Pienoismallit.net

Lauri K

Ryhmärakentelu: Suomalaisuus   21.8.2017 05:22
Voisin ilmoittaa mukaan tuoreet mallini savutuvan ja eräpirtin. Savutupa kuvaa hyvin perinteistä suomalaista asumistapaa ja eräpirtti kuvaa muinaissuomalaista metsästys ja eränkäyntihistoriaa.
Puumallarien yleiskeskustelu   8.1.2014 23:24
M. Pajulahti kirjoitti:
Lauri, kuulostaa hienolta! Teetkö erillisiä taloja vai oletko ajatellut yhdistää niitä kokonaisuuksiksi? Pääsin kerran pikkupoikana näkemään erään eläkeläismiehen harrastelun lopputuloksen: oli väkertänyt ison maatilan kaikkine rakennuksineen ja pihoineen isoksi dioramaksi. Teki aika kovan vaikutuksen aikoinaan. :)
Lähinnä erillisiä taloja. On minulla muutama rakennus, joista periaatteessa saisi pienen pihapiirin, vaikka ovatkin eri aikana tehty ja erillisinä projekteina. Minulla olisi pientä kokonaisuutta varten valmiina päärakennus, jonka yhteyteen saisi liitettyä pari aittaa, porttirakennuksen ja pienen saunan.

Joskus haaveenani olikin tehdä sellainen vanha umpipiha-talo, johon kuuluisi päärakennus, porttiluhti, muutama aitta, karjasuojat ym. vajat, mutta se jäi viimeksimainituilta osiltaan puutteelliseksi. Dioraamaa tuosta olisi aika vaikea rakentaa, koska se veisi valtavasti tilaa, about ison kirjoituspöydän verran :D mikäli siis talot olisivat pysyvästi alustassa kiinni

Tällä hetkellä olen ihastunut lahoon ja ränsistyneisyyteen, joten tulevissa taloissani ilmenee enemmän tai vähemmän hylätyn rappiolliset kohteet :D
Puumallarien yleiskeskustelu   8.1.2014 17:50
Oma mallaamiseni on aika täysvaltaisesti keskittynyt 1:25 puutaloihin, joilla osalla on tarkka esikuva, osa taas mukailee jotain olemassaolevaa. Kohteeni ovat yleensä perinteisiä suomalaisia puurakennuksia eri aikakausilta. En käytä valmiita rakennussarjoja, vaan kaikki mallit syntyvät lähes aina scrathista ja omien piirustusten pohjalta
Mitä työn alla?   6.11.2013 23:28
[quote="eerik oksanen"]
Tuo lieden läpi ruostuminen joka on valurautaa kestää monia kymmeniä vuosia?
Myös tuo tuhka kasan päällä oleminen jo painonsa vuosi aika mahdoton?
Ja tuhka kasa olisi jo valunut säiden vaikutuksesta,siis vesisade pitkin rauniota?
Myös noki olisi ajan myötä kadonnut jollei jossain kulman suojassa säiltä?
Sinne sisälle voisi laitaa nuo romut,padan ,kattilan,ja pientä kasvistoa?
Puun taimia ,pensas,onkos ovi jäljellä?
Entä onko katosta pudonnut mitään ränni,ehkä kattotiiliä,onkos lattia jäljellä yhtään?

Hyviä pointteja toit esiin, olen kyllä tutkiskellut näitä asioita

Olen mm. Helsingin Kruunuvuoren autiotaloja tutkiessani nähnyt pohjiaan myöten palaneen rakennuksen, jossa jäljelle jäänyt liesi luukkuineen oli kauttaaltaan ruosteen oranssiksi värjäämä ja röpelöinen. Ja kyllä, mallissani liesi tulee jäämään pystyyn, sillä sen ja muurin alle on valettu betoninen alusta, mikä paljastuu lattialankkujen hävittyä ympäriltä.

Savupiipusta sade huuhtookin enimmät noet pois, joten sitä en aio noeta täysin mustaksi, mutta puupinnat hiiltyvät mustiksi. Ja sisälle jää jokatapuksessa maatuva kasa entistä palo- ja rakennusjätettä. Siihen aionkin laittaa puun vesoja kasvamaan ja myös vähäistä tiilimurskaa (katto tulee olemaan huopaa ja savupiippu vielä suht ehjä, joten hirveästi tiilimurskaa ei voisi laittaa.

Ovesta ajattelin, että se on pudonnut paikoiltaan joko talon luhistumisen johdosta tai vandalismin (joka on hyvin yleinen ilmiö autiotaloissa) seurauksena ja lojuisi maassa portaiden kupeessa, osin jo maatuneena.
Mitä työn alla?   6.11.2013 18:09
Tällä hetkellä meneillä tulipalossa tuhoutunut mummonmökin raunio. Ideana on, että mökki on ensiksi ollut autiona jonkin aikaa ja sitten syttynyt tuleen. Tuli on tuhonnut mökin lähes täydellisesti, mutta yksi päätyseinä on jäänyt pystyyn ja ajan kuluessa lahotessaan alkanut kaatua. Sauvupiippu törröttäisi pystyssä raunion keskellä, ja tuhkakasan päällä jököttäisi vielä läpiruostunut liesi. Toistaiseksi valmista on mökin runko, jota olen jo muokannut vinoksi ja romahtaneeksi. Maalasin ja petsasin seinät lahoksi. Uuni ja savupiippu myös tehty. Kivijalan päälle ripoteltu sammalkerroksia. Seuraavat työvaiheet ovat luultavasti maaston työstäminen ja kivijalan sisälle tulevan romu-tuhkakasan muotoileminen ennen lopullista nokeamista.