Pienoismallit.net

Olli J.

Ruiskulla maalaamisesta...   3.1.2020 14:56
Tervetuloa Jussi ruiskumaalaamisen pariin (ja kiroihin :D). Sitten kun jyvälle pääsee, niin se on mukavaa hommaa. Sitä ennen se vaatii kuitenkin huomattavan määrän harjoittelua ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Itse jokunen vuosi sitten aloitin ruiskumaalauksen harjoittelun parin-kolmenkympin ruiskulla ja varmaan pari vuotta meni ennen kuin homman salat aukesivat paremmin. Eikä se todellakaan vieläkään suju kuin Strömsössä.

Kuten joku sanoikin, niin ihan ensiksi kannattaa harjoitella paperiin pelkällä vedellä. Jättäisin Vallejon ja Citadelin maalit pensselimaalaukseen, missä ne toimivat erinomaisesti. Pensselöitävääkin riittää edelleen, vaikka ruiskua käyttäisikin.

Suosittelisin ensimmäisiksi harjoitusmaaleiksi Tamiyan akryyleja ja Tamiyan X-20A ohenninta. Ohennussuhteeksi 50/50, mutta ohenninta voi olla toki enemmänkin. Tärkeää, että maali on itsessään ja ruiskun kupissa ohentimen kanssa hyvin sekoitettu. Voisin väittää, että Tamiya on helpoin vaihtoehto ja niitä on runsaasti saatavilla. Ohenninta saa myös pikkupurkeissa. Vallejoilla saattaa koko hommasta mennä nopeasti maku…

Tsemppiä harjoituksiin!
Leko-mallien mittakaavan vaikeus   15.11.2019 16:06
Olen itse mieltynyt lekomalleissa viime aikoina 1/72 skaalaan lähinnä koska projektit ovat (usein) nopeampia ja koska kamppailen jatkuvasti myös työtilaongelmien kanssa. Nytkin olen helisemässä jo 1/72 Lancasterin kanssa. Sitä en allekirjoita, että se olisi jotenkin helpompi skaala, varsinkaan maalauksen ja viimeistelyn osalta! Pidän esimerkiksi 1/48 malleja paljon helpompina maalata (ruiskulla). Lekomalleissa en enää koske 1/48 skaalaa isompaan, koska malleja ei saa mihinkään näytille tai säilytykseen ja koen itse 1/32 ja 1/24 skaalat lähinnä kalliin maalin haaskauksena.:D Vakavissaan, kyllähän niistä saa parhaimmillaan todella näyttäviä malleja aikaiseksi.

Mutta jos ajatellaan noita 1/24 hirviöitä, niin Airfixin uudempi tuotanto on varmaan kokeilemisen arvoinen. Eikös niiltä tullut hiljattain se 1/24 F6F-5 Hellcat?
Näyttää olevan aika loppu kyseinen sarja. Jos joku ehti näitä hamstraamaan enemmän, voisin ostaa tai vaihtaa. Käy sekä pyörä- (Az7237) tai suksiversio (Az7249).
Mitä työn alla?   8.9.2019 17:11
Ikuisuusprojekti MY-47 otettu taas työn alle. Ei ihan ehtinyt ilmavoimien 100-vuotisryhmikseen…

[url]hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/05/13/150513.jpg[/url]
Ju 88 maalaus   7.7.2019 10:40
Jos tarkoituksesi on tehdä kone alkuperäisessä saksalaiskaaviossa, niin yläpuoli RLM 70 ja RLM 71 alapuolelle RLM 65. Suomalaisessa sotamaalauksessa yläpuoli kenttävihreä ja musta (esim. Mr. Hobbyn H320 Dark green ja Tamiyan XF-85 rubber black) ja alapuolelle RLM 65 (DN-väri).
Rakentamattomat pienoismallit   15.6.2019 21:21
Ja sama siis Petrille!😊
Rakentamattomat pienoismallit   15.6.2019 21:17
Pauli T kirjoitti:
Olisko Mika tässä semmonen pidettävä nainen;D
En ole Mika, mutta tämä täyttää mielestäni määritelmän ”the keeper”!😄
Rakentamattomat pienoismallit   15.6.2019 20:32
Mika Kauranen kirjoitti:
Pauli T kirjoitti:
Kun Olli katsoin mallejasi niin todella sääli jos kenkälaatikossa noin hienot tuotokset on…Minulle metsästäjänä tuli yllätyksenä kun vaimoke löysi jotkut hirven sarvet niin oli heti että nämä seinälle kun on kuulemma trendi nyt!!?? milloin mallailusta tulee sisustus elementti naisten mielestä;)
Olen Paulin kanssa ihan samaa mieltä. Olli:, valmiit mallisi kaipaavat kyllä paremman sijoituspaikan, kuin kellarin kenkälaatikot. Ovat senverran loistavia. Näytäppä tätä viestiä vaimollesi.
Kiitos Pauli ja Mika! Ei mun mallien ole tarkoitus jäädä sinne laatikoihin todellakaan lopullisesti. Tilanne ja TILAT eivät vaan salli nyt muuta. Rohkeutta keräilen, että veisin jossain vaiheessa jonkun mallin ”virallisesti” näytille.

Tämän ketjun aiheeseen palatakseni: rakentamattomia varastossa n. 50, 11 mallia kesken, toisin sanoen odottamassa maalia.

Päässä pyörivissä ideoissa toistakymmentä mallia mitä pitäisi hankkia. Ensimmäisten joukossa Special Hobbyn uusi Sunderland!
Rakentamattomat pienoismallit   13.6.2019 21:11
Pauli T kirjoitti:
Kun tätä ketjua lukenut niin pakko kysyä missä valmiita tai kasaamattomia malleja säilytätte?
Kellarissa laatikoissa… Niin rakentamattomat kuin valmiitkin. Kenkälaatikot ovat hyviä valmiille malleille. Meillä ei oikein arvosteta valmiita malleja sisustuksellisina elementteinä. Jännä juttu.;)

Olemme etsineet uutta asuntoa jonkin aikaa ja yhtenä kriteerinä on oma ”man cave”, jossa saan kuulemma rakentamisen ja maalaamisen lisäksi pitää mallejani esillä mielin määrin.:D Sitä odotellessa, koska rakentelen tällä hetkellä keittiön pöydän ääressä ja käyn maalaamassa miltei 40 km päässä.
Tässä on pari projektia työn alla, mutta koska Nieuport valmistui ja aikaa onkin näköjään vielä näin ruhtinaallisesti, niin voisin kyllä väsätä vielä toisenkin mallin hienon mallarin muistoksi. Jos siis vain mahdollista?

Kaapista löytyisi vielä Eduardin 1/48 Bristol F.2B Fighter, Fokker E.II/E.III ja Pfalz D.IIIa, joista päätän myöhemmin. Tällä hetkellä kutkuttaisi kyllä tuo "Brisfit", vaikka sarjassa ilmeisesti omat haasteensa onkin.