Pienoismallit.net

Kuusipuu 1/35

Parissa dioraamassa olen käyttänyt kuusina itse tehtyjä kuusen tekeleitä. Joku voi olla jo nähnytkin tämän tavan tehdä kuusia.

Aluksi mallari joutuu menemään ulos hoidetun nurmikon ulkopuolelle. ( Mieluummin lumettomana aikana:)
Melko yleisenä rikkakasvina kasvava Siankärsämö olisi suoraan pihalta loistava kuusenoksa. Heinäkasvi tahtoo kuitenkin kuivaa hieman liikaa ruttuun vapaasti kuivahtaessaan.

Ulkoa nypityt "oksat" on hyvä laittaa kuivamaan esim. kirjan väliin. Oksista tulisi ehkä riippuvammat, jos ohuemmat oksan osat saisi roikkumaan vaikka kynän päältä.

Kun oksat ovat kuivuneet, aloitetaan oksan havutus.
Tarvikkeina riittää ohennettu valkoliima( erikeeper tms.) ja sopivan sävyinen static grass.

Oksat uitetaan ensin ohennetussa liimassa, ja dipataan static grassiin. Grassia voi myös ripotella liimassa uineen oksan päälle, ja varsinkin alle.
Tämän jälkeen oksat voi laittaa kuivamaan joko tasaiselle alustalle, tai vaikka kynän päälle. Tällöin pienemmät oksat taipuvat hieman alaspäin.

Kuusen runko voi olla vaikka vanha maalisivellin, tai joku sopiva oksa ulkoa haettuna. Runkoon porataan reikiä, joista pujotetaan n. 1-2 mm rautalankaa, jotka liimataan kiinni. Oksat katkaistaan sopivan mittaisiksi (kuusen mallinen runko =kapenee ylöspäin.) Mitä enemmän rautalankaa, sen tiheämpi kuusi.

Runko ja oksat maalataan ennen oksien liitämistä, ja maalin kuivuttua "kuusenoksat" liimataan kiinni paksumpien rautalankaoksien päälle.
Kuusen ollessa valmis voit vielä säätää havujen ja oksien värejä vaikka ruiskulla. Rautalankaoksia voi vielä taivutella haluamaansa suuntaan. Samoin voi olla hyvä ruiskuttaa esim. mattalakkaa vielä oksille kiinnittämään static grass paremmin. Huomasin pientä vihreää moskaa Raattentie-diossani, kun en ravistellut ylimääräistä vihreää pois ennen kuusien istuttamista.

Kuivatut siankärsämöt ovat yllättävän kestäviä oksia. Ilmeisesti johtuu liimaliotuksesta? Tulevat hieman joustavammaksi.

Ideaa saa vapaasti kopioida ja kehittää, tai olla välitämättä mitenkään ko. rakennelmasta.

Kommentit

Mielestäni kuusessa saisi olla hieman enemmän oksia, muuten todella hyvä lopputulos. Pitää kokeilla…
Oikein hyvä vinkki! Kiitos tästä.
Janne Ikonen kirjoitti:
Mielestäni kuusessa saisi olla hieman enemmän oksia,
Samaa mieltä. Ensimmäisestä kuusesta tuli tosi harva, Seuraavaan yritin laittaa lisää oksia, eikä vieläkään riittävästi… Rautalankoja saa laittaa tosi tiheään, jos aikoo saada kunnon suomalaisen korpikuusen aikaan.
Jouni Koski kirjoitti:
Janne Ikonen kirjoitti:
Mielestäni kuusessa saisi olla hieman enemmän oksia,
Samaa mieltä. Ensimmäisestä kuusesta tuli tosi harva, Seuraavaan yritin laittaa lisää oksia, eikä vieläkään riittävästi… Rautalankoja saa laittaa tosi tiheään, jos aikoo saada kunnon suomalaisen korpikuusen aikaan.
Jaa no enpä tuosta tiedä ainakin kotona joka joulu saa kuulla että mistä oletkin löytänyt taas tuollasen kuusen jossa ei yhtään oksia ja nekin vähät harvoja… Kyllä niitä valioyksilöistä poikkeavia harvoja runkojakin yllättävän paljon maastossa seisoo, jossain maastotyypissä vähän kitukasvuisemmat puut ovat jopa luontevampia. Tietenkin kunnon tuuheaan vanhaan kuuseen saa lisätä varmasti reippaasti lisää oksia.

Hyvän näköinen lopputulos joka tapauksessa.
Taidetaan hakea joulukuuset samasta metsästä Mikon kanssa ;-)
Näinhän se on, mitä tiheämpi metsä, sen harvemmat kuuset. Yksiskseen seisova kuusi tahtoo yleensä olla se tiheä muotovalio.
Henrik 11.3.2008 14:26 Vastaa lainauksella
Oksia voi tietysti laittaa enemmän. pitääpä joskus kokeilla.
Lassi.K 7.5.2008 20:03 Vastaa lainauksella
Olen niin tyhmä että pitää kysyä mitä tuo static grass on ja mistä sitä saa?
Lassi.K kirjoitti:
Olen niin tyhmä että pitää kysyä mitä tuo static grass on ja mistä sitä saa?
Toiselta nimeltään ruohosirote. Löytyy ainakin Harrasteesta, Hobby pointista, risteysasemalta sekä muiltakin malllikauppiailta tai pienoisrautatie firmoista. Kannattaa katsoa linkeistä ja tiedustella firmoista tarkemmin.
www.pienoismallit.net/linkit/kaupalliset_mallikaupat/
Lauri P 11.10.2008 10:03 Vastaa lainauksella
Loistava idea! Täytyy itekkin koittaa. :-)