Pienoismallit.net

Tomi Mynttinen

Sivuston ylläpitäjä

Kiitos itsellesi ja onnittelut jäsenyyssynttäreistä! On aina mahtavaa kuulla Pienoismallit.netin myötävaikuttaneen harrastuksen aloittamisessa ja sen jatkuvuudessa. Se, että käyttäjät saavat tästä iloa ja hyötyä tekee myös sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä itselleni hauskaa ja mielekästä.

Malliesi taso on jo nyt korkea, joten mielenkiinnolla odotan tulevia projektejasi.
Model expo 2017   10.3.2017 09:32
Esa Suhonen kirjoitti:
tarviiko olla IPMS,n jäsen että pääsee osallistumaan kilpailuun??
Ei tarvitse. Kilpailu on kaikille avoin.
Esa Suhonen kirjoitti:
milloin mallit pitäisi olla expossa.
Viimeistään lauantaina 22.4. klo 11.00.

Lisätietoja löytyy Model Expon omalta sivulta Tapahtumat-osiosta: www.pienoismallit.net/tapahtumat/2017/model-expo/
Johnsonista   27.2.2017 16:04
Tervo Salminen kirjoitti:
Eipä taida tuosta lakaksi olla, tarkoitettu vain lasiosien dippailuun.
AK:lla on kaksi Gauzy Agent -tuotetta, joista tuo Jaakon linkittämä Glass Goat on nimensä mukaisesti tarkoitettu lasiosille ja Shine Enhancer puolestaan maalatuille pinnoille.

Itse en ole ehtinyt kumpaakaan kokeilla, mutta arvostelujen perusteella toimivat oikein hyvin.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v6DKarGAlAA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rL0srvGM_XI[/youtube]
Säistämisjärjestys?   22.2.2017 09:34
Nuo vaiheet 1–4 ovat hyvät noin, ja lakka riittää vain siirtokuvien kohdalle, jos rajoja ei jää näkyviin. Siitä eteenpäin ei ole mitään sääntöjä. Järjestykseen ja ylipäätänsä käytettäviin menetelmiin vaikuttaa se, millaista lopputulosta halutaan, eli missä järjestyksessä vaunulle on tapahtunut ne asiat, joita ollaan mallintamassa.

Esimerkiksi jos kaikki chippaukset tekee yhdellä kertaa, jää lopputulos vähän tylsäksi ja yksipuoliseksi, koska ei maali irtoa esikuvassakaan yhdellä kertaa, vaan ajan kuluessa. Tämän vuoksi osa chipeistä voi esimerkiksi olla lähes mudan jä pölyn peitossa kun taas tuoreimmat naarmut pinnassa lävistävät kaikki likakerrokset aina maalipintaa asti ja syvimmät myös maalikerrokset paljaaseen metallipintaan asti.

Tähän väliin en valitettavasti ehdi pidemmin kirjoitella, mutta tärkeintä on siis efektien kerrostuminen ja lomittuminen, joilla mallin pintaan saadaan realistista vaihtelevuutta ja visuaalista mielenkiintoa.
Pigmentin käyttäminen   19.2.2017 10:22
Lakkabensiiniä tosiaan käytän itsekin. Ei jätä kiitäviä läikkiä eikä tummenna pigmettiä sillä tavalla kuin fixerit, jotka vaikuttavat lähinnä siltä, että ohentimeen on sekoitettu pieni määrä jotakin lakan tapaista.
Pigmentin käyttäminen   18.2.2017 15:46
Kyllä käy, siinä mielessä kun mikään fixer ylipäätänsä käy millekään pigmentille. Puhtaassa pigmentissä kun ei ole mitään mikä fixerin kanssa reagoisi.
Öljyvärit   17.2.2017 16:35
Mikko Mäkelä kirjoitti:
Onko kenelläkään kokemusta figujen maalaamisesta öljyväreillä?
Joskus muinaisina emaliaikoinani käytin niitä jonkin verran emalien ohella, mutta ainoastaan yhden isomman figuurin olen kokonaan öljyväreillä maalannut.

Ovat kyllä mainioita erityisesti vaatetuksen ja ihon maalauksessa, mutta kuivumis- ja työskentelyaikaan tietysti pätevät nuo aiemmissa viesteissä mainitut hyvät ja huonot puolet.
Käytän sivellinmaalauksessa pääasiassa vain akryylimaaleja ja niiden kanssa olen viime vuosina käyttänyt paljon DaVincin synteettisiä siveltimiä.

Synteettiset siveltimet eivät ole tosiaan yhtä kestäviä kuin luonnonkuitusiveltimet ovat hyvin hoidettuina, mutta itse olen joka tapauksessa ollut aina hävettävän laiska huoltamaan siveltimiä. Hyväkuntoisina DaVincit ovat mielestäni oikein hyviä siveltimiä, joten omaan käyttööni ne ovat hinta-laatusuhteeltaan aivan riittäviä. Hyvin harvoin on tosin tuntunutkaan siltä, pieleen menneistä maalauksistani olisin voinut siveltimiä syyttää. :)
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
hynkkeli kirjoitti:
Hyviä siveltimiä on ainakin Rotmarder-Kolinskyllä.
Rotmarder-Kolinsky on tosiaan sanapari, joka esiintyy usein laadukkaiden siveltimien yhteydessä. Kyseessä ei kuitenkaan valmistaja, vaan nimi viittaa eläinlajiin, jonka karvasta sivellin on tehty. Kolinsky on alue Siperiassa ja rotmarder on saksaa, suomeksi siis punanäätä. Rotmarder-Kolinskyn voi siis suomenkielisessä tekstissä kääntää punanäädänkarvasiveltimeksi tai ihan vain näädänkarvasiveltimeksi, jos ei ole turhan tarkkaa.
Laatikkodioraamat   16.2.2017 11:34
Monilla sivustoilla törmää tosiaan satunnaisesti laatikkodioraamoihinkin, mutta mainio pelkästään niille omistettu sivusto on Box Dioramas.com, josta löytyy maailman parhaiden dioraamataiteilijoiden mestariteoksia.

Sivustolta löytyy monien toinen toistaan inspiroivampien dioraamojen lisäksi myös Ray Andersonin ja Shep Painen töitä. Molemmat herrat ovat alan legendoja, ja heidän klassikkokirjoistaan opin itsekin junnuna huimasti. Tulipa silloin niiden innoittamana tehtyä omakin laatikkodioraama, joka on toistaiseksi jäänyt ainoakseni.

Houkuttelisi kyllä tehdä joskus edes toinenkin, etenkin kun nykyään valaistuksenkin voisi toteuttaa simppelimmin LEDeillä, eikä tarvitsisi verkkovirran kanssa sählätä.

Ja mitä tulee idean vanhuuteen, niin dioraamojen alkuperäinen muotohan on oikeastaan ollut suljettuun laatikkomaiseen tilaan rakennettu esitys esimerkiksi jostakin historiallisesta tai luonnontieteellisestä tapahtumasta. Näissä on yleensä ollut myös maalattu tausta, joka on sulautettu kolmiulotteiseen etuosaan. Pääasiassa näitä on tehty siis museoihin ja ne ovat olleet luonnollista kokoa, eivät pienoismalleja.

Kaikilta sivuiltaan katseltavissa oleva mittakaavaan rakennettu dioraama lienee tullut suurempaan suosioon vasta muovimallien yleistymisen myötä. Laajemmassa merkityksessä dioraamaksi luokiteltavia teoksia on tosin tehty varmasti jo tuhansien vuosian ajan; ovathan vanhimmat figuurimallaritkin venuksenveistelijöitä. :)