Pienoismallit.net

Isompi yläsäiliö Badger 360-kynäruiskuun

Moni Badger 360-kynäruiskun käyttäjä on varmaan tuskaillut riittämättömän yläkupin koon kanssa. Toki alapuolista säiliötä voi käyttää isommissa maalauspuuhissa, mutta ainakin itseäni häiritsee alasäiliön sijoitus. Koen säiliön olevan vähän epäergonomisessa paikassa, nakkisormeni eivät oikein saa optimaalista otetta ruiskusta. Alasäiliön miinuspuolena myös maalin vähetessä säiliöstä imuputki ei tietenkään aina saa maalia, jos ruiskua kallistelee. Onhan tähän pakko olla joku ratkaisu. Nettihaku ei kuitenkaan tuottanut tulosta, joten oli aika laittaa mietintämyssy päähän ja lopputulos on tässä:

Hankin muovisen Badgerin maalisäiliön, imuputkella varustetulla korkilla. Sahasin säiliöstä pohjan irti ja katkaisin korkin "sisäpuolelta" imuputken niin lyhyeksi kuin mahdollista, eli putken lukituskynsien tasolle. Tukin korkin ilmareiän valuranganpätkällä joka luonnollisesti liimattiin myös paikalleen. Tämän jälkeen korkki ruuvattiin kiinni säiliöön. Kaikessa yksinkertaisuudessaan peruskonstruktio on tässä. Halusin kuitenkin vielä vähän hioa ratkaisua, sillä tässä vaiheessa ongelmaksi muodostuu korkin "pohjalle" jäävä maali. Imuputken suu on nimittäin muutaman millin pohjaa ylempänä, joten kaikki maali ei pääse putkeen. Ratkaisuksi keksin valaa resiinihartsista uuden pohjan. Tukin imuputken suun väliaikaisesti valurangalla, jottei putki valaessa menisi tukkoon. Tämän jälkeen hartsia pohjalle ja vähän tasoittelua. Nyt pohja on tasainen, sileä ja lähestulkoon kaikki maali päätyy ruiskuun. Uuden pohjan voi varmasti valaa muistakin aineista, kuten 2-komponenttiepoksista.

Koekäyttö meni oikein miellyttävästi. Putken sovite ruiskuun on riittävän tiukka, joten en usko säiliön irtoavan kesken maalustyön. Sitäpaitsi pysyyhän alasäiliökin maalatessa kiinni. Nyt sormille on tilaa pitää ruiskua kunnolla kiinni ja isommissakin hommissa maalia riittää tarpeeksi. Tarvittaessa voi vielä irtisahatusta pohjasta nikkaroida kannen säiliölle.

Huom! Olen kuullut, että Badgerin muovinen säiliö ei kestäisi esim. tinneriä. En ole maalannut muovisäiliöllä tinneriohenteisia maaleja, joten en osaa sanoa asiasta. Tällä hetkellä voin suositella tätä niksiä siis vain vesiohenteisilla maaleilla maalaaville.

Kommentit

Tästä yläsäiliöongelmasta keskusteltiin joskus aikaisemmin ja hyvä kun joku toteaa tämän konstruktion todellakin toimivan. Jos tuon muovisen säiliön tilalla käyttää lasista tehtyä, voi huoletta käyttää myös tinneriohenteisia maaleja. Täytyypä alkaa itsekin värkkäämään tuollainen :)

Edit.Tjaah.. Innoissani en ajatellut tarpeeksi tuon lasisäiliön ongelmallisuutta: miten siitä leikkaa pohjan pois..? :-D Teenpä siis itsekin muovisen version..
Tämä oli hyvä,itsekin jo taannoin mietiskelin tähän juttuun ratkaisua.
Tupe 15.1.2009 18:35 Vastaa lainauksella
Mitä jos sen muovisen pinnoittaisi jotenkin? Taitaa olla kuitenkin niin, että ainakin ajan myötä tinneri siitäkin pukkaa lävitse.
J Pokki 15.1.2009 19:27 Vastaa lainauksella
Tuo pinnoittaminen olisi hyvä juttu, kun hoksaisi jonkun sopivan aineen. Tuohon muoviin ei oikein mikään pitävästi tartu. Tuo resiinikin pysyy vain hyvän sovitteen vuoksi paikoillaan. Lähtisi kyllä irti kun vähän rankemmin kiusaisi…
Mixa Aho 15.1.2009 20:32 Vastaa lainauksella
Itseasiassa edes Dicco-tinneri ei sulata kaikkia muovilaatuja. Mulla on ollut ruiskun osien putsausta varten kaksi filmipurkkia -toisessa Diccoa ja toisessa Airbrush Cleaneria. Purkki ei ole kärsinyt mitenkään, vaikka siinä on vuoden verran ollut, käytännössä koko ajan, Diccoa.
Jyri No 16.1.2009 12:19 Vastaa lainauksella
Lasisäiliöstä/pullosta saa pohjan pois kätevästi kun ottaa jotain paksua lankaa ja kastaa sen vaikka spriihin. Tämän jälkeen sidot langan purkiin/pulloon siihen kohtaan josta haluat sen katkaista ja sytytät tuleen. Heti kun lanka on palanut laitat sen purkin/pullon jääkylmään veteen tuosta langan kohdalta niin katkeaa nätisti. Lopuksi voi vesihiomapaperilla vähän pyöristellä reunoja.
Aikaisemmin tosiaan tästä oli juttua, että kirkasta Badgerin isoa muovikuppia(vastaava kuin se lasinen) Dicco-tinneri syövyttää:S
J Pokki 16.1.2009 14:16 Vastaa lainauksella
Kiitos Jyri tuosta niksistä! No, oikeastaan en tarvitse sitä itse, mutta muistelinkin, miten tuo lasipullon katkaiseminen kuumentamalla oikein meni. Ohjetta ei löytynyt mistään, muistin vain lukeneeni aiheesta kauan sitten muistaakseni 50-lukulaisesta Kokeile ja Keksi-käsikirjasta.

Antti, niin oli, ja juuri tuohon keskusteluun pohjasinkin tuon huomautuksen ;-)
Jakke 20.1.2009 22:37 Vastaa lainauksella
Tuo lasipurkin pohjan poisto toimii kuten Jyri kirjoitti. Sitähän voi ensin harjoitella vaikka pullolla.
Mahtava veto ! Tähän olen miettinyt ratkaisua ja tässähän se seisoo…
Hyvä niksi. Tuota täytyy kokeilla. Nyt kun vielä keksisi sen niksin millä maalia saisi tulemaan kyseisestä ruiskusta tasaisesti eikä vain jatkuvina sylkäisyinä. No täytyy kokeilla neulan ja suuttimen vaihtoa nyt aluksi…
Teemu Lax 29.3.2009 20:17 Vastaa lainauksella
Itsekin tuskailin liian pienen yläkupin kanssa.En löytänyt muovikuppia Pokin niksiä varten joten tein omat versiot.. Ohessa kuvasarja omasta toteutuksesta…http://www.pienoismallit.net/kirjoitukset/niksi_322/

Pokin innoittamana siirretty omaksi niksikseen..
J Pokki 29.3.2009 20:34 Vastaa lainauksella
Kätevää, noinkin sen voi tehdä! Siirrä ihmeessä tuo ihan oikeaksi niksiksi ja muuta tuo linkki osoittamaan siihen.