Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Katkos palvelussa 10.2.2015 13:32 Tiedote
Jep, ja tuolloin sattui olemaan vielä syntymäpäiväni enkä ollut edes Suomessa, joten ongelmien ilmettyä reagointikin omalta osaltani hieman viivästyi.
ISU-152 27.10.2014 16:19 Malli
Kiitti kommenteista!
Petri Hiltunen kirjoitti:
Figuurissa ehkä mun mielestä liikaa valoa, mutta sehän on se kuuluisa makuasia. :)
Kuten Veli-Matti ehtikin jo todeta, niin figuurin huippuvalokohdat tosiaan vääristyvät näissä kuvissa turhan kirkkaiksi. Se johtuu valaistusongelmasta, jota en onnistunut ratkaisemaan, mutta en toisaalta halunnut alkaa jälkikäsittelemäänkään kuvia vastaamaan paremmin todellisuutta, joten näillä mennään.

Alunperin figuurin oli tarkoitus tulla seisomaan vaunun takakannelle, jolloin se olisi ollut korkeimmalla sijaitseva ja siksi valoisin kohta kokonaisuutta. Olin maalannut figuurin jo ennen kuin päätin rakentaa mallille myös alustan, jonka myötä halusin siirtää figuurin pois vaunun päältä sen eteen seisomaan. Tämän vuoksi maalaus ei tosiaan ole ihan linjassa, ja ehkäpä huippuvaloja voisi hieman himmentääkin vielä näin jälkikäteen.
eerik oksanen kirjoitti:
Ainoastaan vaunun lapion ja hakkun olisi voinut vaihtaa varret ,nyt ovat paksut kuin tuon lyhty tolpan runko.
Hakun ja lapion varsi näyttävät tosiaan överipaksuilta. Tämän huomasin vasta ottaessani testivalokuvia vielä hieman kesken olevasta mallista. Livenä eivät näytä ihan yhtä pahalta. Mietin kyllä pitkään niiden tekemistä uusiksi, mutta maalaus oli silloin jo sen verran pitkällä, että Lahden näyttelyn ollessa oven takana en uskaltanut alkaa sitä tekemään siinä pelossa, että olisi tullut liikaa paikkamaalattavaa. Nyt kun näyttelyitä ei ole ihan lähiaikoina tulossa, voisin vielä harkita korvaavani nuo puuosat ja niiden pidikkeet paremmin mittakaavaan sopivilla.
eerik oksanen kirjoitti:
Hieman ihmettyttää tuo lapun kunto,lasit ehjät maanpinta kiveä täynnä tuossa.
Lampussahan on tosiaan rikkinäistä lasia, vaikka se ei näissä kuvissa kovin hyvin näykään. Lisäsin kuvapankkiini lähikuvan, jossa tuo erottuu hieman paremmin.

Lisäksi lamppu on hieman vinossa, mutta mitään isompia vaurioita en halunnut tehdä, koska minua kiehtoo se ristiriita ja voimakas kontrasti, kun kuvissa näkyy joskus täysin ehjänä säilyneitä yksityiskohtia raunioiden keskellä.

Tätä halusin korostaa lisäämällä alustalle myös lautasia, jotka ovat yhtä lukuun ottamatta niin ikään täysin ehjiä, vaikka ovatkin sodan tahrimia. Valkoisina ja hauraina niiden on tarkoitus luoda kontrastia tuhottujen kotien keskellä ja antaa hienovarainen viittaus siviiliväestön kärsimyksiin. Ei ole myöskään sattumaa, että sijoitin nämä lautaset siten, että ne olisivat jäämässä telaketjun runtelemiksi vaunun nytkähtäessä jälleen liikkeelle.

Samaa lohdutonta viestiä välittävät myös ikkunankehykset särkyneine laseineen.
eerik oksanen kirjoitti:
Hieman taistelu vaurioita kaipaisi tuo kovia aikoja nähnyt vaunu.
Vaurioiden osalta tyydyin taivuttelemaan lokasuojia kevyesti. Tarkoituksena oli kuvata paljon palvelukäyttöä nähnyttä vaunua, mutta en halunnut kuitenkaan tehdä vaunusta kaupunkitaistelujen veteraania, koska sellainen käyttö ei ymmärtääkseni ole näille rynnäkkötykeille mitenkään ominaista. Saatan olla väärässäkin, koska en ole kuitenkaan aiheen asiantuntija.

Tätä pyrin viestimään myös lisäämällä lokasuojien päälle ja takakannelle hieman heinäjäämiä antamaan vihjeen siitä, että vaunu on toiminut viime aikoina ihan muulla kuin kaupunkiympäristössä.
Jukka Purhonen kirjoitti:
Bongattu Kuopiossa. Näyttää jopa paremmalta kuin Tomin hyvälaatuisissa kuvissa.
Kiitos, Jukka! Oli mukava kuulla kommenttisi myös paikan päällä Kuopiossa, ja oli hienoa onnistua hieman huijaamaan modulaatiolla. :D
Maalinpoisto Fairy Power… 31.8.2014 15:14 Artikkeli
Kyllä pitäisi olla. Muutama viikko sitten ostin viimeksi Power Sprayta paikallisesta K-supermarketista.
Kynäruisku 24.8.2014 11:34 Sanasto
Eero Sillanpää kirjoitti:
Voiko ruiskulla maalata asuintiloissa?
Yksiselitteistä vastausta on mahdoton antaa tietämättä tarkemmin millaisista tiloista on kyse, mitä olet maalaamassa ja millä.

Yleisesti ottaen normaalikokoisten pienoismallien maalaaminen onnistuu asuintiloissakin ongelmitta ja perherauhan rikkoutumatta.

Tällöin ns. vetokaappi on kuitenkin joko käytännössä pakollinen tai erittäin vahvasti suositeltava hankinta, hieman maalityypistä riippuen. Jos vetokaappi on varustettu aktiivihiilisuodattimella, pystyy kynäruiskulla maalaamaan sellaisissakin olosuhteissa, joissa poistoilmaa ei pystytä johtamaan ulos asuintiloista. Itselläni on käytössä nimenomaan tällainen ratkaisu.

Vetokaappi on ilmaa imevällä tuulettimella varustettu kaappi tai laatikko, jonka suojassa maalatessa maalipöly imeytyy suodattimen läpi kaappiin eikä leviä huoneilmaan. Maalien hajut kuitenkin leviävät herkästi poistoilman mukana ellei kaappia ole varustettu myös aktiivihiilisuodattimella.

Pienoismallien maalaamiseen soveltuavia vetokaappeja- ja laatikoita myyvät eri nimillä alan kotimaiset kauppiaat kuten Scale Supply ja Combat Models. Kumpikaan noista ei kuitenkaan vakiona sisällä aktiivihiilisuodatinta, mutta sellaisia myy esimerkiksi Allergia-apu.

Tee-se-itse-miehet voivat rakentaa vetolaatikon itsekin. Lisää aiheesta ruiskumaalauslaatikko-keskustelussa.
Panzer IV goes lato 31.7.2014 20:37 Malli
Timo Rissanen kirjoitti:
Jos dioraama tehdään jäljittelemään jotain historiassa tapahtunutta vaikkapa valokuva esikuvanaan, niin silloin on asetelmat osuttava tietenkin pienine yksityiskohtineen melko kohdalleen, eli se on taas aivan toinen juttu, kuin arvostella vaikkapa tätä dioraamaa.
Jos jäljittelee todellista tilannetta, on kaikki selitettävissä sillä, että on jäljitelty jotain olemassa olevaa epäloogisuuksineen kaikkineen. Minkä tahansa asian oikeellisuuden voi silloin todistaa esimerkiksi näyttämällä valokuvia, joita on jäljitelty.

Sen sijaan kun dioraaman tilanne on täysin mielikuvituksen tuotetta, on tekijällä sekä suurempi vapaus mutta myös vastuu. Tämä koskee kaikkea aina asetelman toimivuudesta pienimpiin yksityiskohtiin mahdollista historiallista tarkkuutta unohtamatta. Tällöin on tarkemmin mietittävä miksi mitäkin tekee, mikä on minkäkin yksittäisen elementin rooli kokonaisuudessa ja miten ne tukevat toisiaan sekä dioraaman kerrontaa ja ajatusta.

Omasta mielestäni pahimpia mahdollisia virheitä missä tahansa mallissa ovat ristiriitaisuudet. Tällaisia kokonaisuuden usein pilaavia ristiriitaisuuksia voivat olla esimerkiksi:

- historiallinen epätarkkuus
- fysiikan lakeja uhmaavat toteutukset
- luonnoton luonto
- saman mallin näennäisesti yhtenevien osa-alueiden välillä olevat olevat selkeät eroavaisuudet.

Totta kai dioraama voi olla tällaisista tekijöistä huolimatta silti teknisesti onnistunut, mutta selkeästi havaittavaa selitystä vailla olevat ristiriitaisuudet saavat helposti katsojan hämmentyneeksi ei-toivotulla tavalla.

Todellisuudessahan toki hyvin monet epäloogisetkin asiat ovat mahdollisia, mutta mikäli sellaisia on mallissa liikaa, käy helposti niin, että se ole enää uskottava.

Pasin mainitsema karikatyyri onkin siis ihan aiheellisesti esille otettu tyylisuunta. Karikatyyreissähän on nimenomaan tarkoitus korostaa oleellisia ja tyypillisiä piirteitä, ja jättää epäolennaisuudet pois. Ei tungeta mukaan kaikkea mahdollista, mitä siinä voisi olla, vaan selkeillä ja yksinkertaisilla vihjeillä annetaan katsojan heti ymmärtää, mistä on kyse.

Marcuksen näkemys dioraamoista eräänlaisena elokuvan 3D-still-kohtauksena on myös hyvä. Toisaalta tällainen montaasitekniikka ei mielestäni silloin toimi, koska kohtaukset eivät etene aikajanalla, vaan otokset muodostavat yhdellä kertaa esitettynä sekamelskan. Jos elokuvien kerrontatavasta haluaa hakea inspiraatiota mallailuun, niin sitä kannattaa hakea Hollywood-estetiikan periaatteista; "Hollywood-estetiikan keskeisimpiä tekijöitä ovat juonen loogisuus, kausaliteettien (syy- ja seuraussuhteiden) selkeys ja teeman eheys. Hollywood-estetiikan mukaan esimerkiksi elokuvassa ei saa olla mitään, mikä 'ei siihen kuulu'" (Audiovisuaalinen mediakulttuuri, Juha Herkman 2002, 117).

Tämä dioraama on onnistunut kokonaisuus, jos kokonaisuudella tarkoitetaan ensivaikutelmaa. Jos sen puolestaan mieltää ennemminkin osiensa summaksi, on Marcus onnistunut tällä kertaa mielestäni aikaisempia dioraamojaan heikommin.

P.S. Myös dioraama-käsitteen merkitystä on näissä kommenteissa käyty läpi, ja omia ajatuksiani siitä aiheesta löytyy jo sanaston dioraama-artikkelista.

P.P.S. En toki väitä, että yksikään omista töistäni olisi tässä esille otettujen seikkojen puolesta yhtään sen tarkempaa tarkastelua kestävä, mutta halusin vain tuoda esille hieman omaa näkemystäni siitä mihin seikkoihin pyrin kiinnittämään huomiota saadakseni töistäni uskottavia. Joskus se onnistuu paremmin ja toisinaan heikommin. Toivottavasti näistä huomioistani oli kuitenkin jollekin jotain iloa tulevia projekteja suunnitellessaan.
Non Vi Sed Arte 2.7.2014 10:29 Malli
Timo Rissanen kirjoitti:
Olisko sitten Kuopiossa??
Kuopiosta en osaa vielä sanoa. Kalenterin ja lompakon sanelemissa rajoissa pyrin kyllä vierailemaan mahdollisimman monissa tapahtumissa. :)
Non Vi Sed Arte 23.6.2014 18:00 Malli
Nöyrimmät kiitokset kaikille kommentoijille ja arvioita antaneille! Todella ilahduttavaa kuulla, että tämä työni on teidän mieleenne. Sen tekeminenkin oli jotenkin harvinaisen antoisaa ja mukavaa, joten ehkäpä se välittyy lopputuloksessakin.
SS kirjoitti:
Tämän haluaisin nähdä livenä!
Seuraavan kerran tämä on livenä nähtävissä varmaankin Panssarimuseon teemapäivässä elokuussa tai Lahden näyttelyssä syyskuussa.
Scale Aircraft Weathering 5.6.2014 15:53 Linkit
Osoitteessa oli vain kirjoitusvirhe (oli Wathering eikä Weathering). Korjasin sen, ja linkki toimii nyt kuten pitääkin.
M551 Sheridan "Body… 16.12.2013 12:16 Malli
Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Omaan silmääni vaunu ja figuurit kaipaisivat tosin enemmän kontrasteja. Nyt ne jäävät hieman monotonisiksi. Palmu on hyvin onnistunut ja edustaa parasta osaa kokonaisuudesta. Myös sen ja muun kasvillisuuden väritys on hyvin valittu. Heikointa osaa sen sijaan edustavat nuo pitkät heinät, jotka ovat mielestäni liian kiharaisia ja laskevat muuten onnistuneen kokonaisuuden tasoa.

Myös esillepano ja alusta ovat tärkeitä seikkoja dioraaman yleisilmeen kannalta, ja niissäkin olet onnistunut hyvin.

Erityisesti nostan kuitenkin hattua onnistuneelle itse leikatulle kasvillisuudelle. Vaikka se hieman kärsiikin samasta ongelmasta kuin laserleikatutkin paperikasvit, eli pinta on turhan tasainen. Paperikasveja kannattaa muotoilla esimerkiksi pehmeällä kumialustalla hammastikun tai muun vastaavan hieman pyöreäkärkisen työkalun kanssa, jotta niiden muotoon saa luonnollista vaihtelua. Sen lisäksi myös kostuttaminen usein auttaa. Tosin – vaikka peikonlehdet tekisi kuinka täydellisiksi, se ei korjaa sitä faktaa, että peikonlehtiä ei kasva Aasiassa. :)

Olisikin hienoa, jos jaksaisit kirjoittaa tänne paperikasvien leikkelystä artikkelin, jossa esittelet materiaalit ja työkalut sekä työvaiheet.
King Tiger 6.12.2013 11:36 Arvostelu
Hyvä ja selkeästi kirjoitettu laatikkoarvostelu, jossa on osattu tiivistää oleellinen rönsyilemättä minne sattuu. Myös kuvat ovat hyviä. Näitä lisää!