Pienoismallit.net

Petri Jaakkonen

Janne Herajärvi poissa   23.5.2019 12:35
Osanottoni edesmenneen mallarikollegan perheelle, omaisille ja ystäville!
Tässäpä todellinen pulma; itse aloitin taannoin keskustelun juuri tuon SA-1 = FA-1 maalauksesta… Tuolloin sain vastaukseksi lähespitäen 50:50 sekä nk. kahden värin (ruskea pohja ja vihreitä täpliä) että nk. kolmen värin (hiekan värinen pohja jossa tumman vihreitä ja tumman riskeistä täpliä) väliltä. Harmillista, ettei maalauksesta ole varmaa dokumentaatiota… Itse maalasin oman Fiiuni tuohon ”kolmiväriseen” kaavioon. Veikkaan, että yhtä todennäköinen kuin tuo kaksivärinen IM.
EriKeeper on erinomainen lasiosien liima! Senkin vuoksi hyvä, että toimii (ainakin pienessä määrin) täyteaineena jos/kun lasiosat eivät istu kunnolla; eli lasiosien ja muun muovin väliin jää koloja! Huurtumista voi estää - jos käyttää esim. pikaliimaa liimaukseen - dippaamalla nuo lasiosat lattiavahaan (kyseessä siis muovilattioiden vaha, joka käy myös kirkaslakkana maalin pinnalle ennen siirtokuvia).Tuo dippaamisjuttu vaatii harjoittelua ja oppi tulee monesti yrityksen ja erehdyksen kautta… Mutta yksinkertaisin tapa on tuo EriKeeper; itse levitän tuota liimaa hammastikulla joko itse lasiosien liimapinnoille tai sitten koneen runkoon lasiosien kohdilla oleville liimapinnoille. Purseet on helppo pyyhkiä kostealla rätillä kun liima on tuoretta!
Toivottavasti tästä on apua😊
Petri Kuopiosta
Tamiya maalit ja liimat   6.3.2019 14:19
Jean on kyllä täysin oikeassa! Itse kun en omista ruiskia ja jotenkin tähän asti vierastaneet noita kili-kali maalejakin, niin olen vetänyt tekemäni automallit (3 X Lotus F1 ja Lancia Delta ralliauton) pelkästään siveltimellä! Joskin vaati useita ohuita kerroksia, että onnistui… Ja kyllä, ruiskulla ja kili-kalilla olisi saanut paremman lopputuloksen! Jos haluat kurkata, niin malliin löytyvät galleriasta🤪
Tamiya maalit ja liimat   6.3.2019 12:53
Itselläni kokemusta tuosta Flat Aluminiumista; on aika haasteellinen! Helposti jää siveltimen jälkiä, mutta leveä/leveähkö tasapäinen sivellin, maalin ohentaminen ja retarderin käyttö helpottaa. Niin ja yhden suuntaiset siveltimen vedot!! Eli sivellin liikkuu mallin pinnalla vain yhteen suuntaan…
Tinnerin ohentaminen   2.3.2019 17:33
Dicco-tinneri ei kyllä käsittääkseni sovi Tamiyan aktyyleille! Jos ei muuta ohenninta keksi tai halua hankkia, niin vesijohto vettäkin (on halpaa🤪) voi käyttää!!
Tamiya maalit ja liimat   28.2.2019 16:50
Itse olen - etenkin punaisen kohdalla - saanut parhaan lopputuloksen oranssin pohjaväri kanssa. Veikkaisin, että ruiskulla maalatessa tuo harmaa pohjaväri olisi paras. Mutta kun itse siveltimellä vetelen, niin on ollut löydettävä itselleni parhaiten sopiva vaihtoehto.
Tamiya maalit ja liimat   25.2.2019 10:42
Ja jos olet jo maalauksen tehnyt, niin maalin saa todella hyvin poistettua uunin puhdistusaineella. Suihkuttaa sitä mallin pintaan, annat vaikuttaa n. 1 minuutin ajan ja sitten peset mallin juoksevan veden alla käyttäen esim. tiskiainetta.
Tamiya maalit ja liimat   25.2.2019 10:39
Moi!
Itsekin käytän Tamiyaa ja sivellintä. Olen huomannut tuon saman ilmiön. Ongelmaa helpottaa maalin ohentaminen. Ohentimena käytän Tamiyan omaa ojennusta (huomioi, että Tamiyalla on kahta eri ojennusta joista toinen on emalimaaleille ja toinen akryyleille). Myös Tamiyan Paint retarder on hyvä hankinta! Se hidastaa maalin kuivumista ja vähentää noita ongelmia. Ja muistathan, että punainen on todella haastava väri. Ohenna reilusti, käytä hidastivat ja maalaa monia (itsellä menee noin 4-6 kerrosta) useita ohuita kerroksia! Parhaan lopputuloksen olen saanut kun olen käyttänyt pohjamaalina oranssia.