Pienoismallit.net

Antti Kotiranta

Soihtukanisterin mitat   18.5.2019 16:53
Servus E-P!

All right, tuo pyörittely kuulostaa siltä, että "likainen työ" tehdään tietokoneella. Oma oikaisutekniikkani on vanhan liiton fotogrammetrian oppikirjasta ja tarkoittaa viivojen piirtelyä käsin kuvaprinttiin.

Kävin tutkailemassa Jani S:n esittelemää ohjelmaa ja se tuntuu vain luovan ortometrisen perspektiivin, mutta mittakaavan muutosta se ei huomioi.

E-P, Jään odottelemaan kokemuksiasi ja havaintojasi mittojen löytymisestä. Kiinostava aihe:)

Terveisin,
Antti
Soihtukanisterin mitat   16.5.2019 01:43
Moi E-P!

Piirrät siis kolmiulotteisen koordinaatiston? Se on ns. ortometrinen koordinaatisto, kun valokuvan koordinaatisto on aina geometrinen. Valokuvan oikaisuun tarvitset tiedon käytetystä polttovälistä, kuvausetäisyydestä ja kameran kallistuskulmasta (tilt). Sitten piirrät kuvan päälle horisontin pakopisteiden avulla. Sen avulla haetaan pääpisteen kautta kulkeva suora, jolle lasketaan mittakaavaluku. Lopuksi koordinaatisto täydennetään siten, että kaikille vaakasuorille viivoille lasketaan oma mittakaavaluku. Tämän voi tehdä myös siten, että piirtää pääpisteeltä kohtisuoran kuvan yläreunaan ja syntyneestä pisteestä sitten viuhkamaisesti viivat pääpisteen kautta kulkevalle suoralle.

Tämä on rajusti tiivistetty kuvaus tekniikasta, jota käytetään esim. tiedustelukuvien oikaisuun.

Löydätkö mistään kuvaa, joka on otettu mahdollisimman suoraan sivusta ja niin etäältä, että kuvan vääristyminen vaakasuunnassa on olematonta? Silloin voisit päästä melko tarkkaan tulokseen (muutamia senttejä esikuvassa) suoralla verrannolla.

Terveisin,
Antti
Tinnerin ohentaminen   3.3.2019 23:39
Apteekista saa "Neo-Amisept" -nimistä haavan puhdistusainetta, joka tuoteselosteen mukaan sisältää jokseenkin samat ainesosat, kuin Tamiyan oma ohennin. Pohjana on IPA. Vettä en menisi sekoittamaan perinteisiin akryyliväreihin. Ohentimen ideana on notkistaa maalipohjaa ja sekoittaa pigmentti siihen tehokkaasti. Jos maalipohja on oikeasti alkoholiin liukeneva, niin silloin vesi ei ole hyvä ratkaisu.
Terve Kari,

vaihteeksi kommunikoimme Suomen kielellä:)

Muistan nähneeni Kauhavalla otetun kuvan, jossa KouLLv tunnus näkyy. Selasin äsken oman kirjastoni tuloksetta, joten kuva saattaisi löytyä vanhasta pehmeäkantisesta "Nordic Airpower" -kirjasta. Uudemmassa painoksessa on HW-343 pienillä tunnuksilla.

Olisikohan kyseinen kone/koneet osallistuneet johonkin edustuskeikkaan (sotilasilmailun viisiotteluun tms.)? Tiekkarissa oli vuonna -87 kaksi Hawkia, joiden pyrstöihin liimattiin laivueen vaakunat Espanjan keikkaa varten. Esikunta hyväksyi moisen julkeuden "pitkin ja joustavin hampain".

Terveisin,
Antti
Hawkin kaikki sisäosat (runkorakenteet, moottoritila, laskutelinekuilut, …) ovat kiiltävän valkoiset edelleen. Laskutelineet ovat saattaneet olla alunperin samalla valkoisella maalatut, mutta nykyään vaalean harmaat.

T: Antti
Isoisäni palveli Talvisodassa LLv 28 riveissä ensin Säkylässä (kesämökillämme!) ja sitten Turun Artukaisissa. Hän kertoi omakohtaisen kokemuksen kansallisuustunnuksista Säkylän ajoilta: Ruotsin ilmatilassa lentämistä varten hakaristit ylimaalattiin "luonnonvalkoisella" kalkki- tai liitumaalilla (en enää muista kumpaa termiä isoisäni käytti), mutta maalin pinta oli karhea ja "likaisen oloinen". Kovan pakkasen vuoksi vesiliukoisen maalin poispesu viivästyi.
GL-255:n kansallisuustunnukset   7.3.2018 23:45
Terve Markku,

hieman epäilen tuota ajatusta kansallisuustunnuksen sijoittelusta. Esim. Moraneihin maalattiin valkoiset ympyrät siipien kärkiin, koska niillä peitettiin alkuperäiset ranskan kokardit. Samoin monissa RAF:n koneissa kansallisuustunnus oli aivan siiven kärjessä (kts. esim. Brewster tai 263 Squadronin Gladiatorit).
Tein värimäärityksen koneen sisärakenteista käyttäen NCS (Natural Colour Systemsin) viuhkaa käyttäen.

Ensin puhdistamattomasta, hapettuneesta pinnasta: S2030-G70Y
ja sitten pinnasta, josta hioin lian ja hapettumat pois: S1030-G70Y

Mainitsemani sävyt ovat vihreään taittuvia; siis selvästi erilaisia kuin valokuvissa näkyvä keltainen. Vaihtoehtoja on useampia:

- värimäärityksiin käyttämäni rakenneosat on maalattu vain kertaalleen
- valokuvissa näkyvä keltainen on tartuntamaali, joka on maalattu "sinkkikromaattikeltaisen" päälle. Pintamaali ei tartu sinkkikromaattiin vaan väliin tarvitaan tartuntamaali
- valokuvissa tätä "primeria" on maalattu esim. kaksi kerrosta

NCS:n värilastuja saa useimmista rautakaupoista ja heillä on myös "Master"- kappale, jota voi tutkia.

Hope This Helps,
Antti
Terve E-P!

Tarjoutui viime kesänä tilaisuus "penkoa" Hawkia läpikotaisin. Imukanava on kaiketi maalattu samalla kiiltävän valkoisella värillä, kuin esim. siivekekotelotkin. Imukanavat ovat vaan todella likaiset. Jossain on mittakin, kuinka syvälle yläpinnan harmaa väri ulottuu…

Terveisin,
Antti
Näyttää hyvältä E-P! Kakkonen ja kolmonen ojentavat mallikkaasti Siivenkärki - imuaukko linjaa ja nelonen jonomuodossa on tämän ojennuksen etupuolella. Ja kerrostus tosiaan alaspäin.

Terveisin,
Antti