Pienoismallit.net

VilleH

Youtube.com mallarin kaverina   16.10.2018 20:36
Juke kirjoitti:
Nuoli luokka väreissä 70-luvulla kuvattu. Myös muita laivaston laivoja mm. Matti Kurki ja Turunmaa.

youtu.be/CxC7phCeDd8
Haa, hieno pätkä, tutulta näyttää: www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/87/50/138750.jpg
Spade Ace ketjut   26.8.2018 11:55
Tuollaisesta kiepillä olevasta metallilangasta saa suoraa - vetämällä.

Homma menee näin: Kiinnitä langan toinen pää johonkin tukevaan paikkaan, kuten ruuvipenkkiin tai kiertämällä tukevan pöydän jalan ympärille. Voi myös ruuvata sopivan koukun johonkin puukalusteeseen?

Pura kiepistä sopiva määrä lankaa, voit toki tehdä tämän heti aluksi, ja kiinnitä toinen pää vaikkapa puukapulaan kiertämällä , niin että se pysyy kiinni, eikä pääse luistamaan.

Tukevalla otteella vedä lankaa niin, että se venyy selvästi, muutamia senttejä, lyhyemässä pätkässä esim. sentin.
Jos lanka katkeaa, yritä uudelleen pienemmällä voimalla. Jos lanka irtoaa toisesta päästä, kiinnitä tiukemmin :)

Leikkaa sivuleikkurilla lanka sopiviksi pätkiksi siten, ettei se pääse taipumaan.

Olen suoristanut tällä tavalla eri materiaalisia lankoja aina 1,2 mm rautalankaan saakka. Paksumpi lanka vaatii jo runsaasti voimaa, ja tietenkin lujat kiinnitykset. Kovat messinkilangat voi hehkuttaa pehmeämmiksi, jos veto ei tunnu onnistuvan, ts. lanka katkeaa. Menetelmä ei toimi kovissa teräs-TIG/MIG-langoissa, eikä pianolangoissa, ne ovat liian lujia.

Olen käyttänyt Friulien kasaamiseen tuollaista rautakaupasta saatavaa 0,5 mm kapulan ympäri käärittyä rautalankaa em. tavalla suoristettuna. Se on hieman paksumpaa, kuin Friulin mukana tuleva lanka, mutta ketjut tuntuvat "napakammilta" sillä.

T:Ville H
No mutta, mielenkiintoista. Omia näkemyksiäni asiasta, hieman filosofisemmin:):

Tämänkaltaisessa projektissa hyvin oleellista on tavoiteltu tarkkuus, ei ehkä niinkään mittakaava. Toki juuri kuten Jari kertoi, oikea mittakaavavalinta mahdollistaa puolivalmisteiden käytön, ja alentaa näinollen toteutuskustannuksia. Tämä on ehkä enemmän rakentajan ammattitaitoa, kuin varsinainen rajoite?

Useassa museossa/näyttelyssä on käsiteltävää asiaa demonstroivia, melko karkeitakin, Mutta: asiansa hienosti hoitavia malleja.

Sallisen veljesten malleista voi vain todeta oman näkemykseni, että ne edustavat sitä toista ääripäätä: Viimeiseen asti vietyä teknistä ja historiallista huippumallinrakennusta. Tällaisen kustannus on tietenkin jotakin muuta, kuin ylläolevan.

Olen itse käyttänyt jonkinlaisena nyrkkisääntönä sitä, että miten läheltä mallia voi tarkastella (esim. valokuvaamalla, sic) niin että voidaan selkeästi erottaa esikuva ja siitä tehty malli toisistaan. Itse olen pyrkinyt 10 cm. etäisyyden tarkkuuteen, en ole vielä ihan pääsyt:)

Jos lähtöetäisyys on kaksi metriä, mikä onkin museossa tavallinen minimi tarkasteluetäisyys, yllättävänkin karkea työ toimii, mutta perusasiat täytyy osata, eikä saa oikoa liikaa (esim. luonnonkohteiden variointi jne.) Hyvä esimerkki on nk. arkkitehtuurimallit, ne tippuvat pääsääntöisesti 2-3 m kategoriaan, mutta ilman historiallista kontekstia (ja pikkutarkkuutta), siksi ne ovat aika kylmiä.

Ne Sallisen Unton työt, joita mm. edesmenneessä Pienoismalli-lehdessä on esitelty, näyttävät hyviltä=esikuvanmukaisilta vielä kameran makrokuvauksessa. Kahden metrin tarkasteluetäisyyteen verrattuna työmäärä on ehkä viisi- kymmenkertainen tuohon kahden metrin uskottavaan tarkasteluetäisyyteen.

Eli rahalla saa, mutta kannattaa haarukoida miten suuri tarkkuus oikeasti on tarpeen, ja lisäksi mielestäni kannattaa maksaa hieman ekstraa mallinrakentajan nk. taiteellisesta silmästä, joka saa mallin elämään.

T:Ville H
Uusia Suomi-malleja tulossa   28.5.2018 20:03
1:72 NASASM tulossa, siis myös Sisun alustalla:

www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=29020

T:VilleH
Migi-21:n metallimaalaus?   27.5.2018 10:06
Kannattaa varmistua esikuvan pintakäsittelystä etukäteen: Esim. suomalaiset MiG 21 F:t eivät olleet metallipintaisia, vaan alumiinilakalla maalattuja (lähde esim. Laukkasen MiG-21 in Finnish AF, sekä Kuopion lentokentällä oleva muistomerkkikone). Toki eri pinnoissa käytetyt maalityypit poikkeavat sävyltään hieman, ja jossakin kohdissa voi olla pieniä alueita puhtaalla metallillakin?

T:Ville H
Amati J class apua kasaamisessa   28.4.2018 11:31
Jos kuitenkin päätät itse yrittää, esimerkiksi Suomen Laivamallien rakentajien sivustoltalöytyy tietoa, jolla pääsee alkuun. Loppujen lopuksi kyse on vain työajasta, kaiken oppii kunhan vain ei hätäile ja kiireellä pilaa työtä.

T:Ville H
Soutuveneet   12.4.2018 18:33
Noin pieni limisaumainen malli voisi syntyä helpoiten styreenistä, jos sen käsittely on tuttua. Laudoitus on kuitenkin aika ohutta, ja balsa ei siinä enää toimi. Ohut askarteluliikkeissä saatava haapalastu? voisi toimia, jos kuitenkin haluat tehdä mallin puusta.

Varmaan puuveneiden harrastajat voivat täydentää tätä.

T:Ville H
Maalien sävynumerot   18.3.2018 14:43
No; esimerkiksi olen itse ostanut Futura 15:aa puolen litran erissä sävytettynä, ja ainakin minulle on tarkkuus riittänyt. Yleensä pyydän vaaleampaan suuntaan, jos resepti ei mene tasan puolessa litrassa. Tarvittaessa sävyä voi sitten säätää Humbroleilla.

Tilanne on toki toinen, jos maalataan tasasävyisen korkeakiiltoisen- ja intensiteettisen alkuperäisen värin viereen, kuten autoissa.
Nyt siis puhutaan kuitenkin pienoismalleista, ja koko mallin maalaamisesta samalla maalierällä.

T:Ville H
Maalien sävynumerot   18.3.2018 13:44
Olen aina ihmetellyt, miksi emme käytä noita yleisiä väristrandardeja kuten NCS:ää?
Värikarttoja ja näytelipareita saa jokaisesta maalikaupasta. Bonuksena, varsinkin isompien mallien harrastajat saavat haluttuun väriin valmiiksi sekoittuja maaleja vähän isommassa erässä:)

Minulla on tavoitteena jossakin vaiheessa tehdä NCS-FS vastaavuustaulukko, kunhan saisin jostakin FS-kartan lainaksi, ja hiukan luppoaikaa.

T:Ville H
And in this book itsenäisen suomen laivaston laivatykit 1918-2004 has also pictures from bofors 105 mm twin, but unfortalely no cutout side views. I Didn't either found other pictures from internet, of course there is pictures, where it is part of the ship…
I'll quess, there could be some pictures in the book mentioned earlier: Meidän panssarilaivamme. T. Niklander, Helsinki 1996 ISBN 9529077750

Br: VilleH