Pienoismallit.net

Kalle Rantanen

Moderaattori

A-37A Dragonfly eilen 18:25 Malli
Nättihän tämä on kuin mikä ja edustaa tyyliltään aika lailla täydellisesti sitä mitä itsekin tavoittelen. A-37 on koneenakin oikein kiinnostava, minullakin on pikkuskaalan A-37B odottamassa. Josko se joskus pääsisi työpöydälle.
MiG-21FBis 14.1.2021 23:11 Malli
Markku Rinne kirjoitti:
Hieno idea tallentaa myös tämä vaihe Suomen ilmailun ja MiGien historiasta jota monet eivät ole oikeastaan tiedostanutkaan. Edelleenkin voi toki kysyä, mikä merkitys tällaisilla valekoneilla tosiasiassa oli? Satelliittikuvaamisen hämääminen että MiGejä on sijoitettuna tuonne ja tuonne missä niitä oikeasti ei ollutkaan, niinpä kaiketi? Minun mielestä ei viidellätoista koneella kovin merkittävää "uhkakuvaa" kuitenkaan luotu, varsinkin kun niitä oli pääasiassa yhdestä pariin/kolmeen per sijoituspaikka.
Olettaisin, että nämä oli ajateltu lähinnä sota-ajan tarpeisiin ja silloin sillä on luonnollisesti paljonkin merkitystä jos hyökkäykset saadaan ohjattua valemaaliin.

Tosiaan mielenkiintoinen aihe, joka on itselläkin aina aika-ajoin käynyt mielessä. Valekoneet ovat kuitenkin historiallisesti kiinnostavia, vähemmän tunnettuja eikä näistä mallejakaan ole kamalasti näkynyt. Hatunnosto toimivista saranoista, sellaisia en etenkään tässä skaalassa varmaan uskaltaisi edes yrittää.

Ainoa mikä tässä pistää vähän silmään on käytetyn vihreän räikeähkö sävy ja kiiltävyys. Valokuvat voivat tietenkin aina hämätä ja tässä on tuplahämäys kun en ole nähnyt sen enempää mallia kuin esikuvaakaan muuten kuin valokuvissa, mutta mielestäni valekoneet näyttäisivät olevan aika lailla samassa maalissa kuin oikeat BISsit ja se vihreä on vähän hillitympi.
Snowhawk 5.1.2021 17:28 Malli
Tero Tyni kirjoitti:
Suomalaiset Hawkit eivät tosin ole T.1-koneita, koska se on RAF:n designaatio. Suomalaiset koneet ovat T.51/T.51A/T.66 -vientitunnuksille. No, pieni nipo.
Jatkonipotan sen verran, että T-merkintää on käytetty ainoastaan RAF:n koneiden yhteydessä (T1 eli Hawk T Mk 1). Vientimallit ovat Mk-alkuisia, eli suomalaisten koneiden osalta Mk 51, Mk 51A ja Mk 66.

Itse asiasta eli mallista sen verran, että malli näyttää siististi rakennetulta ja tuo maastokuvio miellyttää silmää. Siitä tulee mieleen joku tosimaailman maalauskaavio, mutten nyt millään saa mieleen mikä. Tuo paperille tulostettu Snowhawk-lappu on vähän irrallinen kokonaisuudesta, olisiko sen saanut toteutettua jotenkin suoraan peilin pintaan tms? Lumipeiliajatus itsessään on oikein hyvä ja toimiva.
MiG-21 F-13 29.11.2020 17:42 Malli
Sen, miltä suihkuputken kuuluisi mallissa näyttää näkee hyvin esimerkiksi tästä kuvasta: www.pienoismallit.net/galleria/malli_1950/kuva_27084/

Muuten kiinnitin huomioita aika lailla samoihin asioihin kuin Penttikin eli etenkin siiven liitos kaipaisi vähän siistimistä, mutta kokonaisuutena malli on jo varsin hyvällä totalla. Metallisävyt ovat aina haastavia ja tässä ollaan jo hyvinkin oikeilla jäljillä vaikka hiukan epätasaisuutta onkin nähtävissä.
MiG-21 F-13 29.11.2020 17:35 Malli
Lauri V. kirjoitti:
Mitä ovat suihkuputki ja imuaukko?
Imuaukko on aukko, josta ilma menee sisään moottorille, eli aivan nokassa nokkakartion ympärillä oleva aukko. Suihkuputki on taas putki josta ilma tulee moottorista ulos eli tuo aivan koneen perässä oleva tötterö.
Vampire Trainer 27.11.2020 19:39 Malli
Ora Lassila kirjoitti:
Vampire oli enimmäkseen puurakenteinen ja tyypillisesti maalattu jonkinlaisella "high speed silver" -värillä. Ei siis paljasta metallipintaa.
Puuta oli rungon etuosa osapuilleen siipien etureunasta eteenpäin. Mutta maalattuja metallipinnatkin tosiaan olivat.
3,7 cm Pak 36 11.11.2020 11:41 Malli
tommi syvänen kirjoitti:
Itse harrastan tätä "herrasmiesskaalaa" ja mielestäni miehekäs esitys. Jossain kuvassa näyttää että piippu ei ole suorassa, muttta ei ihme tässä skaalassa
Kiitos! Piti ihan tarkistaa ja kyllä sen suora pitäisi olla.
Jagdpanther Sd.Kfz.173 21.9.2020 14:19 Malli
Jean Forsberg kirjoitti:
Yhtenä hyvänä esimerkkinä mainittakoon, että joku täältä kerran lyttäsi yhden Tiger II dioraaman ihan vaan koska "väärän värinen käynnistyskampi", hei nyt for real.
Olen huomannut myös sellaisen ilmiön, että ihan viattomat kommentitkin tulkitaan kovin herkästi lyttäämiseksi, mikäli ne eivät satu vastaamaan omaa käsitystä siitä mikä malleissa on olennaista. Saatetaan jumittua yhteen lauseeseen huomioimatta kommenttia kokonaisuutena.
Oli pakko ihan uteliaisuudesta etsiä tätä kampikommenttia. En ole varma löysinkö oikeaa, koska niitä löytyi kaksi, toinen E-10:lle ja toinen Tiger I:lle, mutta ainakaan noissa ei lytätty mitään, vaikka kammen väriin otettiinkin kantaa. Toisessa arviona oli "Hieno malli." ja toisessa "Hienoa työtä!"
Ymmärrän toki, että kovin pitkälle menevä niittien viilaaminen ei monille ole harrastuksen pointtina, eikä se ole minullekaan. Mutta joillekin se on, eivätkä he todennäköisesti tarjoa näitä kommentteja ilkeilyn tai lyttäämisen takia, vaan koska ne ovat asioita joihin heidän huomionsa kiinnittyy. Jos kommentteja ei pidä omalta kannaltaan relevantteina, niin ne voi jättää huomiotta. Toki omaa lähestymistapaansa voi myös koittaa viestiä etukäteen, jolloin kommentoijat ehkä miettivät mikä on rakentajan kannalta olennaista.

Sen sijaan olisi suotavaa kohdistaa kommentointi malliin eikä rakentajaan. Ihan hyväähän sillä tarkoitetaan kun ihmetellään miten nuori kaveri saa aikaan hienoa jälkeä, mutta keskustelu harhautuu helposti pois siitä olennaisesta eli mallista. Tässäkin jutut lähtivät vähän laukalle, aivan kuin 15-vuotias mallari olisi jonkinlainen nähtävyys.

Mitä kuviin tulee, niin useamman kuvan yhdistämisestä ei ole ainakaan mitään käytännön haittaa mikäli sen takia kuvia ei tarvitse pienentää. Esimerkiksi tässä mallissa kaksi sivukuvaa mahtuu päällekkäin. Toki vielä parempi vaihtoehto voisi olla perinteinen etu- tai takaviistosta otettu kuva, jolloin pääsee lähemmäksi ja koko malli mahtuu silti kuvaan. Sen sijaan kaikki pienentäminen on pahasta kun kuvakoko on täällä muutenkin varsin pieni.
Blackburn Buccaneer S. 2C 31.8.2020 00:26 Malli
Mika Kauranen kirjoitti:
Älä pistä uuttä mallia kehiin liian nopeasti. Vanhempi poistuu sitten harmillisesti sivustolta.
Jotta väärinkäsityksiä ei pääse syntymään, niin täsmennetään tällä tarkoitettavan, että etusivun "Uusimmat kuvakansiot" -listassa näkyy vain yksi malli per käyttäjä. Ts. jos laittaa useamman mallin kerralla, niin ne saavat vähemmän näkyvyyttä etusivulla.

Kaipaisin mallista kuvaa jossa se näkyy kokonaan, mutta sen näiden perusteella voi ainakin sanoa, että maalipinta on onnistunut erinomaisesti. Buccaneer on minusta hyvinkin kiinnostava konetyyppi, joten kiva nähdä näitäkin.
Heia Safari 24.8.2020 13:47 Malli
Nyt kun Jean asiasta mainitsi, niin ehkä tuo tekijä on se, että kiveys on ikään kuin lakaistun näköinen. Hiekkaa on siististi muutamassa kohdassa, muualla ei lainkaan. Odottaisi, että kiveys olisi kauttaaltaan enemmän tai vähemmän hiekkapölyn peitossa, etenkin kivien välistä. Toki tuuli kasaa hiekkaa, minkä takia tulos on laikukas, mutta ehkei se kiviä ihan noin puhtaiksi puhaltaisi.

Mallixin kuvista tuli myös joku kommentti mieleen, mutta enpä enää muista mihin se liittyi… Ihan pätevä dioraama joka tapauksessa ja aiheena oikein mielenkiintoinen.