Pienoismallit.net

Tomi Mynttinen

Sivuston ylläpitäjä

Rauhallista Joulua   24.12.2016 11:27
Erittäin hyvää joulua ja mitä mainiointa uutta vuotta kaikille sivuston jäsenille myös minunkin puolestani!
Pienoismallit.net uudistuu!   22.12.2016 09:37
Petri Sallinen kirjoitti:
En oikeastaan keksi mitään olennaista, jolla blogiominaisuutta voisi kehittää — toivottavasti ainakin perusajatus säilyy.
Kyllä säilyy. Missään nimessä blogit eivät tule menemään keskustelujen suuntaan, vaan merkinnät pysyvät selkeästi omina erillisesti kommentoitavina kokonaisuuksinaan kuten tähänkin asti.

Jos ei halua ylläpitää järjestelmällistä blogia, vaan sekamuotoista keskusteluketjua, niin sitä varten on jo olemassa tämä keskustelualue, jossa niin voi tehdä jo nytkin.
Heikki Lappalainen kirjoitti:
Etusivun esittely/kerronta osuuden jakaisin muutamaan kokonaisuuteen esim. historian/aiheen esittely, esittely rakennussarjasta ja lähdeluettelo, jossa voisi olla kirjoja tai linkkejä. … Lisäksi rakennussarjan lisäksi voisi listata käytetyt lisäosat ja näistä voisi olla myös linkitys yhteen tai useampaan verkkokauppaan, josta rakennussarjan tai lisäosan voisi tilata.
Tällaisia listauksia kirjoittaja voi toki halutessaan blogin johdantoon lisätä jo nytkin ja tekstin voi jäsennellä vapaasti haluamallaan tapaa.

En haluaisi kovin tarkasti alkaa määritellä sitä, miten käyttäjä haluaa blogiansa pitää, vaan jättää mahdollisimman vapaat kädet teknisten rajoitusten puitteissa. Käyttäjät kun pitävät blogejakin monista lähtökodista: kaikilla malleilla ei ole todellisia historiallisia esikuvia, tai ne eivät mallaria vain enemmälti kiinnosta, eikä myöskään mittavien taustatöiden tekeminen ennen rakentamisen aloittamista kuulu jokaisen mallarin rutiineihin. Kaikilla ei myöskään ole halua esitellä rakennussarjoja tai after market -sälää sen ihmeemmin, ja tekstin tuottaminen ylipäätänsä ei sekään ole kaikille se omin juttu, vaan osa luottaa mieluummin kerrontaan kuvien kautta.

Rakennusblogien(kin) tulisi kuitenkin palvella hyvin jokaisessa tapauksessa, ja liian tiukkaan formaattiin ohjaaminen saattaa karkottaa käyttäjiä.

Jos joskus on tulossa jonkinlainen tuotetietokanta osana aiemmassa viestissäni mainittua mallivarastonhallintaa, niin sitten sitten sitä dataa voisi toki hyödyntää blogeissakin jollain tapaa.

Ainakaan nyt alkuvaiheessa ei ole siis luvassa vapaamuotoista tekstikenttää ihmeempää tapaa projektien esittelyyn, mutta tekstikentän ohessa olevaa ohjetekstiä voisi toki muuttaa siihen suuntaan, että se kannustaisi laajempaan taustoittamiseen.

Mainittakoon tosin tässä yhteydessä, että tekstikenttä itsessään tulee olemaan nykyistä parempi läpi sivuston, eikä BBCodea tai vastaavaa enää tarvita tekstin muotoiluun, vaan muotoilut näkyvät suoraan tekstissä.
Pienoismallit.net uudistuu!   21.12.2016 11:31
Heikki Lankinen kirjoitti:
Juha K kirjoitti:
Yksi ominaisuus premium-puolelle voisi olla toiminto mallari voisi pitää kirjaa mallivarastostaan. Juu, onnistuuhan tämä "stashin" ylläpito kotona excellilläkin, mutta valmis palvelu johon syöttää mallien tiedot, joka voisi olla osittain tai kokonaan julkinen muille premium-jäsenille, ja josta esim. mallien myyntiin/vaihtoon laittaminen onnistuisi täppäämällä ko. malli, voisi olla kiinnostava.
Scalemates hoitaa jo tän puolen ilmatteeksi.
Itselläni on periaatteena, että mitään en jätä tekemättä vain sen vuoksi, että joku muu on tehnyt jotain vastaavaa aiemmin. Muutenhan tätäkään sivustoa ei olisi olemassa.

Jos siis koen, että pystyn tekemään jotain paremmin, joko kaikille tai vaikka vain tietylle kohderyhmälle, niin en anna sen estää, että en ollut apajilla ensin.

Tuo mallivaraston kirjanpitojärjestelmä olisi ihan mielenkiintoinen projekti, vaikka ei ihan Pienoismallit.netin nykyisen ydinajatuksen mukainen olekaan. On kuitenkin hyvinkin mahdollista, että jotain sen suuntaista vielä toteutankin, mutta kyseessä on joka tapauksessa pidemmän aikavälin juttu jo pelkästään suuren työmääränkin vuoksi.

Sivustouudistuksen ensimmäisen vaiheen ykkösprioriteettina on kuitenkin toteuttaa nykyiseltä sivustolta löytyvät tärkeimmät ominaisuudet uusittuina ja uusilla ominaisuuksilla paranneltuina, ja vasta uudistuksen julkaisun jälkeen on tarkoitus alkaa kehittää aivan uusia palveluja.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Mynttisen Tomi voisi ottaa kopin ja ja ottaa tästä lomakkeen testaustapahtuman ?
Niin, siis Pienoismallit.netissähän on enemmän kuin pelkkä lomake. Tarjolla on koko tietojärjestelmä mallinäyttelyiden hoitamiseksi alusta loppuun.

Testaustapahtumia ei tosin varsinaisesti tarvitse, sillä järjestelmähän on ollut ongelmitta käytössä tänä vuonna jo Armour Challengessa, Lahden pienoismallinäyttelyssä, FCMA Openissa, Kuopion näyttelyssä sekä vastikään Malliston kilpailussa.

Valmis se ei tietenkään koskaan ole ja kehitettävää riittää aina, mutta täysin toimiva järjestelmä se on. Eikä tarvitse odotella ensi vuoteen. Riittää, että syöttää tapahtuman perustiedot ja valitsee käytössä olevat luokat, niin ilmoittautumiset saa käyntiin vaikka samantien.

Jos jotain kysyttävää juolahtaa mieleen, niin viestiä minulle.

Joka tapauksessa onnea ja menestystä uudelle tapahtumalle! Toivottavasti sujuu hyvin ja saa jatkoa tulevinakin vuosina.
Pienoismallit.net uudistuu!   13.12.2016 15:48
Jari Lievonen kirjoitti:
En tarkoittanut bannerimainontaa. Mietin olisiko mahdollista tarjota palvelu jossa voisit selata/sortata/käyttää hakuja useamman tarjoajan tuoteluetteloihin tavallaan yhden näkymän lävitse ja jos mahdollista tehdä ostot samaa kautta?
Ymmärsin kyllä. Tuollaisia affiliate-linkkeihin pohjautuvia mashup-sivustojan on eri aihepiireissä olemassa todella paljon, ja niitä helppo pystyttää vähällä vaivalla. Usein niiden osoitteita näkeekin spämmättävän keskustelualueilla, ja niiden maine onkin hieman epäilyttävä. Toki myös paljon asiallisempi toteuksia löytyy, mainittakoon vaikka kotimainen vertaa.fi.

Tuo vaatii kuitenkin aina tuen tuotteita myyvän yrityksen verkkokauppa-alustalta, jotta tilitykset myyntiosuuksista voidaan laskea ja kohdentaa oikealle sivustolle.

Sitä en tosiaan osaa sanoa, että kuinka monella ulkomaisellakaan malleja myyvällä verkkokaupalla tuota tukea on ja missä affiliate-verkostoissa he ovat mahdollisesti mukana ja millä ehdoin.

Tulevaisuudessa jotain tuollaistakin voi tosiaan miettiä, jos edellytyksiä ilmenee, mutta tällä hetkellä kaupallinen hakemisto ei ole se suunta, johon haluan Pienoismallit.netiä aktiivisesti kehittää.
Jari Lievonen kirjoitti:
Tietyssä mielessä netin koko juju on siinä, että kaikki ovat mukana. Suljetut ryhmät toimivat hyvin joissakin erikoistapauksissa kuten vaikkapa jonkin tutkijajoukon mielipiteiden vaihdon välineenä, mutta veikkaan että niissä ilma happanee keskimäärin nopeammin kuin avoimissa ryhmissä.
Tämä on totta, mutta ei sinänsä liity mitenkään Premium-jäsenyyteen. Premium-jäsenillehän ei ole tulossa suljettuja keskusteluryhmiä.

Ja suljettuja keskusteluryhmiähän Pienoismallit.netissä on ollut jo hyvin pitkään. Esimerkiksi kaikki kerhot eivät ole halunneet julkista keskusteluryhmää. Myös tulevaisuudessa on mahdollista perustaa suljettuja ryhmiä, mutta Premium-jäsenyyden kanssa tällä ei tosiaan ole mitään tekemistä.

Itsekin kannatan mallailuasioissa kaikille avointa julkista keskustelua, mutta ymmärrän kyllä, että monien kerhojen ym. keskustelu on usein sen luontoista, että sitä halutaan käydä rajatun porukan kesken, eikä näissä suljetuissa ryhmissä jaetulla tiedolla ole välttämättä juuri mitään arvoakaan ryhmän ulkopuolisille.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 13:17
Jean Forsberg kirjoitti:
Henkilö X saa malliinsa 10 tähtiarviota ja näistä 10:stä tähdestä kaksi on vitosia, kaksi neljä puolikkaita, kaksi nelosta, yksi kolmonen ja loput kolme jäljellä olevaa 1,5:stä 2:een tähteen ni millä logiikalla väittämä, ettei nämä kiusapisteet tiputa keskiarvoa rajusti pitää paikkansa?
Laskin noilla pisteillä keskiarvon, joka olisi 3,55. Kun paras ja huonoin arvio poistetaan, on keskiarvo 3,63. Kun kaksi parasta ja kaksi huonointa poistetaan, on keskiarvo 3,66.

Alakanttiin annetut pisteet siis tiputtavat keskiarvoa suurinpiirtein saman verran kuin yläkanttiin annetut nostavat sitä. Siitähän keskiarvossa on kyse, ja jokainen arvio ei vain voi olla yli keskiarvon. :)

Kannattaa huomioida myös sekin, että 1,5 pistettä olisi kaikissa tapauksissa eronnut keskiarvosta yli kaksi pistettä, jolloin sen olisi joutunut sanallisesti perustelemaan. Ja näitä tapauksia on tosiaan vain muutama vuodessa, joten hyvin hypoteettisesta ongelmasta on kyse. Vaikka tietysti se on ikävää kun omalla kohdalle sattuu.

Joka tapauksessa minuun kannattaa tosiaan olla yhteydessä, jos kokee, että on joutunut väärinkäytösten uhriksi. Nyt ja jatkossakin. On kaikille osapuolille huomattavasti hedelmällisempää selvittää, mistä asiassa on todellisuudesssa kyse kuin heitellä syytöksiä muista käyttäjistä ilman mitään todisteita.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 11:52
Mika Kauranen kirjoitti:
Pääasia on mielestäni kuitenkin se, että pisteytyspolitiikan on muututtava parempaan suuntaan, muuten maksullisia ja ilmaisiakaan asiakkaita ei ole niinkuin ennen.
Mitä muutoksia haluaisit näihin ohjeisiin?
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 11:45
Kalle Rantanen kirjoitti:
mobiililaitteet huomioidaan varmasti joka tapauksessa paremmin kuin nykyisessä varsin iäkkäässä versiossa.
Kyllä. Uusi sivusto tulee olemaan täysin responsiivinen, eli toimii sujuvasti kaikilla päätelaittella.
Kalle Rantanen kirjoitti:
Sellaisen haasteen voisin Tomille heittää, että nähdäkseni yksi suurimmista ongelmista tällä hetkellä on vastausten löytäminen usein toistuviin kysymyksiin, vaikkapa klassinen "mikä olisi hyvä maaliruisku?". Nämähän on moneen kertaan käyty läpi, mutta niitä hyviä, relevantteja vastauksia on vaikea löytää. Tämä olisi keskustelupalstojen graalin malja :)
Toivon, että nuo aiemmassa viestisssäni mainitsemani kokoelmat auttavat tässä asiassa jo aika paljon.

Lisäksi keskusteluviesteistä on jatkossa mahdollista tykätä. Riippuen siitä millä tavalla ja kuinka aktiivisesti tätä ominaisuutta tullaan käyttämään, voi sen pohjalta mahdollisesti dataa jalostaa esimerkiksi juuri nostamalla parhaat vastaukset kärkeen tai korostamalla niitä jollain muulla tapaa.

Vaatisi sitten melkein sen, että uutta keskustelua aloittaessaan käyttäjän tulisi valita onko kyseessä kysymys vai muunlainen viesti.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 11:34
Jari Lievonen kirjoitti:
Voisikin olla reilumpaa pistää koko sivusto maksulliseksi
Tätä en missään tapauksessa halua tehdä, koska se olisi voimakkaasti ristiriidassa kaiken sen kanssa, miksi haluan sivustoa ylläpitää.
Jari Lievonen kirjoitti:
Jos sivuston nykyisistä käyttäjistä esim 2/3 olisi valmis maksamaan
Kun ilmainen palvelu muuttuu maksulliseksi, vain noin 10 % käyttäjistä jatkaa sen käyttöä.

Pienoismallit.netin käyttäjämäärillä on siten helposti laskettavissa, että yhtälö ei toimi. Haluan jatkossakin palvella aidosti kaikkia suomalaisia harrastajia, ja edistää harrastusta maassamme, joten maksulliseksi en ole sivustoa muuttamassa.

Korostus sen vuoksi, että joissakin viesteissä olen ollut aistivinani pelkoa siitä, että sivusto ei enää jatkossa olisi ilmainen. Tämä on kuitenkin aiheeton huoli, sillä nykyisenkaltaiset perusominaisuudet ovat jatkossakin täysin ilmaisia.
Jari Lievonen kirjoitti:
Toinen vaihtoehto on monistaa konseptia ja yrittää myydä sitä muille intressiryhmille kuin mallareille.
Tämä on tosiaan pidemmän aikavälin suunnitelmissa.
Jari Lievonen kirjoitti:
Jos intressiryhmiä on muitakin kuin mallarit niin alustaa voisi varmaankin yrittää kehittää siten että saa kaupallisia sponsoreita mukaan. Jotakin siihen suuntaan, että jos ostaja siirtyy myyjän sivuille Pienoismallit netin kautta niin siitä tulee provisio tilille.
Näitä affiliate-ratkaisujahan riittää, ja olen niitä joskus täällä kokeillut, mutta valitettavasti Suomessa on hyvin vähän sivuston kohderyhmään osuvia mainostajia tarjolla.

Tuo affiliate-kumppanuus vaatisi verkkokaupoilta teknisiä ratkaisuja käyttäjän lähteen ja ostojen seurantaan ja myyntiosuuksien tilittämiseen ym. Pelkistä klikeistä ei juuri kukaan affiliate-mainostaja ole enää nykyisin valmis maksamaan. Suomessa taitaa mallibisnes olla niin pientä, että yksikään kauppias ei ole katsonut kannattavaksi panostaa tähän.

Ulkomaisista mallikauppojen tilanteesta en tosin osaa sanoa. Heidän kanssaan jotain mahdollisuuksia voisikin olla. Mutta jos osuvia kumppaneita ei löydy, niin pelkällä geneerisellä bannerimainonnalla Google on joka tapauksessa affiliate-verkostoja paremmin tuottava yhteistyökumppani.

Jos joku tämän lukeva mallikauppias on tällaisesta yhteistyömallista kiinnostunut, niin mielelläni olen mukana kokeilussa.
Pienoismallit.net uudistuu!   12.12.2016 10:52
Tatu H kirjoitti:
Mitä tulee "kaikki mulle heti ja ilmaiseksi" - digitalisoituvassa maailmassa kaikki tätä haluaa, koska vertailupohjana on instagramit, facebookit ja twitterit. Suomen mittakaavassa ja puhuttaessa marginaaliharrastuksesta - menee hankalaksi ja turha aloittaa jauhamaan sen enempää. Muistutettakoon kuitenkin, että Tomi on repinyt kustannukset sivun ylläpitämiseen omasta tilipussistaan nämä 10 vuotta, mainosbannereilla ei vielä pitkälle pötkitä. Miksi; rakkaudesta lajiin! Kunnioitus tehdystä työstä.
Kiitti, Tatu! Nimenomaan rakkaudesta lajiin, ja näin myös jatkossa. Taloudellisestihan hommassa ei ole mitään järkeä, mutta mieluummin tekee köyhänä sitä mitä rakastaa kuin rikkaana jotain merkityksetöntä.

Tuntuuhan se kieltämättä hassulta, että tätä sivustoa verrataan startuppeihin, jotka pyörivät isoilla riskeillä ja muiden rahoilla. :) Tässä ei ole kuitenkaan tarkoitus luoda minkäänlaista kasvuyritystä tai rikastua. Ainoa tavoitteeni on saada laskut maksettua ja ruokaa pöytään.

Ja pelkästään tällä sivustolla ei ole tarkoituskaan tuota tavoitetta täyttää. Parhaimmillaan tämä sivusto voinee tuottaa enintään 15–20 % siitä mitä toimeentulo edellyttää, ja siltikään ei vielä edes köyhyysrajaa hätyytellä.
Tatu H kirjoitti:
Päivittelin kuvapankkiani eilen ja huomasin pienen seikan; jokainen kuva täytyy poistaa yksitellen. Valintatyökalu valitse kaikki, valitse useampi kuva kerralla voisi olla poikaa.
Kuvapankki poistuu kokonaan, kun uuden sivuston keskustelalueelle pystyy liittämään kuvia suoraan viestinkirjoituskentän ohesta.
Tatu H kirjoitti:
Koen nykyisen rakennusblogi-osion olevan hieman kankea. … Hybridi nykyisestä ja perinteisemmestä?
Jotain tämäntapaista olisi tarkoitus tehdä. Uudella sivustolla niin mallien kuin blogienkin kaikki kuvat ovat heti nähtävillä allekkain, eikä niitä ole enää jaoteltu omille sivuilleen.

Tämä helpottaa ja nopeuttaa kuvien selailua merkittävästi.