Pienoismallit.net

Tomi Mynttinen

Sivuston ylläpitäjä

Kysymys mittakaavoista   12.7.2018 14:38
Ei ole olemassa mitään yhtä tahoa, joka standardisoisi mittakaavoja, vaan yleisimmät mittakaavat ovat vuosikymmenten saatossa muodostuneita käytäntöjä.

Useat "oudot" mittakaavat ovat syntyneet tuuma- ja jalkamittojen suhteiden mukaisesti. Esimerkiksi mainittu 1:48 on muodostunut siitä, että kyseisessä mittakaavassa yksi jalka on 1/4 tuumaa. Tästä englanninkielisissä teksteissä usein esiintyvä nimi quarter scale. Vastaavasti 1:16 mittakaavassa 1 jalka on 3/4 tuumaa, 1:72 mittakaavassa 1 jalka on 1/6 tuumaa jne.

Sen sijaan 1:35 on vain sattumalta valikoitunut mittakaava. Tamiya teki 70-luvulla motorisoidun Panther-panssarivaunun rakennussarjan, ja mallin koko määräytyi sen mukaan, että tarvittavien sähkökomponenttien tuli mahtua sopivasti rungon sisälle. Seuraaville Tamiyan tuottamille vaunuille valittiin sama mittakaava, ja niiden saaman suosion myötä muut valmistajat alkoivat käyttää samaa mittakaavaa.
Mersun hienous?   24.5.2018 15:00
Muistuttaisin siitä, että poliittiset ja uskonnolliset aiheet eivät kuulu Pienoismallit.netiin. Valitettavasti jouduin poistamaan tästä keskustelusta useamman poliittisia aiheita käsittelevän ja niihin viittaavan viestin.

Jätetäänhän nuo aiheet jatkossakin muille foorumeille, ja pysytään täällä mallailuun liittyvässä keskustelussa.
Mallien kuvaamisesta   14.5.2018 07:47
Tervo Salminen kirjoitti:
montako 5000 kilotavun kuvaa mahtuu 1500:n kilotavuun?
Keskimäärin 1 500 kilotavuun mahtuu 19 kuvaa.

Tuo levytilarajoitus ei siis liity siihen mikä on palveluun ladattavan alkuperäisen kuvan koko, vaan mikä on siitä palvelimella tehtävän pienennetyn ja pakatun kuvan koko.

Tämä pienennys ja pakkaus tehdään kuvan lisäyksen yhteydessä automaattisesti jokaiselle kuvalle. Tämän vuoksi kuvia ei kannata millään tapaa yrittää optimoida ennen palveluun lisäämistä, sillä siitä ei ole mitään hyötyä, mutta se saattaa heikentää lopullisen kuvan laatua.
Mallien kuvaamisesta   13.5.2018 13:36
Tervo Salminen kirjoitti:
??? Yhdeksän megan kuvasta valittaa, että liian iso! Aika harva originaaleja laittaa "yleiseen" jakoon.
Tarkoitin siis, että kuvat kannattaa lisätä niin isona kuin tekniset rajoitukset ja omat periaatteet mahdollistavat. :)
Mallien kuvaamisesta   13.5.2018 12:46
Kannattaa huomioida, että Pienoismallit.netiin kuvat kannattaa kuitenkin lisätä niin suurikokoisina kuin mahdollista.
Parhaat mallit   23.4.2018 08:33
Tervo Salminen kirjoitti:
Noh, jupinoista päätellen joku on kuitenkin listalla nähnyt malleja, joilla pisteytysoptio ei ole päällä?
Tuo on ollut mahdollista, sillä listalle on haettu korkeimman keskiarvon saaneita malleja huomiomatta sitä, ovatko ne sillä hetkellä arvioitavissa. Arviointimahdollisuudenhan voi mallikohtaisesti ottaa kesken kaiken pois käytöstä.

Väärinkäsitysten ja hämmennyksen välttämiseksi muutin tuota nyt siten, että listalla näkyy jatkossa vain malleja, jotka ovat sillä hetkellä arvioitavissa.

Lisäksi muutin listauksen nimen muotoon "arvostetuimpia uusia malleja", jotta olisi entistäkin selkeämpää, että mistään kilpailustahan ei ole kyse.
Tervo Salminen kirjoitti:
Mites jos toi 15 ei tule täyteen, eikä mitään arvota?
Siinä tapauksessa listalla näkyisi alle 15 mallia.
Parhaat mallit   21.4.2018 18:39
Tervo Salminen kirjoitti:
"Jos valitset näytä parhaat mallit, näet etusivulla satunnaisessa järjestyksessä 15 mallia, jotka on lisätty 14 vuorokauden sisällä ja ovat saaneet parhaat arviot."

Ei taida nykyisellä kävijämäärällä tulla viittätoista kilpailumallia kahdessa viikossa (taikka yleensäkään mallia). Mistähän toi algoritmi arpoo loput? Vai näyttääkö vain satunnaisia malleja.
Ei arvo mistään. Kuten jokainen voi itsekin käydä toteamassa, on listalla tällä hetkellä 15 mallia, joista vanhin on lisätty 8.4., eli sunnuntaina kaksi viikkoa sitten.

Uusia arvioitavia malleja tulee tällä hetkellä keskimäärin 12 kpl viikossa, joten mitään ongelmaa listan muodostamisessa ei ole.
Parhaat mallit   20.4.2018 21:55
Nuo mallit valitaan samalla tavalla kuin viikon malli, eli pelkästään sivuston jäsenten antamien arvioiden perusteella.
Maalien sävynumerot   12.3.2018 12:29
Samppa.M kirjoitti:
Seuraava projekti taas tulee Revelin paketoimana ja aijon käyttää siinä testimielessä Vallejon ruiskumaaleja.
cdn.acrylicosvallejo.com/0049261608364909a238add9b4a53745/CC073-rev05.pdf

Tuossa linkki taulukoihin, jossa Vallejon maalien vastaavuudet muiden valmistajien maaleihin ja eri väristandardeihin.
Samppa.M kirjoitti:
Täsmääkö eri valmistajien merkinnät keskenään, ja jos ei, niin onko jotain hyvää keinoa löytää oikeat sävyt vai täytyykö ne vaan sitten vertailla ja opetella itse.
Kannattaa muistaa, että maalausohjeissa olevat värisävyt voivat jo sinällään olla hyvinkin suuntaa-antavia lähimpiä vastaavuuksia tietyn maalivalmistajan valikoimasta, ja todellisessa esikuvassa käytetyt värisävyt ovat saattaneet olla joskus melkoisestikin erilaisia. Siksipä tuostakin linkittämästäni taulukostakin löytyvät lähimmän vastaavuuden lähimmät vastaavuudet saattavat olla joissakin tapauksissa jo hyvin kaukana todellisuudesta.

Toisaalta ei ole edes mahdollista valita malliinsa sellasia sävyjä, jotka ovat jokaisen mielestä täysin autenttiset, joten on kyseenalaista kannattaako siihen edes pyrkiä. Kannattaakin sen sijaan tutustua todellisissa esikuvissa käytettyihin sävyihin eri lähdeaineistoja hyödyntäen, ja etsiä riittävän hyvin vastaava valmis sävy valitsemaltaan maalivalmistajalta tai tarvittaessa itse sekoittaa eri purkeista omaan silmään hyvältä näyttävät sävyt.

Useissa tapauksissa tuon tutkimusvaiheen voi myös ulkoistaa. Monista yleisimmistä sävyistä vallinnee suht hyvä konsensus harrastajien keskuudessa, ja googlettamalla löytyy sekoitusohjeita sekä tietoa hyvistä valmiista sävyistä.

Ei ole kuitenkaan mitenkään mahdotonta saada hyvinkin uskottavasti maalattua mallia aikaiseksi suoraan maalausohjeita ja vastaavustaulukoita seuraamalla. Sokeasti niitä ei kannata kuitenkaan noudattaa, vaan pyrkiä varmistajaan sävyjen sopivuus muistakin lähteistä.