Pienoismallit.net

Olli J.

Akryylimaalien yhteensopivuus   11.7.2020 00:23
Välillä vähän tuntuu, että näitä maaliasioita toisaalta myös mystifioidaan ihan liikaa. Perussääntö on kai, että mallia ei uiteta eri maalikerroksissa ja pintakäsittelyssä ei hangata hiki päässä kerrosten läpi! :)

En juurikaan käytä Vallejoa tai Ak:n akryyleja ruiskumaalaamisessa, koska en ole niillä ikinä saanut mitään järkevää aikaiseksi. En kuitenkaan lähtisi niitä keskenään sekoittamaan näihin "semi-akryyleihin" eli Tamiyaan, Gunzeen (Mr. Hobby Aqueous) ja Ak:n Real Colorsiin. Toisaalta olen kyllä ruiskinut niitä edellä mainittujen alle ja päälle ilman mitään ongelmia.

Olen sekoitellut perusmaalikerrokseen surutta keskenään näitä edellä mainittuja "semi-akryyleja" ja ohentanut niitä joko Tamiyan valkokorkkisella tai Gunzen mr. levelling thinnerillä. Jälkimmäistä (vähän vastaava kuin Tamiyan keltakorkkinen) käytän paremman pinnan saamiseksi, mutta hajuhaitat pahemmat. Tämän päälle akryylilakkakerros (usein Tamiya tai Alcladin Aqua gloss), jonka päälle voi rauhassa läträtä öljymaaleja tai emalituotteita. Enpä ole kokenut toistaiseksi mitään ongelmia maalipinnan kanssa (kop-kop). Pohjamaalausta käytän hyvin harvoin.

En ole paljoakaan kokeillut miten emali- tai lakkapohjaiset maalit reagoisivat akryylilakkaan, mutta esimerkiksi näiden AK:n Xtreme metallimaalien päälle olen vedellyt tätä Alcladin Aqua Glossia ilman ongelmia.
Hyvässä vaiheessa Tupolev näyttää jo olevan! Tosin maalattavaa pintaakin löytyy. Mikä valmistaja kyseessä?
Wilder Weathering Oils   11.6.2020 15:07
Ilmeisesti aika heikkoa on saatavuus Suomessa tällä hetkellä.

Voin suositella Abteilung 502:n öljyvärejä. On aikalailla samaa tavaraa eli mallailuun tarkoitettuja öljyvärejä, mutta saatavuus huomattavasti parempi Suomessa. Niitä myyvät ainakin Combat models sekä Sisumodels ja hintahaarukka n. 4-5 euroa per tuubi. Kestävät todella kauan. Käytän niitä jatkuvasti ja osa tuubeista on ollut käytössä jo pari vuotta ja tavaraa on reilusti jäljellä edelleen.
Arado Ar 196:n värit   8.6.2020 18:21
Markku Rinne kirjoitti:
Ollin mainitsema museossa oleva Bulgarialainen Arado on sen sijaan saanut sävyjä useaan otteeseen pintaansa, joten sen sävyistä ei kovin suuria johtopäätöksiä voi tehdä kuten museokoneista yleensäkään. Tässä Wikipediassa ollut kuva samaisesta koneesta tytön kera. en.wikipedia.org/wiki/Arado_Ar_196#/media/File:AR196-Plovdiv-1.jpg
No totta tosiaan!:D Joo, en uskonutkaan, että väri on alkuperäinen, mutta että näin paljon vaihdeltu. Konetta on näköjään pyritty ”palauttamaan” sodanaikaiseen asuunsa. Kansantasavallan aikana tuskin tässä asussa esiteltykään…
Arado Ar 196:n värit   8.6.2020 16:45
Mulla on itsellä Italerin Arado-paketointi ja pähkäilin taannoin hieman samaa asiaa ja törmäsin oheiseen kuvaan bulgarialaisesta Aradosta. Koneen maalaus (mahdollisesti) vastaa saksalaiskaaviota. Siitä en osaa sanoa, missä vaiheessa tämän museokappaleen maalipinta on vedetty, mutta hyvinkin vihertävä on…

Linkki
Mitä työn alla?   5.6.2020 18:29
hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/48/81/154881.jpg

Maakalustoakin valmistumassa pitkästä aikaa. Tamiyan Somua S35.
Mitä työn alla?   5.6.2020 18:23
hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/48/82/154882.jpg

Italerin Savoia Marchetti SM79 Eduardin Big-Ed setillä höystettynä
Pohjamaalaus   19.4.2020 11:54
En läheskään aina pohjamaalaa mallejani, mutta silloin tällöin olen käyttänyt Gunzen Mr. Surfacerin paukkupulloja tähän tarkoitukseen. Ovat sprayna yhtä erinomaista itsetasoittuvaa materiaalia kuin ruiskullakin. Olen ymmärtänyt, että Tamiyan aineet ovat aika vastaavia, kokemuksia ei tosin ole. Käytän ruiskua maalaukseen ja lähinnä Mr. Hobbyn tai Tamiyan maaleja, mutta Mr. Surfacer (ja muut vastaavat aineet) haisevat niin järkyttävästi, että en viitsi niitä sisällä käyttää. Spraypurkin kanssa voi mennä vaikka pihalle suihkimaan jos niikseen.
Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 14:56
Tervetuloa Jussi ruiskumaalaamisen pariin (ja kiroihin :D). Sitten kun jyvälle pääsee, niin se on mukavaa hommaa. Sitä ennen se vaatii kuitenkin huomattavan määrän harjoittelua ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Itse jokunen vuosi sitten aloitin ruiskumaalauksen harjoittelun parin-kolmenkympin ruiskulla ja varmaan pari vuotta meni ennen kuin homman salat aukesivat paremmin. Eikä se todellakaan vieläkään suju kuin Strömsössä.

Kuten joku sanoikin, niin ihan ensiksi kannattaa harjoitella paperiin pelkällä vedellä. Jättäisin Vallejon ja Citadelin maalit pensselimaalaukseen, missä ne toimivat erinomaisesti. Pensselöitävääkin riittää edelleen, vaikka ruiskua käyttäisikin.

Suosittelisin ensimmäisiksi harjoitusmaaleiksi Tamiyan akryyleja ja Tamiyan X-20A ohenninta. Ohennussuhteeksi 50/50, mutta ohenninta voi olla toki enemmänkin. Tärkeää, että maali on itsessään ja ruiskun kupissa ohentimen kanssa hyvin sekoitettu. Voisin väittää, että Tamiya on helpoin vaihtoehto ja niitä on runsaasti saatavilla. Ohenninta saa myös pikkupurkeissa. Vallejoilla saattaa koko hommasta mennä nopeasti maku…

Tsemppiä harjoituksiin!
Leko-mallien mittakaavan vaikeus   15.11.2019 16:06
Olen itse mieltynyt lekomalleissa viime aikoina 1/72 skaalaan lähinnä koska projektit ovat (usein) nopeampia ja koska kamppailen jatkuvasti myös työtilaongelmien kanssa. Nytkin olen helisemässä jo 1/72 Lancasterin kanssa. Sitä en allekirjoita, että se olisi jotenkin helpompi skaala, varsinkaan maalauksen ja viimeistelyn osalta! Pidän esimerkiksi 1/48 malleja paljon helpompina maalata (ruiskulla). Lekomalleissa en enää koske 1/48 skaalaa isompaan, koska malleja ei saa mihinkään näytille tai säilytykseen ja koen itse 1/32 ja 1/24 skaalat lähinnä kalliin maalin haaskauksena.:D Vakavissaan, kyllähän niistä saa parhaimmillaan todella näyttäviä malleja aikaiseksi.

Mutta jos ajatellaan noita 1/24 hirviöitä, niin Airfixin uudempi tuotanto on varmaan kokeilemisen arvoinen. Eikös niiltä tullut hiljattain se 1/24 F6F-5 Hellcat?