Pienoismallit.net

VilleH

Nopeasti:

Tsekkaa täältä: www.pienoismallit.net/keskustelut/7259_mas-568-4a-serie-italeri-1-35/

Aivan suoraan laatikosta ei synny suomalaisten alatyyppiä. Pikkuerojen kaiteet jne. lisäksi torpedoheitin on sarjassa väärä, mutta sattumalta J3:ssa on suurin piirtein srjan kaltainen: toinen heittimen kelkka tippui mereen, ja koska varaosaa ei ollut, vaihdettiin koko heitin malliin TH39. Muihin veneisiin täytyisi tehdä aikaisempi malli, niinkuin tuossa linkittämässäsi onkin tehty. Sen verran meni kuitenkin väärin, että torpedot olivat yläviistossa, ei alaspäin, kuten tuossa. Tämän näkee sokea reettakin valokuvista.

Syvyyspommiteline poistettiin, ja laitettiin suomalaiset reunan yli kippaavat isommille pommeille. Voi olla, että kesällä -43 oli vielä tuo vanha viritys. Samoihin aikoihin sumuhapposäiliö vaihdettiin suomalaiseen, samanlaiseen kuin Taistoissa.

Komentosillan edessä oleva ilmanotto ja tuulisuoja kaipaa virittelyä, ainakin nuo sivulipat pois. Oikealla puolella komentosillalla sivureuna kaartuu ulospäin. Itse tein sen alumiinilevystä, niin sain kaarroksen jouhevaksi.

Puukannen suhteen päädyin itse siihen, että niitä ei oltu maalattu, niiden vähäisien kuvien perusteella mistä asiaa voi päätellä, mutta muitakin tulkintoja voi tehdä.

Kaivele sieltä SA-kuva-arkistosta ja netistä, niistä näkee eroja.

T:Ville H
Radio ohjaus ongelma   19.10.2020 20:38
Aii-vann: Nykyisin noihin 1:8 sähköautoihin ja hupivehkeisiin tosiaan käytetään korkeampia jännitteitä, ajatukseni oli siinä vanhassa 6 cell NiCd -maailmassa.

Virranhan määrää aina moottori (tai moottorin säädin, jos halutaan viisastella), ei akku, joka määrää vain jännitteen. Akulla toki on (maksimi) virranantokyky, eli rajoitus.

T:Ville H
Radio ohjaus ongelma   19.10.2020 18:00
Todellakin, vanha ketju, eikä saatu edes lisätietoja asianomaiselta.

Mutta tuohon edelliseen viestiin: Olen itse käyttänyt parissa laivamallissa kahden akun, sekä kolmen säätimen ja moottorin yhdistelmää ilman ongelmia. Tässä ideana on se, että vain yhdestä säätimestä käytetään BEC-toimintoa, ts. muista on irroitettu +-johto, tai itse asiassa toisesta, kun kolmannessa ei edes ole BEC-piiriä (Robbe NAVY CONTROL 540 R).

Selvennöksenä, BEC eli Battery Elimination Circuit syöttää säätimen kautta ajoakulta n. 5 v jännitettä vastaanottimelle ja servoille. Tämähän on nykyään säätimien perusominaisuus, mutta silloin joskus luksusta.

Tuollainen kahden vastaanottimen kanssa sählääminen tuo tähän todennäköisesti vain lisämurheita. En ole varma voiko kaikissa tai missään radioissa edes parittaa useampia. Vanhoissa 27 ja 40 MHz analogisissa kideradioissahan tuo onnistuu helposti.

Alkuperäisestä kuvauksesta tuli mieleen, että autosäädin ei tyypillisesti edes kestä 12 v jännitettä (Tyypillisesti 7,2 Nixx tai 7,4 V LiPo) ja siksi kärähti. Myös on mahdollista, että BEC kärähti, mutta kokemukseni mukaan 2 BEC:in käyttö rinnan onnistuu, ainakin jos säätimet samanlaisia, tämä testattu "vahingossa".
Lisäksi väärinkytkentä tms. on mahdollinen käryn selittäjä.

T:Ville H
CA (Cyanoakrylaatti) jäljet   2.10.2020 15:50
Debonderi tuhoaa hyvin todennäköisesti maalipinnan, kuten asetonikin tekee aivan varmasti, ja kuten arveltiin, myös muovin, riittävästi käytettynä. Mekaaninen poisto hienolla hiomapaperilla 800 -1200 -jne voi olla ainoa toimiva keino.

T:VilleH
Tosiaan tuo lasipurkki on tässä se ongelma - purkin pinta ei lämpiä tarpeeksi nopeasti, eikä tietenkään siinä kiinni oleva muovikappale lämpiä niin, että muoto muuttuisi.

Itse olen käyttänyt esim. alumiiniputkia kun on pitänyt saada ympyränkaaria, ja siinäkin menee pikku hetki, että malline lämpiää ja homma onnistuu. Puiset mallineet näköjään toimivat paremmin kuin esim. lasipurkki, nähtävästi puun ominaislämpökapasiteetti on pienempi, ts. se ei vie lämpöä työkappaleesta niin paljoa.

T:Ville H
Haluttaessa mahdollisimman tarkkaa lopputulosta, kannattaa lämmitys tehdä mallineessa.
Esim puusta muotoilee halutun muotoisen pinnan, riittävän reilun kokoinen muovipala kiinnitetään siihen (sinkilä, teippi naula, ruuvi tms) siten, että kappale taipuu haluttuun muotoon. Sitten tämä paketti kastetaan kiehuvaan veteen, jolloin lopputulos on yleesä aika lailla siinä, irroitetaan vain ylimääräisestä muovista työkappale.
Jos lämpö ei riitä (kuumaluja ABS), voi kokeillla kuumailmapuhallinta, ehkä myös edellisessä viestissä mainittua uunia, sitä en itse ole kokeillut.
Myös nk. syvävetotekniikka toimii, varsinkin jos pinta on yhtään monimutkaisempi. Tyhjiömuovauksellahan saa jo aika moisia muotoja aikaiseksi, ihan kotikonstein. Mutta käsitin kappaleen sen verran yksinkertaiseksi, että ihan tuo malline riittäisi siihen.

T:Ville H
Puumallin tasoitus ja maalaus   25.9.2020 20:41
Tarkennan mielipidettäni.

Rakennettaessa modernia esim. lasikuiturakenteista huvialusta, tai toiminnallista mallia vaikkapa kilpavenettä, jossa luonnossa siis kiiltävät ja aivan tasaiset pinnat, on maaliruisku kieltämättä aidosti hyödyllinen.

Todelliset nykykyaikaisetkin laivat ovat enemmän tai vähemmän klohmuja ja himmeähköjä, jolloin ruiskun edut alkavat kaventua. Historiallisissa esikuvanmukaisissa puumalleissa väitän edelleen, että sivellin, erityisesti oikein käytettynä tuottaa paremmin esikuvan olemusta noudattavan lopputuleman.

Itse käytän tiettyjä maalityyppejä, jotka eivät oikein toimi ilman ruiskua (akryyli/sellulloosapohjamaalit). Ja koska teen pääsääntöisesti enemmän tai vähemmän modernien laivojen malleja, käytän ruiskua säännöllisesti, myös pintaväreissä, tavallisesti alkydi-huonekalumaaleilla.

Jos rakentaisin em. historiallisia laivamalleja, niiden erinomainen etu olisi juurikin siinä, ettei tarvitsisi sekoitella ja ohennella ruiskuun maaleja, kärsiä sekä maalihöyryistä, sekä erityisesti ruiskun puhdistamisessa tulevista liuotinhöyryistä. Ruiskun hienon pinnan kääntöpuoli on jatkuva puhdistustarve, ja satunnaiset toimintahäiriöt.

Em. selitys tietenkin paljastaa mm. sen karun totuuden, etten ole oppinut vieläkään käyttämään näitä vesiliukoisia ihmeaineita, sorry siitä:)

T:Ville H
Puumallin tasoitus ja maalaus   22.9.2020 18:33
Kyllä:)

T:Ville H
Puumallin tasoitus ja maalaus   22.9.2020 17:19
Niin, kun esikuva on puuta ja kuitenkin luontaisesti hieman karusti viimeistelty, niin kuvittelisin, ettei ruiskua tarvita, vaan juuri siveltimillä saa paremmin esikuvan mukaisen lopputuloksen?

T:Ville H
Nonniin, odotin, että minua paremmat lekomallarit ottavat tämän aiheen puheeksi, mutta hermo petti…

Omista suppeista lähteistä päätellen, malli vaikuttaisi olevan aivan kohtalainen.
AIMS:in dekaalien GL-267 näyttäisi erinomaisen värikkäältä, mutta miten on oikeellisuuden laita.

Oliko jollakin tietoa suksista, josko sellaisia olisi tulossa, jos sittenkin tekisi talvisodan aikaisen?

T:Ville H

(toinen motivaatio oli tarkastaa, onko mallinrakentajat kuolleet sukupuuttoon, kun ei ole tapahtumia pitkään aikaan palstalla:))