Pienoismallit.net

Toni Jussila

Voi olla liian tymäkkää joo. Perus Fairy-pesuainekin toimii.

Uudelleen tarkasteltuna mysteerin aiheuttaja oli se, että esivarjostusjuovat olivat liian harsoisia ja huonosti kiinni pohjamaalissa ja uusi, viistosta ohjattu suihku työnsi niitä edellään. Maalit sekoittuivat ja siten paakkuuntuivat. Kumma vaan että ensimmäisen varsinaisen maalikerroksen kanssa näin ei kuitenkaan käynyt vaan vasta toisen kerroksen suihkuttaminen irrotti esivarjostukset.
Samaa ohennetta vanhassakin pinnassa. Lasolin ostin joulukuussa eli lienee "uutta". Oon päällekkäisiä pintoja tuolla maalannut joihinkin jämäosiin ihan menestyksellä ilman ongelmia eikä rakeilua tapahtunut kaikkialla tämänkään mallin pinnassa.

Yksi vaihtoehto on, että allaoleva pinta ei ollut ihan tasalaatuista vaan että siihenkin oli jäänyt röpelöä liian kaukaa maalaamisen takia ja nyt uusi maalikerros hajotti sen. Voi venäjä!!! Pitää varmaan aloittaa ihan alusta ja antaa tankille uuninpesuainetta.
Ruiskuttelin vaaleampaa Tamiyan akryylimaalia vähän tummemman sävyn päälle modulaatiomielessä. Allaoleva maalipinta + esivarjostukset oli ainakin kolme päivää vanhoja eli varmasti kuivia. Lantrasin uutta maalia Lasolilla noin 60/40 ohenteen hyväksi. Vanha pinta oli tehty tuolla samalla suhteella. Painetta ruiskussa 1 bar ja ruiskutusetäisyys noin 5cm.

Sain aikaan käsittämättömän rakeisen pinnan, johon vaaleampi maali ei tarttunut millään. Tuntui että maali vaan haihtui sitä mukaa kun osui pintaan eikä juuri minkäänlaista peittoa tapahtunut. Lisäksi viereinen maalipintakin muuttui jotenkin tummemmaksi.

www.pienoismallit.net/media/kuvat/07/89/48/078948.jpg
www.pienoismallit.net/media/kuvat/07/89/47/078947.jpg

Annoin ruiskusta väriä aika maltillisesti eli en liipaisin pohjassa eli ei maalia ainakaan liikaa tullut.

Mistä tämmöinen mahtaa johtua ja kuinka voisin sen välttää seuraavalla kerralla? Ruiskuhommat on vielä vähän hakusessa…

Jostain luin, että rakeinen pinta yleensä johtuu liian suuresta paineesta yhdistettynä liian suureen maalausetäisyyteen, jolloin maali ehtii kuivua matkalla ja sitten kimpoaa ja syntyy rakeinen pinta. Mutta 1 bar ja 5cm lienee aika perusyhdistelmä kynäruiskulle.