Pienoismallit.net

Tomi Filppu

Sivuston ylläpitäjä

Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 13:50
J Pokki kirjoitti:
Premium-jäsenyys voisi mahdollisesti tuoda esimerkiksi lisää tilaa ja mahdollisuuden käyttää suurempia kuvia?
Juuri näin. Tai itseasiassa varsinaisten levytilarajoitusten olisi tarkoitus poistua kokonaan ja rajat perustuvat jatkossa kuvien määrään, mikä on selkeämpää. Premium-jäsenet voivat sitten lisätä muita enemmän kuvia, eivätkä kuvien määrät ole enää jatkossa sidoksissa arvioiden keskiarvoon.

Lisäksi kaikkien nähtäville tulee nykyistä isompia kuvia, mutta Premium-jäsenillä on mahdollisuus nähdä ja näyttää kuvat vielä huomattavasti sitäkin isompina.

Myös kuvien lisäämisestä tulee nykyistä nopeampaa ja yksinkertaisempaa, ja kuvia on mahdollista lisätä useampi yhdellä kertaa.
J Pokki kirjoitti:
Olisiko tässä mistään kotoisin se, että anonymiteeti poistuisi vain reilusti keskiarvosta poikkeavien pisteiden kanssa.
Kalle vastasikin tähän hyvin, eikä minulla ole juuri lisättävää. Minäkin uskon, että hyvin harva kokee ongelmaksi kertoa antaneensa arvion, joka on lähellä enemmistön antamia arvioita?
J Pokki kirjoitti:
Esim. "suutuin rakentajalle keskustelupalstalla syntyneen riidan takia, joten käyn kostoksi pienentämässä antamiani arvosanoja kaikista hänen malleistaan" tms. pikkusieluisuutta.
Tällaisia spekulaatioitahan syntyy kun arviot ovat anonyymejä, mutta anonyymiyden poistuminen tosiaan poistaa nämä arvailut. Todellisuudessahan en edes ole koskaan havainnut minkäänlaista kostopisteytystä tapahtuneen väitteistä huolimatta.

Tilastotietoa sen verran, että tänä vuonna keskiarvosta huomattavasti poikkeavia arvioita (yli 2 tähteä alakanttiin) on annettu kaksi kappaletta. Kun arvioita on vuoden aikana annettu yhteensä yli 13 300, on mielestäni tarpeetonta millään tapaa monimutkaistaa järjestelmää vain näiden yksittäistapausten estämiseksi. Etenkään kun kummassakaan tämänvuotisessakaan tapauksessa ei näy olevan minkäänlaisesta henkilökohtaisuudesta kyse (saman arvioijan toimesta on annettu myös keskiarvosta yläkanttiin olevia arvioita samalle mallarille).

Haluaisin saada arvioiden antamisen käyttökokemuksesta mahdollisimman miellyttävän, jotta arvioita myös annetaan mahdollisimman paljon. Tällöin vaakakupissa painavat merkittävästi enemmän ne 99,99 % käyttökerroista jolloin väärinkäytöksiä ei tapahdu.

Joka tapauksessa mikään muutoshan ei ole sellainen, etteikö voitaisi tarvittaessa palata takaisin vanhaan jos jokin ei toimikaan toivotulla tavalla.
Pienoismallit.net uudistuu!   8.12.2016 10:18
Jukka Kauppinen kirjoitti:
Miksipä ei joskus näkisi premiumjäsenille olevia tuotearvontoja yms mikäli jokin harrastekauppa intoutuisi palkintoja tarjoamaan. Ikäänkuin porkkanaksi osallistumaan ylläpitokuluihin.
Minulla on jonkin verran suunnitelmia mahdollisista yhteistyökuvioista alan yritysten kanssa. Tuollainen arvontakin olisi hyvinkin mahdollista, kuten myös vaikkapa viikon mallin palkitseminen sponsorin toimesta.
Jukka Kauppinen kirjoitti:
kenties myös mahdollisuus lisätä videomuotoisia oppaita?
Videomuotoisten oppaiden lisääminen tulee kyllä onnistumaan jatkossa.
Pienoismallit.net uudistuu!   7.12.2016 15:42
Kalle Rantanen kirjoitti:
Asteikon muuttamista 0,1 "tähden" tarkkuudelle en sen sijaan oikein osaa nähdä tarpeellisena. En usko, että käytännössä kukaan pystyy todellisuudessa arvioimaan malleja tuolla tarkkuudella.
Tässä oli ajatuksena oikeastaan yksinomaan se, että voisi antaa ns. kannatuspistelisää ilman että se vaikuttaa merkitsevästi varsinaiseen arvioon.

Mistään erityisen merkittävästä asiasta ei siis mielestäni ole kyse, ja yhtä hyvin asteikko voi pysyä nykyiselläänkin, jos tarkemmalle ei nähdä todellista tarvetta. Se tulee kuitenkin olemaan vain yksi helposti muutettavissa oleva numero asetuksissa, joten testausvaiheessa voidaan sitten kokeillakin mikä tuntuu parhaalta.
Jonkka kirjoitti:
Aikanaan koulussa oli täydet numerot, puolikkaat ja päälle vielä miinus ja plus eli 0,25 tähden jako. Voisiko tämä olla kompromissi?
Kuulostaa mielestäni fiksummalta. Mitäs mieltä muut ovat?
Kalle Rantanen kirjoitti:
Minun toivomuksenani olisi haun kehittäminen niin, että sillä löytäisi keskusteluista paremmin jotain :) Nyt on nimittäin yleensä helpompi käyttää Googlea.
Tästä syystä haku tullee aluksi käyttämääkin Googlen indeksiä, ja paremmin toimivan sivuston oman haun rakentaminen on edessä sitten myöhemmin, jos tälle ylipäätänsä nähdään tarvetta.
Pienoismallit.net uudistuu!   7.12.2016 12:34
Kiitoksia kaikille hyvästä vastaanotosta!
Taisto tave Sorola kirjoitti:
Olisiko se mitään esim, jos otat live showt ohjelmistoon! Siis kokoat jonkun 3-4 henkeä eri asiantuntioita PM-aloilta ja pidätte live illan esim aluksi kerran kk, johon voi katsojat ja seuraajat esittää netin kautta kysymyksiä ja te vastaatte.
Tämä on ideana loistava. Kuuntelen paljon podcasteja ja olenkin usein miettinyt, että mallailuaiheinen kotimainen podcast olisi kiinnostava, ja videomuodossahan se olisi vielä moninkertaisesti kiinnostavampi.

Valitettavasti minulla ei ole kuitenkaan ainakaan nyt alkuvaiheessa resursseja tällaisen toteuttamiseen, mutta olisi toki hienoa jos jotain tämän kaltaista olisi tulevaisuudessa mahdollisuus järjestää.

Toki jos joku vapaaehtoinen haluaa ottaa tästä ideasta kopin, niin olen valmis auttamaan sen minkä pystyn.
T.I.Mäenpää kirjoitti:
Premium- jäsen saisi laittaa malleja arvosteltavaksi ja arvostella muiden malleja -ilmaisjäsenet saisivat vain tyytyä katselemaan niitä?
Kyllä kaikki jäsenet saavat jatkossakin lisätä ja katsella malleja sekä arvioida niitä. Tällaiset tärkeät perustoiminnot haluan pitää jatkossakin ilmaiseksi kaikkien käytettävissä.
Mikko Väätäinen kirjoitti:
Toivon mukaan saadaan myös kuriin ne 1 ja 2.5 tähden kiusanheget jotka ovat pyörineet myös upeiden mallien joukossa härkkimässä täällä.
Mallien arviointi on ollut koko olemassaolonsa ajan ehkä eniten mielipiteitä jakanut ominaisuus sivustolla. Kaikkia tyydyttävään ratkaisuun on mahdotonta päästä, mutta olen kuunnellut mielipiteitänne ja tarkoitus olisi kokeilla muutamaa isoa muutosta, joiden toivon vievän arviointia enemmän eteen- kuin taaksepäin.

Suurin muutos olisi anonyymiyden poistuminen. Kaikki tällä vanhalla sivustolla anonyymisti annetut arviot pysyvät toki jatkossakin anonyymeinä, mutta uudella sivustolla annettujen arvioiden kohdalla olisi mahdollista nähdä kuka arvion on antanut. Tämän pitäisi poistaa spekulointi kiusanteosta ja tarvittaessa arvion antajaa voi lähestyä yksityisesti. Toisaalta tämä myös kaventanee arvioiden jakaumaa ja saattaa vähentää niiden määrää.

Toinen iso muutos olisi mahdollisuus muuttaa arvioita niiden antamisen jälkeen. Nykyinen keskiarvo olisi myös näkyvillä jo arviota annettaessa.

Pienempi muutos olisi arviointiasteikon muuttuminen 0,1 tähden tarkkuuteen nykyisen 0,5 sijasta.

Myös arvioiden antamisen käyttöliittymä erityisesti pienillä näytöillä ja kosketuslaitteilla tulee olemaan merkittävästi nykyistä parempi.
Pienoismallit.net uudistuu!   6.12.2016 20:19
Pienoismallit.net täyttää tänään kymmenen vuotta! Tänä juhlapäivänä onkin hyvä kertoa sivuston tulevaisuutta koskevista uusista tuulista.

Julkaisin sivuston virallisesti 6. joulukuuta 2006. Tämän jälkeen sivusto on kehittynyt todella paljon, mutta edellisen suuremman uudistuksen olen toteuttanut kesällä 2008. Vaikka uusia ominaisuuksia on senkin jälkeen tipahdellut, ei sivusto ole enää useampaan vuoteen ollut teknisesti täysin ajan tasalla.

Merkittävin syy tähän on ollut päivätyöni, joka vei liikaa sitä aikaa ja jaksamista, jota tämän vapaa-ajalla harrastepohjalta ylläpitämäni sivuston kehittäminen olisi vaatinut.

Päivätyöt eivät kuitenkaan ole enää häiritsemässä, sillä tulin ensin lomautetuksi, ja kun lopulta selvisi, että töitä ei riittäisi jatkossakaan, tuli eteeni samalla hyvä mahdollisuus pohtia kokonaan uutta suuntaa työuralleni.

Olen aina haaveillut siitä, että voisin jollain tapaa työskennellä mallailun parissa. Tuntui siten luontevalta yhdistää jatkossakin sekä harrastuksellinen että ammatillinen osaamiseni, mutta tehdä se astetta vakavammin ja yrittää saada siitä myös toimeentuloa.

Aion siis jatkossa työllistää itse itseni. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että tulen panostamaan merkittävästi Pienoismallit.netin kehittämiseen, ja pystyn vihdoin toteuttamaan myös monia kipeästi kaipaamianne uudistuksia sivustolle.

Sivusto uudistuu ensi vuoden aikana täysin, mutta säilyy toki jatkossakin ilmaisena. Maksullisen Premium-jäsenyyden hankkimalla saa kuitenkin käyttöönsä lisäominaisuuksia.

Pienoismalliharrastus on Suomessa kuitenkin niin pientä, että pelkästään tällä sivustolla ole mitenkään mahdollista hankkia toimeentuloa. Haaveissani onkin vastaavan kaltaisten sivustojen perustaminen myös muille arts and crafts -harrastajaryhmille. Lisäksi kiinnostaisi luoda kansainvälinenkin pienoismallisivusto tai -sivustoverkosto sekä tehdä satunnaisempia freelance-projekteja lähinnä web-suunnittelun, mutta mahdollisesti myös mallinrakennuksen parissa.

Itselläni ei ole aiempaa yrittäjäkokemusta, joten paljon on opittavaa, ja nähtäväksi jää, onnistunko noista edellä mainituista puroista kasaamaan sellaista virtaa, jolla olisi todellisuudessa mahdollista hankkia toimeentulo, mutta pakko yrittää. Kirjaimellisesti. :)

Pienoismallit.net 2017

On vielä liian aikaista sanoa milloin sivustouudistus tulee näkemään päivänvalon, mutta tarkoitus olisi saada uusi sivusto testattavaksenne ensi vuoden alussa. Tulen totta kai tiedottamaan aiheesta sitä mukaa kun kerrottavaa on.

Kerron myöhemmin myös tarkemmin siitä, mitä kaikkea uudistus käytännössä tulee tarkoittamaan. Paljon uusia ominaisuuksia on jo selvillä tai vähintään syvällä mietintämyssyssä, mutta osa on vielä täysin avoinnakin. Tarkoitus on kuitenkin jatkossakin palvella suomalaisia pienoismalliharrastajia sekä alan yhdistyksiä ja yrittäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.

Vuosien varrella olen saanut rutkasti kehitysehdotuksia, ja niiden pohjalta on ollut hyvä vedellä isoja linjoja ja nysvätä pienempiäkin yksityiskohtia, mutta korvat entistäkin hörömmällä kuuntelen nyt kaikkia ajatuksianne ja toiveitanne siitä mitä Pienoismallit.netiltä tulevaisuudessa kaivataan.

Millainen on mallailuharrastajaa parhaiten palveleva sivusto vuonna 2017?
Mallinäyttelyn järjestäminen   5.12.2016 20:17
Kiitos hyvästä palautteesta! Mukava kuulla, että järjestelmästä on ollut iloa. :)
Jani Pasanen kirjoitti:
Olisin kaivannut mahdollisuutta valita monta kerralla ja näille tehdä paikalle saapumisilmoituksen tai poisjääneeksi
Tämän pitäisi kyllä onnistua jo nykyisessä järjestelmässä valitsemalla ilmoitettujen mallien listalta halutut mallit ja klikkaamalla tämän jälkeen merkitse saapuneeksi- tai merkitse saapumattomaksi -painiketta (ks. tämän keskustelun aloitusviestin ensimmäinen kuva).
Jani Pasanen kirjoitti:
luokkien yhdistäminen piti tehdä malli kerrallaan, tässäkin olisi tosikätevä valita listalta mallit, jotka vaihtavat luokkaa
Luokkien yhdistämisen logiikkaa järjestelmässsä ei ole tosiaan lainkaan. Laitetaan siis tämäkin todo-listalle.
Mallinäyttelyn järjestäminen   4.12.2016 14:14
Heikki Lankinen kirjoitti:
"Type once, use many times"
Näinhän sen pitäisi olla.

Tuon voisi toteuttaa siten, että mallia ilmoitettaessa oletustekstinä on sama teksti, joka mallilla on ollut edellisessäkin näyttelyilmoittautumisessa.

Ja vain mikäli on ilmoittamassa mallia ensimmäistä kertaa näyttelyyn, olisi oletuksena mallikansion kuvausteksti kuten nytkin.
Mallinäyttelyn järjestäminen   4.12.2016 13:16
Juuri noinhan se jo toimii. :)

Teksti otetaan vain oletukseksi tekstikenttään, johon käyttäjä voi itse kirjoittaa mitä haluaa. Tekstiä voi siis lyhentää ja muokata tai sen voi kirjoittaa kokonaan uusiksi.
ME-109E - Deceptive site   1.12.2016 18:36
Ilmoitus näyttäisi jo kadonneen. Ehkä kyseessä oli vain jokin tilapäinen häiriö Googlella, mene ja tiedä.
ME-109E - Deceptive site   1.12.2016 16:22
Kalle Rantanen kirjoitti:
Minunkin paras veikkaukseni on, että sivulla olisi sattunut olemaan epäilyttävä mainos.
Tuo varoitus tulee tosiaan Googlen järjestemästä, ja myös kaikki sivustolla olevat mainokset tulevat Googlen kautta. Siksi hieman ihmetyttäisi, jos Googlen logiikka päättelisi mahdollisen epäilyttävän mainoksen tapauksessa ongelman olevan mainosta näyttävällä sivustolla, eikä mainoskoodia jakelevassa Googlen omassa järjestelmässä.

Mahdotontahan se ei tietysti siltikään ole, ja on tosiaan vaikea keksiä mihin muuhunkaan tuo voisi liittyä. Vaikea kuvitella sitäkään, että kukaan yksittäinen henkilö voisi ilmiantaa sivustoja, jotka määriteltäisiin epäilyttäviksi ilman tarkistusta. Kiusanteon mahdollisuudet tuollaisessa olisivat liian ilmeiset.