Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Pz.Kpfw. IV Ausf. J… 6.1.2011 23:03 Malli
Siisti! Monessa merkityksessä. :) Nelosethan tosiaankin jäivät vähäiselle käytölle, enkä tiedä olenko tästä kyseisestä yksilöstä kuvaa nähnytkään, mutta tähän hätään löytyi kuva Ps 221-15:sta syksyltä 1944, ja ainakin siinä näkyy jo hieman käyttöäkin, pölyä pääasiassa. Myös zimmerit-kuvio on siinä sellainen, ettei sitä taida olla nykyisillä valmis-zimmeriteillä mahdollistakaan aikaansaada. Varatelatkin ovat kyseisessä yksilössä maalattomat.

Periaatteessa on toki aivan oikein jättää tummankeltainen Suomi-nelonen puhtaaseen kuosiin ja pienoismallinahan tämä edustaa oikein siistiä ja ansiokasta maalaus- ja rakennusjälkeä, vaikka ei itselläni suurempia oooh-fiiliksiä saakaan aikaiseksi melko monotonisena. Se johtuu tietysti tavallaan epäkiitollisesta aiheestakin, vaikka toisaalta elävyyttä voi malliin saada aikaan toki monella muullakin tavalla kuin vanhentamisella ja säistämisellä. Pelkästään muutatamalla filtterillä ja pin washilla saisi paljon aikaseksi. Mielipide- ja tyylisuunnanvalintajuttujakin tietysti.

Suomi-nelosia on malleina näkynyt kuitenkin harmillisen vähän, joten aihevalinta on siksi mielenkiintoinen. Kuinkas suoraan laatikosta Suomi-vaunun saa Tamiyan mallista tehtyä?
Pz.kpfw.IV Ansf.D 5.1.2011 18:38 Malli
Näyttää oikein hyvältä, jopa erinomaiselta 13-vuotiaan tekemäksi malliksi. Minusta tosin tuntuu, että tässä tapauksessa nämä melko huonot kuvat eivät tee oikeutta itse mallille ja paremmilla kuvilla saisi mallista vielä enemmän irti, joten kuvauspuoleen ja etenkin kuvausvalaistukseen kannattaa jatkossa panostaa malleja netissä esitellessä.
Hyvää Joulua Stalinille 13.12.2010 15:35 Malli
Hyvältä näyttää. Tuota tekstiä voisi koettaa parannella maalaamalla siihen pienellä siveltimellä hieman valumia sekä paksuntaa viivapaksuutta siellä täällä osassa kirjaimia sekä vetämällä tekstin päälle vaaleansininen filtteri ja/tai töpöttemällä kevyesti kirjainten päälle hieman vaaleansinistä maalia epätasaisesti. Kirjaintyyppi ei välttämättä ole ongelma, mutta teksti vain näyttää mielestäni hieman liian tasalaatuisen siistiltä – ei nopeasti siveltimellä maalatulta.
F-5A Northrop Freedom Fighter. 7.12.2010 19:12 Malli
Teppo Toiviainen kirjoitti:
On mukava kuulla,olisiko uusia parannusehdotuksia myös olemassa
Miksi haluat uusia parannusehdotuksia, koska et ole entisiäkään mitenkään hyödyntänyt? Jo parin vuoden ajan olet saanut vinkkejä maalaukseen, mutta minkäänlaista kunnioitusta näitä vinkkejä kohtaan ei ainakaan malleistasi ole havaittavissa. Monikaan ei varmasti jaksa jokaisen mallin kohdalla toistaa joka kerta samoja asioita, joten jos oikeasti uusia haluat vinkkejä, kannattaa malleissaan osoittaa, että otat niitä tosissasi.
Teppo Toiviainen kirjoitti:
mallin valu jne.on melko heikkolaatuista myös.
Ongelma ei missään nimessä ole tälläkään kertaa mallisarjan laadussa, vaan toteuttamassasi pintakäsittelyssä, jonka parantamiseksi olet saanut paljon vinkkejä.
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Kaikille ei ole myöskään tuttuja PM Modelsin mallit.Jonkinlaista historian poikastakin on esille tullut.
Galleria ei ole mallisarjojen esittelyyn, vaan sitä varten on Kirjoitukset-osion arvostelut. Asiantuntevat historialliset taustatarinat ovat aina mukava lisä, mutta eivät palvelun tarkoitus.
Teppo Toiviainen kirjoitti:
Olisipa minulla se kuuluisa kristallipallo,jolla olisin etukäteen lukenut ajatuksia siitä,millainen malli olisi sopiva esille laitettavaksi.
Siihen ei tarvitse kristallipalloa, kun asia kerrotaan selkeästi Gallerian säännöissä.

Palvelun tarkoitus
Pienoismallit.netin Gallerian pääasiallinen tarkoitus tarjota käyttäjille mahdollisuus saada rakentavaa palautetta ja kritiikkiä itse rakentamistaan pienoismalleista ja auttaa tällä tavalla heitä kehittymään harrastuksessaan. Lisäksi pidemmälle ehtineet mallarit voivat esitellä Galleriassa omia mallejaan ja työskentelytapojaan tarjotakseen vinkkejä ja inspiraatiota muille käyttäjille. Gallerian tarkoituksena ei kuitenkaan ole pelkkä mallien esittely tai kehujen kalastelu. Ethän siis lisää kuvia malleistasi vain "tulipahan tuollainenkin tehtyä" -hengessä.
F-5A Northrop Freedom Fighter. 7.12.2010 13:26 Malli
Teppo Toiviainen kirjoitti:
tälle en enää paljoa pysty tekmään.Olen aika samaa mieltä kanssasi mallista.
Miksi pyytää täällä kritiikkiä mallista, joka on omasta mielestäsikin pohjanoteeraus, ja jossa ei millään tapaa näy, että olisit yrittänyt tehdä mitään vuosien varrella saamiesi vinkkien ja aiemman kritiikin pohjalta?
Stug40 1:6: Tankki-Emma ja… 5.12.2010 18:47 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
miten tuollainen ase kannattais maalata että tulis aidon mustan teräksen näköistä jälkeä?
Tapoja on lukuisia. Esimerkiksi ensin maalaus puolikiiltävällä mustalla, sen päälle suht varovainen kuivasively gun metal -sävyllä ja jonka jälkeen vielä kohodetaljien metallisen kiillon korostamista pehmeällä lyijykynällä (esim. 6B) tai Migin Gun Metal -pigmentillä hankaamalla. Eniten kiiltoa niihin lähinnä niihin kohtiin, jotka joutuvat suurimmalle kulutukselle ja kosketukselle.

Tai jos haluaa jopa ylikorostetun metallisen fiiliksen, niin muunnelma tästä on maalata ensin gun metalilla, jonka päälle värihuuhtelu mustalla.

Tai sitten voi kehitellä jotain aivan muuta, minkä sopivaksi kokee.
Tiger I: Valmis 1.12.2010 09:51 Rakennusblogi
Tuo täydellinen mittakaavanmukaisuus ei ole oikeastaan ongelma. Pikkuskaaloissahan on usein tapana hieman liioitella joidenkin yksityiskohtien kokoa, jotta toteuttaminen olisi ylipäätänsä mahdollista tai että ne erottuisivat riittävästi. Eli tavallaan, mitä pienempiin mittakaavoihin mennään, sitä karikatyyrimäisempi malli on.

Itseasiassa toteutinkin jo nuo langat E-Z Line -elastaanilangasta, jolla sain tehtyä niistä vaivatta noin hiuksenpaksuisia. Lopputulos on mielestäni hyvin linjassa mallin yleisen mittakaavanmukaisuuden kanssa.

Tuo kuusi on vähän hankala juttu. Olen kuullut useampia kommetteja sitä vastaan, mutta toisaalta se on juuri sellainen kuin siitä halusinkin. Voi kuitenkin hyvinkin olla niin, että olen jälleen vain sokea omalle epäonnistumiselleni enkä näe metsää puilta. :) Mininaturin/Silflorin tuotteilla saisin varmasti tehtyä sellaisen kuusen, joka vastaisi enemmän sitä yleistä käsitystä, mitä sana kuusi ihmisissä herättää, joten taidan kokeilla vielä sitä. Kolmas kerta toden sanoo.

Kun saan tehtyä kuusen uusiksi, laitan kuvia siitä sekä noista kiinnityslankavirityksistä.
Karhu-Susi paloauto 30.11.2010 02:23 Malli
J Kivi kirjoitti:
Laiton valkoisen kehyksen tarkoituksella pienentääkseni mallin kokoa
Mallien arviointi ja rakentavan kritiikin saaminenhan on palvelun koko idea, joten on ehdottomasti suositeltavaa, että ei aivan suotta piilotella mitään, jolloin muiden käyttäjien on helpompi arvioida, missä on on onnistuttu ja missä olisi parantamisen varaa. Kun rasterikuvasta tekee "luonnollisen kokoisen" kuvan ja se vielä jpeg-pakataan, on se suurinpiirtein sama kuin mallia katselisi jostain yli puolen metrin päästä, jolloin monet asiat jäävään huomaamatta.

Sen vuoksi ainakin itseni on hyvin vaikea sanoa tuon kuvan perusteella pintakäsittelyn tai detaljoinnin todellisesta onnistumisesta oikein mitään ilman että menee liikaa arvailuksi. Rohkeasti vain enemmän ja isompikokoisia kuvia esille, sillä tuon kuvan perusteella saattaisin kuitenkin arvailla, että kyseessä voisi olla melko onnistunutkin malli. :)

Mallin todellisen koon hahmottamista voi sitten edesauttaa ottamalla yhden kuvan, jossa mallin vieressä on vertailun vuoksi kolikko, tulitikku tai muu vastaava esine, jonka kokoluokka on yleisesti katsojien tiedossa.
Tiger I: Valmis 28.11.2010 19:49 Rakennusblogi
Kiitos kommenteista! Mukava kuulla, että tykkäätte. :)

Kysymys oksien kiinnittämisestä on hyvä. Vaunujen kiinteät rakenteet eivät yleensä riittäneet pitämään kovin runsaasti oksia luotettavasti kiinni, joten niiden kiinnittämiseen käytettiin pääasiassa erilaisia rautalankavirityksiä. Yleensä nuo langat jäivät kuitenkin hyvin tehokkaasti lehvästön piiloon, ja erottuivatkin lähinnä silloin kun niihin ei ole mitään kiinnitettynä.

Mietin kyllä muutaman langan lisäämistä antamaan katsojalle vihjettä siitä, miten oksat on kiinnitty, ja E-Z Line olisi ollut varmasti siihen sopiva materiaali, mutta en kuitenkaan lopulta nähnyt sitä tässä mittakaavassa välttämättömäksi. Voisihan noiden lankojen vetämistä vielä kokeillakin, koska niiden puute lienee kuitenkin jonkinlainen epäkohta.
Stug40 1:6: Telaketjujen… 18.11.2010 09:33 Rakennusblogi
Todella vaikuttavaa jälkeä. Tätä projektia on ilo seurata, eikä sitä ainakaan vielä kannata ikuisuusprojektiksi nimetä, kun valmista syntyy näinkin huikeaa tahtia. Minulla ja monella muulla ei edistyisi edes 1/35 rakennussarjan niputtaminen tällä vauhdilla. :)