Pienoismallit.net

Airfix Boeing 737-200

Malliarvostelu ja korjausehdotuksia

Airfixin vanha Boeing 737-200 on edelleen ainoa saatavissa oleva 1/144-mittakaavan injektiosarja maailman myydyimmän kaupallisen suihkukoneen toisesta tuotantoversiosta. Myöhäisempiä Classic- ja Next Generation-versioita ovat julkaisseet ainakin Revell (-800) ja Daco/Skyline (-300, -400, -500). Yleisesti parhaimpana 737-rakennussarjana pidetään Dacon sarjoja eri versioineen, mutta tässä arvostelussa tarkoitukseni on tutkia miten vanha Airfix pärjää vertailussa tämän päivän sarjoihin ja esittää muutamia helppoja korjausehdotuksia millä Airfixin selvimpiä puutteita voi paikata. Millin sadasosan tarkkoja mittauksia en ole tehnyt, koska hardcore-siviilimallarit tietävät itse mitä vanhoille Airfixeille pitää tehdä jos nyt rakentelevat niistä mitään muutenkaan :)

(Mainitsenpa kuitenkin että rungon pituus on n. millin toleranssilla oikein, Boeingin itse ilmoittama 29,54 metriä on 1/144-koossa pyöreästi 205 mm vs. mittaamani Airfix n. 204 mm)

Vertailun vuoksi, Dacon sarja valmiiksi rakennettuna löytyy täältä:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_10967/

ja Revellin -800 täällä:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_6366/

Ollakseen yli 40 vuotta vanha sarja Airfixin 737 on vanhentunut arvokkaasti, kohodetaljit ja hymykuopat valussa eivät vähennä sitä tosiasiaa että pahoja mitta- ja muotovirheitä ei tässä sarjassa juuri ole. Ainoat uppoviivat löytyvät siivistä ja vakaajista, mutta urat ovat mittakaavaan nähden leveänpuoleisia. Siipien yläpinnalle on valettu myös kohodetaljeina pari riviä sinänsä asiaankuuluvia ilmanohjaimia (vortex generators), mutta 1/144-mittakaavaan ne ovat auttamatta liian paksuja/suuria ja ne kannattaakin yleensä aina poistaa.

Muovi on Airfixin uusiopainoksille tyypillistä keskikovaa, paksuhkoa siniharmaata styreeniä joka sopii hyvin Revellin ja monen muun valmistajan tuotteilla liimattavaksi. Ohjaamon lasit on sarjan ainoa kirkkaasta muovista valettu osa. Purseita ei osissa juuri ole ja ejektorin jäljet ovat sellaisissa paikoissa että ne eivät jää valmiissa mallissa näkyviin.

Osajako on perinteinen ja hyvin pelkistetty, selkeä rakennusohje mahtuu yhdelle sivulle. Airfixin tapaan matkustamoikkunat ovat avonaiset ja ovet irto-osina, vaikka minkäänlaista sisustusta sarjan mukana ei tule jos ohjaamon ja matkustamon väliseinää ei lasketa. Irto-ovien, muutamien hymykuoppien, rungonpuoliskojen kohdistusten ja moottorien huonojen sovitteiden takia tätä sarjaa ei ole juuri mahdollista rakentaa siististi ilman jonkinlaista kittausta, mikä on ilman muuta pitkähkö miinus.

Siirtokuvat ovat Cartographin painamat ja sinänsä laadukkaat, mutta valitettavasti hyvin pelkistetyt etenkin matkustamo-ovien kohdalla. Myöskään minkäänlaisia ikkunasiirtokuvia ei ole sen paremmin ohjaamoon kuin matkustamoonkaan, seikka josta on jo enemmänkin harmia koska matkustamoikkunoiden aukot ovat kovin pienet ja teräväkulmaiset.

Suoraan laatikosta rakennettaessa siirtokuva-vaihtoehdot ovat Ansettin "VH-CZO" ja Air New Zealandin "ZK-NAI". Näistä kahdesta Ansett on ilman muuta lähempänä esikuvaa joskaan ei täysin oikein sekään, valmiiksi rakennettuna malli näyttää jotakuinkin tältä:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_9764/

Aloittelijalle ja vähemmän pikkutarkalle siviilimallarille riittää ehkä tämäkin, mutta sarjassa on pienten korjausten jälkeen potentiaalia myös pidemmälle. Sarjan Pratt&Whitney JT8D -moottoriosuus on kohodetaljien poiston ja mahdollisen uudelleenkaiverruksen jälkeen käypäinen Ansettin versioon, mutta Air New Zealandin 737-200 -koneissa oli ns. hushkit-äänenvaimentimet kaikissa muissa paitsi ZK-NAF:ssa. Rekisterin viimeisestä I-kirjaimesta on aika helppo tehdä F, jos ei halua nähdä hushkittien rakentelun vaivaa.

Air NZ OH-NAI (hushkit)

Air NZ OH-NAF

Moottorien pankat ovat sitävastoin väärin kumpaankin, koska sarjan esittämä kapea pankka kuuluu vain n. 100 ensimmäiseen valmistuneeseen 737-200 -koneeseen joita käytti mm. United Airlines. Oikea Advanced- mallin leveämpi pankka löytyy Bra.Z Modelsin hartsivalikoimasta:

www.brazmodels.com/Boeing/B737-200/B737-200kitphoto.htm

Sarjan omia pankkoja voi myös leventää ja muotoilla uusiksi kitillä, tarvittavat muutokset ovat kuitenkin aika pieniä.

Airfixin nokka on Dacoon verrattuna yllättävän samankaltainen, erot ovat aika pieniä mutta jotakin korjattavaakin löytyy. Selvin ero on ohjaamon lasin ja katon kohdalla, Airfixin katto laskeutuu hieman liian alas ja tuulilasi ei ole edestä tarpeeksi pystyssä. Ohjaamon tarvikesiirtokuvia käytettäessä asia on helppo korjata pienellä kittauksella ja siirtokuvan sopivalla asettelulla. Ohjaamon apuikkunoita (eyebrow windows) esittävät kohodetaljit jäävät samalla sopivasti piiloon.

Dacon nokka on myös ehkä aavistuksen terävämpi ja sivuilta kapeampi, lisäksi nokkakartio on läpileikkaukseltaan puolipyöreän omaisen yläosan ja ellipsimäisen, hieman v-muotoisen alaosan yhdistelmä siinä missä Airfix on tasaisen pyöreä myös alhaalta. Tätä voi korjata hiomalla nokkaa sivuilta kapeammaksi ja samalla alapuolelta enemmän v-muotoon. Nämä korjaukset ovat kuitenkin jo hienosäätöä, koska Airfixin nokka on korjaamattomanakin mielestäni parempi kuin Revellin tai Minicraftin 737-sarjoissa.

Matkustamoikkunoiden aukkoja voisi ehkä parannella pyöristämällä kulmia kitillä ja/tai avartamalla niitä varovasti vähän suuremmiksi veitsellä tai pienellä neulaviilalla, mutta helpointa lienee kitata ne umpeen ja hankkia ikkunasiirtokuvat jostakin muualta. Tarvikesiirtokuvina kannattaa hankkia myös ovimerkinnät ja haluamansa pikkutekstit varsinkin Air NZ:n koneeseen, esim. sarjan omista siirtokuvista puuttuvat tekstit Star Alliancen logon alta.

Laskutelinekuilut ovat hyvin matalat jos mallin haluaa rakentaa telineet alhaalla, tai oikeastaan voisi sanoa että varsinaisia kuiluja ei ole vaan tilalla on pienet syvennykset. Oikeamman mallisten kuilujen teko muovilevystä on helppoa scratchinakin, mutta tällöin nokkatelinettä täytyy pidentää.

Air NZ:n maalauskaaviosta vielä sen verran että siivet ovat ohjeissa väärin, koko siipi ei ole hopeanvärinen vaan siivekkeet ja laipat ovat selvästi harmaat kuten tästä kuvasta näkyy:

ZK-NAF:in siipeä

Siiven alapuoli kannattaa maalata samalla harmaalla.

Siiven tyven kiinteät laskeutumisvalot on sarjassa kuvattu vain uraviivoilla mutta esim. mitään siirtokuvaa ei arkin mukana tule. Valoja voi rakennella mielensä mukaan vaikkapa tällaisen kuvan perusteella:

www.b737.org.uk/images/led_200adv.jpg

Lopputulos nämä muutokset toteutettuna on jotakin tämän näköistä (ilman korjattuja laskutelinekuiluja):

www.pienoismallit.net/galleria/malli_10632/

Kaiken kaikkiaan Airfixin vanha 737-200 on mielestäni ihan käyttökelpoinen sarja vielä nykyäänkin, jopa suoraan laatikosta rakennettuna malli muistuttaa esikuvaansa ja pienten korjausten jälkeen kelpaa myös vähän vaativammalle mallarille. Sarjaa voi suositella myös aloittelijoille yksinkertaisen rakenteensa ja helppojen siirtokuvien ansiosta, mutta kittaustarpeen ja sivellinmaalauksessa hankalan valkoisen värityksen takia ensimmäisen siistin siviilimallin teko voi olla tästä sarjasta silti hieman haasteellista.

Lähteet:

Boeing: www.boeing.com/commercial/airports/737.htm
Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Boeing_737
Illustrated Technical Covering Vol. 2: www.b737.org.uk/aircraftsystems.htm
AeroScale: www.aeroscale.co.uk…modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=6537

Kiitos 'tomijar' ja Kai-Petri Gustafsson korjausehdotuksista Ansett B737-mallin yhteydessä!

Kommentit

Viiden pointsin selvitys minun mielestäni. Vaikka en niin hirveästi välitäkkään näistä siviilisuihkareista, niin jostakin kumman syystä tämän hankinta rupesi himottamaan - haittapuolena tässä tietenkin on tykkitornien ja propellien puute ;-)

Oliko muuten Airfix paketoinut tämän Revelliä matkien "päästä avautuvaan" laatikkoon? Jos oli, niin eivät ne Airfixin hemmotkaan sitten ole varsinaisia kuluttajien toiveita kuunnelleet.
wade 8.10.2011 15:03 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Oliko muuten Airfix paketoinut tämän Revelliä matkien "päästä avautuvaan" laatikkoon? Jos oli, niin eivät ne Airfixin hemmotkaan sitten ole varsinaisia kuluttajien toiveita kuunnelleet.
Kiitos kommentista! Sotilasversioita 737:stä on toki olemassa ja tarvikesiirtokuvia luulisi löytyvän, tuolta voi aloittaa:
en.wikipedia.org/wiki/Boeing_737#Military

Ainoa Airfixin uusiopainos toistaiseksi jossa olen törmännyt "uudenmalliseen" päästä avautuvaan Revell-tyyppiseen laatikkon on deHavilland D.H.88 Comet. Eli ihan perinteinen "kansi ja laatikko" on tämä 737.
wade kirjoitti:
Ainoa Airfixin uusiopainos toistaiseksi jossa olen törmännyt "uudenmalliseen" päästä avautuvaan Revell-tyyppiseen laatikkon on deHavilland D.H.88 Comet. Eli ihan perinteinen "kansi ja laatikko" on tämä 737.
Just eilen Kuivalaisen puodissa oli "toriparlamentti" jossa monta isoa miestä päivitteli ja kirosi alimpaan hornaan Airfixin uudet "päästä avautuvat" 1/72 paketoinnit - niin no, kauppa on sisätilavuudeltaan niin pieni, että jo kaksi isoa miestä saa aikaiseksi erittäin L A A J A N toriparlamentin :-)
Kaiken liäksi nämä Airfixin uudet päästä aukeavat laatikot ovat materiaaliltaan jotakin oudon pehmeätä ja ohutta pahvia - eikö se kiinalainen, kolmella herneellä per vuorokausi, ruokittu lapsityövoima osaa enää valmistaa kunnollista pahvia? Mihin tämä maailma on menossa, kun edes Kalashnikovin rynnäkkökiväärien avulla opastettu teollisuusmahti ei enää toimi?
Ja sitten vielä sarkasmivaroitus ;-) ja ;-)
wade 8.10.2011 15:46 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
--
Kaiken liäksi nämä Airfixin uudet päästä aukeavat laatikot ovat materiaaliltaan jotakin oudon pehmeätä ja ohutta pahvia - eikö se kiinalainen, kolmella herneellä per vuorokausi, ruokittu lapsityövoima osaa enää valmistaa kunnollista pahvia? Mihin tämä maailma on menossa, kun edes Kalashnikovin rynnäkkökiväärien avulla opastettu teollisuusmahti ei enää toimi?
--
Se siitä sitten, olinkin ehtinyt jo ihmetellä kuinka kauan tuota kunnon laatikoiden onnea Airfixin kanssa kestää…