sillä pärjää mallailun ohessa monessa muussakin hommassa, vaikkapa viimeistelynaulaimen kanssa ja renkaiden täytössä. Ei niin haittaa tuo pieni säiliökään kun käyntiääni on kuitenkin hiljainen.
I-153 Tshaika kysymys   13.6.2019 00:43
Varsinaisia rakettitelineitä ei Suomalaiskoneissa käsittääkseni ollut, mutta pomminripustimet kylläkin ( 2 ripustinparia / siipi ) oli ainakin alkupään koneissa IT-11 - IT-19, pudotettiinhan niillä muutamia pommejakin. Saksasta ostetuista sotasaaliskoneista IT-20 - IT-31 en ole varma…todennäköisesti niissä ei ollut, ainakaan kaikissa. Eli, riippuu hieman siitä mitä yksilöä olet tekemässä.

ICM:n winter versiossa ainakin ne pomminripustimet ovat mukana, en tiedä onko muissa ICM:n sarjoissa? Hiontahommia siis todennäköisesti tiedossa jos mallissasi on ne neljä rakettitelinettä / siipi.
Rakentamattomat pienoismallit   11.6.2019 00:47
Mika Kauranen kirjoitti:
Jos heittäisin jonkin mallin "toivottomana" roskiin, niin arvostus omaan mallailutaitoon tekisi pahan romahduksen.
Parempi kaikki valmiiksi, vaikka vähän huonompana, kuin että vain "parhaat" saisivat nähdä päivänvalon.
Hyvin sanottu ja aika pitkälle olen samaa mieltä. Kaikki tehdään valmiiksi saakka, tuodaan näytille ja kuunnellaan tuomio ;-). Monet eivät omasta mielestäkään ihan nappiin ole menneet, mutta mitä sitten…pääasia että maaliin päästiin ja taas tuli tallennettua palanen historiaa. Sitähän tämä mallailu parhaimmillaan on.
Rakentamattomat pienoismallit   10.6.2019 23:23
Juha Koskinen kirjoitti:
Pienoismallin rakentamisessa minulle on kivointa rakentaminen, ei ehkä niinkään valmiiden mallien säilyttäminen. Mallin valmistuminen on aina hienoa ja kyllä upea mallikokoelma on näyttävä(ei vältt. omani) mutta onko siis mallin rakentaminen vain johonkin vaiheeseen, ei siis valmiiksi aivan pöljää touhua?
T: Juha Koskinen
Jokainen tusaa noiden mallilaatikoiden kanssa omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan. Itse en niitä laatikoita keräile, en rakentamattomia, enkä valmiita. Valmiiden, jo tehtyjen mallien suhteen teen niin että leikkaan kannen laatikosta "muistoksi" ja loppujen jäljelle jääneiden osien kanssa suljen sen minigrip pussiin ja tilaa säästyy!

Kyllä minullekin tuo rakentelu ( ja siihen liittyvä referenssien tutkiskelu ) on se kaiken a ja o, toki kaikki valmiit olen myös säilyttänyt. Niitä on ripoteltuna sinne tänne asuntoon ja melkoinen määrä on päätynyt myös autotallin koristeeksi…kaatopaikalle ei vielä yhtään!

Tuosta mallin rakentamisesta vain tiettyyn vaiheeseen en tiedä mitään, itsellä ei sellaista tapaa ole. Kyllä minulla on aina "pakottava" tarve saada malli myös loppuun saakka tehdyksi…tähän saakka olen siinä myös onnistunut, eikä roskiinkaan ole joutunut vielä yhtään. Ehkä se kuvaa jotain järjestelmällisyydestä muutenkin? Missä niitä keskeneräisiä sitten säilyttäisikään ja uudelleen pitäisi taas alkaa syventymään mallin saloihin kun kaikki vanha on jo unohtunut…ei sovi minulle.
Rakentamattomat pienoismallit   2.6.2019 21:54
Jari Välkkynen kirjoitti:
Hyvin äkkiä kävi selväksi, että 1:32 on parempi mittakaava tässä iässä…
Minä tässä iässä ( yli kuusikymppisenä ) teen nykyään pääasiassa 1:48 ja 1:72 skaaloja, aloitin 1:48 ja 1:32 skaaloilla! Ero tekemisen suhteen ei niin järisyttävän suuri ole teki mitä skaalaa hyvänsä, kaikissa niissä omat juttunsa ja haasteensa on. Suuremmissa skaaloissa tuppaa menevän enemmän aikaa kun yksityiskohtia on niin paljon ja onhan ne tietty näyttävämmän näköisiä katsella tuolla hyllyssä kuin pienemmät.
Rakentamattomat pienoismallit   2.6.2019 21:38
Minä taidan olla aika epänormaali mallari, sillä minulla ei tällä hetkellä ole kuin muistaakseni kuin kolme aloittamatonta ja avaamatonta malliboxia, sekä sen lisäksi ehkä kolme duoboxia joista toinen kone on tehty. Keskeneräisiä malleja ei ole kuin yksi, eikä ole koskaan ollutkaan…teen alaoittamani mallin aina loppuun saakka ennen kuin aloitan uuden. Aika kummajainen siis :-).

No, tämä johtuu siitä että useimmiten mallia ostaessani minulla pitää olla jo valmiina visio minkä koneen haluan ja tulen tekemään ja joskus myös että minkälaiseen ympäristöön sen sijoitan. Sitten vain tilaamaan itse malli ja samalla myös mahdolliset lisähilpetöörit. Mallien kerääminen ihan keräämisen ilosta ei ole kiinnostanut ja hyvä niin, eipä näitä mallailuvuosiakaan niin hirveästi ole edessäpäin enää…todennäköisesti.

Tunnen kyllä mallareita joilla näitä satojen mallien kokoelmia on ja olenhan nuorempana itsekin eräänlainen hamsteri ollut monen muun tavaran kanssa ja kerännyt nurkkiin mitä ihmeellisimpiä kokoelmia, joten ymmärrän kyllä tuonkin puolen asiasta…helposti vie mennessään. Viime vuosina olen kyllä pyrkinyt ennemminkin myymään pois tavaraa kuin hankkimaan lisää. Eipähän jää perillisten ihmeteltäväksi ja tapeltavaksi ;-).
JanisPetke kirjoitti:
kuinka pitkä malli tuosta tulisi 1/350 tai 1/200 kokoisena ? oon vähän huono matematiikassa :D
Pituus 26,6 cm 1/350 skaalassa ja 46,5cm 1/200 skaalassa, leveydet 4,8cm ja 8,5cm.
Kokoamaton pienoismalli   23.2.2019 16:06
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sanoo "ukkomiehenä itsekin aloittanut", eikä tuossa suuria tappioitakaan tule kun mallikin on jo aikoinaan saatu. Siirtokuvien kanssa saa tietenkin olla tarkkana kun ovat jo noinkin iäkkäitä.
Kalle Rantanen kirjoitti:
[Ei kirjautuminen siinä työlästä ole, vaan laskun tietojen näpyttely, ellei mukana ole viivakoodia.
En minä ainakaan tiedä mitään sen rentouttavampaa kuin istua kotona lämpöisessä tietokoneen äärellä ja näpytellä numeroita ja katsella kun tili hupenee ;-). Lähes yhtä rentouttavaa kuin pienoismallien tekeminen.

Sen sijaan viikoittaiset käynnit ruuhkineen esim. ruokakaupassa ovat jo paljon stressaavampia!
Esko Koskinen kirjoitti:
Voisin kuvitella että asia saattaa liittyä siihen että on parempi saada lasku vain niistä tuotteista jotka saa eikä maksaa jostain jota ei ole jos vaikka olisi niin että tuotemyyntiä olisi myös kassalta joka ei automaattisesti päivitä varastosaldoja.. mutta tämä on tietty vain valistunut arvaus. Eioo:sta maksamista vasta ei ymmärrettäisi.
Monet firmat ( nimeltä mainitsematta ) jäävät odottamaan tuotetta varastoonsa ja asiakas siinä odottelee samalla tuotettaan maksettuaan jo ennakkoon. Ei minusta sekään kovin fiksua maksaa tuotteesta 3-4 viikkoa ennen sen saapumista.

Ainakin Kuivalaisen Martilla on mukava tapa, jos jotain jää puuttumaan niin paketti vain matkaan ja Martti hyvittää laskun hintaeron takaisin tilille, ensiluokkaista toimintaa minun mielestä.