Pienoismallit.net

mako

Ruiskumaalauslaatikko   6.9.2010 23:56
Olin pitkään haaveillut sisätiloissa tapahtuvaan ruiskumaalaukseen soveltuvasta maalauslaatikosta ja ajatellut itse väkästää sitä varten jonkinlaisen liesituuletinsysteemin. Tilasin kuitenkin sakemanneilta Wiltecin valmiin systeemin; kiitos vaan Petri Huhtalalle vinkistä.

Tilasin samasta putiikista myös ruiskulle telineen ja 3 litran säiliöllä varustetun pikkukompuran. Kotikäyttöön soveltuvat pienet säiliökompurat maksavat kotimaan putiikeissa hunajaa, joten tilasin tuolta Wiltecistä 99,95 EUR (..öh…Anttilan hinta, Stockmannin laatu…köh…) mielestäni kohtuuhintaisen ja asiallisen vehkeen. Kompurassa on valmiina ruiskumaalaukseen sopiva paineensäätöventtiili, painemittari ja vedensuodatin ja lisäksi paketissa oli rulla putkimiehen teippiä ruiskun letkuliitoksen kierteen tiivistämiseen. UPS toi romppeet kotiovelle n. viikossa tilauksen maksamisesta. Ensi viikolla pääsen kokeilemaan uusia vermeitä. Bilteman vanha säiliötön aina karkuteille hyppivä pikkukompura joutaa nyt eläkkeelle.
Kiitos tiedosta. Tuolle Modelling flockille löytyy kyllä käyttöä.
Sd.Kfz. 251/22   11.12.2005 02:56
On aidon näköinen, on. Laita lisää kuvia, erityisesti takaa ja sisätiloista.
Monessa sotadioraamassa, niinkuin tässäkin, huomiotani kiinnittää eräs seikka: sotilasasujen sarkavaatteet kiiltelevät, vaikka luonnossa ne eivät kimaltele pätkääkään edes kirkkaassa valossa.

Kasvillisuusalusta näyttää hyvältä, vaikka kuvan värisävyt valaistusolosuhteista ja kompuutterin töllöstä johtuen eivät toistu todellisina. Mitä materiaalia käytit "ruohona" ?
Suomi T55   11.12.2005 02:22
Pekka Lappalaiselle:

Minulla odottaa Tamiyan T-55 vielä alkuperäislaatikossa kokoamista ja tietoakin tarvitsen suomalaisversiosta vielä lisää. Voisitko pistää mallistasi lisää kuvia, erityisesti tornin takaosa kiinnostaa.

Mitä värejä, sävyjä ja lakkaa käytit ?

Ilmeisesti mallisi kuvaa vaunua alkuperäisvärissään eli siinä "ryssänvihreässä". Muistaakseni se alkuperäinen maalipinta oli puolikiiltävä ja myöhempi sirpalemaalaus oli täysmattapintainen.

Suoraan purkissa olevaa hyvää "ryssänvihreää" en ole muuten löytänyt pienoismallimaaleista. Humbrolin, Vallejon, Xtracolorin ym. Russian Greenit tai sitä vastaavat purkkivärit on tsekattu; yksikään niistä ei ole sitä sävyä, mitä muistan nähneeni paraatipuhtaissa suomalaisissa T-54, T-55 ja T-72 vaunuissa. Venäläisvärin alkuperäinen väripigmentti on ilmeisesti jauhettu paikallisesta hapankaalista, koska länsimaiset ja kaukoidän maalitehtaat eivät ole pystyneet samaan.
ISU-152 "1212"   11.12.2005 01:49
Malli on vaikuttavan näköinen, erityisesti telat ja "tekokura" tuovat siihen realismia.

En ole vielä tähän päivään mennessä nähnyt täydellistä pienoismallia (tuskin sellaista koskaan näenkään) eikä tämäkään täydellinen ole, joten muutama kritiikin aihe:

1) Taistelutilan takaluukussa näkyy pari Zvezdan muovivaluille tyypillistä kutistumiskuoppaa, joita ei ole Parolan esikuvassa.

2) Telaketjut ovat pyörimissuuntaan nähden väärinpäin; Parolassa olevassa vaunussa telakengän kuvio näkyy olevan toisinpäin. Vertasin telakuviota myös Parolan KV-1:een ja kirjoissani oleviin KV-1 vaunujen kuviin, joissa on sama telatyyppi; telakengän kuvio on niissä toisinpäin kuin pienoismallissa.

3) Zvedan pienoismallissa asekilvessä on kohtuullinen tekstuuri, mutta muut panssarilevyt ovat luonnottoman sileät. Parolan vaunussa on varsinkin taistelutilan sivupanssarilevyissä havaittavissa selvää tekstuuria (tai taistelun jälkiä), joka puuttuu mallista.

4) Parolan vaunussa näkyy olevan etuyläviistopanssariin hitsattu lisälevy, jota ei ole Zvezdan mallissa. Levy saattaa ehkä olla lisätty vasta sodan jälkeen, en tiedä asiaa tarkkaan.

Kyllähän niitä puutteita löytyy joka mallista, kun alkaa tikulla kaivamaan. Joka tapauksessa mallisi on kaikesta huolimatta todella hienon näköinen puutteineen päivineen.
Akryylit vs. Emalit?   11.12.2005 00:50
Minä käytän nykyään lähes yksinomaan akryylejä (Tamiya, Vallejo, Model Master). Vallejon Model Colour on kokemusteni mukaan erinomainen sutimaali (pigmentti on hienojakoista ja peittää hyvin) ja sopivasti ohennettuna se on ihan käypä myös ruiskuhommiin.

Vallejon Model Airia olen myös kokeillut ruiskulla ja mielestäni sitä kannattaa ohentaa hiukan lisää, vaikka onkin putelissa valmiina jo melko ohuena liemenä. Model Air on liian ohutta sutihommiin, joten kannattanee keskittyä Model Colouriin, jos haluaa samaa sävyä sekä sutia pensselillä että ruiskutella.

Vallejon tarttuvuus polystyreeniin ei ole aivan yhtä hyvä kuin Tamiyan ja Model Masterin, joten pohjamaalaan kohteet ensin Model Masterin harmaalla primerilla (jota tietääkseni ei Suomesta enää saa, mutta jota minulla vielä sattuu olemaan jäljellä). Niin ja lopuksi vielä lakkakerros päälle, niin kyllä pysyy.
Dragonin 1:35 King Tiger Late   11.12.2005 00:12
Nimimerkille carcass:

Kiitokset linkistä. Sieltä löytyvällä keskustelufoorumilla oleva mustavalkokuva late-telasysteemillä varustetusta Tiger 2:sta ei ole erään keskustelijan (Rob Anderson) mukaan Ardenneilta, vaan sPzAbt 507:n vaunu maaliskuussa 1945 jossain muualla. Anderson vihjaa myös, että Ardenneilla olisi nähty kyseisen tyyppisiä vaunuja sPzAbt 506:n kalustossa.

Joo, eipä vieläkään tullut esiin selvää todistusaineistoa. Pitäisi varmaan hankkia kirjat, joihin Anderson viittaa ("I have not personnaly examined the difference but just go on what I can get from my Osprey Kingtiger book, which is essentially the condensed version of Jentz's larger Schiffer volume on the T II.").
Dragonin 1:35 King Tiger Late   8.12.2005 18:23
Esko Koskiselta kysyisin vielä, että tiedätkö onko kyseisestä Ardennien 18-hampaisesta yksilöstä valokuvaa tms. dokumenttia vai mihin nykyinen käsitys ko. vaunun olemassaolosta perustuu ?
Dragonin 1:35 King Tiger Late   25.11.2005 12:44
Kukkuu…onks täällä foorumilla ketään ?

Kiinnostaisi tietää, onko tuon Dragonin 1:35 King Tiger (Henschel) late-version esikuva todella ollut olemassa ja mukana tositoimissa (esim. Ardennien kahinoissa) ?

Rakennussarja esittää käsittääkseni sekasikiötä varhaisemmasta ja myöhäisemmästä kunkku tikrusta ja herää epäilys, onko tämän variaation esikuva ollenkaan ollut olemassa todellisuudessa (ehkä kuitenkin vain tehtaan prototyyppinä myöhäisemmälle tuotantoversiolle).