Pienoismallit.net

Valokuvastudio

mallikuviin parannusta

Pienoismallien valokuvaamisesta ja kuvien laadusta on ollut keskustelua. Missing-linksillä oli joskus näppärä vinkki pienstudion tekoon. Tarvikkeet on helppo hommata eli tarvitset:

* pahvilaatikko, itsellä mitat n 48 * 31 *41 cm.
* kaksi arkkia leivinpaperia, rullatavarakin käy;-)
* valkoista kartonkia taustapahviksi
* 3 pkl IKEAn TERTIAL pöytävalaisimia, itellä 58W halogeenipolttimot IKEAsta
* teippiä
(* 1 kpl IKEAn LACK pöytä ( tällä saat emännän tyytyväiseksi kun on sisustukseen sopiva siirrettävä pienoisvalokuvausstudio.))

Leikkaa pahvilootasta kolmelle syrjälle, sivuille ja päälle, aukot, silleen että reunoille jää noin 5 cm "kehys". Omassa versiossa leikkasin isot läpät kannesta pois ja pikkulärpäkkeeet lyhensin n 5cm mittaisiksi, taitoin ja teippasin ne kylkiä vasten. Tällä konstilla laatikko jäykistyi huomattavasti.

Teippaa aukkoihin leivinpaperipalat diffuusoreiksi ( =valon hajauttaja).

Teippaa taustapahvi kiinni pahvilaatikon takayläkulmaan, säädä taka-alakulman pyöristys sopivaksi ja teippaa etureuna kiinni pahvilootaan.

Ruuvaa polttimot paikoilleen ja lamput pöytään niin sitten se onkin valmis. 3 paikkasen jatkojohdon voi kiinnittää vaikka pöydänjalkaan ja sillä lailla saa johdot niputettua piiloon. Jatkoroikan pistoke vain seinään ja kamera jalustaan kiinni ja eikun ottamaan laadukkaita valokuvia.

Studiolla saa valaistusolosuhteet standardisoitua, joten kuvat ei enää siitä jää kiinni. Säädettävillä lampuilla saa valoja suunnattua ja näin aina optimoitua kulloisenkin valaistus tarpeen. Taustapahvi on aina viritettynä ja se ei hirveästi sotkeennukaan kun sen päällä ei rakenneta tai maalata.

Koko hoidon hinnaksi jää alle 50 €.

Studio on ollut itsellä nyt käytössä vuoden verran ja olen ollut siihen enempi kuin tyytyväinen, suosittelen!

Jari

Kommentit

No, niinpä tietysti…

Yksinkertaisin on yleensä se mikä ei ensimmäisenä tule mieleen mutta on kuitenkin se toimivin ratkaisu.

Mutta eikös tuossa ole muuten 3 arkkia leivinpaperia..? :)
Ton kokoseen lootaan riitti sivuille just puolikkaat arkit, ei törsätä;-)

Laitan "lavastettuja" in-action kuvia, kun saan ton toisen koneen pelittään. Mutta anyway, aski riittää ainakin 1:35 vaunumalleihin, miksei vaikka 1:24 automallienkin kuvaamiseen. Isommissa malleissa alkaa laatikon reunat tulla kuvaan eli kuvaa joutuu rajaileen enempi.

Jari
Jaaha, löytyihän sieltä immeinen joka kädestä pitäen opettaa minulle, millainen loota pitää rakentaa.
Kiitos oikein paljon.

Joutunen suurentamaan laatikon kokoa suurten mallien takia, mutta toiminee samalla tavalla..
Isommissa malleissa noilla lampuilla valaisu tietysti onnistuu, laittaa paperit lamppuihin kiinni, mut taustan saa taas viritellä… Laatikkojahan löytyy vaikka millaisia pakkausmatskufirmoista. Mikäänhän ei estä tekemästä kehikkoa vaikka rimoista?

Niksissä mainitsinkin että "tuplasin" etutolpat eli taitoin pahvin kaksin kerroin. Isommissa laatikoissa etuyläreuna tarvii tukea samalla tavalla, kaksinkertainen pahvi riittänee vielä 70-80cm jänneväleille, mutta tekemällä siitä "kulmaraudan" varmaan onnistuu joku metrinenkin loota? Lamppuja tietysti saa lisätä, itellä tuntuu että toi 3 * 58W ei piisaa?? Kokeilin välillä 3 *20W energiansäästölamppuja mutta kuvat jäi kaikilla asetuksilla eko-malliin eli vihreiksi, joten palasin ruotuun.
Hyvin toimivan oloinen systeemin. Miten tuo lamppujen väri? Onko ihan normi halogeeni riittävän "valkoinen" tai auttaako tuo leivinpaperi siihen?
Moi,
Normi halogeenilamput tuntuvat olevan riittävän "valkoiset", kamerassa mulla on asetuksena "hehkulamppuvalaistus". Mun mielestä värit ei vääristy, valkoinen on valkoinen jne. En ymmärrä kuvaamisesta mitään, mut olen tyytyväinen nykyiseen set-uppiin. Photoshopilla ei tarvitse korjailla mitään, pelkkä tarkennus ja kuvakoon muutto piisaa.

Leivinpaperi vain tasaa valon, eli valokeilan kirkkaimmat ja himmeämmät alueet jää pois, eikä vaikuta väriin? Mutu tietoa, mutta kokemukseen perustuvaa;-) Kun ei tiedä paremmasta, näillä mennään.
J Pokki 15.9.2010 10:55 Vastaa lainauksella
Varovaisuutta sitten varsinkin halogeenien kanssa touhutessa. Polttimo kuumenee useisiin satoihin asteisiin (polttimosta riippuen 400 C tms.) ja vaikka leivinpaperi kuumuutta kestääkin, en silti jättäisi vartioimatta palamaan. Tai korvaisi leivinpaperia herkemmin sulavilla/syttyvillä materiaaleilla.
Noissa em Ikean halogeeni lamput on mallia perinteinen hehkulamppu eli ne on E27 kannalla ja niissä on hehkulampputyyppinen lasikupu, sisällä halogeenipolttimo 53W, EI 58W. Täytekaasu/tyhjiö hillinnee lasin lämpenemistä? Kuvun pinta jää varjostimen sisään 5 cm. Varjostin on melko iso ja jos/kun lamppuja suuntaa, ilma pääsee jäähdyttämään lampun kuumentamaa ilmaa varjostimen ja leivinpaperin välissä. Ikea on selkeesti funtsinut asiaa;-)

Tein pikatestin, sormella kestää koskea päällä olevaa lampun kupua, eikä siihen pala rasva kiinni niinkuin normi halogeenipolttimossa.

Leivinpaperille luvataan +250C lämmön kesto, alle sen jäädään, koska paperit ovat kuin uusia, ei tummentuneita niinkuin joskus pizzanpaistossa kun paperikin tummenee;-)

Turvallisuus on aina hyvä pointti, mutta lämpö kääntynee todelliseksi ongelmaksi ja turvallisuusriskiksi vasta kun käytetään isompia raksamallin halogeenilamppuja ja sit ollaankin jo niksin ulottumattomissa.
Siinähän se oiva valokuvausstudio:) Kiitos niksistä.