Pienoismallit.net

Mika Kauranen

Mallailukaupunki Mikkeli?   17.9.2020 22:27
Raimo Leino kirjoitti:
Hienoa! Monta vuotta on ollut se tilanne, että Graanin Prisma on ollut ainoa muovimalleja myyvä paikka Mikkelissä - ja siis vain Revelliä. Peukutan ja laitan käteni olkapäitä myöten ristiin - ja toivotan onnea ja menestystä putiikille!
Onnittelut Mikkeli. Milloinkahan Oulussa?
Japanin kauppaa   17.9.2020 22:03
Markus Salminen kirjoitti:
Toki jokainen käyttää omat rahansa juuri siten kun haluaa, mutta itse ajattelen, että jos suomessa joku haluaa vapaaehtoisesti yrittää ja pyörittää näinkin pienen harrastehaaran kauppaa, ostan omat mallit ja tarvikkeeni näiltä. Jos yrittäjä ottaa sen 50€ mallista jonka saisi kaukoaasiasta posteineen vaikka sillä 42€:lla, ei se omasta mielestäni ole sen tilaamisen arvoinen. Jos harrastus kaatuu siihen kahdeksaan euroon, voin silloin lopettaa harrastamisen kokonaan. Niitä tarvikkeita mitä suomesta ei ole saatavilla voin sitten tilata sieltä mistä on saatavilla.

Pointti kai on, että tuetaan niitä kotimaisia, vaikka sitten olisivat aavistuksen kalliimpiakin joissain kohdin. Jos kauppiaat poistuvat kokonaan, ennustan koko harrastukselle hyvin nopeaa näivettymistä, etenkin kun harrastuksen piiriin pitäis saada uusia harrastajia.
Markuksen pointti on niin oikeaan osuva, kuin vain voi!
Matti Piilola kirjoitti:
Kun kukaan ei näemmä ole antanut sinulle mitään ohjeita miten tuossa kannattaisi edetä, niin minä yritän.

Aivan aluksi kannattaa purkaa kaikki vaurioituneet köydet niin että saa nuo katkenneet mastot irroitettua. Tämän jälkeen tutkisin, voiko vanhat mastot korjata liimaamalla katkenneet osat yhteen, vai onko helpompi tehdä kokonaan uudet. Kun mastot ovat paikallaan tukevasti oikeassa kulmassa runkoon nähden, voi alkaa rakentamaan kiinteää köysistöä, kuten vantteja, haruksia, jne. Mitä nämä ovat, löydät kyllä ko. hakusanojen perusteella riittävästi kuvia netistä.
Kun ne ovat paikoillaan, voit sitten alkaa kiinnittämään purjeita ja ns. juoksevaa köysistöä tarpeen mukaan. Tämä laivahan näyttää olevan sellainen koristemalli, eikä tarkka kopio jostain olemassa olleesta aluksesta, jolloin köysistön ei tarvitse olla myöskään aivan täydellinen. Köysistön kiinnittyminen mastoihin, raakoihin, purjeisiin, jne. kannattaa sitten varmistaa pienellä tipalla ohennettua liimaa, vaikkapa Eri Keeperiä, jotta solmut eivät aukeaisi taikka köydet löystyisi.
Pitkään seisoneessa mallissa saattaa tuo muukin köysistö olla varsin haurasta joka katkeilee erittäin helposti. Näinollen kannattaa työtä tehdessään tutkia myös vanhojen köysien kunto, ja uusia niitä tarpeen mukaan. Ja köysinä kannattaa käyttää eri paksuisia, nykyisin kaupoista löytyviä ompelulankoja, niitähän löytyy vaikka minkä värisinä.
Pikkuhiljaa edeten saat kyllä paatin korjattua entiseen loistoonsa, vaikka kärsivällisyyttä kyllä aimo annos tuossa työssä tarvitaan.
Vaikka en ole itse mikään laivamallari, niin nyt näyttää tulevan asiantuntevaa kommenttia Matilta.

Missä on Anne ja Marko?
Mitä työn alla?   14.9.2020 23:45
Janne V kirjoitti:
Matti M kirjoitti:
Hyvännäköiset silmät olet saanut maalattua ukoille. Tuo on aina haastava osa figuureissa.
Samaa mieltä. Monesti silmät ns. "pullahtavat silmille" figuureissa, mutta ei tässä.
Sopivan hillityt silmät.
Mielestäni parempi hillityt kuin korostetut.
Antti Kotiranta kirjoitti:
Näitä "paikkalappuja" käytettiin myös Suomessa: Hurricanejen siipikonekiväärien päälle "liimattiin" pala saumanauhakangasta, joka ainakin talvisodan aikana maalattiin vielä naamioväreillä.
Spitfireen voit halutessasi tehdä myös siniset peitelaput, koska sellaisiakin näkyi.

Monissa malleissa ko yksityiskohta on toteutettu kirkkaan punaisena, kun oikeampi olisi ruskean punainen.
Joissakin yhteyksissä näitä on kutsuttu "kortsuteipeiksi"

Tässä vaan sillä erotuksena, että lauetessa kortsun tulee puhjeta;)

Anteeksi epäkorrekti kommentti );
Joo, jo aiemmin on tullut asiantuntevaa vinkkiä, että jos on mukana keltaiset siipi-tai runkonauhat, niin ne kannattaa vetää ensimmäisenä. Itse olen käyttänut niissä Humbrol 69:ä. Yläpinnan vihreänä olen käyttänyt 1:1 sekoitusta Humbrol 116:117. Alapinnan harmaa on jo hankalampi juttu. Riippuu tapauksesta. DN:ät menee vaikka HU65:lla, ehkä joskus valkoisella sävytettynä.

PS.
Olen siis sivellinmallari. Ruiskumaaleista ei ole mitään kokemusta.
COM/NAV lanka-antenneista   23.8.2020 23:48
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Pikkusen vielä aiheeseen palataksani, niin otan lainauksen wikipedia-artikkelista:
"This leaves the problem of determining whether the signal is north-east or south-west, as the ellipse is equally long on both sides of the display centre-point. To solve this problem a separate aerial, the "sense aerial", was added to this mix. This was an omnidirectional aerial located a fixed distance from the loops about 1/2 of a wavelength away. When this signal was mixed in, the opposite-phase signal from this aerial would strongly suppress the signal when the phase is in the direction of the sense aerial."

eli se ympärisäteilevä referenssiantenni oli aina tarpeen.
COM/NAV lanka-antenneista   23.8.2020 23:03
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Toi loop+sense systeemi toimii, koska luuppiantenni on siitä erikoinen eläin että se antaa signaalille eri vaiheen sen mukaan mikä pää osoittaa lähetettä kohti. Eli toinen pää luupista on samassa vaiheessa ympärisäteilevän sense-antennipätkän kanssa, ja toinen on vastakkaisessa vaiheessa. Tällöin summattaessa signaalit yhteen toisesta suunnasta ei kuulu enää mitään, koska loop+sense on 180 asteen vaihesiirrossa.

[/quote]

En usko tuohon, että yksi luuppiantenni voisi tunnistaa etu-taka -sunnan, koska luupin eri puolet ovat noin max 50 cm päässä toisistaan.
Eikä tuosta annetusta linkiistäkään tullut teknistä vahvistusta asialle.

Ja hei ymmärrän toki nuo vaihesiirto-asiat ja mitkä vaimentaa mitäkin. Olen ollut yliopistolla aikoinaan näiden asioiden kanssa tekemisissä ja nyt toimin lukiossa fysiikan opettajana
COM/NAV lanka-antenneista   23.8.2020 18:12
PetriJC kirjoitti:
Aallonpituus radiomajakoissa on luokkaa 600 metriä, joten olisin yllättynyt jos vaiheistaminen tuottaisi tollasen suuntakuvion. Mut joo, OT rajalla ollaan :) Tässä linkki siihen YE-ZB powerpointtiin:
www.skywaves.ar88.net/Docs/YE-ZB%20Presentation.pdf

Ja tässä kuva suuntakuviosta (auxiliary antenna on siis sama kuin sense antenna):
hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/58/19/155819.jpg
YE-ZB juttu liittyy UHF-suuntimisjärjestelmään, missä kotiinpaluusuunnan antaa vastaanotettu kirjain Morse-koodilla. Sitten tuo suuntakuviokuva liittyy keski/pitkä-aaltoalueen luuppiantenneihin. Yhdellä luupilla todellakin saa vain suuntajanan. Jos haluaa erottaa etu-taka-suunnan, niin se vaatii vaiheistettua antennijärjestelmää (kaksi antennia). Kun aallonpituudet olivat tuota 600m luokkaa ja antennien välimatka max pari metriä, niin se vaati tekniikalta paljon, mutta ilmeisesti oli kuitenkin mahdollista.
COM/NAV lanka-antenneista   22.8.2020 23:45
Ari Oksanen kirjoitti:
Taikka esim. Eri Keeper-tyyppisellä jäykähköllä liimalla.
Sekin tieysti toimii. Sitten täytyy vaan maalata jälkeempäin.