Pienoismallit.net

Metallisten telojen vanhentaminen

Kemiallinen vanhentaminen metalliteloille

PÄIVITYS 2.3.2015

Tummennuslitkujen saatavuuden huomattavan parantumisen seurauksena, en voi enää mitenkään suositella tätä myrkkykikkaa. Nykyisin metalliteloille tarkoitettuja tummennuslitkuja saa suhteellisen edullisesti Suomestakin. Näin ollen siis tämän kirjoituksen riskit ovat omasta mielestäni liian korkeat saavutettuun hyötyyn nähden.

Vaihtoehtoisia ja ei-niin-myrkyllisiä tarvikkeita ovat mm. seuraavat tuotteet:
www.combatmodels.fi/tuote/amig2020/metal+tracks+burnishing+fluid
www.combatmodels.fi/tuote/aki159/metal+burnishing+fluid
scale-supply.mycashflow.fi/product/642/quick-rust

KÄYTÄ VAIN JOS MUITA KEINOJA EI OLE SAATAVILLA!!!!

Kansainvälisillä forumeilla ovat valtavan suosion saaneet tuotemerkit nimeltä "Blacken-it" ja "rust-all" ovat meillä päin hivenen vaikeahkoja saatavia. Näiden litkujen, tai tutkimisieni jälkeen pikemminkin litku sarjojen, tarkoitus on saada aikaan mahdollisimman realistinen ruostetta muistuttava pinta.

Onneksi kotikonsteista löytyy ratkaisu.

Tarvikkeet:
HYVIN TUULETETTU TILA!!!
Etikkaa
Domestos
muovipurkki
Vanhennettava telan pätkä

Työohjeet

Sekoita ensin liuos suhteella 1:1. Liuosta tarvitaan niin paljon että kaikki käsiteltävät osat peittyvät liuokseen. Helpointa on ensin käyttää vettä tarvittavan määrän selvittämiseksi. Siis kaada tarvittava määrä vettä ensin kippoon jossa aiot vanhentaa telat. Kun telat ovat peittyneet kokonaan, mittaa kippoon kaadetun veden määrä.

Tämän jälkeen sekoita liuos kippoon ja laita telat kippoon. Nyt odotamme muutaman tunnin.

Ja muista!
Kun sekoitat etikkaa ja domestosta syntyy pieni määrä haitallisia kaasuja.


Koko sen ajan kun litkua käsitellään, on sen oltava mielellään ulkotiloissa tai muussa erittäin hyvin tuuletetussa tilassa

Kun telat ovat killuneet litkussa muutaman tunnin, huutele ja pese telat huolellisesti. Jälleen kerran vanha hammasharja on loistava apuväline.

Nyt telat ovat valmiit jatkokäsittelyä varten.

Menekistä vielä muutama sananen.

Tähän kirjoituksen esimerkki tapaukseen käytin ruhtinaallisesti 10ml sekoitusta. Eli siis 5ml + 5ml. Yhteensä ostokseni maksoivat 4 euroa joten hinnalla aineita ei ole pilattu.

Nuoremmat mallarit kysyvät tietenkin aikuisen apua tämän niksin kanssa.

Lisäystä kokemusten pohjalta.

Mikäli teloja on vähänkin maalattu, voi tämän cocktailin unohtaa. Jälki on todellakin epätoivottua. Ja todellakin suurempia ainemääriä käsiteltäessa (tot. noin 100ml) hyvin tuuletettu tila on todellakin tarpeellinen.

Kommentit

KimmoR 4.6.2009 23:02 Vastaa lainauksella
Kiitos paljon vinkistä, Jaakko! Tota pitää kokeilla seuraavan kerran Friulien kanssa.
Hyödyllinen niksi. Tämä pitääkin laittaa korvan taakse oikein ilmastointiteipillä kiinni.. :)
Laitan tässä vielä ensi viikolla kuvan telasta. Reaktio näyttää olevan edelleen hivenen käynnissä. Tällä hetkellä olen huomannut toivottua kellertymistä paikka paikoin.
Tämäpä mielenkiintoinen juttu! Tuo telan pätkä näyttää kyllä oikein hyvältä!
Kristian Koskela kirjoitti:
Hmm, vaikuttaa hyvältä. Miten on, voiko liuoksen säilyttää ja käyttää uudelleen?
En lähtisi edes yrittämään juurikin noiden haitallisten kaasujen vuoksi. Etenkään kun sille ei budjetti puolelta löydy minkäänlaisia perusteita.
Kokeiltavan arvoinen seos.
Mitenkähän reagoisi, jos liemeen laittaisi vielä kuparinaulan? Irtoaisiko teloihin "ruostetta"?
Hyvältä kuulostaa - kokeillaan. Tarkennatko sanaa domestos eli mikä aine?
www.unilever.fi/ourbrands/homecare/domestos.asp,,, ettei kuitenkaan tuota wc-pytyn raikastetta :-)
Olisiko kuvassa näkyvästä purkistä mitään vinkkiä..?

Enpä ole kokeillut kuparin kanssa. Asiaahan voisi kokeilla joskus…
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Olisiko kuvassa näkyvästä purkistä mitään vinkkiä..?
No kattos prkl. Tohkeissaan luki tuota juttua, että jäi kuvien tarkempi tutkiminen tekemättä.
Ma 5.6.2009 17:59 Vastaa lainauksella
Hyvä vinkki kiitos tuosta.
Saahan sitä RustAllia kun omaa luottokortin niin tilaamaan vain.

Joka tapauksessa tuo vinnkisi JP on oikein mainio ja aika paljon edullisempi loppujenlopuksi.
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Reaktio näyttää olevan edelleen hivenen käynnissä. Tällä hetkellä olen huomannut toivottua kellertymistä paikka paikoin.
Anteeksi tyhmyyteni, mutta reaktio ilmeisesti jatkuu vielä pesun jälkeen? Jos näin on niin kuinka kauan siinä menee ennen kuin se pysähtyy?
Jebu, loistava vinkki! Tosiaan itsekin haluaisin saada tarkennuksen tuohon reaktion jatkumiseen…
Meidän kylältä ei löytynyt juuri tuota sinistä Domestosta (ylläri!), mutta ostin Domestos Ultra Thick:iä (vihreä pullo). Muutenhan tuon pitäisi olla samaa myrkkyä, paksumpaa vain. Laitoin yhden telapalan kokeeksi tummumaan. Kloorihan se ilmeisesti etikan kanssa reagoi joten luulisi minkä tahansa klooriin perustuvan valkaisuaineen käyvän tähän hommaan..?
Hieno niksi! Kotikemia kunniaan.
Moi, niksi on testattu seuraavasti. Kolme telakenkää oli tuossa seoksessa noin runsaat kaksi tuntia. Telat olivat mustuneet metallisen mustaksi, kuten nuo Jaakonkin kuvassa olevat telat. Telojen syvennyksessä oli hieman valkoista / kellertävää saostumaa. Tämän jälkeen pesin telanpätkän nestemäisellä saippualla ja hammasharjalla ja jätin telanpätkän kuivumaan. Muutaman tunnin kuluttua teloissa on lähinnä syvennykssä jonkin verran ruosteen väriä (aiheuttiko niihin jäänyt vesi sen?). Tässä vaiheessa kuivaharjasin telat vielä hammasharjalla, eikä ruostuminen mielestäni enää jatkunut. Nyt aamulla havaitsin, että teloihin oli tullut ehkä hieman rusehtavaa "patinaa" ja telojen syvennyksissä oli myös ehkä havaittavissa hieman lisää ruostetta.

Nämä ovat siis omia hyvin pikaisia kokemuksiani ja ainakin tähän mennessä Jaakon kehittämä systeemin on varsin vaikuttava ja toimiva. Kiitos erittäin hyvästä vinkistä!

Se Jaakon mainitsena tuuletus kannattaa muistaa ja ottaa vakavasti. Eli sisätiloissa ei kannata kokeilla, sen verran niitä kaasuja syntyy!

t. Jake
Samankaltaiset kokemukset, kuin Jarmolla. Eli: Kiitos erittäin hyvästä vinkistä!!
Hieno homma että toimii! Tämähän ehdottomasti kannattaisi "tuotteistaa" ja myydä ulkomaalaisille mallareille suomalaisena ihmelitkuna:D Nojuu, kuitenkin ihan lyhyt artikkeli englanniksi ja jollekin foorumille. Sille on varmasti kysyntää. Muuten, mitä metallia pitäisi itse telatapin olla jotta sekin tummuisi tai ei ainakaan kiiltelisi niin kovasti.
Ikävä kyllä tämä on jo esim Unkarissa käytössä eikä niksi ole omasta päästäni. Tarkoitus oli siis tuoda ko. niksi myös meidän tietoomme kun sopiva foorumi sille löytyy.

Ainakin omat telatapit "ruostuivat" myös liuoksessa. Käytin siis friulin omaa lankaa telatappeina. Nuppineulat tai messinkilangan pätkät eivät taida käydä tämän niksin kanssa.
Jaakko, kiitokset:) No eipä se haittaa vaikka veljeskansa keksikin ensin:)
Kestääkö pikaliima tämän käsittelyn. Eli jos liimaan teloihin jäähokit ennen käsittelyä, niin ropiseekohan ne pois paikoiltaan käsittelyn aikana?
En välttämättä ottais riskiä.

Itse käsittelisin jäähokit erikseen ja liimaisin vasta käsittelyn jälkeen paikalleen. Näin voisi itseasiassa mahdollisesti saada aikaan pienen sävyeron telan ja jäähokkien välille.
Joo, ajattelinkin että voi olla viisainta liimata vasta ennen lopullista säistämistä. Sama koskee ilmeisesti myös telatappien päiden lopullista liimaamista?
Ilmeisesti lasiastia on turvallisin vaihtoehto tähän hommaan, vai kestääkö muoviastiat tuon litkun?
Itse kokeilin tätä pienessä muovikipossa, joten pitäisi kestää. Tosin kannattaa sillon pitää alustalla jossa ei mahdollinen vuoto haittaa…
Vielä aiheesta: mitä tarkkaan sanoen tuo Domestos sisältää? Siis se vaikuttava ainesosa. Olen kokeillut nyt kolmea eri ainetta huonolla menestyksellä. Eniten vaikutusta sain aikaiseksi Pirkan aineella mutta sekään ei ollut niin tehokasta että voisi sanoa lopputuloksen olevan toivottu.
Se selvinnee paremmin tuolta unileverin sivuilta.
Jep, olisi pitänyt mainita että kävinkin jo siellä: www.unilever.fi/ourbrands/homecare/domestos.asp
Eipä siellä vaikuttavaa myrkkyä mainita…
T-28:n telat uivat lasipurkissa kansi kiinni ja hyvät tuli. 3 telatappia irtosi, joten suhteellisen hyvin tuo pikaliima litkun kestää.
Nikoaspo kirjoitti:
Vielä aiheesta: mitä tarkkaan sanoen tuo Domestos sisältää? Siis se vaikuttava ainesosa.
Wikipedia ainakin sanoo sen sisältävän natriumhypokloriittia eli NaClO:ta. Semmoinen perusvalkaisuaine vissiinkin.
On semmonen niksi, että tuon hoksaaminen on jo MacGyverin tasoa, kiitokset!

Taitaapi saada Ryssän-Sotka metallitelat alleen..
"Ryssä on ruma sana"… ;) Telat
Täällä ensimmäinen käsittely tehty myös ja siitä huomioita:
Telat oli astiassa n. 4h, mutta tummuus aste ei tullut ihan jutun kuvien mukaiseksi (ei kuitenkaan huono). Tein käsittelyn ulkona ja lämpötila oli 0 eli olisikohan sillä ollut vaikutusta asiaan.
Telojen pintaan jäi aika paljon härmää, joka lähtenee saippuapesulla pois?

Kysymys: Voiko käytetyn litkun huuhtoa viemäristä alas?
Esa Heikonen kirjoitti:
Täällä ensimmäinen käsittely tehty myös ja siitä huomioita:
Telat oli astiassa n. 4h, mutta tummuus aste ei tullut ihan jutun kuvien mukaiseksi (ei kuitenkaan huono). Tein käsittelyn ulkona ja lämpötila oli 0 eli olisikohan sillä ollut vaikutusta asiaan.
Telojen pintaan jäi aika paljon härmää, joka lähtenee saippuapesulla pois?

Kysymys: Voiko käytetyn litkun huuhtoa viemäristä alas?
Ymmärtääkseni voi huuhtoa reilulla vedellä. Ja itselläkään telat eivät tulleet kuvan mukaisesti "mustiksi". Ja tuo ylimääräinen roska lähtee näppärimmin ultraäänipesurilla. Hammasharjallakin esim. mutta on hidasta puuhaa.
kitox
hyvä vinkki
Loistava vinkki! Tiger I:n ketjut olivat parin tunnin jälkeen saaneet hyvän värin. Haju on kyllä sen verran vahva ja pistävä,että prosessille ainoa oikea paikka on todellakin ulkosalla. Liuos ei muuten vaikuttanut Tamiyan Char B1 bis sarjan mukana tulevaan metalliseen hinausketjuun…
No niin,nyt tämä on kokeiltu ja tulos oli sitä luokkaa että ei tarvi tämän jälkeen enää miettiäkään Friulien maalausta! :)
Petri Mustalahti kirjoitti:
No niin,nyt tämä on kokeiltu ja tulos oli sitä luokkaa että ei tarvi tämän jälkeen enää miettiäkään Friulien maalausta! :)
Mites se super sini? (vai mitä se mahtoi olla…)
Sitäkin voisi kokeilla… Tosin tämä "soppa" on kyllä niin vaivaton käyttää että näinkin voi suunnitella kyllä menevänsä.
Sinistysaineen käytössä mietityttää saako prosessin varmasti "pysähtymään",teräsesineitä sinistäessä joskus olen törmännyt mysteeriin että prosessi ei ota pysähtyäkseen vaikka ohjeita onkin noudattanut täysin.
Nyt heräsi kysymys, että miten telat on esikäsitelty ennen tummentusta? Pesty vedellä vai suoraan tummentukseen sellaisenaan?
En mä enää muista ja tää on sellasta tököttiä etten taida enää edes itse käyttää tätä. Turvallisempiakin on olemassa kuten tuo AK-interactiven/Uschi van der Rosten litku.

www.youtube.com/watch?v=bMmgs2_Mcb0
Mainittakoon, että valkometalliosien jälkeen samaan litkuun kannattaa laittaa messinkiosia. Kahden vuorokauden jälkeen messinki pinnottuu saman värikseksi, kun valkometalli. Maalin pysyvyys pinnassa on vielä kokeilematta.
Tummennuslitkujen saatavuuden huomattavan parantumisen seurauksena, en voi enää mitenkään suositella tätä myrkkykikkaa. Nykyisin metalliteloille tarkoitettuja tummennuslitkuja saa suhteellisen edullisesti Suomestakin. Näin ollen siis tämän kirjoituksen riskit ovat omasta mielestäni liian korkeat saavutettuun hyötyyn nähden.

Vaihtoehtoisia ja ei-niin-myrkyllisiä tarvikkeita ovat mm. seuraavat tuotteet:
www.combatmodels.fi/tuote/amig2020/metal+tracks+burnishing+fluid
www.combatmodels.fi/tuote/aki159/metal+burnishing+fluid
scale-supply.mycashflow.fi/product/642/quick-rust

KÄYTÄ VAIN JOS MUITA KEINOJA EI OLE SAATAVILLA!!!!
KimmoR 2.3.2015 20:44 Vastaa lainauksella
Onkos sulla Jaakko kokemuksia tuon Wilderin mömmön käytöstä teloihin?
Kukahan tekisi kustannusvertailun tuotteiden kesken…
Jukka Purhonen kirjoitti:
Kukahan tekisi kustannusvertailun tuotteiden kesken…
Oleppa hyvä vaan..
Wilderin kamaa on meikäläisen hyllyssä, testaan aineen seuraaviin teloihin ja pistän rapsaa tänne jos joku muu ei ehdi ensin.
Nyt on Wilderin tummennuslitku testattu. Telat tummuvat litkussa todella nopeasti, sävy on teräksen/tummanharmaa, verrokkina Blacken-It ja AK Interactive joilla saa tummempaa mustanruskeaa jälkeä aikaiseksi. Eli sanoisin että telojen pohjustukseen Wilder käy hyvin, mutta jos hakee tummempaa ja enemmän käytön jäljiltä olevia sävyjä niin sitten katsoisin noita kahta muuta ainetta.

Itse jatkokäsittelin telat vielä nurkista löytynellä AK:n litkun jämillä jotta sain hakemani tuloksen.
Siis ensinnäkin oma mielipide näistä litkuista ja niiden käyttötarkoituksesta.

Nyrkkisääntönä voisin pitää sitä, että näillä litkuilla EI valmiita teloja voi tehdä. Näillä litkuilla saadaan se pohja minkä päälle sitten rakennetaan se "tarina" jota malli kertoo. Rähjäisessä Kurskin sotkassa telat eivät mielestäni voi olla puhtaan metallin tummia. Teloissa on miltei aina pölyä, mutaa, kosteutta, toisinaan jopa polttoainetta/öljyä.

Myöskään suoraan tehtaan linjalla ei telat oikein voi olla puhtaan tumman metallin sävyiset.

Tämä siis on vain yksi työvaihe telojen käsittelyssä eikä mikään oikotie onneen. Monotooniset telat vain näyttävät väärältä. Ellet sitten tee museovaunua jossa on telat juuri maalattu mustaksi. No, silloinkin voi monotoonisuutta tarkastella erityisen kriittisesti.

Siis: Koittakaa saada niihin teloihin eloa! Dippaus näihin litkuihin on se lähtöaskel.
Asiasta yhdeksänteentoista.

Kun saksalaiskalusto sai uudet telat (joko tehtaalla tai rintamalla), niin mikä oli niiden väri?
Veikkaan mustaa, tämä tosin vain mutua.
Toki telat vaativat jatkokäsittelyä tummennuksen jälkeen, mutta se ei ole se kysymys vaan kuinka paljon työtä ne vielä vaativat. Hyvän pohjavärin antava litku vähentää telojen kanssa pelaamista kummasti.
Tämän näköistä jälkeä syntyi Ammo Mig Jimezin burnishing fluid -tuotteella. Telojen kasauksen jälkeen puhdistin telat asetonilla. Kaadoin burnishing fluidin ohentamattomana lasiseen kippoon ja upotin telat sinne muutamaksi minuutiksi. Tämän jälkeen huuhtelin telat vedellä ja jätin kuivumaan. Lopputulos on aika lähellä sitä mitä tavoittelin - tarpeeksi tummat ja ruosteiset.

Pari juttua hyvän lopputuloksen saamiseksi:
-Ainetta ei tarvitse ohentaa vedellä
-Rasvan ja muun lian puhdistaminen asetonilla ennen tummennusta
-Mitä kauemmin pidät teloja burnishing fluidissä sitä tummempi lopputulos.

i289.photobucket.com/albums/ll229/Karelian_2008/DSC_0089_2_zpsntakmnzm.jpg