Pienoismallit.net

Tomi Mynttinen

Sivuston ylläpitäjä

Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 11:34
Jari Lievonen kirjoitti:
Voisikin olla reilumpaa pistää koko sivusto maksulliseksi
Tätä en missään tapauksessa halua tehdä, koska se olisi voimakkaasti ristiriidassa kaiken sen kanssa, miksi haluan sivustoa ylläpitää.
Jari Lievonen kirjoitti:
Jos sivuston nykyisistä käyttäjistä esim 2/3 olisi valmis maksamaan
Kun ilmainen palvelu muuttuu maksulliseksi, vain noin 10 % käyttäjistä jatkaa sen käyttöä.

Pienoismallit.netin käyttäjämäärillä on siten helposti laskettavissa, että yhtälö ei toimi. Haluan jatkossakin palvella aidosti kaikkia suomalaisia harrastajia, ja edistää harrastusta maassamme, joten maksulliseksi en ole sivustoa muuttamassa.

Korostus sen vuoksi, että joissakin viesteissä olen ollut aistivinani pelkoa siitä, että sivusto ei enää jatkossa olisi ilmainen. Tämä on kuitenkin aiheeton huoli, sillä nykyisenkaltaiset perusominaisuudet ovat jatkossakin täysin ilmaisia.
Jari Lievonen kirjoitti:
Toinen vaihtoehto on monistaa konseptia ja yrittää myydä sitä muille intressiryhmille kuin mallareille.
Tämä on tosiaan pidemmän aikavälin suunnitelmissa.
Jari Lievonen kirjoitti:
Jos intressiryhmiä on muitakin kuin mallarit niin alustaa voisi varmaankin yrittää kehittää siten että saa kaupallisia sponsoreita mukaan. Jotakin siihen suuntaan, että jos ostaja siirtyy myyjän sivuille Pienoismallit netin kautta niin siitä tulee provisio tilille.
Näitä affiliate-ratkaisujahan riittää, ja olen niitä joskus täällä kokeillut, mutta valitettavasti Suomessa on hyvin vähän sivuston kohderyhmään osuvia mainostajia tarjolla.

Tuo affiliate-kumppanuus vaatisi verkkokaupoilta teknisiä ratkaisuja käyttäjän lähteen ja ostojen seurantaan ja myyntiosuuksien tilittämiseen ym. Pelkistä klikeistä ei juuri kukaan affiliate-mainostaja ole enää nykyisin valmis maksamaan. Suomessa taitaa mallibisnes olla niin pientä, että yksikään kauppias ei ole katsonut kannattavaksi panostaa tähän.

Ulkomaisista mallikauppojen tilanteesta en tosin osaa sanoa. Heidän kanssaan jotain mahdollisuuksia voisikin olla. Mutta jos osuvia kumppaneita ei löydy, niin pelkällä geneerisellä bannerimainonnalla Google on joka tapauksessa affiliate-verkostoja paremmin tuottava yhteistyökumppani.

Jos joku tämän lukeva mallikauppias on tällaisesta yhteistyömallista kiinnostunut, niin mielelläni olen mukana kokeilussa.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 10:52
Tatu H kirjoitti:
Mitä tulee "kaikki mulle heti ja ilmaiseksi" - digitalisoituvassa maailmassa kaikki tätä haluaa, koska vertailupohjana on instagramit, facebookit ja twitterit. Suomen mittakaavassa ja puhuttaessa marginaaliharrastuksesta - menee hankalaksi ja turha aloittaa jauhamaan sen enempää. Muistutettakoon kuitenkin, että Tomi on repinyt kustannukset sivun ylläpitämiseen omasta tilipussistaan nämä 10 vuotta, mainosbannereilla ei vielä pitkälle pötkitä. Miksi; rakkaudesta lajiin! Kunnioitus tehdystä työstä.
Kiitti, Tatu! Nimenomaan rakkaudesta lajiin, ja näin myös jatkossa. Taloudellisestihan hommassa ei ole mitään järkeä, mutta mieluummin tekee köyhänä sitä mitä rakastaa kuin rikkaana jotain merkityksetöntä.

Tuntuuhan se kieltämättä hassulta, että tätä sivustoa verrataan startuppeihin, jotka pyörivät isoilla riskeillä ja muiden rahoilla. :) Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus luoda minkäänlaista kasvuyritystä tai rikastua. Ainoa tavoitteeni on saada laskut maksettua ja ruokaa pöytään.

Ja pelkästään tällä sivustolla ei ole tarkoituskaan tuota tavoitetta täyttää. Parhaimmillaan tämä sivusto voinee tuottaa enintään 15–20 % siitä mitä toimeentulo edellyttää, ja siltikään ei vielä edes köyhyysrajaa hätyytellä.
Tatu H kirjoitti:
Päivittelin kuvapankkiani eilen ja huomasin pienen seikan; jokainen kuva täytyy poistaa yksitellen. Valintatyökalu valitse kaikki, valitse useampi kuva kerralla voisi olla poikaa.
Kuvapankki poistuu kokonaan, kun uuden sivuston keskustelalueelle pystyy liittämään kuvia suoraan viestinkirjoituskentän ohesta.
Tatu H kirjoitti:
Koen nykyisen rakennusblogi-osion olevan hieman kankea. … Hybridi nykyisestä ja perinteisemmestä?
Jotain tämäntapaista olisi tarkoitus tehdä. Uudella sivustolla niin mallien kuin blogienkin kaikki kuvat ovat heti nähtävillä allekkain, eikä niitä ole enää jaoteltu omille sivuilleen.

Tämä helpottaa ja nopeuttaa kuvien selailua merkittävästi.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 10:24
Heikki Lankinen kirjoitti:
Wiki tyyppinen sivusto, minne voisi keskusteluketjujen sijaan kerätä tietoa ja kuvia
Ajatus wiki-muotoisesta alueesta on ollut usein esillä vuosien varrella. Teknisestihän homma on melko triviaali, mutta ylläpidollisesti tuollaisessa voi olla yllättävän paljon työtä, jotta homma pysyy hallinnassa. Joillakin on paljon tietoa jota haluaa jakaa, joillakin kykyä organisoida ja hallinnoida sisältöjä, joillakin kykyä tuottaa sujuvaa tekstiä ja muokata muiden tekstejä, ja joillakin kykyä laittaa homma aivan läskiksi. :)

Viimeksi mainitun kaltaisia käyttäjiä ei tietysti toivon mukaan olisi lainkaan ja noita kaikkia muita tulisi löytyä riittävästi, jotta wikistä ei muodostu täysi kaaos, josta ei sitten olisi yhtään pirstaleista keskustelualuetta enempää iloa. Uskon kuitenkin, että tänne saadaan vielä jotain wiki-tyyppistä alustaa käyttöön. Kokeilemallahan sen näkee, miten homma lähtee sitten toimimaan.

Jollain tapaa hieman vastaavaan ongelmaan on kuitenkin tulossa helpostusta uudella sivustolla kokoelmien muodossa.

Käyttäjät voivat jatkossa luoda kokoelmia, joihin voi kerätä tiettyyn aihepiiriin liittyviä sisältöjä.

Kokoelma voisi olla vaikkapa Suomen ilmavoimien lentokoneet , johon voi kerätä kaikki projektit, joissa esiintyy ilmavoimien lentokoneita sekä lisäksi kaikki hyvät keskustelut ja artikkelit, joissa aihetta käsitellään.

Kokoelma voisi olla myös Ruiskumaalaus aloittelijoille ‚ johon on kerätty kaikki tärkeimmät kynäruiskun hankintaa, käyttöä ja puhdistusta käsittelevät keskustelut (niitä riittää!)

Kokoelmat voivat olla yksityisiä, jolloin vain kokoelman luonut käyttäjä voi lisätä sisältöä niihin, tai yhteisiä, jolloin kaikki käyttäjät voivat lisätä sisältöä.

Tarkoitus olisi, että kokoelmiin voisi liittää sisältöjä myös muilta sivustoilta, jolloin mahdollisuudet hyvinkin kattavien tietopakettien keräämiseen vielä moninkertaistuvat.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Kolmas idea: Hanki tänne korvausta vastaan luettavaksi vanhat pienoismalli- ja Mallix lehdet digimuodos
Tarkoituksena olisi lähestyä niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin alan lehtiä, mutta haluaisin kuitenkin saada artikkeleita kaikkien luettaviksi ilmaiseksi, en maksumuurin taakse.
Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 17:14
Pekka Muikku kirjoitti:
Jos tulisi sellaista, että sponsorit palkitsisivat malleja, niin eikö siinä toimisi se että sponsori päättäisi itse viikon tai kuukauden aikana esille tuoduista malleista, minkä haluaa palkita?
Hyvä idea! Haluttaessahan mallin voisi valita myös jonkin teeman mukaisesti, esimerkiksi joku sponsori voisi valita ja palkita vaikka vuoden aikana joka kuukausi kuukauden Suomi-mallin ja joku toinen vaikkapa kuukauden automallin.
Jonkka kirjoitti:
Jos palkinnon antaisikin esimerkiksi ryhmärakentelun parhaaksi arvostellulle mallille?
Tämäkin on loistava idea ja tässäkin voisi olla se vaihtoehto, että sponsori voi halutesssaan myös itse valita minkä ryhmärakenteluun osallistuneista malleista palkitsee. Tai miksei voisi palkita useampaakin.

Nämä alan muista toimijoista kiinni olevat suunnitelmat ovat kuitenkin hyvin alustavia, ja todennäköisesti mitään kovin tarkkaan määriteltyä konseptia ei niiden suhteen kannata edes luoda, vaan pyrkiä joustavuuteen, ja katsoa mahdolliset palkinnot ja palkitsemiskriteerit aina tapauskohtaisesti.
Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 13:59
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Voisiko nämä erilaiset video-oppaat olla kaikkien käyttäjien tehtävissä
Ehdottomasti! :)
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Kuvien liittäminen tulee olla helpompaa jatkossa. Esim. postaaminen suoraan kännykästä sivustolle. Nyt niiden kuvien lisääminen on vähän monen mutkan takana vaikka on olemassa tuo kuvapankki.
Tähän onkin tarkoitus panostaa, ja poistaa kaikki turha kliksuttelu kuvien lisäyksestä. Nettilinkit, -kuvat ja -videot voi jatkossa liittää yhdellä klikkauksella viesteihin.

Lisäksi Premium-jäsenet voivat yhtä helposti lisätä kuvia viesteihin suoraan tietokoneelta, puhelimesta ja muista laitteista.
Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 13:50
J Pokki kirjoitti:
Premium-jäsenyys voisi mahdollisesti tuoda esimerkiksi lisää tilaa ja mahdollisuuden käyttää suurempia kuvia?
Juuri näin. Tai itseasiassa varsinaisten levytilarajoitusten olisi tarkoitus poistua kokonaan ja rajat perustuvat jatkossa kuvien määrään, mikä on selkeämpää. Premium-jäsenet voivat sitten lisätä muita enemmän kuvia, eivätkä kuvien määrät ole enää jatkossa sidoksissa arvioiden keskiarvoon.

Lisäksi kaikkien nähtäville tulee nykyistä isompia kuvia, mutta Premium-jäsenillä on mahdollisuus nähdä ja näyttää kuvat vielä huomattavasti sitäkin isompina.

Myös kuvien lisäämisestä tulee nykyistä nopeampaa ja yksinkertaisempaa, ja kuvia on mahdollista lisätä useampi yhdellä kertaa.
J Pokki kirjoitti:
Olisiko tässä mistään kotoisin se, että anonymiteeti poistuisi vain reilusti keskiarvosta poikkeavien pisteiden kanssa.
Kalle vastasikin tähän hyvin, eikä minulla ole juuri lisättävää. Minäkin uskon, että hyvin harva kokee ongelmaksi kertoa antaneensa arvion, joka on lähellä enemmistön antamia arvioita?
J Pokki kirjoitti:
Esim. "suutuin rakentajalle keskustelupalstalla syntyneen riidan takia, joten käyn kostoksi pienentämässä antamiani arvosanoja kaikista hänen malleistaan" tms. pikkusieluisuutta.
Tällaisia spekulaatioitahan syntyy kun arviot ovat anonyymejä, mutta anonyymiyden poistuminen tosiaan poistaa nämä arvailut. Todellisuudessahan en edes ole koskaan havainnut minkäänlaista kostopisteytystä tapahtuneen väitteistä huolimatta.

Tilastotietoa sen verran, että tänä vuonna keskiarvosta huomattavasti poikkeavia arvioita (yli 2 tähteä alakanttiin) on annettu kaksi kappaletta. Kun arvioita on vuoden aikana annettu yhteensä yli 13 300, on mielestäni tarpeetonta millään tapaa monimutkaistaa järjestelmää vain näiden yksittäistapausten estämiseksi. Etenkään kun kummassakaan tämänvuotisessakaan tapauksessa ei näy olevan minkäänlaisesta henkilökohtaisuudesta kyse (saman arvioijan toimesta on annettu myös keskiarvosta yläkanttiin olevia arvioita samalle mallarille).

Haluaisin saada arvioiden antamisen käyttökokemuksesta mahdollisimman miellyttävän, jotta arvioita myös annetaan mahdollisimman paljon. Tällöin vaakakupissa painavat merkittävästi enemmän ne 99,99 % käyttökerroista jolloin väärinkäytöksiä ei tapahdu.

Joka tapauksessa mikään muutoshan ei ole sellainen, etteikö voitaisi tarvittaessa palata takaisin vanhaan jos jokin ei toimikaan toivotulla tavalla.
Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 10:18
Jukka Kauppinen kirjoitti:
Miksipä ei joskus näkisi premiumjäsenille olevia tuotearvontoja yms mikäli jokin harrastekauppa intoutuisi palkintoja tarjoamaan. Ikäänkuin porkkanaksi osallistumaan ylläpitokuluihin.
Minulla on jonkin verran suunnitelmia mahdollisista yhteistyökuvioista alan yritysten kanssa. Tuollainen arvontakin olisi hyvinkin mahdollista, kuten myös vaikkapa viikon mallin palkitseminen sponsorin toimesta.
Jukka Kauppinen kirjoitti:
kenties myös mahdollisuus lisätä videomuotoisia oppaita?
Videomuotoisten oppaiden lisääminen tulee kyllä onnistumaan jatkossa.
Pienoismallit.net uudistuu!   7.12.2016 15:42
Kalle Rantanen kirjoitti:
Asteikon muuttamista 0,1 "tähden" tarkkuudelle en sen sijaan oikein osaa nähdä tarpeellisena. En usko, että käytännössä kukaan pystyy todellisuudessa arvioimaan malleja tuolla tarkkuudella.
Tässä oli ajatuksena oikeastaan yksinomaan se, että voisi antaa ns. kannatuspistelisää ilman että se vaikuttaa merkitsevästi varsinaiseen arvioon.

Mistään erityisen merkittävästä asiasta ei siis mielestäni ole kyse, ja yhtä hyvin asteikko voi pysyä nykyiselläänkin, jos tarkemmalle ei nähdä todellista tarvetta. Se tulee kuitenkin olemaan vain yksi helposti muutettavissa oleva numero asetuksissa, joten testausvaiheessa voidaan sitten kokeillakin mikä tuntuu parhaalta.
Jonkka kirjoitti:
Aikanaan koulussa oli täydet numerot, puolikkaat ja päälle vielä miinus ja plus eli 0,25 tähden jako. Voisiko tämä olla kompromissi?
Kuulostaa mielestäni fiksummalta. Mitäs mieltä muut ovat?
Kalle Rantanen kirjoitti:
Minun toivomuksenani olisi haun kehittäminen niin, että sillä löytäisi keskusteluista paremmin jotain :) Nyt on nimittäin yleensä helpompi käyttää Googlea.
Tästä syystä haku tullee aluksi käyttämääkin Googlen indeksiä, ja paremmin toimivan sivuston oman haun rakentaminen on edessä sitten myöhemmin, jos tälle ylipäätänsä nähdään tarvetta.
Pienoismallit.net uudistuu!   7.12.2016 12:34
Kiitoksia kaikille hyvästä vastaanotosta!
Taisto tave Sorola kirjoitti:
Olisiko se mitään esim, jos otat live showt ohjelmistoon! Siis kokoat jonkun 3-4 henkeä eri asiantuntioita PM-aloilta ja pidätte live illan esim aluksi kerran kk, johon voi katsojat ja seuraajat esittää netin kautta kysymyksiä ja te vastaatte.
Tämä on ideana loistava. Kuuntelen paljon podcasteja ja olenkin usein miettinyt, että mallailuaiheinen kotimainen podcast olisi kiinnostava, ja videomuodossahan se olisi vielä moninkertaisesti kiinnostavampi.

Valitettavasti minulla ei ole kuitenkaan ainakaan nyt alkuvaiheessa resursseja tällaisen toteuttamiseen, mutta olisi toki hienoa jos jotain tämän kaltaista olisi tulevaisuudessa mahdollisuus järjestää.

Toki jos joku vapaaehtoinen haluaa ottaa tästä ideasta kopin, niin olen valmis auttamaan sen minkä pystyn.
T.I.Mäenpää kirjoitti:
Premium- jäsen saisi laittaa malleja arvosteltavaksi ja arvostella muiden malleja -ilmaisjäsenet saisivat vain tyytyä katselemaan niitä?
Kyllä kaikki jäsenet saavat jatkossakin lisätä ja katsella malleja sekä arvioida niitä. Tällaiset tärkeät perustoiminnot haluan pitää jatkossakin ilmaiseksi kaikkien käytettävissä.
Mikko Väätäinen kirjoitti:
Toivon mukaan saadaan myös kuriin ne 1 ja 2.5 tähden kiusanheget jotka ovat pyörineet myös upeiden mallien joukossa härkkimässä täällä.
Mallien arviointi on ollut koko olemassaolonsa ajan ehkä eniten mielipiteitä jakanut ominaisuus sivustolla. Kaikkia tyydyttävään ratkaisuun on mahdotonta päästä, mutta olen kuunnellut mielipiteitänne ja tarkoitus olisi kokeilla muutamaa isoa muutosta, joiden toivon vievän arviointia enemmän eteen- kuin taaksepäin.

Suurin muutos olisi anonyymiyden poistuminen. Kaikki tällä vanhalla sivustolla anonyymisti annetut arviot pysyvät toki jatkossakin anonyymeinä, mutta uudella sivustolla annettujen arvioiden kohdalla olisi mahdollista nähdä kuka arvion on antanut. Tämän pitäisi poistaa spekulointi kiusanteosta ja tarvittaessa arvion antajaa voi lähestyä yksityisesti. Toisaalta tämä myös kaventanee arvioiden jakaumaa ja saattaa vähentää niiden määrää.

Toinen iso muutos olisi mahdollisuus muuttaa arvioita niiden antamisen jälkeen. Nykyinen keskiarvo olisi myös näkyvillä jo arviota annettaessa.

Pienempi muutos olisi arviointiasteikon muuttuminen 0,1 tähden tarkkuuteen nykyisen 0,5 sijasta.

Myös arvioiden antamisen käyttöliittymä erityisesti pienillä näytöillä ja kosketuslaitteilla tulee olemaan merkittävästi nykyistä parempi.
Pienoismallit.net uudistuu!   6.12.2016 20:19
Pienoismallit.net täyttää tänään kymmenen vuotta! Tänä juhlapäivänä onkin hyvä kertoa sivuston tulevaisuutta koskevista uusista tuulista.

Julkaisin sivuston virallisesti 6. joulukuuta 2006. Tämän jälkeen sivusto on kehittynyt todella paljon, mutta edellisen suuremman uudistuksen olen toteuttanut kesällä 2008. Vaikka uusia ominaisuuksia on senkin jälkeen tipahdellut, ei sivusto ole enää useampaan vuoteen ollut teknisesti täysin ajan tasalla.

Merkittävin syy tähän on ollut päivätyöni, joka vei liikaa sitä aikaa ja jaksamista, jota tämän vapaa-ajalla harrastepohjalta ylläpitämäni sivuston kehittäminen olisi vaatinut.

Päivätyöt eivät kuitenkaan ole enää häiritsemässä, sillä tulin ensin lomautetuksi, ja kun lopulta selvisi, että töitä ei riittäisi jatkossakaan, tuli eteeni samalla hyvä mahdollisuus pohtia kokonaan uutta suuntaa työuralleni.

Olen aina haaveillut siitä, että voisin jollain tapaa työskennellä mallailun parissa. Tuntui siten luontevalta yhdistää jatkossakin sekä harrastuksellinen että ammatillinen osaamiseni, mutta tehdä se astetta vakavammin ja yrittää saada siitä myös toimeentuloa.

Aion siis jatkossa työllistää itse itseni. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että tulen panostamaan merkittävästi Pienoismallit.netin kehittämiseen, ja pystyn vihdoin toteuttamaan myös monia kipeästi kaipaamianne uudistuksia sivustolle.

Sivusto uudistuu ensi vuoden aikana täysin, mutta säilyy toki jatkossakin ilmaisena. Maksullisen Premium-jäsenyyden hankkimalla saa kuitenkin käyttöönsä lisäominaisuuksia.

Pienoismalliharrastus on Suomessa kuitenkin niin pientä, että pelkästään tällä sivustolla ole mitenkään mahdollista hankkia toimeentuloa. Haaveissani onkin vastaavan kaltaisten sivustojen perustaminen myös muille arts and crafts -harrastajaryhmille. Lisäksi kiinnostaisi luoda kansainvälinenkin pienoismallisivusto tai -sivustoverkosto sekä tehdä satunnaisempia freelance-projekteja lähinnä web-suunnittelun, mutta mahdollisesti myös mallinrakennuksen parissa.

Itselläni ei ole aiempaa yrittäjäkokemusta, joten paljon on opittavaa, ja nähtäväksi jää, onnistunko noista edellä mainituista puroista kasaamaan sellaista virtaa, jolla olisi todellisuudessa mahdollista hankkia toimeentulo, mutta pakko yrittää. Kirjaimellisesti. :)

Pienoismallit.net 2017

On vielä liian aikaista sanoa milloin sivustouudistus tulee näkemään päivänvalon, mutta tarkoitus olisi saada uusi sivusto testattavaksenne ensi vuoden alussa. Tulen totta kai tiedottamaan aiheesta sitä mukaa kun kerrottavaa on.

Kerron myöhemmin myös tarkemmin siitä, mitä kaikkea uudistus käytännössä tulee tarkoittamaan. Paljon uusia ominaisuuksia on jo selvillä tai vähintään syvällä mietintämyssyssä, mutta osa on vielä täysin avoinnakin. Tarkoitus on kuitenkin jatkossakin palvella suomalaisia pienoismalliharrastajia sekä alan yhdistyksiä ja yrittäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vuosien varrella olen saanut rutkasti kehitysehdotuksia, ja niiden pohjalta on ollut hyvä vedellä isoja linjoja ja nysvätä pienempiäkin yksityiskohtia, mutta korvat entistäkin hörömmällä kuuntelen nyt kaikkia ajatuksianne ja toiveitanne siitä mitä Pienoismallit.netiltä tulevaisuudessa kaivataan.

Millainen on mallailuharrastajaa parhaiten palveleva sivusto vuonna 2017?