Pienoismallit.net

Matti Hästbacka

Tekun kemianopettajani opetti monta käytännön elämän kannalta tarpeellista asiaa. Yksi niistä oli latinankielinen toteama: "Similia similibus solvuntur" eli suomeksi "Samanlaiset samanlaisia liuottavat". Kemiallisesti samanlaiset aineet siis sekoittuvat toisiinsa, mutta kuten edellä mainittu öljy/vesiseos on "mahdoton". Jos sitten taas löytyy kolmas aine johon molemmat keskenään sekoittumattomat liukenevat, onnistuu sekoittaminen kyllä. Liuoksen "kestävyydestä" ei voi mitään takeita antaa. Siis siitä kuinka nopeasti eri aineet taas erottuvat toisistaan, vai onko liuos kenties pysyvä. Tämä riippuu varmaankin siitä, kuinka hyvin kemiallisesti yhteensopivia liuoksen ainesosat keskenään ovat. Tosiaalta, riittää jos liuos pysyy hyvin sekoittuneena niin kauan että sen saa hyvin levitettyä mallin pintaan, ja se ehtii kuivua.
Nimenomaan juuri näin.
Sen kummemmin eri värisävyjen oikeellisuuteen kantaa ottamatta haluaisin muistuttaa ilmiöstä nimeltään metameria. Lyhykäisyydessään tämä tarkoittaa sitä, että tietyt väripigmentit ovat tietyssä valaistuksessa tietyn värisiä, ja sävyisiä. Valaistuksesta riippuen saattaa värin sävy muuttua melko paljonkin, onhan raaka loisteputken valo melko sinertävä, kun taas vanhojen hehkulamppujen valo oli varsin kellertävää. Luonnonvalo on taasen aivan oma lukunsa. Värjäämöopin mukaan sävyjä pitäisi tarkastella ja verrata toisiinsa pohjoisenpuoleisesta ikkunasta tulevassa luonnonvalossa. Silloin ei suora auringonpaistekaan pääse vaikuttamaan sävyihin. Mallarien kannalta valitettavasti ruskeat ja harmaat, mutta myös jotkut vihreät sävyt kuuluvat näihin "levottomiin", metamerioiviin, väreihin. Ja jossakin valossa tietyn loppusävyn voi aikaansaada usealla eri sekoituksella, mutta mikä näistä toimii kaikissa eri valoissa, tai mahdollisimman monessa?
Pienoismallitukku   24.5.2012 21:15
Kauppoja on monenlaisia. Itse ostan askartelutarvikkeet ja mallit Harrasteelta tai Kuivalaiselta. Paketti on yleensä kahden työpäivän sisällä noudettavissa postista/matkahuollosta.
Joissakin muissa yhteyksissä on käynyt ilmi, että näyttävästä nettiluettelosta huolimatta tavaraa ei ole "hyllyssä" yhtään, vaan kaikki tilataan edelleen jostakin isommasta tukusta. Tästä syystä toimitusajat voivat olla aivan mitä sattuu. Itse kukin voi tykönänsä miettiä ostoksen "edullisuutta", jos ennakkomaksun maksamisen jälkeen joutuu odottamaan tuotteita (Siis omia) viikkokaupalla saapuviksi. Kannattaa aina varmistaa saatavuus, mikäli vain mahdollista. Itse olin kerran tilaamassa lahjaa, kun "kellot rupesivat soimaan" ja tarkistin vielä puhelimitse. Luettelon mukaan "hyllyssä oleva" oli "juuri päässyt loppumaan" ja uusia tulisi kolmen-neljän viikon päästä.
Haluan huomauttaa että kyseessä ei ollut Pienoismallitukku, vaan aivan eri alan liike.
Suomen sotalekot 1:48 tai 1:32?   17.10.2011 20:55
Olen itse miettinyt samaa listaa, ja survvaillutkin joutoaikoina netissä etsien malleja. Mittakaavassa 1/32 löytyy BW:t, Sussut, Mersut, Moranet, Ratat, Hurricanet, P 40:nen, Fieseler Storch. Nämä "tavallisimmista". Sitten löytyy Revelliltä Arado AR 196, joita käsittääkseni ollut ainakin lainassa sakuilta, Wesland Lysander ainakin satunnaisesti. Azurilta löytyy CR 714. Englannista muistaakseni löytyy resiini Gladiator, jonka hinta heiluu jossakin 150-170 €:n tietämissä. Samoin löytyy Revelliltä Ju 88 A-1 noin 50 €:n hintaan ja siihen on olemassa käsittääkseni kaksi muunnossarjaa joilla saa aikaiseksi A-4:n. Muunnossarjoillakin on hintaa se viiskybää…
Etsejä ja muuta härpäkettä löytyy enemmän kuin mitä "tavallisen" ihmisen laajentamaton muisti pystyy muistamaan. Siirtokuvia on hieman heikonlaisesti, niin että joutuu hieman säveltämään… Toisaalta käsistään tosi kätevä maalaa esim. kansallisuustunnukset itse.
Itselläni budjetti asettaa suurimmat rajoitukset. Nimittäin suunnitelmissa olisi rakentaa mahd. monta "meikäläistä" mittakaavassa 1/32. Halvemmasta ja mielenkiintoisemmasta päästä aloitin, ja nyt on Sussu valmis, Morane loppusilausta vajaa, G-2 maalausta vaille ja BW:n vinoja siipiä on tässä pari-kolme viikkoa ihmetelty.
Netistä Googlettamalla niitä löytyy, toki myöskin mallikauppojen kotisivuilta. Hintahaitari vain saattaa olla melko suuri, muttei kannata tuijottaa pelkästään hintaa. Toimitusaika- ja varmuus ovat myös kohtuu hyviä valintakriteerejä. Viimeksi Kuivalaiselta tilatessani oli toimitusaika alle 2 vrk. Siis tilauksesta siihen hetkeen kun lunastin paketin postista. Jostakin Hong-Kongista saattaa kestää kuukausia…
No. Tämä nyt lähti vähän rönsyilemään. Toivottavasti kuitenkin jotakin apua Jarille.
Miten vinot osat oikaistaan?   10.10.2011 22:10
Apuva!
Minulla on työn alla Special Hobbyn 1/32 Brewster, ja siipien osat ovat niin lengot että siipien yläosat muistuttavat enammän Taivaan Kirpun kuin Taivaan Helmen siipiä. Kun siivenpuolikkaat yhdistää tyvistä, töröttävät kärjet n. 15 mm erillään.

Ensin ajattelin että liimaan puoliskot yhteen ja annan liimauksen kuivua pari-kolme päivää jossakin jigissä, mutta kun siiven yläpuolisko on sen verran tukevampaa tekoa kuin alapuoli, rupesin epäilemään että siipi vääntyy kuitenkin kun sen irrottaa jigistä.

Seuraava ajatukseni oli että jospa liimaisin saumoja vain sentin-pari kerrallaan, josko sitten onnistuisi. Mutta sitten rupesin laskeskelemaan että yhdessä siivessä menee helposti viikko ja kahdessa kaksi viikkoa, enkä minä kyllä niin intohimoinen mallari ole…

Noh. Muovi tottelee lämpöä. Mutta riittääkö kuumassa vedessä pehmentäminen, vai pitääkö vaimokullalta lainata hiustenkuivaajaa, vai ottaa vallan kuumailmapuhallin käyttöön?

Onko kellään kokemuksia. Auttakee miestä…

PS BW:n osien vinous tuli aivan "puun takaa". Kasasin tuossa aiemmin saman valmistajan Sussun ja Moranen samassa mittakaavassa, eikä niissä mitään ihmeellistä ollut. BW:n muovikin on olevinaan paljon pehmeämpää.
Me 262   25.10.2009 19:55
Jos kerta pensselillä maalaat, eikä sävyn tarvi olla just "millilleen" voi sen 85% / 15% sekoittaa vaikka sillä lailla että ottaa vaikka tulitikulla ( jolla itse yleensä sekoitan maalit purkissa ) 5 osaa ( esim tippaa ) maalia A, ja yhden osan ( tipan ) maalia B. Sekoitussuhteeksi tulee tässä tapauksessa 83,3 % / 16,7 %, elikkä eroa ei harjaantumaton silmä huomaa. Tässä sävytystavassa on tietenkin huomioitava se että käytettävät maalit voivat olla eri paksuisia, siis toinen maali on juoksevampaa kuin toinen. Tällöin tätä "notkeampaa" maalia pitää annostella suhteessa enemmän. Hyvä apu olisi hyvä värikartta, josta näkisit minkäväristä sekiottamalla haettava väri on. Pikku vinkikinä: Hyvää USA:laisten oliivia saa sekoittamalla mustaa ja keltaista keskenään.
Humbrol 33 ja 24. Jos sinulla on painettu värikartta huomaa että painettu väri ja purkkiin sekoitettu väri voivat esim luonnonvalossa olla samanväriset ja vaikkapa loisteputken valossa olla aivan erilaiset. Ilmiön nimi on metameria, ja johtuu siitä että erilaiset värimolekyylit heijastavat eri valoa eri tavalla.
Nukkekodin kattila, halkaisijaltaan n. 1,5 - 2 cm on muuten verraton maalinsekoitusastia.
Kohtilentolaite?   1.8.2009 11:44
Kohtilentolaite on muistaakseni/käsittääkseni sellainen laite joka näyttää suunnan tiettyyn pisteeseen. Sodanaikaisissa lentokoneissa se toimi siten että laite viritettiin jollekin sellaiselle radioaseman taajuudelle, jonka lähettimen paikka tiedettiin ( esim Lahti ). Kun laite kytkettiin päälle, näytti se suunnan Lahteen. Elikkä mistä radiosignaali tulee.
Moranen ja Sussun väritys   25.7.2009 21:24
Hei. Olen tässä lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen aloittelemassa uudelleen lentokonemallien kasaamista. Tarkoituksenani ei ole tehdä mitään varsinaisia "täsmä"- malleja, vaan jokseenkin suoraan laatikosta saada aikaan (minulle) riittävän näköisiä malleja. Olen hankkinut Special Hobbyn M.S. 406:n ja Curtiss Hawkin mittakaavassa 1/32, ja aikomuksenani olisi syksyn ja talven mittaan "loihtia" näistä "Pikku-Jätti" Lehtovaaran MS-327:n ja "Kössi" Karhilan CU-560:n "näköispatsaat". (Taitaa tulla eräänkin kerran loitsuja luettua, ehkäpä oikein jopa ääneenkin…)
Kokoamisohjeet ovat melko "väljät" verrattuna esim. Tamiyan tai Hasegawan vastaaviin, mutta tämä ei niinkään haittaa, osiahan voi sovitella ensin ilman liimaa. Mutta… Mistä saan selville minkä väriset koneet ovat todellisuudessa olleet? Olen muistaaakseni jossakin kirjassa joskus kauan sitten nähnyt taulukon jossa oli lueteltu konetyypeittäin ulkopintojen värit, ja taisivatpa jopa olla FS-numeroituja. Voisko joku auttaa?? Ohjaamojen ym. värityksen yritän "luntata" ohjeista, tai väsätä vanhasta muistista.

terv.Matti