Pienoismallit.net

Vesa Rantanen

Entäs sitten kun käy niin että oma poika innostaa isän taas, vuosien tauon jälkeen, pienoismallien pariin. Nyt vaan on semmoinen dilemma mulla ja pojalla että oikeastaan kaikki on hommattu, malleja myöten, mutta keskinäinen kilpailun halu estää aloittamasta. :) Pakko vissiin ottaa itseä niskasta kiinni ja tehdä se ensimmäinen malli, ihan tyyliin boksista valmiiksi.

Pieni keskinäinen kilpailu kumminkin varmaan ajaa meidät molemmat yrittämään, joskus ehkä liikaakin, mutta kumminkin. Mitä me isät emme tekisi lastemme eteen. :)
Inspiraatio hukassa   24.7.2009 16:26
Ei saa masentua vaikka hetkeksi ispiraatio häviääkin. Itsekkin pidin tässä 25 vuotta taukoa mallailusta ja nyt taas aloittelen. Vielä en ole ensimmäistä mallia aloittanut kasamaan mutta nyt kun alkoi kesäloma niin eiköhän jotain saa jo aikaiseksikin.
Autenttisuus ja säistäminen   18.7.2009 00:01
Kun nyt otetaan puheeksi WWII ja esim: Saksan sotateollisuus. Saksalla oli valmiina tankkeja, lentokoneita, tykkejä ja lukematon määrä muuta kalustoa ennenkuin he edes aloittivat koko sotaa. Tuolloin oli myöskin valmistajilla maalit ym. ym. varastossa kaikkiin tuotantolinjan kappaleisiin. Eri asia onkin sitten kun sota venyi ja materiaalit olivat lopussa.

Tuota yksityiskohtaa silmälläpitäen, useampi kappale oli linjan päässä samankaltainen kuin edellenin yksilö, niin varustukseltaan kuin maalaukseltaan. Kyllä, varjot luovat todellisuutta, mutta mallien arviointi ei saisi perustua ainoastaan siihen.

Tietysti autenttisuus häviää jos kyseessä on malli joka on valmistunut esim: 44 vuoden lopulla ja on kiiltoa täynnä.
Autenttisuus ja säistäminen   17.7.2009 23:38
Olen samaa mieltä kanssasi Marko, mutta valitettavan usein kumminkin komentit tälläkin foorumilla ovat luokkaa "säistäminen puuttuu" tai "olisit vanhentanut hiukan". Juuri tuohon väliin haluan ns. enemmän liikkumavaraa.
Autenttisuus ja säistäminen   17.7.2009 23:24
Kyllähän kaikki mallien esikuvat ovat jossakin vaiheessa ajettu tuotantolinjasta ulos. Ei hirmuisasti ole vielä mikään konetyyppi, tankki tai mikään muukaan saanut vanhentumista osakseen. Näin ollen mielestäni on turhaa puhua "insinööritoimiston mallikappaleista".

Myönnän, olen malli harrastusta uudelleen aloittava henkilö ja vanhennustekniikoista en tiedä yhtään mitään. Siltikin puollustan niitä malleja jotka eivät saa osakseen minkäänlaista säistämistä saatikka vanhentamista. Hyvin koottu ja tasokkaasti maalattu on mielestäni ansainnut paikkansa missä tahansa hyllyssä.

Dioraamat ovatkin sitten ihan eri aihepiiri. Niissähän pyritäänkin toistaamaan tietty tilanne, paikka, tapahtuma jne, jne. "Liian" puhdas malli tuollaisessa tilanteessa ei olekkaan uskottava.

Rakentava kritiikki ja hedelmällinen keskustelu ilman kiihkoa on aina hyvästä, olkoonkin aihe mikä hyvänsä, mutta toivon että te foorumilla pitempään olleet ette tyrmää meitä uudelleen aloittavia sekä ihan uusia mallareita vain mallien säistämisen tai vanhennuksen puutteesta. Antakaa meille rakentavaa kritiikkiä aikaansaannoksistamme.

Tämä on loistava foorumi, olen saanut neuvoja ja opastusta aloittaessani uudelleen mallailua. Kauppojakin olen tehnyt tämän foorumin kautta, olen ostanut niin malleja kuin tarvikkeita. Siltikin tunnen että kynnys ottaa kuvia ensimmäisestä tai edes siitä kymmenennestä valmiiksi saamastani mallista, on liian suuri. Vanhentaminen ja säistäminen onnistuessaan luovat malleihin sitä todenmukaisuutta mitä useampi ehkä malleiltaan hakeekin, mutta meitäkin on monta jotka jättävät ns. koskemattomaksi.

Kaiken uhallakin aion ottaa ensimmäisestä kasaamastani mallista kuvat ja asettaa ne kaikkien näkyville, en siksi että tuntisin jonkinlaista sairasta tarvetta saada kehuja, vaan ainoastaan siksi että saisin rakentavaa kritiikkiä ja palautetta omista tekemisistäni.
Laitoin viestiä tulemaan.
Onko yhtään tinkivaraa jos otan noi molemmat Tamiyan tankit? Esim: Maksan pyytämäsi hinnan mutta en postikuluja.
maaleja tyrkyllä   28.6.2009 20:54
Mistä sieltä, tarkalleen ottaen? Eukon sisko asuu Maskussa, (entinen Lemu), joten matka ei ehkä olisi ihan mahdoton. Ja hinta on aivan kohdallaan. Yksityisviestinkin voit laittaa jos haluat sopia tarkemmin asiasta.
maaleja tyrkyllä   28.6.2009 16:37
Paljonko olisi nimellinen korvaus niistä maaleista? En itse asu Turun lähelläkään, mutta eukon sisko siellä asuu ja hän voisi olla vastaanottajana siellä turun päässä.
Pikku hiljaa alkaa olla se aika käsillä kun saa aloittaa etsiskelemään ensimmäistä mallia rakennettavaksi. 1:35 tankki ehkä siis se ensimmäinen. Minkä valmistajan sarja kannattaa ensimmäiseksi malliksi ostaa? Siis missä olisi hinta/laatu kohdallaan ja mikä olisi paras aloittaa monen vuoden tauon jälkeen jotta välttyisi harmailta hiuksilta?