Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Käytän sivellinmaalauksessa pääasiassa vain akryylimaaleja ja niiden kanssa olen viime vuosina käyttänyt paljon DaVincin synteettisiä siveltimiä.

Synteettiset siveltimet eivät ole tosiaan yhtä kestäviä kuin luonnonkuitusiveltimet ovat hyvin hoidettuina, mutta itse olen joka tapauksessa ollut aina hävettävän laiska huoltamaan siveltimiä. Hyväkuntoisina DaVincit ovat mielestäni oikein hyviä siveltimiä, joten omaan käyttööni ne ovat hinta-laatusuhteeltaan aivan riittäviä. Hyvin harvoin on tosin tuntunutkaan siltä, pieleen menneistä maalauksistani olisin voinut siveltimiä syyttää. :)
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
hynkkeli kirjoitti:
Hyviä siveltimiä on ainakin Rotmarder-Kolinskyllä.
Rotmarder-Kolinsky on tosiaan sanapari, joka esiintyy usein laadukkaiden siveltimien yhteydessä. Kyseessä ei kuitenkaan valmistaja, vaan nimi viittaa eläinlajiin, jonka karvasta sivellin on tehty. Kolinsky on alue Siperiassa ja rotmarder on saksaa, suomeksi siis punanäätä. Rotmarder-Kolinskyn voi siis suomenkielisessä tekstissä kääntää punanäädänkarvasiveltimeksi tai ihan vain näädänkarvasiveltimeksi, jos ei ole turhan tarkkaa.
Laatikkodioraamat   16.2.2017 11:34
Monilla sivustoilla törmää tosiaan satunnaisesti laatikkodioraamoihinkin, mutta mainio pelkästään niille omistettu sivusto on Box Dioramas.com, josta löytyy maailman parhaiden dioraamataiteilijoiden mestariteoksia.

Sivustolta löytyy monien toinen toistaan inspiroivampien dioraamojen lisäksi myös Ray Andersonin ja Shep Painen töitä. Molemmat herrat ovat alan legendoja, ja heidän klassikkokirjoistaan opin itsekin junnuna huimasti. Tulipa silloin niiden innoittamana tehtyä omakin laatikkodioraama, joka on toistaiseksi jäänyt ainoakseni.

Houkuttelisi kyllä tehdä joskus edes toinenkin, etenkin kun nykyään valaistuksenkin voisi toteuttaa simppelimmin LEDeillä, eikä tarvitsisi verkkovirran kanssa sählätä.

Ja mitä tulee idean vanhuuteen, niin dioraamojen alkuperäinen muotohan on oikeastaan ollut suljettuun laatikkomaiseen tilaan rakennettu esitys esimerkiksi jostakin historiallisesta tai luonnontieteellisestä tapahtumasta. Näissä on yleensä ollut myös maalattu tausta, joka on sulautettu kolmiulotteiseen etuosaan. Pääasiassa näitä on tehty siis museoihin ja ne ovat olleet luonnollista kokoa, eivät pienoismalleja.

Kaikilta sivuiltaan katseltavissa oleva mittakaavaan rakennettu dioraama lienee tullut suurempaan suosioon vasta muovimallien yleistymisen myötä. Laajemmassa merkityksessä dioraamaksi luokiteltavia teoksia on tosin tehty varmasti jo tuhansien vuosian ajan; ovathan vanhimmat figuurimallaritkin venuksenveistelijöitä. :)
Laatikkodioraamat   15.2.2017 19:19
Tauludioraama on itselleni ennenkuulumaton termi, ja laatikkodioraaman konseptihan ei tosiaan ota kantaa siihen kuinka syvä laatikko on. Etenkin flat-figuureilla toteutetussa dioraamassa syvyyttä voi olla hyvinkin vähän, jolloin lopputulos on melko taulumainen.

Merkittävin ero lienee siinä, että syvyydeltään vähäiseen, taulumaiseen dioraamaan ei voida rakentaa valaistuksella yhtä vaikuttavia efektejä kuin syvempään laatikkodioraamaan, koska katselutilassa vallitseva valaistus vaikuttanee useimmissa tapauksissa merkittävästi myös dioraaman tunnelmaan.
Mersun antennilanka   14.2.2017 13:39
Tuossa Arin lisäämässä kuvassa mainitaan ymmärtääkseni paksuudeksi 1,26 mm?

Tällöin antennilanka on 1/32 mittakaavassa 0,04 mm eli noin hiuksen paksuinen.
Kaukopartiomiehet 1/72   23.1.2017 13:09
Myös Mallikauppa on ainakin aiemmin myynyt Preiserin figuureja.
Ryhmärakentelu: Suomalaisuus   18.1.2017 19:53
Aleksi Ha kirjoitti:
tänne ilmoittaudutaan ja sitten kun malli on valmis se laitetaan galleriaan näytille, ymmärsinkö oikein?
Juuri näin.

www.pienoismallit.net/ohjeet/ryhmarakentelut/
Mika Kauranen kirjoitti:
Kysyn vain, että sopivatko kaikki ilmavoimien Suomi-lekot "Suomalaisuus" -teeman alle?
Minun mielestäni "mikä on suomalaisuutta?" on kysymys, joka mallarin tulisi tämän ryhmärakentelun puitteissa esittää itselleen, ei muille.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Voipikos tähän ryhmikseen osallistua aloitetulla mallilla, jos se muuten sopii muottiin?
Normaalistihan tämä ei ole sallittua, mutta mielelläni näkisin runsaasti erilaisia tulkintoja aiheesta, joten ainakin minulle kävisi, että myös keskeneräiset tällä kertaa sallitaan.
Minunkin mielestäni suomalaisuus olisi hyvä teema juhlavuoden ryhmärakentelulle.

Suomalaisuushan on jokaiselle subjektiivinen käsite, ja jättää mukavasti mahdollisuuksia mallarin mielikuvitukselle ja omalle tulkinnalle. Tällaiseen ryhmikseen olisi siten mahdollista saada mukaan myös hieman harvinaisempia ja omaperäisempiä aiheita.
Kehityskeskustelu: Galleria   29.12.2016 17:56
Arto Junno kirjoitti:
Yhdestä kaukaa otetusta kuvasta näkee kaikki hienot efekti maalaukset?
Ei kymmenestäkään kaukaa otetusta näe.

Ymmärrän kyllä arvioinnin vaikeuden joissakin tapauksissa, mutta keinotekoisella pakottamiselle johonkin tiettyyn kuvamäärään asiaan ei pysty vaikuttamaan, koska on loppukädessä aina mallarista itsestään kiinni millaisia kuvia julkaisee.

Jossain määrin asiaa helpottaa sivustouudistuksen myötä se, että kuvat tulevat olemaan isompikokoisia, jolloin yleiskuvistakin näkee enemmän yksityiskohtia.