Pienoismallit.net

Akrylipohjamaali

Joskus aikasemmin kokeilin Vallejon spray pohjamaalia, en oikein tykännyt. Tyypilliseen spray-pullo tapaan haju oli karmea ja suihkua ei voinut hallita. Annoin nyt kuitenkin vielä uuden mahdollisuuden Vallejolle ja tällä kertaa en sprayn muodossa.

Kyseessähän on tietenkin jo hetken aikaa markkinoilla ollut Vallejon akryli-polyuretaani pohjaväri.

Aikasemmin en pohjaväreistä ole juurikaan perustanut. Lähinnä koska olen aikaisemmin käytellyt juuri noita spray-pohjavärejä, joskus jopa ihan Mastonin tarjoamia. Näiden saatavuus on tietenkin hyvää, mutta toimivuus sitten muiden maalien kanssa saattaakin olla vähän toinen juttu puhumattakaan hajuhaitoista kerrostaloasunnossa. Parvekkeella tietenkin voi ruiskia kesällä, mutta talvella tilanne on hivenen toinen.

Armoraman sivustolta olin joskus lukaissut arvostelun näistä purkeista ja katseltuani Vallejon "acrylic techniques" DVD:n päätin tosiaan koittaa kuinka tuo oikeastaan toimisikaan omassa käytössäni.

Näitä maaleja saatavilla kolmea sävyä, valkoinen, harmaa ja musta. Käytössäni oleva harmaa on todella vaalea, likimain valkoinen väri. Maali on vallejolle tyypillisesti miltei hajutonta ja voidaan käyttää suoraan purkista kunhan muistaa sekoittaa maalia riittävästi.

Ruiskukäytössä maali toimii erittäin hyvin. Maali kuivuu akryleille tyypillisesti nopeasti ja asettuu ohueksi pinnaksi jättäen pinnan tekstuurin hyvin näkyviin. Koekappaleessa yritin jopa "ylitäyttää" pintatekstuuria mutta tästäkin huolimatta pressukaton pintatekstuuri jäi edelleen näkyviin. Maali on kosketuskuiva jo 10min päästä joten varsinaisen maalausurakan voi aloittaa tarvittaessa miltei samantien, ainakin vallejon akryleilla. Lifecolorin maaleillakin voi maalauksen aloittaa kohtuullisen nopeasti. Tamiyan "akryyli" maaleilla (koska niitä kuitenkin on parempi ohentaa omilla kohtuullisen voimakkailla ohentimilla) on parempi odottaa vaikka seuraavaan päivään jotta mitään kiehumista tms. ei vahingossakaan pääse tapahtumaan ja näin tuhoa parhaimmillaan monen kuukauden uurastusta.

Maalit tarttuvat todella hyvin pohjamaalattuun pintaan. Rajasin puolet koekappaleesta pohjamaalatulle ja toisen puolen puhtaalle muoville. Ero oli kyllä huomattava. Puhdas muovi jopa osittain tuntui hylkivän ensimmäisiä kerroksia esim. vallejon maalia. Pohjaväri siis todellakin auttaa maalin tarttumisessa, tulihan sekin taas todistettua.

Kommentit

Itsekkin olen tätä parissa viimeisimmässä mallissani käyttänyt ja pääosin kokemukset kyllä hyviä. Aineen ainoa ongelma on, että sillä maalattua pintaa ei oikein voi hioa jälkeenpäin, koska maali lohkeilee hiottaessa. Eli jos pohjamaali paljastaa valusaumoja tai muita virheitä, niin korjaaminen melkein vaatii pohjamaalin poistamisen ongelmakohdasta esim Vallejon ruiskunpuhdisteella ennen korjaushiontaa.
Spraypullo kannattaa ravistella kunnolla ja suihkuttaa maali, lakka maaliruiskuun. Näin homma pysyy paremmin käsissä.
Niinhän sitä voisi kuvitella. Ravistelin purkkia miltei 10 min, eikä siltikään toimi. Ja spray pullosta purkkiin on aina sotkuinen operaatio eikä itselläni riitä mielenkiintoa siihen kun kerran tällaisia on saatavilla.

Olen vähän sitä mieltä, että jos vallejo (tai muu valmistaja) on jonkun litkun purkittanut spray purkkiin, on sen toimittava silloin spray purkista ilman suurempia lotrailuita.

Dioraamojen pohjamaalina sen sijaan nuo sprayt voisivatkin toimia mutta enää en niitä ainakaan malleihini suihki
Hyvä Jaakko et toit tämän arvostelun esiin kun pohjamaalin hankinta ois esissä. Heräsi tuotteeseen mielenkiinto ja asioita tutkiessani huomasin että Jaakolta on tainnut mennä ohi nuo 7 muuta maalia:) Pohjamaaleja löytyy myös German panzer grey, German dark yellow, German red brown, German green brown, UK bronze green, US olive drab ja Russian green. Täytyypi kokeilla.
Ai, kappas kehveliä…

No, IMHO pohjaväri on pohjaväri. Nämä mainitsemani musta, valkoinen ja harmaa lienevät kuitenkin yleiskäyttöisiä. Itse ainakin edelleen suihkin pintavärin erikseen.
Ilkka K. 9.4.2012 13:32 Vastaa lainauksella
Siis hetkonen ovatko nämä mattapohjaisia kaikki?
Eikös pohjamaalin pidä olla mattaa?

Ainakin itse olen tottunut mattapintaiseen pohjaväriin
Ilkka K. 9.4.2012 18:01 Vastaa lainauksella
Pitää. Paitsi jos kyseessä on Alcladin alumiinimaalit, sen takia aattelin että olisko jotain hyvää kiiltävää mustaa tässä sarjassa.
Ymmärtääkseni noilla Alcadin maaleilla on ihan omat pohjavärinsä jo pelkästään niiden kovien tinnereiden takia.

En ole noita alcadin maaleja ole käytellyt joten en niiden käytöstä tiedä. Joku muu varmaan tietänee enemmän niistä ja niiden yhteensopivuuksista akrylimaalien kanssa.
Ilkka K. 9.4.2012 21:04 Vastaa lainauksella
Joo siis se on suht kovaa tavaraa mutta olen sekakäyttänyt Alcladia ja muita maalilaatuja ja toimivat yhdessä olettaen että alemman kerroksen antaa kuivua täysin..
Marko Rautajoki kirjoitti:
Itsekkin olen tätä parissa viimeisimmässä mallissani käyttänyt ja pääosin kokemukset kyllä hyviä. Aineen ainoa ongelma on, että sillä maalattua pintaa ei oikein voi hioa jälkeenpäin, koska maali lohkeilee hiottaessa. Eli jos pohjamaali paljastaa valusaumoja tai muita virheitä, niin korjaaminen melkein vaatii pohjamaalin poistamisen ongelmakohdasta esim Vallejon ruiskunpuhdisteella ennen korjaushiontaa.
Kiitos kun toit tämän ongelman esiin. Harkitsin jo maalin ostamista kokeiluun, mutta nyt voi hyvillä mielin jättää hyllyyn. Mielestäni pohjamaalin tärkein ominaisuus on, että se tarttuu tukevasti pintaan ja kestää (mm. hiomista). Jos maali hiottaessa kuoriutuu suikaileina, pitäisi purkin kyljessä isolla lukea "Varoitus, ei sovellu käytettäväksi pohjamaalina".
Ilkka K. kirjoitti:
Pitää. Paitsi jos kyseessä on Alcladin alumiinimaalit, sen takia aattelin että olisko jotain hyvää kiiltävää mustaa tässä sarjassa.
Alcladin pohjalle käy Humbrolin kiiltävä musta.
Ilkka K. 14.4.2012 21:35 Vastaa lainauksella
Tänx vinkistä, tuo on joskus juolahtanut mieleenkin kokeilla :) ^
Jaakko 20.5.2012 18:08 Vastaa lainauksella
Olen kokeillut tätä nyt jonkin verran sekä hartsiin että valkometalliin. Ei sovellu hiottavaksi, mutta näyttää toimivan lopullisena pohjamaalikerroksena siinä vaiheessa kun hiottavaa ei enää ilmene. Maalipinta vaikuttaa ikään kuin yhtenäiseltä kalvolta, joka "mieluummin" kuoriutuu pois kuin hioutuu. Tämä tuntuisi pysyvän metalliosissa jopa paremmin kuin hiottava pohjamaali, ehkä johtuen samasta ominaisuudesta mikä estää hiomisen. Pintamaalausta olen kokeillut vain Gunzen/Mr. Hobbyn mattavalkoisella ja näyttävät toimivan hyvin yhteen.
Vanhaan aiheeseen palatakseni, onko kukaan kokeillut käyttää kahta sävyä 'yhtä aikaa', eli siis ensin vetänyt vaikka tuolla punaruskealla telat ja syvennykset ja sitten vaikka vihreällä tai keltaruskealla kohokohdat ikäänkuin varjostusten luomiseksi? Vai mahtaako ruveta kurtistelemaan tms?

Noiden vihreiden sävyt on melko lähellä oletusväriä esim. OD ja Russian Green, olisin toivonut hivenen tummempia sävyjä, jotta sitten panssarin perusväriä suihkiessa tulisi hieman tummuuseroja jo.
Mistäs kaikkialta väki on näitä ostanut? Itse en ole löytänyt näitä oikein mistään? Kiinnostaisi tuo German Dark Yellow.
Harrasteesta Tampereella ainakin löytyy.