Pienoismallit.net

"Sorvi" ohuiden muovitappien tekoon

Valurungosta varaosaksi

Toisinaan käy niin että alkuperäinen osa katoaa prosessissa, ja välillä ikävämmin, eli tuhoutuu täysin.
Pienellä budjetilla uuden sarjan hankinta ei välttämättä ole ensimmäinen vaihtoehto. Kyseisellä kerralla oli kyse vain alkuperäisen osan sopimattomuudesta, syystä tai toisesta, joten piti saada jatkoa.

Eli; taannoin kopterinrakennuksessa tuli vahingossa pilattua kuomu kokonaisuudessaan spraylakalla, joten uusi runko piti rakentaa tyhjästä. Yritin smirkelin avulla hioa sopivan ohuita puikkoja valurunkojen laidoista, köyhin tuloksin, sillä puikon pyörittäminen ei onnistu tasaisesti, vasten painamisesta puhumattakaan. Täytyi kehittää toinen tapa ohuiden muovitappien valmistukseen.

Akku- tai vaikka johdollisesta porakoneesta saa sorvin aikaan, lisävarusteina veitsi (tässä tapauksessa mattoveitsen terä) sekä viila/hiomapaperi.

Pätkä runkoa kiinni koneeseen, kone pyörimään (halutun nopeuden mukaan) ja veitsellä asentoa muuttaen saa joko veistettyä ohuemmaksi tai vain "hiottua".
Viimeistely hiomapaperilla, pidemmillä tangoilla viila ei oikein toimi taipumisen vuoksi.

Osa tangoista vaikuttaisi olevan onttoja sisältä, joten sopinee myös konekivääreiden piippujen rakentamiseseen. Pitkien osien valmistuksesta en osaa sanoa, voi vaatia jonkin toisen konstin.

Kommentit

Juha K 7.3.2011 07:09 Vastaa lainauksella
Ja kaikki varmaan muistaa pitää vähintään hyvät hanskat kädessä ja suojalasit päässä, kun puuhastelee valurangan, mattopuukon terän ja porakoneen kanssa :)
Juha K kirjoitti:
Ja kaikki varmaan muistaa pitää vähintään hyvät hanskat kädessä ja suojalasit päässä
Suojalasien tarpeellisuudesta en nyt tiedä, mutta nahkapintaiset hanskat kannattaa pitää käsissä.
Tosin pitäisi olla itsestäänselvyys jos veitsien, ja varsinkin paljaiden terien kanssa riehuu…
Heh, kyllä se veitsenterä joskus tökkää ja ulisee ohi jostain otsan korkeudelta :) Eli suosittelen jotain suojaa silmiinkin, mikäli stereonäköä arvostaa…
Tietysti jos katkoteräveitsen onnistuu sinne istukan väliin samaan…

No joo, olette täysin oikeassa. Täytynee ottaa huomioon etteivät kaikki täällä ole tottuneet työskentelemään terävien ja/tai pyörivien esineiden kanssa.
Suojavälineet kunniaan, kaikki pikku kotisorvaajat siellä ruutujen äärellä. (Riku Rantala -kommentti)
Terillä ja viiloilla sorvatessa kannattaa myös muistaa istukan oikea pyörimissuunta.
Suojavälineet kunniaan, kaikki pikku kotisorvaajat siellä ruutujen äärellä. (Riku Rantala -kommentti)
[/quote]

heh, juuri näin =)
Manu. E 29.3.2011 07:31 Vastaa lainauksella
Vastaavia taltta-, ym. teriä olen tehnyt pienistä, rikkimenneistä ruuvitaltoista (Bilteman sarjat), ovat kovaa terästä joka murtuu, ei taitu, liian suuressa rasituksessa. Terän muokkaus smirkelissä, polttamatta, loppuhionta timanttiviilalla(Lapstone), joka on erinomainen. Varsinkin messinkietsiosien jäysteiden poistoon, ei nappaile kiinni, kuten viila.
Esko Ampio kirjoitti:
Vastaavia taltta-, ym. teriä olen tehnyt pienistä, rikkimenneistä ruuvitaltoista (Bilteman sarjat), ovat kovaa terästä joka murtuu, ei taitu, liian suuressa rasituksessa.
Itselläni ei ole ollut mitään valittamista Bilteman ruuvimeissleissä.
Ovat niitä punaisia (mukamas, en välttämättä luottaisi noilla jännitteillä) 1000 voltin jännitemeisseleitä.

…Ainakaan älkää ostako mitään marketin 1€ "löytölaari" -talttoja, niillä ei saisi edes haavaa jos nenää kaivaisi.
seljapa 5.4.2011 08:52 Vastaa lainauksella
En kyllä suosittelisi veitsiä tähän hommaan, mieluummin jokin taipumaton pikateräksen pätkä, joka ei lohkea niin helposti. Esim vanhoista metallisahan teristä saa käyttökelpoisia työkaluja hiottua. Tarkoitan siis romuliikkeistä löytyviä järeämpiä teriä, tavallinen "rautasahan" terä ei juuri veitsestä eroa, mutta sekin toimii varovasti käytettynä. Turvallisempina työkaluina pidän silti erilaisia neulaviiloja ja yksihakkuisia konepajaviiloja. Toki sellaisenkin saa lentämään silmäänsä, suojalasit ovat kyllä hyvät. Pitää varoa työntämästä työkalua istukan leukojen väliin. Tällä "sorvilla" voi myös porata. Keskiöinti on se vaikein asia, mutta sekin onnistuu, kun tekee keskiökuopan esim pallojyrsimellä työkappaleen pyöriessä, muuten se menee sivuun. Toki kone pitää olla jossakin penkissä kiinni. Sitten vaan porasta jämerillä pihdeillä kiinni ja kohti keskiötä, putkea alkaa syntymään pienellä harjoittelulla. Reiän suurentaminen onnistuu isommalla poralla.