Pienoismallit.net

AK Interactive True Metal

Kiiltoa ilman ruiskuakin

Ikuisuuskysymys: miten saada malliin mahdollisimman aidon näköinen metallipinta jos Alclad II on poissuljettu vaihtoehto esimerkiksi ruiskuttomuuden takia? AK Interactiven True Metal -sarja tarjoaa yhden vaihdoehdon. True Metal myydään pienehköissä tuubeissa vähän öljyvärien tapaan, ja ne ovat vahapohjaisia. Tuoksu toi allekirjoittaneelle mieleen SA-INT kengänkiillokkeen.

Ohjeissa neuvotaan levittämään True Metal pohjamaalatulle, matalle pinnalle. Kiiltävään pintaan True metal ei tartu riittävän hyvin. Kuivuttuaan TM voidaan kiillottaa esimerkiksi pehmeällä kankaalla. Kiillotuksen yhteydessä osa maalista/vahasta jää kiinni kiillotusrättiin, joten jos maalia on kovin ohuelti voi olla mahdollista kiillottaa pinta puhki. Ohjeissa ei oteta kantaa siihen minkä värinen pohjamaalin pitäisi olla, enkä usko että ainakaan siveltimellä levitettäessä asialla on kovin suurta väliäkään. True Metal leviää siveltimelläkin varsin tasaisesti ja peittää erittäin hyvin. Ja kiillotus tosiaan herättää pinnan eloon.

Kun True Metal on kuivunut se kestää maskiteippiä ainakin jossain määrin. Kun teipin irrottaa, osa maalista lähtee kyllä mukana mutten huomannut että se olisi juurikaan vaikuttanut pinnan laatuun. Kannattaa silti olla varovainen. Litkutusta kokeilin vain akryylipohjaisilla aineilla, ja kuten arvelinkin kiillottamattoman, lakkaamattoman True Metal -pinnan kanssa oli pieniä vaikeuksia. Kiillotetusta pinnasta ylimääräinen litku oli helpompaa poistaa, joskaan ei niin helppoa kuin lakatulta pinnalta.

Lakkoina kokeilin Humbrolin Klearia siveltimellä levitettynä ja Vallejon kiiltävää spray-lakkaa. Molemmat vaikuttivat jonkin verran kiiltoa himmentävästi, ehkä Klear epätasaisemman pintansa ansiosta enemmän. Valtavaa vaikutusta lakalla ei kuitenkaan ollut. Dekaaleja en kokeillut, mutta en näiden kokemusten pohjalta menisi kokeilemaan dekaaleja lakkaamattoman True Metal -pinnan päälle, ihan vain varmuuden vuoksi.

Kokeilussa oli seitsemän sävyä: hopea, alumiini, tumma alumiini, teräs, rauta, asemetalli ja vanha pronssi. Lisäksi saatavana on kulta, messinki ja kupari. Kuvissa kussakin sävyraidassa voi (toivottavasti) erottaa neljä aluetta, jotka ovat ylhäältä alas lueteltuine kiillottamaton, kiillotettu, Klearilla lakattu ja spray-lakalla lakattu. Tummaan alumiiniin kokeilin litkutusta, ja niin myös teräksen sävyyn - siinä tosin kokeilin pastellijauheesta, vedestä ja tiskiainetipasta sekoitettua litkua. Se olisi saanut kuivua paljon pidempään, sillä pumpulipuikolla pyyhkiessäni se lähti saman tien myös urasta…

Välineiden pesuun ja ohenteeksi sopii ainakin AK:n oma hajuton ohenne, samoin Vallejon Brush cleanerilla saa välineet puhtaiksi. Tulevia kokeiluja ovat ainakin ohennetulla True metalilla maalaaminen siveltimellä, ruiskuakin on maalimalla kokeiltu ja varsin rohkaisevin tuloksin. Pigmentti on todella hienojakoista.

Tulen ehdottomasti kokeilemaan True Metalia tositoimissakin niin pian kuin mahdollista. Täytynee siis ottaa jokin NMF-koneyksilö työn alle…

Kommentit

Varsin mielenkiintoinen artikkeli. Itselläni on tarkoitus ottaa seuraavaksi työn alle p-38 Lightning, jossa olisi tarkoitus ensimmäistä kertaa kokeilla Bare Metal Foilin käyttöä, mutta tämä voisi foilauksen suhteen aloittelijalle olla vaihtoehto monimutkaisempiin osiin (sen jälkeen kun on muutama tunti kiroiltu moottoripellitysten kanssa…).

Kerrotko vielä, mistä putiikista tätä tököttiä kannattaisi lähteä haeskelemaan.
Combat Modelsilla näkyy olevan useimpia sävyjä vielä varastossa. Ulkomaisista nettikaupoista ainakin Sockelshop myy noita myös.
Kuvien perusteella Steel näyttäisi kirkkaimmalta, pitääkö paikkaansa myös luonnossa? Ajattelin kokeilla vanhan taskulampun umpion kirkastamiseen ja jotenkin helpompaa maalata ja kiillottaa, kuin alkaa taitella foilin kanssa.
Kehut vielä hyvästä artikkelista, lisää näitä.
Sanoisin, että luonnossa Silver ja Aluminium ovat kirkkaampia, mutta kyse on hyvin pienistä eroista. Tosiaan nuo sävyerot eivät tule kovin hyvin esille noissa valokuvissa, ja kiillottamisella tuota heijastavuutta saa säädeltyä.
Alustavien testien perusteella nämä eivät kestä esim. AK.n white spirittiä tai wilderin filtteriä. Ja toisaalta miksi pitäisikään? Näillähän on tarkoitus saada puhdasta metallipintaa, ei kuran peittämä, öljyssä ryvettynyt pinta.

Työjärjestykseksi siis ehdotan näiden lisäämistä aivan viimeiseksi, ainakin maakalusto puolella. Siirtokuvien toimivuutta en osaa sanoa.