Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Tomi Filppu 5.12.2011 19:23 Käyttäjäprofiili
Seuraavana piirroshahmon mallintamisena minulla on vuorossa varmaankin Fingerporin Heimo Vesa. En tiedä, tulenko enää Pasila-hahmoja tekemään, sillä minua ei juurikaan innosta tehdä monia keskenään kovin samanlaisia malleja.
IS-2 15.9.2011 10:30 Malli
Petri Olavi kirjoitti:
Ei noita raitoja hävetäkään tarvitse. Itse taidan maskiteipin sijasta kokeilla Post it -lappuja, sitten kun tämmöisen neukkukaluston vuoro tulee.
Ei kannata käyttää minkäänlaisia maskeja, jos haluaa tehdä tuollaisen loppusodan neuvostoliittolaisen omavaunutunnuksen tyypillisen oloiseksi (TJEU). Realistisen tuloksen saa helpoiten siveltimellä, eivätkä nämä tässä mallissakaan olevat raidat ole mielestäni liioitellun hutaistut.
"Litti" 26.8.2011 18:19 Malli
Raimo Leino kirjoitti:
Ihmettelen kyllä tuota maajoukkueen harmaata pelipaitaa. Toki ihan valkoiseen paitaan olisi melko mahdotonta saada aikaiseksi noita "hailaitteja", mutta tässä tämä paita on mielestäni liian harmaa.
Tässä lienee kyse sellaisesta ilmiöstä, että kun tiedetään kyseessä olevan maalattu figuuri, niin asiaan kiinnitetään eri tavalla huomiota, kun yritetään etsiä jotain kritiikin aihetta. Pelaajien valokuvissa asiaa ei tule edes miettineeksi, mutta ei tarvitse tehdä kuin yksi Googlen kuvahaku, niin huomaa kyllä, että varjossa oleva valkoinen kangas näyttää harmaalta – myös jalkapalloilijoiden pelipaidoissa.

Kuten tästä vertailukuvasta voi havaita, on pelipaidan maalaus onnistunut oikein hyvin ja sävyt ovat kohdallaan. Kuvassa siis vasemmalla valokuva Litmasesta ja oikealla kuva Petrin figuurista. Litmasen kuvan värilämpötilan säädin vastaamaan figukuvaa vertailun helpottamiseksi, mutta muuten en tehnyt mitään muutoksia alkuperäiseen kuvaan.

Vasemmasta kuvasta löytyy jopa tummempia kohtia kuin figuurista ja toisaalta figuurin asento on hieman kyyrymmässä, jolloin siinä voisi olla vieläkin tummempia harmaan sävyjä ilman että menisi vielä yhtään överiksi. Oikein mainiota työtä tältäkin osin siis.

Tässä, tässä ja tässä on vielä muutama kuva "harmaasta" pelipaidasta. :)
Repomies 17.8.2011 21:45 Malli
Paljon kiitoksia kaikille kommentoijille! Mukava kuulla, että aihevalinta ja malli miellyttävät ja saavat hymyäkin huulille. :)
Tiger II 16.6.2011 18:05 Malli
Kuvat ovat melko edelleen surkeita, eikä niiden perusteella kovin paljon pysty sanomaan, mutta jos jotain haluaa arvailla, niin voisi sanoa, että ensikertalaiseksi maalipinta vaikuttaa onnistuneelta. Maalia ei ole liian paksusti, mutta se peittää kuitenkin ihan hyvin eivätkä siveltimenjäljet erotu kovin selkeästi. Ainakaan näissä kuvissa.

Vaunusta puuttuu kuitenkin kokonaan telaketjut, mikä on valtavan suuri epäkohta panssarimallissa. Siirtokuvat ovat hieman huolimattomasti sijoitettu. Kannattaa jatkossa keskittyä etenkin perustekniikoiden opetteluun ja huolellisuuteen sekä rakentamaan mallit valmiiksi kaikkia mukaan kuuluvia osia käyttäen. Dioraama-alustojen tekemistä ja lumikuorrutteita yms. ehtii kokeilla sitten myöhemminkin kun perusjutut ovat hallussa.

Mitä vielä metatietoihin tulee, niin vaunun nimi kirjoitetaan yleensä Tiger II, se ei osallistunut talvisotaan eikä mihinkään muuhunkaan sotaan vuoden 1946 jälkeen.
Pienoismallien valokuvaamisen… 23.5.2011 15:04 Artikkeli
Hyvä kirjoitus! Nämä ovat oikein selkeät ja helppotajuiset perusohjeet. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän ja uskaltaa rohkeasti kokeilla kameransa asetusten säätämistä paremmiksi.

Hieman pitää kuitenkin oikoa tuota kohtaa, jossa käsiteltiin kuvien liittämistä Pienoismallit.netiin. Ei ole mitään tarvetta pienentää ja pakata kuvia tänne lisättäessä, mikäli haluaa kuvien näkyvän palvelussa mahdollisimman hyvälaatuisina. Lisätietoja ohjeet-osiossa: www.pienoismallit.net/ohjeet/kuvien-koko/
MRB kirjoitti:
Ehkäpä webmaster osaisi laittaa kuvat näkymään kuvina hyperlinkkien sijaan?
Toki. Liitin kuvat nyt tekstin sekaan.
Curtiss Hawk 75A 22.3.2011 13:59 Malli
Timo Rissanen kirjoitti:
En vain tiedä millä sen pisteyttämisen teen, koska minusta tämä on enempi jo dioraama.
Pienoismallit.netissähän ei ole arvioimisen ja kritiikin yms. kannalta merkitystä mikä on kategoriana, vaan tarkoitus on arvioida periaatteessa kaikkea kuvassa näkyvää. Mallikilpailujen kategoriathan ovatkin monesti joiltain osin hieman keinotekoisia, kun tarkoituksena on vain saada aikaan jonkinlaista jaottelua, että palkittaviakin olisi enemmän.

Täälläkin mallari voi toki mallin esittelytekstissä tuoda esille, mistä osa-alueesta toivoisi erityisesti palautetta, mutta missään nimessä tarkoitus ei ole, etteikö alustaa voisi arvioida siksi, ettei mallia oli laitettu dioraamakategoriaan.

Itse mallista sen verran, että vaikka en itse pidäkään tämäntyylisistä alustoista lentokoneissa, niin kehitystä maastonteossa on tapahtunut mielestäni hurjan paljon tuohon Tuukan vain vajaa vuosi aiemmin lisäämään dioraamaan nähden. Maalilla saa paljon parempaa ilmettä aikaiseksi. Hyvä! :)
F-4F Phantom II: Pyrstön… 15.3.2011 16:07 Rakennusblogi
On toki aivan mallarin oma valinta, mihin kategoriaan mallinsa laittaa silloin kun sopivia vaihtoehtoja on useampia. Kyse on enemmänkin siitä, minkä mallari itse kokee sopivimmaksi. Kategoriavalintahan kun ei vaikuta juuri muuhun kuin siihen, mitä kautta Galleriaa selaamalla kyseisen mallin löytää.

Yleisesti ottaen on tietysti on myös hyvä tuoda tarvittaessa esille, että millä tapaa kuvitteellinen esikuva on kyseessä, ettei kenellekään jää epähuomiossa väärää käsitystä asioista.
BT-7 7.3.2011 19:40 Malli
Ruostetta teloissa? Siis muuallakin kuin tuossa yksittäisessä varatelakengässä? Ainakin minun silmääni tuo on aivan selkeästi maansävyä. Siis täysin oikein maalattu ja vähintäänkin erittäin realistista. Kaikki ruskea ei ole ruostetta! (TJEU Vaikka kyseessä onkin museoajoneuvo, käyttäytyy muta ja kura siinä samalla tavalla. Kuvasta huomaa myös hyvin, miten tuore kura tarttuu kaikkialle, eivätkä telapyörät hinkkaa itseään tai ketjujakaan välittömästi puhtaiksi.)
BT-7 7.3.2011 11:42 Malli
Erinomaista jälkeä! Siinä olen samaa mieltä, että kuraan liittyvät jutut on ainoata pieniä epäkohtia muuten upeassa mallissa. Mikolla hyviä pointteja sen käytöstä.

Samoilla motiiveilla kun Mikkokin haluan sen verran vielä lisätä, että kura ja sateet ovat yleensä melko käsikädessä kulkevat luonnonilmiöt, joten koska mallin ylärakenteissa on noin paljon kuraa, niin mallin pystysuorilla pinnoilla olisi suht loogista näkyä hieman myös sadeveden mukanaan huuhtomia kurajuovia (ns. rainmarks).

Tosin suoranaisesti väärinhän tuo ei missään nimessä näinkään ole, sillä toki on aina mahdollista, että tämä kyseinen yksilö ei ole sateeseen joutunut, ja onhan kyse paljon myös mallarin omasta valinnasta sen suhteen, miltä haluaa mallinsa näyttävän. Kuitenkin jotain mahdollisesti pohdittavaa seuraavia malleja silmällä pitäen.

Täytyy tässä yhteydessä kehua myös muitakin mallejasi, joita ihastelin Sampolassa lauantaina. Upeaa jälkeä laajalla rintamalla! :)