Pienoismallit.net

Tee-se-itse kuultolakka

Väriä Johnssoniin

Tässä pieni niksi millä saa sävytettyä kiiltävää lakkaa eri tarkoituksiin helposti ja halvalla (jos tätä on aiemmin täällä jo käsitelty niin sori!). Otetaan Johnsonin Kiilto-lattiavahaa kymmenisen millilitraa ja sekoitetaan siihen tippa, tai useampi nestemäistä elintarvikeväriä. Kokeilemani Dr. Oetker maksaa alle 3 euroa / 38 ml pullo ja värejä löytyy ainakin keltainen, sininen, vihreä, punainen ja musta - värejä voi myös sekoittaa keskenään jos valmiit sävyt ei riitä. Yhdellä väripullolla värjää n. ämpärillisen lattiavahaa eli aine on halpaa ja riittoisaa. Muutkin elintarvikevärit toimivat todennäköisesti myös, mutta Oetkeria löytyi kotoa jo valmiiksi ja nestemäinen väri sekoittuu vahaan helposti. Petsijauheita ym. voi myös tietysti kokeilla.

Värjättyä lattiavahaa voi levittää siveltimellä, sienellä tai 'dippaamalla' käsiteltävä osa isompaan satsiin. Ongelmana on lähinnä kuinka vahan saa levitettyä tarpeeksi tasaisesti jotta värisävy on myös yhtenäinen ja tasaisen läpikuultava. Parhaiten sain värjättyä lentokoneen kirkkaan kuomun, seuraavaksi parhaiten liikennesuihkukoneen moottoriosia ja huonoin tulos tuli alumiinifolion päälle. Kannattaa ehkä tehdä sävylakkaus useammassa erässä ja ohuina kerroksina, jolloin sävyn syvyyttä saa paremmin säädeltyä. Epäonnistuneet värjäykset on helppo poistaa märkänä pyyhkäisemällä sopivalla rätillä, kuivunut vaha lähtee Johnsonin omalla 'Vahapois'-tuotteella tai jollakin muulla ammoniakkia sisältävällä pesuaineella.

Värjätyn lakan värisävyn uv- ja yleinen kestävyys on vielä selvittämättä, mutta myrkytön ja vesiliukoinen väri pitäisi periaatteessa olla yhteensopiva lattiavahan kanssa. Jos asia on tärkeä, kannattaa kokeilla petsivärejä ja niille sopivia lakkoja.

Kommentit

Asiaa!
Noita värejä löytyykin hyllystä, joten pakko kokeilla ikkunoiden tummennusta yo tavalla.
Kiitokset hienosta vinkistä!
Noita Dr. Oetker värejä voi sekoitta keskenäänkin jos haluaapi saada eri väri sekoituksia. Itse olen havainnut kun olen värjännyt niin kastamis tapa on parempi tekniika mielestäni kun siveltimellä. Kuivatuksen olen hoitanut hiustenkuuivaimella niin voipi useamman kerroksen tehdä peräjälkeen. kulutus kestävyys on hyvä joten kiilotuksen voipi tehdä kevyedti hankaamalla esim. Huovalla käsin hankaamalla, ja awot rupeaa pinta säihkyämää kiiltävänä. Olen myös värjännyt erilaisia sirotteita haluamni väriseksi ja on toiminut hyvin siihenkin hommaan.
wade 1.12.2012 17:59 Vastaa lainauksella
Kiitos palautteesta! Lisäsin tuon värien sekoittamisen, hyvä täsmennys kun mulla on siviililentokoneiden kanssa ollut tarvetta lähinnä vaan metallimaalien sinistämiselle/tummentamiselle.
Muistu tuossa yksi asia vielä tuon elitarvikevärin suhteen mutta se hiukan sivuaapi asiaa. Olen myös värjännut sillä myös jäkälää ja naavaa saapi hienoja pieniä puskia-aikaiseksi.
Kiitos Wade vinkistä.. Käy hyvin mm panssarilasitukseen ja heijastintähtäinten värjäykseen ym ym.