Pienoismallit.net

Kotitekoinen maalauskaappi

Hinta n. 130-150 euroa

Ruiskumaalauksessa syntyvien hiukkasten poistuulettaminen on olennaisen tärkeä osa pienoismalliharrastusta. Maalauskaapit ovat valmiina ostettaessa kuitenkin varsin hintavia. Itse päädyin kokeilemaan kotitekoista ratkaisua. Hieman soveltaen syntyi idea muoviseen laatikkoon rakennettavasta versiosta, jonka muut pääkomponentit ovat moottoroitu tuuletin sekä taipuisasta mutta kestavästä materiaalista tehty poistoilmaletku.

Netistä löytyy monenlaisia hyviä ohjeita maalauskaapin rakentamiselle silloin kun käytössä on kaapille soveltuva tila. Kuitenkaan monet meistä mallareista eivät ole niin onnekkaista. Tarkoitus oli tehdä sellainen, joka on helposti siirrettävissä tarpeen mukaan, ja jollaisen kanssa pärjää kerrostaloasunnossa asuvakin.

Kestomuovisen laatikon löytää marketista kuin marketista parilla eurolla. Tuulettimen mentävä reikä vain pohjaan ja menoksi. Ostin pienellä riskilläkin tekniikan alan liikkeestä vain parinkympin hintaisen 12V/8A tehoisen veneen moottoritilaan tarkoitetun tuulettimen. Tämä täytyi kuitenkin muuntaa verkkovirtaan soveltuvaksi, mistä koitui noin 50 euron lisäkustannus sähköasentajan työstä ja osista. Sähkötyötä ei saa tehdä itse! Yllättävän vaikeaa oli löytää värkkiin soveltuvaa poistoilmaletkua. Lopulta teollisuusalan liikkeestä löytyi sellaisenaan tarkoitukseen soveltuva 3 metrin pituinen laadukas "haitariletku" hintaan 50 euroa. Omassa käytössäni johdan letkun oven raosta parvekkeelle alkaessani maalaamaan. Tuulettimeen letku on kiinnitetty parin euron hintaisella kiristysrullalla.

Tuuletin on riittävän tehokas maalaushiukkasten poisjohtamiseen. Myös hajuhaitat vähenevät huomattavasti.

Sellainen lisäohje, että suosittelen jonkinlaisen pölysuodattimen asentamista tuulettimen suuaukkoon, jotta tuuletin pysyy puhtaampana.

Kommentit

Kallis haitariletku, pystyisiköhän Willtechin poistoletkua hyödyntämään? En tosin tiedä kuka tällä hetkellä Suomessa myy Willtechin imukaappeja ja tarvikkeita, omani tilasin aikoinaan Saksasta. shop.wiltec.info…info.php/info/p4423_Extension-Hose-for-the-Extraction-Unit-WilTec-420.html
Scale Supply Oy myy Wiltecin maalauslaatikkoa, hintakaan valmiille ei ole ihan kauhea
Pekka Muikku kirjoitti:
Kallis haitariletku,
Olihan se. En tosiaan rakennusvaiheessa meinannut löytää sopivaa mistään päin Suomen niemeä. Ulkomailtakaan ei löytynyt edullista ratkaisua. Nyt voi toki olla toisin. Pidän kestävää letkua ehkä tärkeimpänä koko rakennelmassa, koska siirrän ja puran sen vähän väliä. Sen on kestettävä kovaakin rasitusta ja taittelua ja myös pientä talvipakkasta.

Letku oli kallis mutta on toiminutkin todella hyvin ja käytännöllisesti. Mutta käyhän tuossa periaatteessa vaikka vanhan pölynimurin letku tms, kunhan löytää sopivat sovitusratkaisut.
Hyvä idea, melko kallis toteutus. Kiehtova projekti joka tapauksessa. Mutta kipinäsuojattua puhallinta voi olla hankala löytää kyllä suoraan 220V. Joskus pähkäilin hieman samanlaista kun nurkissa pyörii tarpeeksi tavaraa tyyliin vanha poistoilmapuhallin, muovilaatikoita, alumiinihaitariletkua ja viemäriosia jne. kuitenkin, mutta en ajatellut spraykaasujen niin syttymisherkkiä olevan ettei normaali kylppärin tuuletin kävisi. Toisaalta varmaan löytyisi jokunen vanha 12v muuntajakin kyllä.

Mulla oli mielessä 2 laatikkoa joista alemmassa olisi tekniikka, ja sit siten että se seinä jonka takana imu on olisi peitetty aina puutarhaharsolla, eli alipaine imisi sen harson läpi johon maalijämät jne.tarttuisi ja sen voisi vaikka joka kerta vaihtaa uuteen, tai tarpeen mukaan, halpaa kun on.

En keksinyt miten harson saisi kätevästi kiinni ja jäi koko projekti ajatuksen asteelle.

Yksi mahdollisuus olisi ostaa joku vaikka käytetty raksaimuri ja pultata se moottoriosa suljettuun laatikkoon ja sen alle tuollainen puoliavoin. Siihen saisi suotimiakin vaihdetuksi helposti ja luulisi että on melko kipinäturvallinen kun sillä voi imuroida vaikka puupölyä joka kyllä leimahtaa hyvin herkästi. Taitaa joku vanha Kärcher autotallin nurkassa turhana pyöriäkin…hmm…
Nyt vaan Kärcher uuteen kuosiin, Antti :)

0 euroon varmasti pääseekin kierrätyskomponenteilla, ja jos itseltä tai kaverilta löytyy sähköasentajan paperit. Omani onkin suunnattu kaltaisilleni uusavuttomille, joilta ei löydy sen enempää sähkötekniikan erityisosaamista kuin sopivia osiakaan. Tällöin kuvetta joutuu väkisinkin hieman kaivamaan. Myös sähkötöidenkin teettämiseen tutulla kuluu helposti aivan liikaa aikaa - mikä on rahaa sekin, kuten Roope sanoo. Ja sitten kun ajatellaan, että työkalu palvelee harrastuksessa monta vuotta (omani ollut nyt 2 vuotta käytössä) niin reilun satasen värkki nyt niin kallis enää ole.

Ei omani mikään ehdottomaksi totuudeksi ole tässä nyt tarkoitettukaan. Toivottavaa onkin, että joku vaikka tätäkin jatkojalostaa paremmaksi ja jos rakentaa uuden halvemmalla niin hienoa.
Panu P 19.7.2016 21:47 Vastaa lainauksella
Hyvältä näyttää maalauskaappi. Tuo valitsemasi tuuletin on turvallinen, koska se taitaa olla lisäksi myös kipinäsuojattu.

Tuosta letkusta vielä sen verran, että esim. Biltemasta saa haitariletkua huomattavasti halvemmalla. 3 metriä pitkä ø127 mm haitariletku maksaa 6,99€. Itsellä on omassa DIY-maalauskaapissa käytössä tuo letku ja hyvin pelittää. www.biltema.fi…ntaminen/LVI/Ilmanvaihto/Ilmanvaihtoletku/Ilmanvaihtoletku-2000031439/%C2%A7

Joka tapauksessa hienosti tehty DIY-kaappi ja ohje!
Kiitos kannustuksesta, Panu! Nyt ei ole enää tuulettimen tietoja käsillä, mutta eiköhän ole suojattu, kun on moottoritilaan tarkoitettu alunperin. Tärkeä pointti kyllä näissä, ettei ala tulta sylkemään.
hynkkeli 8.10.2016 01:13 Vastaa lainauksella
Läpinäkyvästä muovista tuo itse laatikko, niin näkee paremmin maalailla.