Pienoismallit.net

Dragonin DS-telan muokkaus

Tiikeri I telat

Dragonin DS-telat, tulevat nykyään usean vaunun mukana, ja itselläni ainakin on ollut ongelma telojen "muodottomuus", sain ajatuksen kun törmäsin Amerikkalaiseen yritykseen nimeltä hobbytrax.net. Heillä on juuri tähän tarkoitukseen tehtyjä jigejä, useille eri vaunutyypeille. Ainoa asia mikä laittoi mietityttämään oli hankinta hinta, toki työkalu on pitkäikäinen ja toimii myös palateloille, mutta päätin kuitenkin rakentaa vastaavan itse.

Jigin rakentaminen

Dragon on aikoinaan tarjonnut magic teloihinsa liimaus jigin, jota hyödynsin omani rakentamisessa. Kyseinen jigi löytyy ainakin seuraavista tiger I sarjoista, 6600, 6383, 6406, 6252…
Tein rungon millisestä muovilevystä, jonka liimasin toisesta päästään kiinni dragonin osaan. Runkopuolikkaiden väliin voi vielä liimata muovinkappaleet tukevoittamaan rakennelmaa. Toiseen päähän reikä 6mm pultille (toki mikä tahansa koko käy), näin voin säätää osaa ja saada telan oikeaan kireyteen.

Muokkaus

Kun tela on jigissä kiinni kastetaan se kiuhuvaan veteen, jonka jälkeen välittömästi kylmään, tämän toistin pariin otteeseen. Näin tela lämpiää sopivasti ja pitää muotonsa. Liian pitkään uitettu tela taas muuttaa muotoaan liikaa. "kiuhuvavesi toimii mielestäni parhaiten koska silloin riittää että telaa vain kastaa vedessä, haaleammassa lämmössä joutuu telaa pitämään paikoillaan pidemmän aikaa ja mahdollisuus tuhota tela kasvaa".

Kommentit

Noniin, kiitoksia loistavasta vinkistä! Moisten telojen kanssa pitäisi itsekin räpeltää ennen NC:a…
Kiitos, ja mukavaa että niksille löytyy käyttöä. Ja nyt kun tulin lukemaan, niin huomasin että minulle on päässyt painovirhe tuonne kirjoitukseen, CH:n (9142) sarjassa ei tule tuota osaa. Tämä mieliyhtymä jäi elämään kun säilytin tuossa CH:n sarjan laatikossa, 6252 sarjasta otettua rankaa jossa osat olivat, ja näin tuo lipsahti virheellisesti tekstin sekaan.
Olen päivittänyt kirjoitusta tältä osalta, ja listannut sarjat joista nopealla googlella tarvittavat osat löysin.
Pahoittelen tapahtunutta.
AJ 28.9.2013 15:01 Vastaa lainauksella
Moi Kimmo,

Kerrassaan mainio vinkki DS-telojen kokoonpanosta; mielestäni nuo DS-telat ovat yksityiskohtaisia ja hyviä teloja. Hyvin havainnollistettu muokkausohje, kiitos tästä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ,

Tää taitaa mennä luokkaan, rahalla saa, mutta kävellenkin pääsee =)

-Kimmo-
PIRSKATTI ,kyllä on tosi hyvä idea tuo jingi systeemi.
Vielä suuresti parannettu aiemmasta,kun tekee itse saman 1/72:nkin,niin ja ne jotka harrastaa 1/48:sta.