Pienoismallit.net

Kari Korhonen

Hei pienoismallien ja ilmailuhistorian harrastajat!

1. Puolustusministeriö on hyväksynyt, että Liperin Rauanlahdesta syksyllä 2008 nostetun JK-254 pommikoneen museaaliseen käyttöön kelpaamaton materiaali (= romu ym pellinpalat) voidaan myydä Sotiemme Veteraanien hyväksi tarkoitukseen sopivassa muodossa, esimerkiksi tauluihin sijoitettuna ja varustettuna sopivalla historiallisella tekstillä. Myynti toteutettaisiin Sotiemme Veteraanit verkkokaupassa tai muuten sopivaksi katsotulla menettelyllä. Materiaali on tällä hetkellä Keski-Suomen Ilmailumuseossa Tikkakoskella.

Maassamme on elossa vielä hieman alle 60 000 sotiemme veteraania, joista n 21 000 on naisia. Heidän keski-ikänsä on yli 87 vuotta ja yli puolella heistä tulot jäävät noin 1000 € tai alle kuukaudessa. Tuen tarvetta siis on. Sotiimme osallistui kaikkiaan hieman alle 700 000 miestä ja noin 200 000 naista.

Myynnin toteuttaisi Sotiemme Veteraanit - keräysorganisaatio, joka on sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Sotaveteraaniliiton, Rintamaveteraaniliiton ja Rintamanaisten Liiton perustama yhteinen varainhankintaorganisaatio veteraaniemme tukemiseksi

2. Koska tiedän, että pienoismallien rakentajat ovat nykyisin ainoita sodanaikaisten lentokoneiden maalaukseen ja merkintöihin "pilkuntarkasti" perehtyneitä asiantuntijoita, käännyn puoleenne JK-254:n tarkan maalauskaavion ja merkintöjen selvittämiseksi. Minulla on hyvin harvoja mustavalkokuvia 254:sta Keski-Suomen Ilmailumuseosta. Toki voisin yrittää perehtyä asiaan itsekin, mutta "ruutia ei liene tarvetta keksiä uudelleen". Mikäli päädymme käyttämään värikuvaa (-ia) myös värimäärittelyt olisivat tärkeitä.

Myös hallussanne olevat mahdolliset valokuvat ym. kaikki tieto on asialle hyväksi.

Meillä alkaa olla kohtuullisen hyvin ajatuksia siitä, miten materiaalia voisi hyödyntää, mutta kaikki ideat materiaalin hyödyntämisestä veteraanien hyväksi ovat tervelleita.

Olisikohan jollakulla valmis pienosmalli ko. yksilöstä tai olisiko joku valmis sellaisen tekemään?

Olisitteko valmiita ostamaan pienen palan aitoa historiaa sopivasti jalostettuna ja aidolla tarinalla tukeaksenne vielä elossa olevia sotiemme veteraaneja, joista valtio ei kuitenkaan ole lupauksistaan huolimatta pitänyt huolta pl yli 20 % sotainvalidit.
Kaikki varat ohjataan em. liittojen kautta veteraanien hyväksi, lähinnä kotona asumisen tukemiseen. Toki suoranaiset kulut joudutaan vähentämään…kulta tai muut sepät eivät tee työtään ilmaiseksi.

Kari Korhonen
Jyväskylän Sotaveteraanit ry pj
(kapteeni evp, ilmav)
040 743 6372
Airanteentie 2 As 1
40270 Palokka
s-posti: kari.kkn (at) kolumbus.fi

Keräysorganisaatiosta saa lisää tietoa osoitteesta:

www.sotiemmeveteraanit.fi

Junkers JU 88 JK-254

1.heinäkuuta 1944 klo 00.55. syöksyi JK-254 Liperin Tutjun kylässä Rauanlahteen koko miehistön saadessa surmansa.

Kymmenen JK-konetta lähti Onttolan kentältä klo 00.25 kapt.Itävuoren johdolla pommittamaan Kannaksella Mutalahden tienristeyksessä olevia taloryhmiä, joukkoja ja ajoneuvoja. Koneiden ottaessa korkeutta joutui alinopeudella lentävä JK-254 edellään kiipeävän muodostelman voimakkaaseen potkurivirtaan ja menetti ohjattavuutensa. Kone meni kierteeseen ja syöksyi räjähtäen järveen. Kenenkään ei havaittu hyppäävän. Bensiini paloi järven pinnassa vielä pari tuntia onnettomuuden jälkeen."

Miehistö oli: Ohjaaja luutn. Pinomaa Erkki, tähystäjä luutn. Lång Karl-Bertil, sähköttäjä korpr. Vahvelainen Esko ja kk-ampuja korpr. Joutsenvirta Jorma. (Lentolaivue 44)