Pienoismallit.net

Kalle Rantanen

Moderaattori

Suomi BMP-2   eilen 13:22
Jaakko Lehtovirta kirjoitti:
Mihin perustuu ajetuksesi, että vaunumerkintä on väärä? Kirjan kuvista löytyy ainakin Ps151-280 ja -271.
Siirtokuva-arkilla oleva merkintä on "P 151-283".
Viimeisin mallailuhankinta   20.1.2021 11:23
Itselläkin on ollut suunnitelmissa tehdä Harrasteässästä koetilaus ja kun nyt huomasin, että pitkään hankintalistalla ollut Eduardin Bf 110G-4 löytyi varastosta, niin piti laittaa tilaus menemään. Ja hyvinhän se sujui, käytännössä yhtään nopeampi toimitus ei olisi voinut olla.

hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/83/94/158394.jpg
Kuvien koko tällä sivustolla.   17.1.2021 22:08
Jean Forsberg kirjoitti:
Morjensta, heräsi tässä sellanen kysymys, että miksi tälle sivustolla uploadatut kuvat skaalautuvat niin pieneen kokoon (y kertaa x pikseleissä), kun kuitenkin kuvan koko saa olla maximissaan oliko tuo nyt 10Mb per kuva?
Tuo kymmenen megaa on ladattavan tiedoston maksimikoko ja on todennäköisesti määritetty sen mukaan mitä palvelu pystyy käsittelemään. Sillä ei siis ole varsinaisesti mitään tekemistä sen kanssa minkä kokoisena palvelu kuvan käsittelyn jälkeen tallentaa. Ts. palveluun kuvat eivät suinkaan voi tallentua kymmenen megan kokoisina.

Mitä kokorajaan tulee, niin palveluhan on tekniseltä toteutukseltaan jo varsin iäkäs. Rohkenen olettaa, että jos palvelu tehtäisiin nyt, niin myös kuvia koskevat rajoitukset olisivat väljemmät. Kenties ne joskus väljelevätkin sikäli kuin aikaa suunnitelluille uudistuksille joskus riittää.
Lomalla Buccaneer ei juuri edennyt, mutta nyt sain rungon liimattua kasaan ja pääsee kittaus- ja hiontatalkoisiin. Kuvassa on pääkomponenttien kuivasovittelua, eli ulkosiivet, pyrstö ja nokka eivät vielä ole oikeasti paikoillaan.

hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/82/70/158270.jpg
F-19 ei tule valmistumaan. Rakenteluintoa ei lomalla kuitenkaan riittänyt ja mitä eilen jatkoin siipien hiomista kuntoon, niin on tuossa vielä työmaata.
Ainakin voi koittaa kysellä Aoshimaa muuten myyviltä kauppiailta josko se olisi mahdollista tilata.
Aloitus ja hankinnat?   3.1.2021 23:44
Aiempaan keskusteluun viitaten itse suosittelisin pitämään hankinnat mahdollisimman vähäisinä ihan alkuun. Jos asiaa lähestyy ihan tarpeiden pohjalta ja lähtee liikkeelle suoraan laatikosta -hengessä, niin alkuun pääsee varsin vähällä ja muutaman mallin jälkeen alkaa itsekin paremmin hahmottaa mitä kaipaa.

Vastaan vielä oman näkemykseni mukaan:

1. Kuten edellä on useampi sanonut, niin Tamiyan vihreäkorkkinen on oikein hyvä perusliima ja sitä itsekin käytän lähes yksinomaan. Mutta kyllä Revellin tai vastaavan neulaliimallakin pärjää alkuun mikäli sellainen jostain syystä helpommin järjestyy. Tuubit jättäisin kuitenkin hyllyyn.

2. Akrylit ovat nykyaikaa ja varmasti tulevaisuutta, mutta valitettavasti näissä on melkoinen suo perattavaksi enkä ole itsekään löytänyt vielä lopullista vastausta. Tähän mennessä ykkösvalintani sivellinkäytössä on ollut Lifecolor. Humbrolin emalimaaleillakin sivellinmallari pääsee ihan hyvin alkuun ja ne ovat tavallaan helppoja, mutta tuskin pysyvä ratkaisu. Mihin ikinä päätyykään, niin suosittelen tilaamaan saman tien perussävyjä muutamalta eri valmistajalta, niin voi kokeilla mikä itseä miellyttää ennen kuin lähtee suurempaa maalivarastoa kasaamaan. Esimerkiksi itse taisin kokeilla ainakin puolta tusinaa erilaista akryylia ennen kuin löysin ensimmäisen lupaavan eli Lifecolorin.
Siveltimissä on olennaisinta välttää kaikkein halvin, lähinnä lasten vesiväreille tarkoitettu tavara. Maalaaminen ei ole hauskaa jos siveltimestä irtoilee tavaraa mallin pintaan. Pari erikokoista peruslaadukasta sivellintä riittää.

3. Itse olen käyttänyt Microscalen lakkoja, jotka ovat ihan siveltävää tavaraa. Muista ei ole kokemusta ainakaan viimeisen vuosikymmenen ajalta, joten en osaa vertailla.

4. Alkuun pääsee ilmankin, mutta onhan noita hyvä olla olemassa ennemmin tai myöhemmin. Riippuu pitkälti kohteesta ja siirtokuvasta kuinka välttämättömiä ne ovat. Minulla on käytössä Micro Set, jonka pitäisi olla varma vaihtoehto, Micro Sol on sitten tuolle tymäkämpi kaveri hankalampiin tapauksiin.

5. Hyvä askarteluveitsi vaihtoterillä ja hienointa hiekkapaperia mitä rautakaupasta löytyy. Niillä pääsee alkuun. Sivuleikkurit ohuella kärjellä on myös erittäin hyödyllinen ja rakennuskohteesta riippuen myös pinseteille löytyy äkkiä käyttöä. Mitään sormiporia en lähtisi ihan ensimmäisenä ostamaan ellei sitten saman tien halua lähteä parantelemaan malleja. Muutenhan valinnanvaraa erilaisissa viiloissa, hiomatikuissa, puristimissa yms. on ihan loputtomiin. Monet ovat hyödyllisiä, mutta harvat välttämättömiä.

Oma mielipiteeni on, että kaikenlaisten tarvikkeiden ja työkalujen markkinoille tulon myötä harrastus tuppaa menemään helposti välineurheilun puolelle. On toki hyvä, että on valinnanvaraa ja etenkin edistyneemmän harrastajan elämää nämä saattavat helpottaa hyvinkin paljon. Samalla menneiden aikojen kekseliäisyys tuntuu kuitenkin hiukan unohtuneen ja ostetaan suoraan valmista (ja kallista) harrastetavaraa miettimättä mitä vaikkapa rautakaupasta löytyvää voisi soveltaa tarkoitukseen. Tarpeettomasti huonojen tarvikkeiden kanssa on tietenkin turha tuskailla, mutta esimerkiksi pyykkipojat ja kuminauhat ovat edelleen monissa tapauksissa aivan käypiä puristimia ja hiomiseen kelpaa riittävän hieno rautakaupan hiekkapaperi vaikka vielä hienompaa tavaraa on tarjolla ja monet (myös minä) käyttävät nykyään lähinnä hiomatikkuja.

Minäkin suosittelen edellä mainittua Nyyssösen Pienoismallinrakentajan käsikirjaa. Siinä esitellään hyvin erilaisia perustarvikkeita ja -tekniikoita, siinä missä harrastelehdet tuntuvat usein lähinnä esittelevän tarvikevalmistajien uusimpia tuotteita.
Vuoden 2020 tuotokset   2.1.2021 23:09
Valmistuneita tasan yksi eli 3,7 cm pst-tykki, mikä on toki yksi enemmän kuin parina edellisenä vuotena. Nyt on tosin pyhät tullut pidettyä taas taukoa, eli mallin valmistuminen ei motivoinut sen suurempaan aktiivisuuteen vaikka niin toivoin.
Iloisena yllätyksenä ilmanottoaukkoihin tulevat levyt jättivät reikiä sinne sun tänne, joten piti liimailla paikkoja. Lisäksi nuo levyt ovat ihan turhia, koska eivät lisää mitään relevantteja yksityiskohtia, yhtä hyvin ilmanotot voisivat olla umpinaiset.

Lisäksi päätin tukkia siivissä oleva reiät, joiden molemmin puolin tulevien levyjen on kai tarkoitus esittää ilmajarruja. Harvemmin niitä tulee rakennettua avonaisina mihinkään malleihin ja tuo reikä ei tosiaan tehnyt toteutuksesta kovin uskottavaa. Toivottavasti aika riittää kittaus- ja hiomisharjoituksiin.

Mallin sisäpinnalla näkevä epätasaisuus ei ole paksua maalia vaan demonstroi valun laatua. Rungon sisäpuolella ne eivät toki paljoa haittaa, mutta epätasaiset ovat ulkosiipien alapinnatkin ja ne jäävät näkyviin.

hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/78/33/157833.jpg
Brewsterin kokoamisohjeet...   18.12.2020 13:21
Martti Vähälä kirjoitti:
Hei, löytyisikö keltään Special Hobbyn Brewsterin 1:48 kokoamisohjetta. Minulla on boxissa uskoakseni kaikki osat, mutta tuuli vei ohjepaperin…voiko joku jelpata? Kiitokset
Scalematesista usein löytyy ohjeet, niin tuollekin:
www.scalemates.com/kits/special-hobby-sh48180-model-239-buffalo--1026108