Pienoismallit.net

Matti Piilola

Kiitos Pasi ja Oope. Nämäkin menivät tilaukseen.
Hienoa, kiitos Petteri. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.
Nyt kun on saatu erittäin asiantuntevaa tietoa Vesikon aseistuksesta, löytyisikö arvon kollegoilta tietoa, piirustuksia ja kuvia myös panssarilaivoilla käytetyistä aseista, elikkä Boforsin 2/105/50-B:stä, sekä Boforsin 40/60:stä? Myös kaikki kuvamateriaali laivoista kiinnostaisi. Tämä pienenä ennakkotietona uutta projektia suunnitellessa.
Voisit kyllä käyttää vaaleampaakin puuta esim. juuri lehmusta, abachia tai vaikkapa koivua ja värjätä listat petsillä sopivan värisiksi.
Puulaivan rakennusvinkkejä   21.11.2019 16:29
Esko Rusi kirjoitti:
Täällä aloitteleva "maakrapu" miettii köysien paksuuksia. Rakenteilla viikinkialus 1/50, köysistöä alettu väsäämään mutta näyttävät silmääni liian paksuilta. Köysien paksuus mallissa 0,7-0,8mm sehän tekisi 1/1 koossa n.40 mm, pitäisikö vaihtaa ohuempiin? Mistähän köydet oli tehty 800-900 luvulla?
Aikanaan kun tein tuota Le Cerf mallia niin tilasin sitä varten Cornwallilta sumuisilta saarilta takilaköysiä seuraavia paksuuksia: 1,3 mm 0,75 mm 0,5mm ja 0,2 mm. Mallin mittakaava on 1:48, joten aikalailla sama kuin sinunkin. Muistelen että eniten tuli käytettyä tuota 0,5 mm köyttä, muita vain vähän. Ehkä tämä antaa jotain osviittaa noihin kysymiisi asioihin.

www.cornwallmodelboats.co.uk…arch&SS=rigging+thread&PR=-1&TB=O&ACTION=Go%21
Nyt kun alettiin kyselemään niin kysellään lisää. Noille Pressfix ja Methfix siirtokuville olisi myös paljon käyttöä. Jälleen kysymys: Löytyykö vaikka sumuisilta saarilta firmoja jotka tekevät tällaisia siirtokuvia asiakkaan suunnitelmien mukaan? Vai ovatko ne vaan eri kokoisia ja eri fonttisia siirtokirjainlehtiä joista muodostetaan itse tarvittavat tekstit? Vähän niin kuin muutamia vuosia sitten saatavilla olleet Letraset kirjaimet. Niin kuin esimerkiksi tuolla: hmrs.org.uk/transfers.html

Lisäksi olen yrittänyt klikata monia tässä säikeessä esiintyviä linkkejä lähinnä etsiessäni toimittajia jotka tekevät filmejä syövytysosia tai painokytkentälevyjä varten, sekä itse syövytysosia. Valitettavasti useimmat linkit eivät enää ole toimivia, joten oliskohan mahdollista saada tuoreita linkkejä ko. palveluita tarjoavista firmoista?
Luettuani tätä säiettä läpi jälleen kerran, alkoi kiinnostaa Reijon tuolla alkumetreillä kuvaama Dycril menetelmä pienten osien valmistamiseksi. Näinköhän tähän menetelmään tarvittavia kemikaaleja vielä löytyisi jostain pienissä määrissä niin, että niitä voisi ajatella hankkivansa kotikäyttöä silmällä pitäen? Ja onko tuo menetelmä ylipäänsä mahdollinen kotona tehtäväksi, vai vaatiiko se isoja kalliita koneita ja ammattilaisten apua onnistuakseen?
Vai lieneekö niin että photoetsit ovat tämän menetelmän nykyisin syrjäyttäneet, ja niitä on helpompi ja halvempi tehdä/hankkia vaikka ostopalvelunakin?
Puulaivan rakennusvinkkejä   29.10.2019 08:15
Tuntematta tuota Billing Boatsin sarjaa voisi kuitenkin kuvitella että se pitää sisällään myös hyvät piirustukset paatista, sekä sivu- että päälliskuvannot. Näiden perusteella pitäisi olla mahdollista sijoitella kannen rakenteet riittävän tarkasti kohdilleen. Tuo 1/1 laivan piirustusten ja kuultopaperin hyväksikäyttö tähän tarkoitukseen tuntuisi vieraalta.

Kajuutan kohdan auki sahaaminen kannesta on aivan yhtä hyvä ratkaisu kuin jättää se sahaamattakin. Jos kuitenkin päädyt sahaamaan sen auki ja paatista on tulossa uiva, olisi hyvä nostaa aukon reunat kajuutan seinien sisäpuolella korkeammiksi, jotta kannelle päässyt vesi ei valu kannen ja seinien välisistä raoista (joita kuitenkin väistämättä jää rakenteisiin) rungon sisälle. Samalla tuo kaulus ohjaa kajuutan hyvin paikalleen aina irroittamisen jälkeen.

Rengaspainot on hyvä tapa painottaa malli uimaan oikeassa asennossa. Ne pitää kuitenkin kiinnittää tavalla tai toisella runkoon että pysyvät paikallaan.
Mikä liima puulaivaan?   9.10.2019 08:51
Pitääpäs kokeilla tuota Pu Max:ia, vaikuttaa lupaavalta. Näyttäisi löytyvän myös paikallisesta Puuilosta.

Toinen juttu mitä pitää kokeilla, minkä juuri löysin jostain netin syövereistä, on kylkilaudoituksen liimaaminen silitysraudan avulla. Siinä kaveri levittää liiman, aivan tavallisen PVA liiman kuten esim. Eri Keeperin runkokaariin ja painaa silitysraudan kärjellä riman kiinni kaariin. Kertoo että tällöin liima kovettuu lämmön vaikutuksesta välittömästi ja rima pysyy heti kiinni, ilman mitään nauloja tai puristimia. Koskaan en ole nähnyt muiden käyttävän tuota kikkaa, joten kokeilunarvoinen juttu.
Höyrykone piirustuksia   5.10.2019 08:46
Esimerkiksi tuolta: www.ajreeves.com/stationary-engines.html Ite hommasin sieltä piirustukset pientä kaksipyttyistä Marcher höyrykonetta varten, joka tulikin tehtyä. Rakennusblogi löytyy tältä palstalta.