Pienoismallit.net

VilleH

Radio ohjaus ongelma   1.7.2019 18:26
Niin, jotta voisi edes yrittää auttaa, pitäisi kyllä saada tarkempi kuvaus, mitä on käytetty, miten ja mikä petti.

T:Ville H
Torpedovene S2   19.6.2019 21:54
Hmm. Tämä on nyt omaa spekulaatiotani, mutta lähtisin sellaisesta ajatuksesta, että merikelpoisuus äärimmäisissä olosuhteissa ei varmaankaan ollut näiden alusten alkuperäinen suunnitteluprinsiippi, vaan käyttötarkoitus oli nopeat yllätyshyökkäykset.
Kelissä missä ei torpedojen ampuminen ollut helppoa tai edes mahdollista, jäätiin satamaan.
Kannattaa muistaa, että torpedo aseenakin oli oman aikansa hi-tech, ja siten hyvin kallis. Nopeudesta oli selvää etua, ja niinpä runko on pitkä ja kapea - huono kovassa merenkäynnissä.

Oma tarinansa oli Suomen laivaston alkutilanne, eli hyvin rajalliset resurssit myös ylläpidon ja huollon suhteen, sekä kaluston rajallinen (heikko?) soveltuvuus arkisiin tehtäviin, kuten koulutukseen. Nämähän veneet olivat jo 1.ms aikaan vanhentuneita alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.
Mikäli oikein ymmärrän tapahtumien kulun, ajankohdalle tyypillisesti rajallisen tiedonkulun (tilannekuva!!!) vuoksi alukset joutuivat keliin, jonne niitä ei varmasti olisi lähetetty tieten tahtoen.

Kuten useimmissa suurissa onnettomuuksissa lopputulos oli useiden onnettomien sattumusten summa. En itse koe mielekkäänä tässäkään tapauksessa kaivella mitään yhtä "syyllistä".

Mutta olisi tietenkin hauska nähdä Juha Joutsin, tai jonkin muun gurun analyysia tästä asiasta.

T:Ville H
Torpedovene S2   18.6.2019 19:28
Puhutaanhan näistä Sokol-luokan veneistä, joita venäläisiltä jäi Suomeen 1918, ja joka sittemmin upposi traagisesti?

Minulla on ne piirrustukset, jotka olivat Laivastolla, sekä auttava kaariruutu. Tarkempaa tutkimusta aiheesta on tehnyt sotamuseossa työskentelvä Juha Joutsi, joka ainakin joskus oli tekemässä kirjaa näistä suomen laivaston alkuaikojen aluksista, sitä odotellessa taitaa olla kirjalliset lähteet vähissä.

T:Ville h
Moi, tuolla on sakkeleita, mutta harmittavasti nuo pienimmät koot vaikuttaisivat olevan loppu (jos siis tarvitset sellaisia): www.rbmodel.com/index.php?action=products&group=077
Voisi kysellä onko tulossa tuotantoon/varastoon.

Olen itse tilaillut muutaman kerran tuolta kaikenlaista pikkukamaa, hyvin on toiminut. Kuitenkin listoilla on kamaa jota ei nähtävästi ole saatavana (määrän valintaruudussa 0 pc), ja niiden osuus on vain kasvanut, ikäänkuin täydennyksiä ei olisi tullut pitkään aikaan.

T:Ville H
Laivan rungon lasikuidutus   17.4.2019 21:18
Niin, lasikuituhommat oppii tekemällä. Voi olla että ensimmäinen menee pipariksi, jos et ole ennen niitä tehnyt, suosittelen kokeilemaan kuidun ja hartsin käyttäytymistä johonkin pienempään demoaihioon. Esim. kulmat tuottavat aluksi ongelmia ja hartsi kovettuu käsiin, tässä vaiheessa tuollaisen kaksimetrisen aihion hylkyyn laittaminen saattaa hieman pänniä. Jos ja kun saat muotin tehtyä, niin voihan se olla ettei siitä ensimmäisestä rungosta tule vielä kaksista. Mutta jo toinen on selvästi parempi…

Sanoisin, että ainakin nuo evävakaajien taskut kannattaa tehdä erillisinä. Myös voisi harkita, että tekisi tuon keulabulbin irrallisena, se voi helpottaa myös laminointia. Jos et jaksa kokeilla ihan erilliseen demoon työmenetelmiä, tällainen irtokalikka voisi olla myös hyvä harjoittelukappale?

Kieltämättä uivan mallin tapauksessa tuo matalahko syvyys edellyttää huolellisuutta ja kevyttä rakentamista ylärakenteissa, ohutta laminaattia, PS-muovia, ja ohutta vaneria käyttämällä pitäisi homman onnistua.
Yksi kaikkein hankalimpia malleja tässä yläpainoisuudessa on suomalainen kaksikantinen sisävesihöyry: sen rakentaminen niin, että se toimii, on jo oikeasti tekijämiehen hommaa, mutta siinäkin on onnistuttu.

Itse olen leikannut laminaatin reunoja rautasahalla ja Dremelin katkaisulaikalla, ja loput käsin hiomalla. Ei se ole se homma, johon tämä kaatuu.

Mallin uppouma on siis esikuvan uppouma=paino jaettuna mittakaavan kuutiolla (=potenssiin kolme). Netistä löytyy uppoumatiedoksi 4650 tn, joka ei voi pitää paikkaansa, tai olen ymmärtänyt jotakin väärin? 46 000 tn tuntuisi mahdolliselta, se tarkoittaisi siis 46 000 000 kg / (100 * 100 * 100) = 46 kg. Onhan siinä roudaamista. Mutta toisaalta jos kansirakenne on kevyt, riittää varaa painotukseenkin.

Oli miten oli, homma ei ole helppo, mutta jos jaksat vain painaa vaastoinkäymisten läpi ja kokeilla muutaman kerran uudelleen, niin totta kai se sieltä syntyy.

T:Ville H
Sen verran kannattaa nähdä vaivaa, että pujottelee plokit riviin esim. ohueen rautalankaan, niin se kuivatuskin hoituu sukkelasti. Joka plokin kohdalle lenkki lankaan, niin pysyvät paikallaan.
Rautakaupasta tai ehkä jostakin isommasta lähikaupasta? löytynee sellaista ohutta kiepille kierrettyä rautalankaa, jos ei ole omissa nurkissa.

T:Ville H
Sähkömoottori pienoismalliin   6.4.2019 12:21
Tuosta lego-moottorista löytyi dataa:
This motor has a maximum torque rating of 40 mNm, and a maximum speed of 380 RPM (without load).
Eli kierroksia on liikaa, pitäisi virittää lisävaihdetta. Ja epäilen, että se ensimmäinen vaihtoehto on hiljaisempi, kuin tämä Lego-käyttöön tarkoitettu.
Tuon SPelektroniikan moottorissa akseli on siis sivulla, eikä se käy tähän (ellei haluta taas askarrella kulmavaihdetta).
Tuo viimeinen on askelmoottori, jonka käyttöön tarvitaan ohjain (mutta ei välttämättä Arduino-koodipohjaista, varmaan löytyy simppelimpiäkin, mutta itse en ole noihin perehtynyt) eli menee(kö) vaikeaksi.

Ehdotan kuitenkin, että kokeile sitä olemassa olevaa moottoria, ja jos tulee ongelmia, eli paikat ei kestä tai alkaa kuumeta liikaa, yritetään löytää plan B.

T:Ville H
Uusia Suomi-malleja tulossa   6.4.2019 12:06
Tuota minäkin hieman arvelin, mutta eletään toivossa, jos ei tässä paketoinnissa niin ehkä seuraava variantti olisi se "tuotantomalli".

T:Ville H
Sähkömoottori pienoismalliin   5.4.2019 21:09
Hhupss…no onhan sillä pituutta. Kyllä tuossa jo vääntöä vaaditaan, en enää ole varma, että riittääkö tuo hankkimasi moottori. Ehdotan, että laitat sen pyörimään (siis potkurin kanssa) jonkinlaiseen koekäyttöpukkiin, ja tarkkailet, esim. kuumeneeko moottori tai tuleeko muita ongelmia.
Pelkään, että tuo Faulhauber ei tätä kyllä jaksa pyörittää.

T:Ville H
Sähkömoottori pienoismalliin   5.4.2019 20:01
Itse asiassa tuo toistuva starttaus on kaikkein hankalin käyttötapa, silloinhan kuormitus on suurin. Kyselin, että kuinka pitkä tuo lapa on, siitä voisi päätellä, miten suuri tuo vääntö voisi olla. Mutta toki tuollainen 30 k/min on aika pieni nopeus.

T:Ville H