Pienoismallit.net

Douglas C-47 Skytrain

Kenraali Eisenhower oli sitä mieltä, että Douglas C-47 oli yksi neljästä tärkeimmästä aseesta, jonka avulla liittoutuneet onnistuivat lopulta voittamaan II-maailmansodassa Saksan.

Konetyyppi tunnetaan myös nimellä DC-3.

Tämä pienoismallisarja on Airfixin uusinta tuotantoa ja täytyy kyllä myöntää, että muoviosien "hypistelyn" ja yleisen tutkimisen jälkeen on pakko todeta Airfixin saaneen aikaiseksi todella korkealaatuisen mallisarjan.

Sarjan muovi on nykyisen Airfixin tapaan melko pehmeätä (sitä siis on helppoa työstää) ja pintojen uppoviivoitukset suorastaan "silmää hivelevät".

Osia tässä sarjassa on 148 kpl ja valmiin mallin rungon pituus on 27cm ja siipien kärkiväli 39cm.

Kaiken kaikkiaan tämä on oikein tasokas ja siis suositeltava mallisarja jopa ihan harrastuksen aloittelijoillekin - tämä on mielestäni kautta aikain parhain mallisarja "deecee kolmosesta" tässä 1/72 skaalassa.

Selkeesti siis pukinkonttikamaa :-)

Kun nyt kirjoittelin tuota ylläolevaa tekstiä Suomen itsenäisyyspäivänä tänään 6.12.2014, niin väkisinkin sotaveteraanin lapsena tuli mieleeni, että se itsenäisen valtion itsenäisyys ei nykyisinkään ole mikään itsestään selvä asia.

Tuossa yllä olevassa tekstissä kerrotaan yhdestä sodan voittamiseen vuonna 1944 tarvitusta välineestä - amerikkalainen sotaveteraani ja laskuvarjojääkäri Richard Winters muisteli omaa ja erittäin lyhyttä suhdettaan "deecee kolmoseen" näin:

6.6.1944 n. klo 01.20 koneiden valtava muodostelma alkoi pimeällä taivaalla hajota - ilmatorjunnan tykit räjäyttelivät ilkeästi ja maan pinnasta taivaalle ammutut kranaatit tömähtelivät "tulisia kukkasia" mustalle taivaalle ja sekunnin murto-osassa taivas oli täynnä tappavasti sinkoilevia miljoonia kranaattien sirpaleita.

Seisoin avoimessa oviaukossa jäisessä viimassa valmistautuneena hyppyyn - odotin vihreätä valoa - ja katselin miten vieressä lentänyt kone sai ilmatorjunnan osuman keskelle runkoa - lentokone ikään kuin nyrjähti ja sitten sen toinen siipi irtosi kokonaan - siitä seurasi valtava tulipallo, kun kone miehineen alkoi hallitsemattoman kuolemansyöksyn mustaan Ranskan maaperään.

Sitten oviaukossa pääni yläpuolella syttyi vihdoinkin vihreä lamppu - ja hyppäsin välittömästi ulos pimeyteen - ehdin vielä kuulla miten jälkeeni seuraavana hyppyvuorossa ollut kersantti Guarnere huusi " upseeri putoaa - ihana näky "

Luutnantti Richard Winters 6.6.1944

Anteeksi, kun meni ohi aiheen, mutta nyt kun Suomen itsenäisyyspäivänä ajattelin aktivoitua, niin lopputulos oli hieman "Finlandia-hymnin voittoinen"

Kommentit

Tietyllä tavalla tämä konetyyppi liittyy olennaisena osana itsenäisyyspäivän viettoon. Nimittäin tänäänkin suuri osa kansalaisistamme tuijotti televiissiosta Edvin Laineen ohjaamaa elokuvaa Tuntematon sotilas, jossa jermukolmikko seisoi asennossa rangaistusta ryssäpommareiden hyökkäyksen aikana…kuinka ollakkaan, vihulaiskoneita rainassa esitti kaksi omien ilmavoimiemme Deeceekolmosta.
Kiitos myyvästä ja houkuttelevasta DC-3 laatikkoarvostelusta Raimo!

Mieli herkistyy kun muistelee vanhaa Airfixin C-47aa, pitäskö vetästä uusiksi ja maalata tälläkertaa, reilu 35 v, myöhemmin se punainen navigointivalo vasempaan siipeen…Tässä ei taida miniguneja tms tulla, mutta sukset?? Tarjoaako tämä setti Vietnam camoa?

Mallailuterveisin,
Jari
^ Jari - juu sarjan mukana tulevat myös sukset.
Airfix on edennyt isoin harppauksin laadussa eteenpäin. Tuo näyttää hyvälle sarjalle. Että Winters ei ollutkaan vaan Band of brothers henkilö vaan todellinen henkilö.
Rane 7.12.2014 19:40 Vastaa lainauksella
Kohta ei vertailukohtana puhuta enää Tamiya-laadusta vaan Airfix-laadusta. Taitavat olla tietokonegrafiikkaa nuo Airfixin uudet kannet? Komeita ovat vaikka eivät mielestäni yhtä sielukkaita kuin Roy Crossin maalaamat.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Että Winters ei ollutkaan vaan Band of brothers henkilö vaan todellinen henkilö.
Ihan todellinen henkilö juu. Richard Winters oli alusta asti kuulunut 101. maahanlaskudivisioonan 506. laskuvarjorykmentin E-komppaniaan (kutsuttiin nimellä Easy komppania). Myöhemmin hänestä tuli komppanian päällikkö ja lopulta 2.pataljoonan päällikkö. Winters oli erittäin suosittu upseeri miehistön keskuudessa - hän ei ollut turhan tarkka nipottaja, vaan asiat hoidettiin hänen alaisuudessaan asiallisesti ja erittäin tehokkaasti.
Taistelutoverit-niminen tv-sarja perustuu Stephen E.Ambrosen kirjoittamaan saman nimiseen kirjaan - kirjailija haastatteli hengissä selvinneitä veteraaneja tuntikaupalla sekä luki sotilaiden päiväkirjoja ja kirjeitä. Näiden yhdysvaltalaisten sankareiden tarinat on siksi mahdollista lukea kirjasta paljolti miesten omin sanoin.

Suosittelen kirjaa lämpimästi - vaikka tv-sarja oli toki hyvä, niin kirjan sivuilta selviää aina paljon enemmän asioita kuin valkokankaalta tai tv-ruudusta.
Kiitokset Raimolle esittelystä ja mielenkiintoisesta "stoorista"
Ystävällisenä huomautuksena toteaisin että, Suomessa ei tarvitse esittää Finlandiaa enää hymninä vaan se voi itsenäisessä valtiossa laulaa ihan sanojen kera.Kiitos veteraanien ja muiden Suomen itsenäisyyden asiaa ajaneiden.
Hyvää Joulua..
Raimo Leino 24.12.2014 13:56 Vastaa lainauksella
Opa Laitinen kirjoitti:
Ystävällisenä huomautuksena toteaisin että, Suomessa ei tarvitse esittää Finlandiaa enää hymninä vaan se voi itsenäisessä valtiossa laulaa ihan sanojen kera.Kiitos veteraanien ja muiden Suomen itsenäisyyden asiaa ajaneiden.
Hyvää Joulua..
Ööh, enpäs ajatellut tuota koko "hymni" termiä tässä yhteydessä noin tarkasti - kiitokset huomautuksesta.

Hyvää Joulua myös Opalle - terveisin nimim. Sotaveteraanin lapsi.
Kävin noukkimassa tämän K-kaupasta itselleni joululahjaksi (parin muun mallin ohella) enkä taaskaan joutunut pettymään. Näyttää todella hyvältä ja osia on ns riittävästi. Mallarissa tosin dissattiin sarjan moottoreita melko voimakkaasti, mutta todennäköisesti ne kelpaavat minulle.
Nyt kaapista löytyy DC-3/C-47 Airfixin, ESCIn ja Italerin (Airfixin paketoimana) versioina. Aikakin kaksi päätynee jossain vaiheessa työpöydälle. Yllättävää muuten, että Airfix julkaisi Italerin mallin melko hiljattain vaikka omaakin tuotantoa oleva malli oli tulossa. Airfixin C-47:ää hakevan kannattaa siis olla tarkkana, että saa tämän uuden mallin eikä vanhaa. Molemmat ovat Airfixin uudessa, punaisessa paketissa.