Pienoismallit.net

Julius Wilkko

Olen joutunut ottamaan melko paljon kuvia 1:32 automalleista nettijuttuja varten ja testannut tähän muutamaa eri tyyppistä kameraa. Meikäläistä ei kiinnosta kikkailla kameran kanssa, vaan olisi hyvä saada syvyysterävä kuva kerralla valmiiksi. Olen testannut mallien kuvaamista vanhalla Canon D10 järkkärillä ja tuntuu menevän säätämiseksi - eivätkä kuvat sittenkään ole kovin hyviä.

Kun kameran kennokoko kasvaa, hyvän syvyysterävyyden saavuttaminen vaikeutuu automaattisesti. Ihan sama mikä järjestelmäkamera on kyseessä. Itse luovuin jo varhaisessa vaiheessa järjestelmäkamerasta mallien kuvaamisessa ja siirryin käyttämään videokameran still-toimintoa.
Siirtokuvapehmennin   15.5.2015 22:25
Nostetaas vanhaa siirtokuvaketjua kun tuli radikaali idea mieleen.

Selailin eBaytä ja siellä myydään pinnoituskittiä, joka on käytännössä tyhjiökammio ja tarroja. Idea on se, että kun tarra liimataan pinnalle, tyhjiöllä saadaan ilma pois kaikista väleistä ja tarra imautuu pintaan erittäin tiiviisti.

Tämähän toimisi varmaankin myös hankalille pinnoille liimattavilla siirtokuvilla.

Hakekaa eBaystä: Graphic Skinz Design Studio Motorized Vacuum Chamber
Itse teen siirtokuvat lopulliseen kokoonsa printtausvaiheessa. PhotoShopilla printtiä voi vapaasti ja helposti skaalata printtausvaiheessa. Kun resoluutiota on alkuperäisessä riittävästi, lopputulos on aina hyvä. Teen pari vedosprinttausta koon säätämiseksi.

Tavalliset mustesuihkuprintterit eivät pysty luomaan valkoista väriä, joten printtaus on tehtävä valkoiselle siirtokuvapaperille.

Printattu siirtokuva-arkki on lakattava ennen käyttöä, muste ei kestä vettä. Käytän lakkaamiseen Lidlin Baufix kirkaslakkaa. Halpa ja hyvä. Sopii myös mallien lakkaamiseen, ei ole mulla reagoinut myrkyllisesti minkään maalin kanssa.
Olen jo skaalannut Photoshopilla tehtyjä kuvia tarvittaviin mittakaavoihin ilman ongelmia.

Kaikki sujuu kun alkuperäisen tekee riittävän hyvällä resoluutiolla. Toimin mittakaavoissa 1:32 ja 1:24 ja se riittää täysin mulle.

Photoshopista Adobe jakaa vanhaa CS2 versiota ilmaiseksi. Vaatii rekisteröitymisen Adoben sivuille.
Mallivarasto ja sen hallinta   22.2.2015 13:48
Itsekin keräilin aiemmin muovimalleja ja rakentelin 1:24 automalleja. Kamaa kertyi nurkkiin ja valmiit mallit keräsivät pölyä.

Mallivaraston täyttyminen väheni paljon, kun vaihdoin harrastuksen suuntaa autoratojen puolelle. Pienemmät 1:32 automallit vievät vähemmän tilaa, niitä on saatavilla vähemmän ja niistä saa lisäilon irti muuntamalla ne autorata-autoiksi. Rakentelukin monipuolistui, kun alustakin täytyy saada (oikeasti) toimimaan kilparadalla.

Linkki
Tässä yksi esimerkki siirtokuvien tekemisestä suunnitelmasta malliin.

Linkki

Itse käytän Photoshoppia, koska sen käyttöliittymä on parempi kuin vektoriohjelmissa. En ymmärrä edes, mitä iloa vektorimuodosta on, jos teet kuvat hyvällä resoluutiolla ja tulostat pieneen mittakaavaan.
Kynäruisku   4.5.2014 20:54
Täyttää vanhaan autonrenkaaseen ylipaineet huoltsikalla ja vierittelee sen sisälle paineastiaksi.
Model Expo 2014   4.5.2014 06:41
Minä arvelisin enemmänkin messukeskuksen olevan jarru ja rahastaja, siinä ei messujärjestäjällä (ModelExpo/Lindberg) ole vuokralaisena paljoakaan liikkumavaraa kun ehdot sanellaan ylhäältä päin ja vastaantuloa ei paljoa ole.
Model Expo 2014   4.5.2014 00:50
Laitetaan nyt omat kommenttini hiukan myöhässä.

Olen pitänyt ModelExpossa monena vuotena isoa autorataa. Joinain vuosina olen oikein panostanut maisemointiinkin, koska mallinrakennus on hiukan lähellä sydäntä. Autorata on ollut käytännössä täynnä yleisöä aamusta iltaan, ehdoton vetonaula messukävijöitä ajatellen. Myöskin harvoja ständejä, jossa saa itse osallistua.

Vuosien varrella homma on mennyt messukeskuksen/ModelExpon puolesta nihkeämmäksi. Aikaisemmin esimerkiksi parkkeeraaminen oli maksutonta messujen rakentamisen ja purkamisen ajan. Nyt parkkipuomien aikana maksat siitä, että rakennat ja purat messuja vapaaehtoisena. No parkkis on jo hilattu kymppiin eli kertamaksuina rakentamispäivä+3x messupäivä = 40e, kokoajan parkkislippu on vain kympin halvempi.

Muutama vuosi sitten meillä oli autoratakerhon keräyslippaat ja ilman erityistä mainostamista tuli satasen verran lahjoitusta kerholle. Tänä vuonna en viitsinyt laittaa useita keräyslippaita näkyville, koska rahan keräämisestä olisi pitänyt maksaa 150e lupamaksu messukeskukselle. Persnettoa olisi siitäkin tullut.

Nuo nyt eivät ole suuria summia, mutta tuo messukeskuksen asenne ärsyttää. Meikäläinen ja autoratakerhon jäsenet ajattaa toista tuhatta messukävijää kolmen päivän aikana ja ihmisistä näkee kokemuksen olevan positiivinen ja hauska, mutta messujärjestäjä ei oikeastaan anna tälle mitään arvoa.

Menee vakavaan harkintaan, jaksanko ensi vuonna vaivautua.
3D printteri edukkaasti.   4.11.2013 21:39
Tervehdys!

Laitetaanpas tämä linkki tähän ketjuun, kun kerran liittyy aiheeseen:

3DtulostusLinkki