Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Parhaat mallit   20.4.2018 21:55
Nuo mallit valitaan samalla tavalla kuin viikon malli, eli pelkästään sivuston jäsenten antamien arvioiden perusteella.
Maalien sävynumerot   12.3.2018 12:29
Samppa.M kirjoitti:
Seuraava projekti taas tulee Revelin paketoimana ja aijon käyttää siinä testimielessä Vallejon ruiskumaaleja.
cdn.acrylicosvallejo.com/0049261608364909a238add9b4a53745/CC073-rev05.pdf

Tuossa linkki taulukoihin, jossa Vallejon maalien vastaavuudet muiden valmistajien maaleihin ja eri väristandardeihin.
Samppa.M kirjoitti:
Täsmääkö eri valmistajien merkinnät keskenään, ja jos ei, niin onko jotain hyvää keinoa löytää oikeat sävyt vai täytyykö ne vaan sitten vertailla ja opetella itse.
Kannattaa muistaa, että maalausohjeissa olevat värisävyt voivat jo sinällään olla hyvinkin suuntaa-antavia lähimpiä vastaavuuksia tietyn maalivalmistajan valikoimasta, ja todellisessa esikuvassa käytetyt värisävyt ovat saattaneet olla joskus melkoisestikin erilaisia. Siksipä tuostakin linkittämästäni taulukostakin löytyvät lähimmän vastaavuuden lähimmät vastaavuudet saattavat olla joissakin tapauksissa jo hyvin kaukana todellisuudesta.

Toisaalta ei ole edes mahdollista valita malliinsa sellasia sävyjä, jotka ovat jokaisen mielestä täysin autenttiset, joten on kyseenalaista kannattaako siihen edes pyrkiä. Kannattaakin sen sijaan tutustua todellisissa esikuvissa käytettyihin sävyihin eri lähdeaineistoja hyödyntäen, ja etsiä riittävän hyvin vastaava valmis sävy valitsemaltaan maalivalmistajalta tai tarvittaessa itse sekoittaa eri purkeista omaan silmään hyvältä näyttävät sävyt.

Useissa tapauksissa tuon tutkimusvaiheen voi myös ulkoistaa. Monista yleisimmistä sävyistä vallinnee suht hyvä konsensus harrastajien keskuudessa, ja googlettamalla löytyy sekoitusohjeita sekä tietoa hyvistä valmiista sävyistä.

Ei ole kuitenkaan mitenkään mahdotonta saada hyvinkin uskottavasti maalattua mallia aikaiseksi suoraan maalausohjeita ja vastaavustaulukoita seuraamalla. Sokeasti niitä ei kannata kuitenkaan noudattaa, vaan pyrkiä varmistajaan sävyjen sopivuus muistakin lähteistä.
Mitä työn alla?   10.1.2018 08:10
Mika Kauranen kirjoitti:
Jos lisätilan saaminen on mahdollista, niin sen pitäisi olla mahdollista kaikille ilman mitään erityispyyntöä (vaikka mallin saamien pisteiden pohjalta).
Nimenomaan juuri näinhän järjestelmä toimiikin. Sinullakin on saamiesi arvioiden pohjalta käytössäsi jo kolminkertainen levytila siihen nähden mitä se on aluksi ollut. Lisäksi tuplasin nyt vielä senkin.

Tulevaisuudessahan levytilarajoitukset tulevat poistumaan kokonaan.
Mallien arvioinnista   5.1.2018 11:28
Kalle Korkala kirjoitti:
Joo, olisi mielenkiintoista kuulla tämän blogini jälkeen down-pisteyttäjältä perusteluja. Mutta eihän niitä kuulu, on kiva viduila nimettömänä. Kuvastaa hyvin arvion antajan henkistä arvomaailmaa.
Mistään tällaisesta ei varmasti ole kyse. Jotta kenellekään ei jäisi väärää käsitystä palvelusta ja jäsenten vilpittömyydestä, niin liitin alle kuvan, josta ilmenevät nämä tämän keskustelun aloittamisen jälkeen Kallen malleille eri käyttäjien toimesta annetut keskiarvosta alaspäin poikkeavat arviot.

www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/95/92/139592.jpg

Jos tuntee mielipahaa tuollaisten arvioiden vuoksi, niin voisi olla ihan hyvä harkita arvioinnin ottamista kokonaan pois käytöstä omissa malleissaan, koska arviointiominaisuus ei silloin palvele tarkoitustaan.

Kannattaa myös pitää mielessä, että jotta arviot voisivat ylipäätänsä heittää alaspäin keskiarvosta, on moni antanut aiemmin myös niitä korkeampia arvioita. Toistetaan jälleen, että jokainen arvio ei voi olla keskiarvoa korkeampi, ja myös niitä ylöspäin poikkeavia arvioita tulee samalla tavalla. Tärkeintä on keskiarvo.

Tarkastellaan lopuksi vielä käytännön esimerkkinä vaikka tuota Kallen Focke-Wulfia, jonka keskiarvo 3,22 muodostuu 25 arviosta. Näistä 13 on keskiarvoa korkeampia ja 12 keskiarvoa matalampia. Mediaani on 3,25 ja moodi on 3,00. Erittäinkin normaalilta näyttää siis.
Hyvää Joulua!   24.12.2017 10:50
Hyvää ja rauhallista joulua kaikille mallareille. Kiitokset sivuston jäsenille kuluneesta vuodesta ja onnellista uutta vuotta 2018. Pidetään yhdessä mallailuharrastuksen lippua korkealla jälleen tulevanakin vuonna!
Lämpimästi tervetuloa sivustolle ja takaisin harrastuksen pariin!

Havaintosi pitävät hyvin paikkansa. Vaikka harrastajamäärät eivät ole lähelläkään mallailun kultavuosien tasoa, hemmotellaan tämän päivän mallareita määrällisesti ja laadullisesti mahtavalla malli- ja tarvikevalikoimalla, jollaisesta ei osannut menneinä vuosikymmeninä unelmoidakaan.

Onnea E-100-projektiin! Hitaasti ja rauhallisesti on varmasti oikea tapa aloitella. :)
Kehityskeskustelu: Keskustelut   20.12.2017 22:27
Ei ole tuollaista kieltoa tosiaan koskaan ollut. Toki sellainen voidaan lisätä, jos sille nähdään tarvetta.

Itse en vain ole näiden myyntipalstojen suurkuluttaja, enkä ihan suoralta kädeltä osaa varmuudella sanoa, miksi tällainen kielto pitäisi olla. En toki itsekään järin paljon innostu siitä, että täällä on muutama käyttäjä, jotka eivät tee sivustolla mitään muuta kuin mainostavat Huuto.net-kohteitaan.

Koetaanko tämä muidenkin mielestä ongelmaksi ja jonkinlaiseksi spammaamiseksi, vai onko muitakin syitä? Mielelläni kuulisin teiltä paremmin asiaa tuntevilta lisätietoja niistä ongelmista, joita huutokauppasivustoille linkittäminen aiheuttaa.
Miten olisi vuodenvaihteen pyhien yli kestävä ryhmis? Vaikka 24.12.–6.1. Tällöin olisi kaksi viikkoa aikaa saada malli valmiiksi, jolloin osallistuminen olisi helpompaa myös heille, jotka viettävät joulun tai uudenvuoden muualla kuin kotona.

Tästä voisi tehdä sitten jokavuotisen perinteen, ja ryhmikseen osallistumalla saisi aina uuden mallailuvuoden vauhdilla käyntiin. :)
Tervo Salminen kirjoitti:
näitä extrapitkiä viikonloppuja on vaan kovasti harvassa
Totta. Pitäisikö olla sitten vaikka valmista viikossa -ryhmärakenteluja? :)