Pienoismallit.net

Mark IV "male"

Kurkataanpas,mitä Takomin Mark IV "male" laatikko on syönyt sisäänsä.

Rakennussarja on pakattu tukevaan pahvilaatikkoon,jonka kannessa on kuvattu Englantilaisten tunnuksissa oleva Mark IV neljältä kantilta. Laatikon avaamisen jälkeen pöydältä löytyy:

2xvaluranka A
5xvaluranka B
2xvaluranka C
1xvaluranka D
1xvaluranka E
1xvaluranka F
1xvaluranka G
siirtokuva arkki yhdelle englantilaisten ja yhdelle saksalaisten yksilölle
pieni fotoetsiarkki
2 kpl vinyyliholkkeja
1 pätkä metallista ketjua
2 kpl alumiinista sorvattua tykinputkea
rakennusohje+korjauksia rakennusohjeeseen sisältävä A4 paperiarkki

Sarjan muoviosien valu on pääsääntöisesti laadukasta. Muutamia hymykuoppia ja purseita on havaittavissa.
Ejektorin jälkiä osista saa etsimällä etsiä ja nekin näyttäisivät kaikki jäävän valmiissa mallissa piiloon. Joissain pienemmissä osissa on pois raaputeltavia/hiottavia valusaumoja näkyvissä. Rakennusohjeen ja osajaon perusteella kittituubille ei näyttäisi olevan juurikaan tarvetta mikäli osien yhteensopivuus on hyvällä tasolla.
Hyvältä näyttää tähän asti,sitten päästäänkin mallin heikoimpaan lenkkiin,eli telaketjuihin.

Jostain syystä Takom on nähnyt tarpeelliseksi tehdä jokaisen telakengän koostumaan viidestä (5!) osasta. Näin teloista on kyllä saatu toimivat,mutta Meng sai omassa Char 2C sarjassaan vastaavanlaiset telat toimiviksi telakengän ollessa yksittäinen osa. Ilmeisesti myös Tamiya on omassa Mark IV sarjassaan pystynyt samaan. Seuraavaksi suora lainaus Takomin rakennusohjeista:"If you feel difficult to make workable tracks,you can choose an easier way for static display:Don´t cement B2.B3.B4,B5 on B1. Just cement B1 one by one like the drawing shows." Eivät ilmeisesti itsekkään pidä teloja kauhean onnistuneina…Telojen osien valukaan ei yllä aivan samalle tasolle muiden osien kanssa. Lisäksi osien numerointi valurangoissa on hieman sekavaa,eli tarkkana saa olla osia irroittaessa. Kasasin kokeeksi pätkän teloja ja kyllähän noista toimivat saa,mutta homma on äärimmäisen hidasta. Muulla liimalla,kuin Tamiyan vihreäkorkkisella en lähtisi hommaa edes yrittämään.

Summa summarum. Takom on tehnyt oikein kelvollisen oloisen Mark IV:n rakennussarjan,mutta mennyt pilaamaan sen telaketjuilla. Telojen kasaus tulee kysymään rutkasti motivaatiota. Tämä on todella sääli,sillä laatikon sisältö antaa muuten lupauksen miellyttävästä rakentelukokemuksesta.

Kommentit

Kuvista päätellen, detalijointi on rikkaampaa, kun Tamiyassa.
Voi olla,että tulee vielä tuo Tamiyan tarjokaskin hankittua. Ryöväisi siitä telat tähän,mikäli ei ole yhteensopivuus ongelmia…
Takomin tulossa olevassa Mark IV "Tadpole" vaunussa telat on korvattu helpommin kasattavilla. Samat telat ovat tulossa myyntiin myös erillisenä telasettinä.
Onko näihin Friulin tms metalliteloja olemassa?
Friulillakin tosiaan on Mark IV:n telat. Linkki PMMS sivuston arvosteluun:Linkki Kuten arvostelusta ilmenee ovat suunniteltu Emharin sarjoihin. En ole vielä törmännyt missään tietoon ovatko sopivat Takomin malleihin.
KimmoR 13.10.2014 16:08 Vastaa lainauksella
Asiasta kiinnostuneet ovat tämän varmaan jo lukeneet mutta laitetaan nyt kuitenkin tähän:
www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/takom/takom2008-9d08.html
Friulien modifiointi Takomin malliin.